Nyomás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
és itt kezdõdnek a hasznos dolgok
Gay-Lussac:
Egyesített:
Általános:
én kéttannyelvûbe jártam,ott nem tanultam.
dixitque deus fiat lux
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
lol ezt idén tanultam(10.)
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
a gázok molekulái egyenletesen rendezetlen mozgásban vannak amely csak abszolut nulla foknál áll le
tehát mindig van olyan molekula amelynek éppen az átlagnál nagyobb az energiája, ezek a hidrogénmolekulák pedig át tudnak jutni a palládiumfalon egészen 50kPa nyomáskülönbségig
eközben a nitrogén továbbra is be van zárva a térfelére
amúgy nem hallottam még errõl a Ramsay-ról
Figyeljétek a következõ kíséreltet (Ramsay kísérlet):
Volt egy U alakú tartály és a közepén egy palládiumfal, amely így a tartályt két részre osztotta. Mindkét felébe azonos nyomású, mondjuk 100kPa-os gázt helyezünk, azzal a különbséggel, hogy az egyik felébe H2-t a másikba N2-t, de a nyomásuk ugyanakkora, az U alakú tartály mindkét részébe 100-100 kPa nyomás van
A palládiumfal lényege, hogy átengedi a H2-t (bizonyos T-n).
Tehát az a kérdés, hogy ezen a hõmérsékleten tartva (tegyük fel h ezen a hõmérsékleten volt a nyomás 100kPa), és ugye a V (térfogat) nem változik mi fog történni? (:
A válasz látszólag egyszerû: semmi; hiszen a fal mindkét oldala ugyanakkora nyomás hat, tehát a H2-t hiába engedi át a palládium, az ugyanakkora nyomás miatt nem tud átmenni, nem jár alacsonyabb energiával.
Azonban ez nem igaz, mert a nyomás nem így "mûködik"
A kísérlet vége, hogy abba a részbe ahol kezdetileg csak N2 volt, ott a nyomás 150 kPa, a H2-s részbe pedig csak 50 kPa;
aki érti h miért, annak kezd egy helyes felfogása kialakulni a nyomsáról (;
dixitque deus fiat lux
de sztem ez egy elég általános dolog, talán ezen a ponton a tudomány nem annyira specifikus
dixitque deus fiat lux
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
de várjuk a többiek észrevételét 😊
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Arra viszont nem igaz, hogy a nyomáseloszlás és a hõmérséklet homogén.
Értem, amit mondasz, igazad is van, csak épp azt mondom, hogy az itt most nem alkalmazható szerintem.
ha a zárt rendszer pl a szoba és van benne akármilyen gázelegy aminek a molszáma állandó, majd elkezded a hõmérsékletet emelni a szobába, akkor a nyomás is megnõ.
persze az egyesített gáztörvény szerint a nyomáseloszlás a térben homogén, és ez igaz is végtelen idõintervallumon, merthogy a nyomás és hõmérséklet -intenzív mennyiség révén- kiegyenlítõdni törekszik.
dixitque deus fiat lux
A nagy hideg levegõtömegben(atmoszférában) lévõ melegebb levegõnek azért lesz nagyobb nyomása, mert a hideg levegõtömeg képez egyfajta ellenállást a széttejedésének, de nincs olyan éles határvonal, mint egy zárt üvegkockában például. Viszont itt is nõni fog a melegebb gáz nyomása.
Itt nem arra a nyomásra(légnyomásra) kell gondolni a mi erõvel a Földet nyomja a hideg levegõ, hanem amivel a meleg levegõ nyomja a hideget.
ez a nyomás mármint a meleg levegõé nyilván nagyobb mint a hideg levegõé, mert hát nem a meleglégtömeget nyomja össze a hideg hanem a meleg levegõtérfogata nõ, ahogy egyre több hideg levegõt melegítünk fel.
Egy szoba, vagy egy környék idõjárása nem zárt rendszer, nem egy lezárt tartály. Ott nem igaz ez az állapotegyenlet.
Viszont ha zártnak is tekintjük a szobát, az állapotegyenlet akkor is a már kialakult állapotokra vonatkozik, nem a melegítés folyamatára. Tehát a melegítés elõtti, és az egységesen meleg állapotokra fel lehet írni, de az pont nem mond semmit arról, hogy melegítés közben a szoba közepén vagy a sarkában nagyobb-e a nyomás.
Ez az összefüggés itt most nekünk pont nem jó. Persze a megoldást én sem tudom...
p*V=n*R*T; V,n,R állandó tehát p arányos a T-vel; ha két p,T rendszered van és rendezed az egyenleteket ezt kapod: p1*T1=p2*T2; tehát minél nagyobb T, annál nagyobb p
de ez zárt rendszer, tehát V=állandó
dixitque deus fiat lux
De a meleg levegõnek az áramlásából származóan van egy felfelé irányuló nyomóereje, ami nyomást fejt ki én erre a nyomásra gondolok.
Aztán ez inkább meteorológia, fasz tudja, hogy ez egy szobában is így van-e?
Ha zárt a rendszered, akkor egyértelmûen látható hogy ha melegíted nõ a nyomása.
Ha az atmoszféra egy részét melegíted ott meg a körülötte lévõ hideg levedõt nyomja szét és foglal el nagyobb teret.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
ha nem akarod ennyire tudományosan, akkor feltéve, h ugyanabban a magasságban mérjük meg a nyomást és a két helyen a levegõ TÖMEGárama ugyanakkora, akkor a meleg, felszálló légoszlopban kisebb STATIKUS nyomást lehet mérni, mint a hidegebb (feltehetõen) lefelé mozgó légoszlopban.
Azért kisebb, mert ha azonos tömegárammal áramlik a közeg a vizsgált (legyen) azonos keresztmetszeteken, akkor a meleg levegõ sebessége nagyobb kell h legyen, mert a sûrûsége kisebb.
Ha pedig nagyobb a sebessége és még melegebb is, de azonos az összentalpiája a két levegõoszlopnak, az úgy lehetséges, hogy a melegebb légoszlopban kisebb kell h legyen a nyomás.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
The power to believe in yourself. That will become the power to change fate.
mert én arra fogadtam, hogy a felszálló meleg levegõoszlopé lesz nagyobb
kolléga meg arra, hogy nem lesz nyomáskülönbség, a szoba minden pontjában azonos
És nem hiszi el a magyarázatomat.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Adott egy szoba benne egy hõforrás. Kérdés a következõ: ha a hõforrást bekapcsolom, egy fölötte elhelyezett nyomásmérõn mérek-e nagyobb nyomást, vagy a szoba másik sarkában?