Elemek, fémek, gázok stb

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

biomage
Aquir:a topik nem hadi technika topiknak akart menni -.-
Cifu: oké 😊

Lene még egy kérdésem
tud valaki olyan weblapot ahol megtudom nézni melyik anyag mekora súlya van?

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

Timbo
anyagismeret :S annál rosszabb nincs 😄

\"First escape you own faults before you free yourself to critize others.\"

n3whous3
De õ nem csak errõl kérdezett, ne kezdjétek már itt is, mindig keressük a szálkát az új topikokban, de itt sztem nincs értelme.

púúúúú

[NST]Cifu
A lentiekhez egy kis adalék: egy szerkezeti elemet a következõ mechanikai erõk vehetik igénybe:

Húzó/Nyomó:Erõ irányára merõleges keresztmetszeten keletkezõ húzó / nyomó erõ.
Hajlító: Hajlító-húzó, illetve hajlító-nyomó feszültség.
Nyíró: Egymáshoz közeli keresztmetszet síkjaira ható egyenlı nagyságú, ellentétes irányú erõk nyírást idéznek elõ.
Csavaró: Párhuzamos síkban azonos nagyságú, de ellentétes irányú nyomaték csavarást idéz erõ.

Ezen kívül ott van az izotróposság, vagyis az, hogy az adott anyag minden irányban azonos, vagy adott irányú erõk esetén eltérõ méretû erõket képes elviselni.

Az NGC és Disc. adókon általában a kompozit mûanyagokat szokták emlegetni, hogy az acélnál x erõsebb, miközben a tömege csak y százaléka. Nos, ez általában ott probléma, hogy a kompozit mûanyagok szakítószilárdsága valóban rendkívûl jó, de nyíró irányú erõk ellen már kevésbé - teherviselõ csavart vagy csapot ezért nem nagyon látsz mûanyagból például a tartósra tervezett szerkezeteknél.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy az "acél" megfogalmazás esetén nem árt tisztázni, hogy egy 'sima' szénacélról vagy egy ötvözött acélról beszélünk. Az acél éppen azért népszerû, mert könnyen ötvözhetõ, tulajdonságai széles skálán változtatható az ötvözõk arányában. Van például nagyon jó szakítószilárdságú acélötvözet, van nagyon nagy felületi keménységû acélötvözet, van saválló acélötvözet, van nem mágnesezhetõ acélötvözet, rozsdamentes acélötvözet, stb.

Természetesen a kompozit mûanyagoknál is rengeteg változó van, milyen gyanta, milyen alkalmazott szálas anyagokkal erõsítve (szénszálas, üvegszálas, kevlár, stb.), hány rétegben, stb.

Google-ba írd be, hogy Anyagtan, Anyagismeret.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

gz8
Nem titánium, hanem titán (lásd még a humoros és aranyos képek totyikba szúrt szmájlimat ^^)

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

Molnibalage
A szilárdság önmagában kevés ráadásul nem anizotróp tulajdonságról van szó... A merevség sem mindegy. Az NG-ben (és máshol is) sokszor szeretnek túlozni, hogy nagyon franktó mondjanak. Attól függetlenül tényleg nem gyenge szerkezetrõl van szó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Aquir
Az apache rotorlapátjainak magja rozsdamentes acél, amit üvegszál váz vesz körbe, a szárnyak hátsó éle tartós grafit-kompozit anyag, az elülsõ él meg titánium.

Mindamellett van Haditechnikai topic

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

biomage
Láttam egy dokumentum filmet vagy az NG vagy a Discovery channelen, amiben egy apacs helikopter ösze rakását mutaták be, ott volt valami ilyesmi, hogy a propelere az apacsnak egy olyan anyagból készült ami kb olyan szilárd mint az acél de könyebb a súlya, miután ezt megtudtam rájöttem hogy nem sok mindent tudok az anyagokról, és mivel én egy nagy fizika és kémia kedvelö vagyok, úgy gondoltam megnyitom ezt a topikot.
Lene is egy kérdésem, már nem emlékszem mi volt az az anyag amiböl a propeler készült, miböl készülhetet?

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

← ElőzőOldal 2 / 2