SSD winchester
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Viszont a régi HDD-n a műveletek is jelentősen felgyorsultak.
Trim bekapcsolós, ahci üzemmód használat, töredezettségmentesítés kikapcsolás, lapozófile kikapcsolás, superfetch, prefetch, alignálás rendesen megoldva... stb.stb.stb...
Mert állt. ezek (a nem megfelelő használat miatt) miatt makkan meg az ssd idő előtt. . Főleg ha mezei user használja.
Aki csak beteszi azt go. Utána meg rinyál a webshop hsz-ban, hogy neki nem megy az ígért 550Mb olvasás/írás helyett csak 280-al. De a low nem veszi észre, hogy semmit nem állított be. És hogy nemhogy ahci, ráadásul még sata1-be is dugta.
Én is Samsung 750 EVO 250Gb -t néztem ki.
A 120-as csak ~5k-el kevesebb...
Egy munkatársamnak viszont 3 év után tönkrement a Samuja, pedig ő is azt olvasta, hogy "hűű, ez a legjobb most, ezt kell venni!"
Kíváncsi leszek.
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
Utoljára szerkesztette: Carmang, 2016.10.27. 12:47:02
Samsung Evo 750 250Gb avagy SK Hynix SL308 250Gb?
egy árban vannak, és egyszerű 60-70%os telítettségű alap használatra lenne (böngi, youtube, film, pici torrent, kis FSX)
Samsung 750 EVO 500 Gb TLC ~ 38.800.- -ért?
vagy
Samsung 850 PRO 256Gb MLC ~ 38.000.- -ért.
Minimális árkülönbség, duplaannyi kapacitás, mlc vs tlc, ddr2 és ddr3 cache... ?
Már én is belezavarodok.
Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2016.10.23. 22:52:07
De már körvonalazódik a dolog.
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
"The trees move. Do you not see it?"
Ha a támadás feltûnõen jól halad, csapdába sétáltok.
Amúgy 1 millió óra az borzasztó sok! 114 év :) Ha sokat használod hamarabb beokádik az írt adatmennyiség a lkényeg, volt olyan HyperX ami 100 terát is kibírt hiba nélkül
Nagy SSD-teszt
HyperX -et hossza ki a leggyorsabbra a teszt többnyire
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.10.17. 18:19:16
Ennek megfelelően választok majd.
Kösz.
Nekem Kingston HyperX 120 gigás van, nyüstölöm rendesen, HD sentinel 100/100-ra értékeli 2Terabájt adatforgalom vagyis írt adat után! Gyorsnak mondható, bár van nála jobb is, de viszonylag jó áron kapható 17 kiló körül
tudna vki ajánlani 240gb-os ssd-t 20 környékén?
nem szeretnék lyukra futni, inkább megkérdezem.
erről az ssd-ről mi a vélemény?
ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070
A formázás, win újratelepítés nem oldja meg, mert az ugyanolyan írás olvasással jár. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy a telepítő vagy az oprendszer végzi.
-Ha csak a Windows van az ssd-n és figyelek arra, hogy a lehető legkevesebbet vagy egyáltalán nem másolom tele,törölgetek róla akkor is várható ez a lassulás?
-Valamint ha ez bekövetkezik gondolom egy formázás win újratelepítés megoldja?
A biost nem bántanám inkább és alaplapot sem tervezek cserélni most más van tervben.
A lényeg az egészben, hogy nagy baj nincs belőle, de a sebességét kihasználni nem fogod tudni, sőt idővel még lassulni is fog. Az alaplaphoz létezik moddolt bios, ahol beleerőszakolták ezt a funkciót.
https://www.bios-mods.com/forum/Thread-AsRock-N68-S3-UCC
Nem bogarásztam át, de csak akkor vágj ilyenbe bele, ha 100%-ig tudod mit csinálsz. Mert ha a bios elszáll, utána előfordulhat, hogy nem lehet visszaállítani az eredetit. Főleg, ha moddolt biosról van szó.
A legjobb megoldás az lenne, ha alaplapot cserélnél olyanra amely támogatja az achi-t. Valamint SATA3 sem ártana. Ha jól dereng az sincs ezen az alaplapon.
Ha erre most nincs pénz akkor annyi történik, hogy nem tudod kihasználni az SSD előnyeit maximálisan.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.03. 09:15:07
KINGSTON SV300S37A12
Win 10 telepítés előtt szerettem volna a biosban a sata vezérlőt ahci-re állítani de nincs ilyen lehetőség csak ide mód.
Alaplapom:
ASRock N68-S3 UCC
Telepítettem a windowst, hd sentinel ezt írja:
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív
Információknál:
Op. rendszer Trim funkció Támogatva, Letiltva
Akkor most jó ez így? Vagy ha nem tehetek e valamit, hogy jobb legyen?
natívban is megy, max lassabban, de ez minden eszközre igaz, tökfeleslegest az SSD-nél kiemelni ezt.
"legjobb ha a Win7/8/10 telepítőlemezzel történik az első formázás"
Fullmindegy. Nincs észrevehető befolyása sem a tartósságra, sem a sebességre.
Ezen kívül, az SSD-k belső vezérlése már szinte mindent elrejt az oprendszer elől. Lásd pl. a trim hely. Abszolúte nem biztos, hogy egy beállítást ha eszközölünk, az fizikálisan bármit is befolyásol az adattároláson.
Ami igazán számít, hogy az SSD-knél fullfelesleges és sok írás olvasással járó funkciók ne menjenek (pl. defrag). Ezt viszont az oprendszerek lekapcsolják, ha felismerik, hogy SSD-ről van szó. Ezt maximum ellenőrizni kell.
Kb 3-5 éve volt igaz némely részének, amit a cikk ír. Mára kiderült az is, hogy az SSD-k sokkal tovább bírják, mint az előrejelzések voltak.
Nem kell túlgondolni, és főleg nem kell azt hinni, hogy okosabbak vagyunk azoknál az algortmusok tervezőinél, amik az ssd-n kezelik fizikálisan az írás olvasás módját és mikéntjét, tehát a gyártóknál.
Végezetül pedig annyit, hogy egy SSD élettartamát sokkal jobban befolyásolja az, hogy minden vacak fut egy gépen, erőforrásokat zabál, ír-olvas orrbaszájba, mint az, hogy az SSD-n arra ügyelünk kínosan hogy 15% fölött legyen a szabad hely.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.23. 21:13:54
Rendeltem egy Kingston HyperX Fury 240GB-t. Ez az első SSD-m, mire kell figyelnem?
Win10 lesz rajt.
Köszi, Piko
Szóval ha gubanc van újratelepíted vagy újratelepítteted. Az adataid megvannak mentésben. Olyat senki nem tud megjósolni, hogy melyik eszköz lesz a biztonságosabb, max valószínűségeket lehet mondani, hogy mondjuk egy Samsung XYZ típus valószínűleg tovább bírja, mint egy Kingston XYZ típus vagy épp fordítva, de erre nem lehet alapozni. Az adatbiztonság otthonra mindig is az egyszerre több helyen tárolt adatokra épül, ha meg a win elszáll lemezhiba miatt, hát az benne van a pakliban, bármilyen eszközt is választasz.
Adatbiztonságon belül pedig arra gondoltam hogy nem létezik olyan hogy elszáll,olvashatatlanná válik pár dolog az ssd-ről ami mondjuk kell a win-hez vagy más programhoz?
Utoljára szerkesztette: Mester999, 2015.12.06. 22:49:07
RAID:
https://hu.wikipedia.org/wiki/RAID
az ACHI ról csak angolt leltem hirtelen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface
Mindenesetre az adatbiztonságot neked otthon egyik sem fogja garantálni. Az otthoni adatbiztonságra A több helyen tárolt adatok a megoldás. Tehát pl megvan gépen és küső vinyón. Vagy épp felhőben. Persze szóba jöhet RAID tükrözés, de egy epukkanó táp, ha viszi őket akkor viszi mindkettőt. Szóval otthonra felejtős ez.
Azt szeretném kérdezni hogy 2 különböző SSD-t és 1 HDD-t hogy lehetne a legjobban bekötni őket? :D és ezenkivül mi a különbség a Raid és az Ahci között, melyik a biztonságosabb adatvesztés terén?
Maala | Shyuri i7-8700K@5GHz, Asrock Taichi, 16GB DDR4 3000MHz, MSI Gaming X GTX 1080 Ti, Acer XB271HU
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
Ha veszek és berakom a gépbe kell valamit állítani bármit akármit valahol?
(Csak játékra lesz van még 2 SSD a gépbe az egyiken már van rendszer és azon is marad.)
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.12.01. 16:08:14
Next PC upgrade: 2022
Bocsánatot kérek ha már többször megválaszoltátok ezt a kérdést, de sajnos nem tudom végig olvasni a fórumot. Van egy Dell 5880 laptopom, ebben a vinyo elég hervadt, egy 500-as sata. Garanciás a gép, nem szeretném berhelni, hogy a gépbe rakatok SSD-t.
A kérdésem az lenne, ha vennék egy külső SSD-t, arról használnám a rendszert, az mennyire venné le az SSD teljesítményét, ha USB3-as porton használnám?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Találtam is egy 120 GB-os Kingston HyperX Fury-t 15 640 Ft-ért áruló boltot a közelben, ennyiért le is csapok rá a mai napon <#vigyor2>#vigyor2>
"The trees move. Do you not see it?"
Az SSD-kről annyit tudni kell, hogy a ma használatosaknak legelőször a vezérlője fog elromlani. Ez viszont a használattal romlik, talán 3-4 év lehet az, amíg egy tisztességesen használt SSD így kitart. Ebből kifolyólag én soha nem vennék használtan SSD-t, még ha bőven lehet rá írni is garancián belül. Márpedig használni lehet, nem porcelánbaba ez. Ha megvette az ember, használja is rendesen.
V300-at újonnan venni nem érdemes, mert már nem ugyanazokkal az alkatrészekkel gyártják, mint a régebbieket, így lassú. Windows/böngésző partíciónak jó, de ha már játékot, stb. is akarsz rárakni, akkor nem nagyon éri meg, mert eléggé belassul a nagy fájlok betöltésénél.
A régebbi V300-asok közül ki lehet még gyorsat fogni, de azokkal meg az előzőleg vázolt probléma lesz.
Újonnan lehet 120 GB-s SSD-t kapni már 15000 Ft környékén, a szintén Kingston HyperX Fury 120 GB-s változatát. Ez az egyik, ami megéri, 3 év garancia van rá. A másik végén a Samsung 850 Evo van, erre 5 év garancia van, gyártói oldalon kell beregisztrálnod, a kisker ált. csak 3 év garanciát vállal. (azaz ha a 3 és 5 év közötti időszakban romlik el, közvetlenül a gyártóval kell intézni a garanciáztatást).
Esetleg még Intel 535-öset szoktak ajánlani, Crucial MX200-ast, MX100-ast, Adata-kból pár típust (SX 900, 930, SP 920).
Maala | Shyuri i7-8700K@5GHz, Asrock Taichi, 16GB DDR4 3000MHz, MSI Gaming X GTX 1080 Ti, Acer XB271HU