SSD winchester

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Savaran

Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)

biomage
Hali

Van 15k egy SSDre, tudom nem sok egy SSDre, de tudnátok ajánlani egy gyors SSD?
Windows 10 lesz telepítve rá.
Utoljára szerkesztette: biomage, 2018.04.20. 15:39:54

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

Perpillanat a C meghajtó 3 másik meghajtóval osztozik egy 2 terás WD HDD-n. A C 120 GB, ebből 75 van használatban.
A programnak, majd utánanézek, köszi a tippet. A HDD-ről nem tervezem gyalulni az oprendszert, jó lehet még backupnak. Annyira szerencsére nem vagyok helyszűkében. :D

Szia!
Tökéletes választás, tuti jó lesz.
Van mód a rendszer migrálására. Jelenleg mekkora HDD-n van a rendszered, és hogy van particionálva?
Van esetleg több diszk is a gépedben?
Úgy a legsimább, ha a rendszerdiszkeden lévő adatmennyiség kb 100-120GB, és csak egy, a rendszerpartíció van a diszken.
( Én azt tartom szerencsésnek, ha az SSD-t nem rakja tele az ember, bár lehet hogy csak túl óvatos vagyok. )
Akkor pl. az AOMEI backupper progival tudsz csinálni egy sima klónozást a jelenlegi rendszerdiszkről az SSD-re. Majd az SSD-ről beálllítva a boot-ot már kész is. A korábbi rendszerdiszkedet meg gyalulhatod, és tárhelyként használhatod.
Ha olyan szerencsétlenül van nálad megoldva a dolog, mint sajnos sok esetben, hogy van mondjuk 1db 1TB-os diszked, és az egész a C partíció, valamint van rajta kb 800GB adat, akkor sajnos komolyabb beavatkozás kell, mert így nem fog menni a sima klónozás.

Hali!
Előállt az a helyzet, hogy szeretném az operációs rendszert SSD alól futtatni. Ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem.
1) A kinézett SSD: Samsung EVO860 240GB SATAIII, ez megfelel egy operációs rendszer alá?
2) Van mód a jelenlegi operációs rendszer partíciójának az átmásolására az SSD-re úgy, hogy minden működjön a továbbiakban is? (csak hogy ne kelljen újrahúzni a teljes oprendszert)

Savaran
Azt nem tudtam, sohasem volt még M.2 SSD-m, nagyon gyorsak ezért szeretném, meg nagyon menő hogy az alaplapon van :)

Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)

Én amikor mondták, hogy az SSD árak és a memóriaárak azért mentek fel, mert szűk a keresztmetszet, akkor elröhögtem magam. Az SSD jólláthatóan teret hódít a DDR meg a 4. generációnál tart. Bármelyik bank vagy befektetési csoport kétkézzel tolja bele a tőkét bármelyik üzletágba, mert nulla kockázata van, mindkettő jövője kb predesztinált. És be akarják adni, hogy nincs kapacitás...... aha persze... ez pont olyan, mintha a sivatagban vizet árulnék és arra hivatkoznék, hogy kevés a kút, közben pedig 100 kútfúró cég állna az ajtómnál. Akkor nincs kapacitás, ha nem akarják hogy legyen, :)
Nagyon valószínű, hogy sumákolnak, mint mindig. <#vigyor0>
Viszont az is igaz, hogy nem ugyanaz a fajta memória van a RAM modulokon, mint az SSD-ben, így még az is lehet, hogy azokból nincs az a bőség.

És meg sem történhet a memóriagyártók ármutyija :) Sosem volt még ilyen :D
grebber
M.2 mocskos mod tud melegedni...inkább simát vennék.

Next PC upgrade: 2022

Savaran
Ha egy picit még lentebb menne az áruk, beruháznék egy 1 terás M.2 SSD-re, és véglegesen kivonnám a hadrendemből a winchestert, de jelenleg csillagászati az ára, értsd annyiból egy belépő szintű gamer gép kijönne, szóval egyenlőre még jegelem a témát. A rendszer és 1-2 játék van ssd-n
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.04.04. 17:53:20

bajgunar
Csakis Samsung. Igaz most nem sok van ph-n (850 Evo). De én pl azt 20k-ért szerváltam, bontatlan garisat.
Blue helyett meg inkább Black-et. Vagy Seagate ST1000DM010 -et. Blue-t csak ha tényleg tárolónak veszed a családi képeknek, meg egy-egy videónak. De a bolti árakhoz mérten, minimális + költségért, lehet kifogni ph-n, bontatlan garis cuccokat, nagyobb kivitelben.
(ahogy pl a 850 evo 250-et is 20k-ért vettem, az ST2000DM006-ot meg 13k-ért /bontatlan, garist/ <#crazya> )
20-25 ezer között is van bőven. Érdekes, hogy amíg a memória modulok ára az egekben szárnyal, az SSD piacon árcsökkenés van ismét.
Biztosan azért, mert boldog boldogtalan elkezdett SSD-t gyártani. Nyilván azért, mert maga az SSD gyártás nem igényel olyan precíziós finommechanikai és tiszta terű gyártástechnológiát, mint a hagyományos winchestereké.

Sziasztok, 25-30e ft környékén szeretnék eg 250 gb-s ssd-t venni, windows illetve 1-1 komolyabb játék futna róla. Fx 8350, 16 Gb DDR3, Rx 470 4gb gépbe lesz, egy 1tb-os ws blue mellé.
elöre is köszönöm a válaszokat!

AMD Ryzen 7 5800 X3D-ARCTIC Freezer 34 eSports DUO black/red, Asus TUF Gaming B550 Plus, Kingston HyperX Fury 2x16GB DDR4 3200Mhz, Gigabyte Geforce 5070 TI OC Aero, 850W Gigabyte GP-AP850GM

Carmang
Közben utánanéztem, hát nem kevés találat van arra, hogy a Samu szoftver nem ismeri fel a saját SSD-jét.

Nálam a legfrissebb az 5.2.0

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

Carmang
Ez felismerte :) kösz.
A fura, hogy régebben a 4.6 működött. De a franc se nézegeti ezt állandóan, ma tűnt fel, el nem tudom képzelni mi lelte.

Próbálj rá egy SSD life -al. Lehet a Samsung szoftverfejlesztői szabira mentek :)
Carmang
A Samsung Magician nem ismeri fel Samsung terméknek a 750 EVO 120GB-s SSD-met. Se a legújabb, se a 4.6-os verzió. Mi történhetett?

Carmang
Nem kell túlbonyolítani a dolgot. Adattárolás = HDD. SSD-t azért használ az ember, hogy a gyakran használt dolgokat gyorsan elérje: rendszer, erőforrásigényes programok (pl játékok). Ennyi.

Savaran
Gigabájt/kifizetett tallér arányban csakis HDD, ha külsőt veszel meg főleg, mert az ssd-t nem képes egy usb port kihasználni, mivel sokkal többet is tudna sebességben az ssd viszont az usb meg nem, ezért külső usb tároló esetén mindenképpen hdd
3.1 es usb csatoló esetén lehet értelme a külső ssd-nek, ha nincs akkor fölösleges
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2017.12.26. 22:59:30

Általában minden hétköznapi adattárolóra vannak tesztprogramok, amik megmondják a hozzávetőleges állapotukat, de ilyen esetben amit te kérdeztél azok sem megoldások. Sem tapasztalat nincs azzal, hogy XY nevű hdd vagy épp SSD ha ráveszel egy képet és 5 év múlva olvasni akarod mi töténik, sem az állapotfelmérő programok nem arra készültek, hogy egy háttértárra felmásolnak X Gb adatot és kitalálják, hogy pár év múlva az adott média működni fog e vagy nem. Így a másolat a megoldás. Ha megdöglik az egyik adattároló, másikat vesz az ember és készít egy újabb másolatot. Azt a jóisten meg nem mondja, hogy egy HDD mágneses felületén vagy egy Flashmemóriába beleírt bit fog nagyobb eséllyel túlélni. Ezért nem is szempont az adattárolásnál és adatbiztonságnál maga az eszköz jellege. Magam részéról olcsó hdd-ket használok 3-at. (egyéni paranoia túlbiztosítás). Ha az egyik megdöglik veszek helyette másikat és másolatot készítek rá. Így 3-5 évente 1 hdd vásárlásával letudom a pótolhatatlan adatok biztosítását. De SSD is jó ilyen célra, csak az Gb/Ft értéke kurvaszar.
csrolli
Köszönöm kimerítő válaszod. Valóban a felhőkkel nekem is ez a bajom. Elszomorít hogy ezek a háttértárolók csak ennyit bírnak. 3-4 évente érdemes lenne cserélni?

"Akkor úgy kérdezem hogy megértsd."

Ebben a szakmában dolgozok már 15+ éve meg előtte hobbiból. Meg bírok érteni egy ennyire egyszerű kérdést. Képeket akarsz tárolni hosszútávon. Értem. Gondolom nem lenne baj, ha biztonságban is lennének. Ismételni tudom magam:Tökmindegy hogy SSD vagy HDD. Mindkettő megbízhatóan tárolja az adatokat. Erre vannak kitalálva. Csak ellentétben a kőtáblával (nem ez nem irónia) Ezen eszközök élettartama nem ezer években mérhető csak néhány évben. Cserébe nagyonsok információ tárolható rajtuk, ellentétben egy kőtáblával.

Viszont amikor kritikus adatokat akarunk tárolni, az, hogy egy eszköz mennyire megbízható, az !nem szempont! . A legjobb legmegbízhatóbb eszköz is elromolhat. Nem is beszélve arról, hogy feltehetően 15 év múlva egyik általad belinkelt eszközt sem tudod csatlakoztani az akkor eszközökhöz. Másolat legyen. Ez a kulcsszó és ez a biztosíték a hosszútávú és megbízható adattárolásra. Felhőbe én sem tenném, mert egy weboldalra kiírt: "becsszó, hogy vigyázunk rá" nekem kevés. De ez már egyéni paranoia kérdése.

Teljesen rossz irányból közelítetted meg a kérdést, erre próbáltam rávilágítani. Remélem érthetően.
csrolli
A felhő tárhely ami ingyenes qrva kicsi, havidíjat meg nem akarok fizetni. Akkor úgy kérdezem hogy megértsd. Tapasztalatok mit mondanak, HDD vagy SSD.

Figyelj. Ha nem érdekel a tanács, akkor minek kérdezed meg? Üss a hasadra válassz valamit aztán kész. Fullmindegy, hogy SSD vagy HDD.
csrolli
Szerintetek ez legyen vagy a hagyományos .

grebber
Igen mert a magán tárhelyek csak erről szólnak, hogy mindenki látja. LOL
Utoljára szerkesztette: grebber, 2017.12.26. 19:12:05

csrolli
Köszi, de nem akarom hogy ország-világ a képeimen csámcsogjon.

grebber
Felhős tárhelyen <#idiota>

Az adatbiztonságnak semmiféle köze nincs ahhoz, hogy mi az a hardver,amin tárolod. 2 vagy több helyen tárold. Nem egyszerre fognak tökremenni. Másolat legyen róluk. Az biztonságot ad. Egy adott hw (legyen bármilyen jó minőségű) a bekapcsolásától számítva bármelyik másodpercben elromolhat, így erre nem illik alapozni.
csrolli
Hali, hosszútávon min érdemes fényképeket tárolni SSD-n vagy HDD-n.

Savaran
Visszamenőleg is kompatibilis, minden ssd 3.0-ás csatolóval rendelkezik, de 1.0-ás régi alaplapba is működik, csak nyilván az 1.0-ás sebességén.

Az SSD szabványos eszköz. Nem alaplapfüggő. Nyugodtan vehetsz az aláírásodban lévő laphoz bármilyen 2.5-ös sata csatoló-s ssd-t
Sziasztok! Mindegyik fajta alaplap elfogadja a ssd-ket? Mert néztem egyet és ott nem írják azt a fajta típust

MSI Tomahawk B550, AMD RYZEN 5 5600X, Kingston Fury 16GB 3200MHZ, ASUS STRIX GTX 970 4GB, Samsung 980 Pro 1TB

Nagyon köszi!

Akkor ahogy nézem, alapból 4 GB alap + 9 GB dinamikus cache áll rendelkezésre, ez így viszont elég jól hangzik. Egyelőre nem tervezek akkora file-okat mozgatni, hogy ez túl lője a kapacitást :)

Köszönöm a segítséget!
Utoljára szerkesztette: Lebowski, 2017.09.04. 13:58:52
A lenyeg itt: "gyorsítótárral"

Van benne egy kisebb gyorsitotar, amire nagyon gyorsan lehet irni es az ssd raero idejeben atirja a lassabb tarolora. Szoval villamgyors lesz, amig kisebbeket irsz az ssd-re idoben elszortan. Amint tulleped a buffer kepessegeit - pl egy nagy file masolasakor - a sebesseg megzuhan, mikor betelik a gyorsitotar es nincs ido uriteni.

Sok pendrive is igy mukodik.
Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2017.09.04. 12:16:56
Sziasztok,

m2 ssd vásárlásán gondolkodom, és egyelőre a Samsung 960 Evo 256-ra esett a választásom.
Viszont szemet szúrt ennek a ciknek az alján szereplő táblázat:
Szekvenciális olvasási sebesség: 3200 MB/s
Szekvenciális írási sebesség: 300 MB/s
Szekvenciális írási sebesség SLC gyorsítótárral: 1500 MB/s

Miért van kiemelve, hogy SLC-vel ennyi és anélkül annyi. Az SLC nem egy működési elv, hogy hogy tárolja az adatot? Ezáltal, hogy tudnék SLC nélkül írni?

Szori, ha irtó marhaságot kérdeztem, előre is nagyon köszönöm a segítséget! <#circling>
grebber

Valahol olvastam hogy átkell konvertálni ntfs-re és akkor minden vissza kerül!Köszönöm akkor megprobálom a getdataback progit!
Javaslom a getdataback nevezetű programot. A raw gondolom itt "nyers" adatot jelentene ez, nem hinném hogy bármire felhasználható.
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy,véletlenül leformáztam az egyik vinyómat és azon nagyon sok fontos cucc volt.Vissza tudtam menteni 651 Gb-ot.Viszont a gond az hogy,Raw fájlba van minden.Hogy lehetne visszaállítani úgy hogy minden jó legyen?
A boot menüben csak azt az eszközt mutatja jónéhány bios esetén, amelyik előrébb van a hdd priority menüben. Lépj be a biosba, ott látszani fog. Az indexelést ne kapcsold ki, meg egyébként sem érdemes csesztetni, win10 az jól beállítja magát az ssd-hez.
sziasztok!
Be van kötve egyszerre az ssd-m illetve hdd-m is ,de miért csak az ssd indul el a gépemen?boot menüben is csak azt látja, de amikor betölt,akkor már a sajátgépben látom a sima hdd-m is,oda is tudok töteni,nézelődni rajta! le volt huzva a hdd ,amikor az ssdre telepítettem a rendszert!bocs ha hülye a kérdés annyira nem vagyok gépzseni!köszi

Illetve még annyi h érdemes valami indexelést ilyesmi kiapcsolni, hogy minnél gyorsabban fusson a rendszer(Windows 10 pro)köszi
5 évvel ezelőtt talán volt értelme az ilyen bűvésztrükköknek. :) Manapság kb nulla a jelentősége. Egyedül a defrag, amit ki kell kapcsolni, de azt meg megteszi automatikusan az oprendszer, csak ellenőrizni kell maximum. Amiket meg felsoroltál lényegében mindegyik windows beállítás, aki akarja be tudja álltani. Gyanítom szándékosan nem tesznek ilyen funkciókat a programjukba az SSD gyártók manapság.

Abszolúte nem értem, miért bánnak az SSD-vel sokan 5 éves cikkekre alapozva, mint egy hímestojással.
Egyrészt az SSD-k általánosságban sokkal megbízhatóbbak már és HDD-kkel szemben is teljességel jól teljesítenek. Alig van garanciális ssd a kezem alatt. Arányaiban kevesebb mint HDD.
Másrészt, nemrég még cikk is volt róla, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható SSD-k jobban bírják, mint előre látható volt.

Az SSD arra való, hogy a gépen való munkát, játékot, szórakozást kényelmesebbé, gyorsabb tegye. Nem pátyolgatni kell, hanem használni.
Carmang
Ilyen beállításokkal szórakozik, hogy: hibernáció engedélyezése, lapozófájl mérete, indexelés engedélyezése, prefetch engedélyezése, write cache engedélyezése, backup engedélyezése.
Ezek mindenféle kombinációjából rak össze különböző profilokat: max performance / capacity / reliability, illetve be lehet egyesével, kézzel állítgatni a fenti dolgokat.

Savaran
Belebaszod a gépbe és AHCI, de igen valóban!

Ja amúgy a prefetch az windows beállítás, semmi köze az ssd-hez. Szóval ezt számonkérni egy gyártón értelmetlen.
Pl trimre már alapból van normálisan vezérlés egy modern gépnél és plusz tartalék hely annak is, hogy ne kelljen üresen hagyni rajta X%-ot. A prefetch-et meg minek kell állítgani? Kb semmi befolyása nincs semmire. Az ssd-nél és hdd nél is gyorsulást jelent. Ha letiltod lassul a rendszer általánosságban. Nyilván nem ugyanannyit ssd ill. hdd esetén, de minek kell azt csesztetni? Igazából azt sem értem, mit is szeretnél álltgatni az SSD-n azt meg főképp nem hogy miért? Jelenleg általános felhasználásnál annyi a doga az embernek, hogy belebassza azember a gépbe, telepít rá oprendszert és használja. Ha valami nem okés, akkor az garanciális gond és nem beállítás kérdése.
Milyen belső vezérlés? mi kezel mit fejből? elég gáz, hogy más progit kell használnom, hogy beállítsam pl. a prefetch-et mert a saját programjuk erre képtelen

t