Tanuljunk vezetni!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Max7
nem folytatom mert a 2. hozzászólás elolvasása után agyvérzés kerülgetett:

#114: elõször is nem az a lényeg hogy lehet kibújni alóla mert úgysem nézik és úgysem írják a rendszámodat, hanem arról van szó hagy szarik rá mindenki mindenre és ahelyett hogy baszik megtanulni és rászánni magát évente 1x fél órára szarás közben hogy átolvassa az épp aktuális eu oktató könyvet ami kb. 50 oldal ez nem más mint a magyar szokás! Lopunk, csalunk, sikkasztunk, kibújunk, szarunk rá a másikra... azt lehet mondani hogy cigánykodunk!

#115: te mire figyeltél eü oktatáson? elõször is a motoros nyelve helyre igazítható rostély felhajtása után tehát nem kell levenni a bukósisakot! Ha mégsem akkor oktatják, hogy egy motoros sisakját hogyan kel levenni hogy a nyaki sérülését ne fokozd... errõl beszélek! meg kell tanulni és tudod mit kel tenned! amúgy nem cikizésbõl nyelvtan orákon én is aludtam általában de nem "csigójája" hanem csigolyája!

És nem azzal kezdõdik egy elsõsegély nyújtás hogy stabilan oldalra fektetem hanem mérlegelem a sérüléseket... nyilván artériás vérzésnek neki esetek mint hülye gyerek a legónak mert ott nincs idõ... de mielött stabilan oldalra fektetem megkérdezem a bámészkodó tömeget hogy mi történt ha elesett és beverte a fejét akkor nincs gerinc sérülése!

#116: azért örülök hogy valaki érti a lényeget... annyit azért javítanék, hogy nem illik hanem embertársi kötelességed segíteni!

Amúgy nem az eü-t nyomatom folyton mert ha az emberek betartanák a KRESZ-t akkor nem kéne eü csak sajnos sokszor láttam olyat hogy embert gázoltak és ott állták körbe és a közelébe nem tudtál volna férkõzni (illetve akkor még nem volt jogsim, de stabilan oldalra tudtam volna fektetni)

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

FlyHigh
Én aránylag jól megvoltam az oktatómmal, elejében 1X-2X hangosabban szólt, de aztán a normálisabb rájön, hogy belõled él és te nem az ordibálásért fizetsz viccesen magas árat.

Thrash \'Till Death

bardocz
Ennek még kéne 3 év a gyakorlati pályán legalább.És ilyen tuti jogsit kap.
TheRock18
kedvencem mindig ez volt az oktatótól:
"nem fogjuk belül a kormányt,mert eltöri a kezünket" xD jóó mondom...
meg:
oktató: "rakd már ki az indexet"
én: "minek?úgy idegesít a hangja" (új ford fiesta volt)
oktató: "csak! mert mindig elfelejtitek" xD
én: "jóó..a te kedvedért"
jó fej oktatóm volt..ilyen 25 év körüli (õrülten vezetõ) csávó aki mindig a nyugodt vezetést hangsúlyozta.. 😄

BMW Über Alles!

TheRock18
xD

BMW Über Alles!

Hixer
annyira nem különbözik az én oktatómtól... fõleg mikor a váltót nem rendesen akasztja be, már hallom a fejemben, jönnek fel az emlékek:

"Jahahahajjj, micsináááálsz? Szegény autócska! Jaahahajj! Hát hallod ezt? Recseg ropog! Hát finomabban! Jaaahahahaaaj!"

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

gordon 24
Aztakurva életbe😄DDD

Mondjuk ezt az oktatót is ki kéne rugni😄

Nem baj egy utazás után lesz egy laza Pipa aztán meg is van a jogsija😄

Downhill!!

RIZLA

Nem...nem...!!! Nem akarok Windows-os lélegeztetö gépet...!! SOF2, I my dying love - [H|R|S]SoF2 Team - War & Smoke - kertésznek kellett volna menni bazmeg...

TheRock18
ezzel ne is rémísztgess...múltkor ígyis neki csúsztam (szerencsére) szembõl a patkának...tán múlthéten szerdán..mikor itt nagy hó esett...és asszitem kanyec a gépnek...
megnéztem mindent...szerencsére csak a lemezfelni ütõdött...nagyrészt a gumit érte...oszt még a nõ beszól,hogy "óvatosabban vezessél"...mondom jóó..."csókolom csúszik az út..." xD

BMW Über Alles!

FlyHigh
az volt a legdurvább mikor annyira megpadkáztam télen, hogy eltörtek a motortartó bakok és a motor leült a betonra. Akkor volt egyedül, hogy nehezen akart összeállni újra.

Thrash \'Till Death

FlyHigh
Persze kis utcák azok menõk, elsõ autóm egy golf2 volt, 2 tél alatt körbetörtem, volt h nem adta ki a mutatványt. Mondjuk kegy szemétdomb volt, mostanival azért más a bánásmód.

Thrash \'Till Death

Lassabban kell menni, ennyi. Nagyobb féktávokat venni, elõvigyázatosabban menni, kész. Ja, és a nyári gumi felejtõs. Persze, tudom, hogy nem mindig van rá lóvé, de ez tényleg megéri, mert nagyon fontos. Még ha nincs hó, akkor is veszít a tapadásából a nyári gumi a hideg miatt.

TheRock18
kinek a pap,kinek a paplan..😊
én a nyarat szeretem..😊 nem csúszik az út se...nem kell reggel kocsiról kaparni a havat..😊 és lehúzhatom az ablakot is,és közbe nem fagyok meg 😄

BMW Über Alles!

Télen a legjobb vezetni

TheRock18
lehet,de ilyen 25méteres kisutcákban csúszkáljál...ráadásul én nyári gumival nyomom..😄 múltkor jöttem haza...200méteres út,már sehol semmi hó...útca végén 3 méteren hó..és áll egy szélehossza ugyanannyi asszonyság a suzukijával,mert fogalma nem volt a kreszrõl..erre meek,mint a barom...gondoltam leesik neki,hogy védett úton van..de nem...hát...2 lábbal álltam a fékbe,mire leesett,hogy az asszonyság..nem indul el..és én meg minnyá belecsúszok...mert õ tudatlan és megáll..😊

BMW Über Alles!

FlyHigh
Minden télen megyünk csúszkálni, ez benne a legjobb, mikor más rakja el a kocsit, mi akkor állunk ki.<#vigyor>

Thrash \'Till Death

TheRock18
javítom a hülyeségem...
nem jogsit,hanem KRESZT*

BMW Über Alles!

TheRock18
nem tom valaki mondta itt,hogy 5 évente újra kéne rakatni a jogsit,mert elfelejtõdik. ezt támogatom!
apámnak már több,mint 30 éve van,és sztem csak azt tudja,amiket használ 😊 jó..több millió km van mögötte,mert sofõr mióta jogsija van..de akkor is...idõnként újra kéne ellenõrizni,hogy a kresszel mindenki tisztában van-e
én már nem vok kezdõ hivatalosan sem,és én sem emlékszek már mindenre...
de 1 tuti,ha beállok egy keresztezõdésbe gondolkodás nélkül tudom ki után jöhetek...
vezettem havas,jeges utakon..nah az egy rémálom...rendesen halál félelmem volt,hogy megtudok-e állni,ugyanis a fék olyankor nem is létezik...felesleges is nyomni...
tehát aki azt hiszi,hogy tud vezetni,az menjek ki télen,mikor esett 5-10 centi hó...vagy pestre,vagy külföldre...és,ha ott is megy neki,akkor tud vezetni..😊

BMW Über Alles!

Hixer
Igaz. Ezek veszélyes esetek. Nem írtam csak arról a részrõl amit gerincsérült vagy nem, meg kell tenned.

Ugye motoros bukósisak leszedés két emberes munka, ha nincs ott másik ember, nem szedheted le, de a légzést meg tudod nézni bukósisakkal. (mellkas mozgás a legrosszabb esetben) Sok mai bukósisak egyszerûen felhajtható az állrésszel együtt és így az arc szabaddá válik.

Másik történet, hogy motoros balesetnél senki nem szedte le a bukósisakot, csak megnézték lélegzik-e. Kiértek a mentõk, éppen kezdték leszedni, mikor észrevették, hogy átlátszó folyadék csöpög a sisakból. Hoppá az bezony liquor másnéven agyvíz. Na bukósisakban be a kórházba, röntgen, minden lótúró. A csávó 1 hónapot kellett töltsön a sisakban, mert az tartotta össze a darabokra tört koponyáját és csak az. Ha leszedik a sisakot meghal azonnal, de ugye ez nem várható el senkitõl aki az utcán odaszalad segíteni, hogy ilyen diagnózist felállítson.

Persze, ha valaki ott fekszik és lélegzik!, illetve sanda gyanú van, a balesetbõl következtetve, vagy abból, hogy nem mozog, netán nyöszörög ha magánál van, akkor stabil oldalfekvést rég elfelejtettem. Ha több más sérült van, percenként ránézek, hogyha hányna, akkor azt kiszedjem a szájából. Ha egyedül van végig ott vagyok és figyelem hány-e, kiszedem.

Semmi bonyolult dolog. Késõbb, ha valaki netalán meggyanúsítana, hogy hát a stabil oldalfekvés? Szépen megmondod, hogy bocs, de úgy véltem gerince sérülhetett és nem akarta kockáztatni, de figyeltem hány-e és a savas gyomortartalom ne kerüljön a tüdõbe.

Egyébként igen azzal máris sokat tettél, ha kihívtad a mentõket pl. de egy légzést nem túl bonyolult ellenõrizni, mégcsak mozgatni se kell nagyon semmit.

Szíved joga, de csak biztatgatni próbálok embereket, hogy valami minimális veszélytelen dolgot. Mégha nem is kezd el lélegeztetni, ha megmondja a mentõknek, hogy a csávó nem lélegzik, akkor jobban tudják mire kell számítani. Ja és a legjobb tudásom szerint a keringés és légzésleállás után 4-6 PERC van az agyhalál beálltáig.

Persze ott vannak a menthetetlen emberek. Egyszer pont egy mentõ elõtt pördült ki egy BMW az autópályán, bumm oldalkorlátnak, meg a másiknak, áttörte a külsõt, de még félig az úton maradt. Mentõ megállt, odarohantak, csávó kóvályogva kinyitotta az ajtót, kiszállt, odacsászkált a korláthoz, kinyitotta a száját, placcs, 3 liter vér körülbelül ki, összeesett, meghalt. Ez körülbelül 10 mp és extrém eset. Nem az elsõsegély témához kapcsolódik, inkább a vélemény az autóvezetésrõl.

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

Lammer
en kiprobaltam brahibol a kis benzines Fiestam elindul 3asban is 😄 van ott ero(gyari MK7 ST+K&N 57i kombo) ^^

ENFP ^^ | Zombie fan | Xiaomi Redmi 7 user | FTC és Pats fan

Vogel
Öv témával kapcsolatban: ha beülök akkor reflex az öv és a lámpa felkapcsolása. Ha hátul ülök, el szoktam felejteni bekapcsolni.

"...nemhogy arra NEM lesz lélekjelenléte....."

Elméletben mindenki okos ám.........aztán ha valóban bekövetkezik a baleset, a nagy többségnek nemhogy arra lesz lélekjelenléte, hogy levegye az akksiról a sarut, hanem még jó, ha eszetekbe jut a mentõ telefonszáma....

Nekem volt balesetem, felborultunk az autóval, és még az se jutott eszembe, hogy levegyem a gyújtást. Csak arra gondoltam, hogy kimászni, azonnal. Ha ott valaki megsérül, semmit nem tudtam volna tenni érte.

bardocz
Dízel akár kettesben is elindul.Tök jó volt vezetni benzines borat a dízel megane után,végre nyomhattam a gázt,nem ment magától😊
bardocz
Jéézusom,és te hogy kaptál jogsit?Biztos az elektronika adja a gázt...
FlyHigh
Súlyosabb balesetnél én sem mernék hozzányúlni senkihez, csak ha közvetlen életveszélynek van kitéve az illetõ. Félig lángoló autóból tuti kihúzgálnám az embert akármilyen gerinc sérülése is lehet, de ha csak simán ül egy összetörött autóban, akkor egy gyújtás/akku saru levétel meg egy telefon mentõknek és kész.

Thrash \'Till Death

Gyocsika
Természetes, hogy olyan esetekben, amikor tudod, h ártanál a sérültnek,( pl a motoros példa amit említettél) ilyenkor jó hogy nem kell elkezdeni lábra állítani... de amikor tudja az ember h nem árt... akkor bizony illik nekiállni segíteni.

Persze értem, amit mondasz, h akkor most mit csináljon, az ember amikor belefut egy tömegesbe? Mit? Állítsa le a forgalmat, ne engedje el az autósok, mert olyan nyomokat is eltüntethetnek, ami a helyszínelõket segítheti. Emellett ne az legyen az elsõ gondolata, h "úristen nah menjünk tovább, amíg lehet, mert sosem szabadulunk, ha megjönnek a rendõrök..." Biztosítani a terepet, megnézni hány sérült, milyen súlyos. Ezek az információk, mind mind nagyon értékesek, a mentésirányítóknak (megfelelõ számú mentõ küldése, esetleges segítségkérés más városból, helikopter, Balatonnál mentõmotor...)

gordon 24
Nem értek egyet dolgokban..

De most nem irok egy több oldalas dolgot.. Egy lényeg, nem vagyok orvos és senki sem az..
Nem azt mondom, hogy le kell szarni, és menj tovább, de.. Pl elesik egy motors, te oda mész bent van a nyelve a légutban.. leveszed a sisakot, hogy hozzáférj kihuzod neki, de pl el van törve a csigójája és belehal abba hogy levsedz a sisakot.. Akkor mit csinálsz?? Ott fog állni egy egész család két nap mulva elöted hogy megölted a gyereküket vagy stb..

De hangsúlyozom, nem azt mondom , hgy hagyd ott és le szard a dolgot.. Egyszerüen maximum olyan dolgot kell tenni amivel nem ártasz neki. Ez a stabil oldafekvés is egy faszság. Lehet, hogy megfulladna a hányásától, lehet de nem biztos! De ha Gerinc sérült és elforditod soha nem áll lábra többet..

Szóval érted mire gondolok? Sok olyan bajt tudsz csinálni ezzel ami egy életre kihathat.. És csupán a jószándék vezérel. Nem véletlen az, hogy az emberek nem avatkoznak ebbe bele!..

Az õv kérdés.. Mivel nekem az egész napi munkám az hogy árut szállitok igy egésznap a kocsiban ülök, majd kiszállok beszállok stb nem szoktam bekötni magam a városban.. De ha hosszabb utra megyek, vagy elhagyom a várost mindig be vagyok kötve!

Downhill!!

Darukezelő
Egyet kérdezek, mire szeretnél kilyukadni ezzel a nagy egészségügyis monológgal? 😊 Ha fontosabb lenne, mint a KRESZ, akkor mentõs képzés lenne az eü oktatásból, vizsgából. Valljuk be, nincsen nagy hangsúly az eü témán, ami a könyvben van az meg bõven elég, néhol még sok is. Van egy 4 órás oktatás belõle (legalábbis nekem egyszer 4 óra volt), oszt' csókolom, jöhet a vizsga, ahol ha rendes a vizsgabiztos, akkor kb 3 perc a szóbeli része az egésznek. Tõlem csak annyit kérdezett, hogy milyen vérzés, hogy látom el, és hogy milyen következményei lehetnek egy fejsérülésnek, mondtam rá pár példát, viszontlátásra, sikeres vizsga. Volt egy srác, aki kb mindent elbénázott, tõlem kérdezte a vizsga elõtt, hogy hogyan kell lélegeztetni, meg hogyan mûködik a stabil oldalfekvés. Aztán a szóbelinél arra nem tudott válaszolni, hogy hogyan segítene azon, akinek valami elakadt a torkán, makogott össze-vissza, de átlökdöste a vizsgabiztos. Kb ekkora hangsúly van az eü témán ma Magyarországon. Szóval ez is vizsgabiztos függõ, hogy egy olyan ül bent, aki megbuktat azon, ha véletlenül összekevertél valamit (majd kijavítod, de már mindegy), vagy egy olyan, akinek ha felsorolsz 3 sérülést, akkor átmentél. És igazából nem hallottam olyanról, hogy valakit megbüntettek, mert nem állt meg segíteni. Rendõr akkor még nincs jelen mikor elsõnek érsz oda, más meg gondolom nem azt nézi hogy ki nem áll meg, és írja a rendszámot, hogyan tudnának így elkapni és megbüntetni. Ezen sincsen hangsúly, ez is csak benne van a könyvben. Nem azt mondom, hogy ne tudjuk azt, ami van az eü könyvben, vagy hogy ne álljunk meg segíteni, hanem azt, hogy itthon mennyire veszik komolyan ezeket a dolgokat. És errõl már nem mi, autóvezetõk tehetünk, hogy mennyire veszik komolyan a vizsgákat, vagy hogy mennyire ellenõrzik ezt az elsõnek meg kell állni és segíteni dolgot.

Max7
egy rugóra jár az agyunk 😊 sokáig tartott legépelni mindezt ezalatt megelõztél 😄 hmmm ez gyorshajtás.... 30.000 ft lesz.. najó nem humorheroldoskodok 😄

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Max7
közel 30 hozzászólás jött félig meddig reagálva az én hozzászólásomra és a fele elolvasása elég volt arra hogy levonjam a következtetést...

1. nem azt mondtam hogy a vészhelyzetben látott kenyérvágó késsel kell gégemetszést csinálni egy artériás vérzésesetén vagy tollat kell dugni valaki torkába!

2. miért ártanék azzal ha biztosítom valakinek a légutat? miért ártanék azzal ha valakinek az alkarjából spriccel a vér és a nyomópontnál elnyomom az eret hogy ne spriccoljon tovább?

3. ha megtanulod akkor nem csinálhatsz semmit rosszul... olvastam most olyat hogy elronthatom mert nem szegem hátra a fejét.... ezt is tanítják hogy hallgasd a kiáramló levegõt ha nem hallod rosszul csinálod és a gyomrát fújod fel!

Aztán más.... olvastam most szintén hogy ne csináljunk inkább semmit.... oktatják ezt is (nem véletlenül) hogy a klinikai halál visszafordítható 15 perc után károsodik az agy ha nem kap oxigént.... gondolom azt mindeki hallotta hogy a mentõ 15 percen belül ki kell hogy érjen... fogalmazzunk úgy hogy ki kéne hogy érjen de a mai forgalmi telítettség (gyk.: dugó) és a kresz seggelõs emberek miatt (gyk.: nem tudja mit kell csinálni ha mögötte van egy mentõ) nem fog kiérni a mentõ 15 perc alatt... viszont ha megkezded a mesterséges légzést kitolod ezt az idõt... vagyis megmented az életét! (persze egyszerûbb bámulni)

Egy újabb témát vetnék fel... a KRESZ kötelezi hogy elsõsegély doboz legyen minden közlekedési jármûvön (melyhez nyilván forgalmi engedély kell tehát nem a biciklire gondoltak) motoron, személygépjármûvön, traktoron, kamionon, buszon..... HOPPÁÁ buszon? Tegye fel a kezét az aki tudta hogy a BKV buszokon nincs elsõsegély doboz! Nagyon jó letehetitek! Tegye fel a kezét az aki tudta hogy éppen az volt az indok hogy a mentõ kiérkezik 15 percen belül! Nagyon jó letehetitek!.....

...egy kis szituáció: tegyük fel a buszba belemegy valaki 70-el a buszos elveszti az uralmát és egy fának ütközik aminek az ága betöri az ablakot az üveg elvágja egy utas karján az ütõeret.. tegyük fel hogy van egy olyan ember aki nem azzal foglakozik hogy a szõke cicababa visítozik hátul hogy "jajj vér" és az a bizonyos ember ahelyett hogy elkezdené megnyugtatni a sokkos helyzetbe került szõke lányt remélve hogy megkapja a telefonszámát inkább mérlegeli a helyzetet osztályozza a sérüléseket és a legsúlyosabbal kezdi az elátást vagyis az artériás vérzéssel.... (bocsi hosszúre sikerült) most jön a lényeg... mindeki próbálja ki hogy (nehogy artériát nyomjon el) valahol a combotokon keressetek egy pontot, vagy a felkarotokon ahol nincs ertéria a bõrét addig nyomja míg az ujjával érzi a csontot... nagyonjó maradj így ne mozdulj... stopper indít a mentõ 15... bocs legyen 20 mert késik 5 percet (amiért a nõk se szoktak még haragudni) ... tehát 20 perc alatt ér ki 2 kezed van 10 percig tartsd úgy a karadod.. 4-5 perc után elzsibbad az ujjad és nem érzed hogy jól nyomod -e...

arra akartam kijukadni hogyha ez a szituáció neadj isten megtörténik nincs géz amivel szorító kötést tehetnél fel... vagyis a bkv szerint a mentõ úgyis kiért 15 perc alatt azt leszarjuk hogy egy ember (6-8liter vérrel) kb. 60-80 másodperc alatt elvérez kb. annyi idõ míg elõveszed a telefont és felhívod a mentõket.......

persze van megoldás erre is ki lehet bújni alóla mert ha balesetet látsz kötelességed megállni és segíteni vagy biztos van egy anorexiás csaj a buszon aki szívesen mutogatja a melltartóját és a pólójából felraksz egy szorító kötést, de nem ez a normális!

És most jutott eszembe még egy írás.... valaki szerint ha segítek árthatok és én felelek... kérdésem az hogy a cserbenhagyást ki hogy értelmezi? hát igen... nem csak az a cserbenhagyás hogy ha belesetet okozol és elhúzol a picsába hanem az is ha leállsz bámészkodni ahelyett hogy az elsõsegélyt megadnád!

Amúgy ismétlem elsõ segély... nem operálni kell ahogy a vészhelyzetben láttátok hanem biztosítani a légutat, részeg esetén stabilan oldalra fektetni vagy ha ezt is csak bemagoltad és már nem tudod legalább hasra fordítani akár lábbal is ha undorodsz tõle mert ezzel is csak segítesz! nem fullad meg a saját hányásától!

befejezem mert tudnám ragozni az elsõsegély sokkal fontosabb talán mint a KRESZ persze az elsõsegély nyújtás megelõzése a KRESZ betartása!

csak még 1 kérdés és tényleg befejezem 😊 szal ki gondolja úgy hogy az a menõ ha nem vagy becsatolva? és ki az aki nem csatolja be magát és miért? (tényleg érdekel, és ígérem nem kötök bele)

Gyocsika
Nagyon jó dolgokat írtál!

Annyit szeretnék még hozzátenni, hogyha valakinek leáll a keringése (megáll a szíve) és ha valaki azonnal nem kezdi el a mellkaskompressziót, akkor a beteg túlélési esélyei percenként 10%-kal csökkennek. Emellett pedig az agy oxigén hiányos állapota miatt, maradandó károsodásokat okozhat.
(Protokoll szerint a mentõknek 15 percen belül kell kiérnie a helyszínre. Számoljatok csak :S )

Ezért is fontos azonnal elkezdeni, mert ezzel csak a sérült túlélési esélyeit növelhetjük.

Hixer
Hát igen sokan gondolkodnak hasonlóan...

A realitás azonban az, hogy ha valaki légzés és keringés leállás bekövetkezett, vagyis kellene lélegeztetni és szívmasszázst csinálni, de senki nem kezdi el, akkor a mentõk három okból kezdik meg ezt, mikor kiérnek:

1. nagy a tömeg és "show" kell, mert mégis rombolja a mentõk hírnevét, ha nem is próbálkoznak, mégha ennek realitása 0 is

2. protokoll gyakorlás, fontos, hogy erre megfelelõen emlékezzenek és a technikát tökéletesen tudják

3. egyébként pedig, ha család jelen van, vagy fiatal a páciens akkor elkezdik

DE a tény az, hogy nagy eséllyel nem javul az állapota, vagy ha sikerül stabilizálni, akkor agyi aktivitás már nincs jelen. Nem én találom ki ezt, mentõorvos közölte, engem is meglepett.

Az elsõ indok ésszerû, nem akar senki az áldozata lenni a bosszúszomjas családnak, aki esetleg perel, hogy rosszul végezted az ellátást. Ezt nem könnyû azonban, általában három dolgot kell bebizonyítani, hogy kimondják te voltál a hibás:

1. A te kötelességed volt a beteg ellátása.

Onnantól kezdve a te kötelességed, hogy megkezded az elsõsegélynyújtást, ennek akkor van vége, ha átadtad a beteget mentõorvosnak vagy a te életedet is veszélyezteti ha tovább maradsz, nem hagyhatod el a helyszínt.

2. Nem megfelelõen végezted a feladatodat.

Ijesztõen hangzik, ebben benne van az, ha a képzéseden túlmenõ dolgokat csináltál, például felvágtad a mellkasát, vagy csövet dugtál a tüdejébe az embernek, mert láttad a Vészhelyzetben, hogy ezt kell, és az is benne van, hogy nem megfelelõen csináltad az elsõsegélyt. Ezt úgy állapítják meg, hogy egy hasonlóan képzett értelmes ember, hasonló körülmények között, mit tett volna, nem pedig, mi van a tankönyvben.

3. A kár ami keletkezett egyértelmûen a te munkásságod következménye.

Akkor nem lehet téged hibáztatni természetesen, ha a baleseti szövõdményekbe belehal, független a te elsõsegélynújtásodtól.

Általában ezt a hármat kell bebizonyítani ahhoz(mindegyiket!), hogy felmerüljön a gyanú, hogy te okozhattad a halált és egyébként rendben lett volna(ritka). Érdemes a fejben tartani a protokoll sémát és ha bármi történik nem elmenni, mert azzal a képzéssel amit ma kap az ember nehéz olyan kárt okozni ami súlyosbítaná a helyzetet, tényleg.

- odamegyek, megrázom, rákiáltok, (ráfújok a szemhéjára) ha nem válaszol
- segítségért kiáltok, majd
- száját megnézem van-e benne valami (kiszedem ha van), fölé hajolok, mellkasát nézem legalább 10 mp-ig, mozog-e, fújja a fülem kiáramló levegõ? (ha jól tudom pulzust már nem kell nézni ma) nem lélegzik?
- ha eddig nem hívta senki a 104et, nincs senki a közelben én hívom, majd
- 30 mellkaskompresszió (1 mp alatt minimum 2, inkább a 3), majd 2 befújás, majd 30 kompresszió stb.
- addig csinálom míg ki nem jönnek a mentõk

Ennyi a legalapvetõbb, namost itt nem lehet mit nagyon rosszul csinálni. Azért mert nem volt helyes a lélegeztetési technikád teljesen, nem szegted hátra a fejet például, vagy gyenge kompressziókat csináltál nem tesz büntethetõvé, még mindig többet tettél, mintha elsétáltál volna.

Lehet ma már a jogosítvány elsõsegélynél nem oktatják a szívmasszázst. Hiba. Rossz esetben is eltörsz pár bordát, de azt azonnal megérzed az tuti és visszafogsz. Késõbb az begyógyul, de legalább él a beteg. Érdemes megnézni videókat róla vagy elmenni BLS tanfolyamra Vöröskereszthez, ahol rendesen mentõorvos megtanítja. (Kinyújtott könyök, egyik tenyered fej felé néz, másik C alakban átfogja, alsó bordaívtõl, ami kitapintható magadon is 3 ujjnyira felfele rakod a tenyered alját, a beteg felé hajolsz, csípõbõl nyomsz, egész törzsed mozog, nem karból pumpálsz, nem ugrálsz mint a duracellnyuszi.)

Hallottam ám olyanról, hogy mentõk rohantak ki, összeesett nénihez, azért mert mondták, hogy egy családorvos megkezdte azonnal az újraélesztést, épp a helyszínen volt. Kiértek erre a csávó körkörös masszírozó mozdulatokat csinált, mint valami wellness szalonban. Nem tudom hol tanították neki a "szívmasszázs" fogalmát.

Persze lehetsz az is aki továbbsétál.

jaszy
Azért a levezetett kilométer/év adja a nagyobb rutint.

Persze van akinek "vérében van" és könnyebb, de van aki sohasem lesz rutinos vezetõ.

gordon 24
Bármelyik autó elindul. Mivel az alapjáratnál is van egy fordulatszáma (800- 1000) és ezen a fordulat számon is van nyomatéka.. Ilyen egyszerû ha szépen lassan ráengeded a kuplungot elindul..

Én diesel autóval járok pl dugóban nagyon ritkán nyomok gázt😄 van amikor még 2-esben is csak vitetetem a motorral és nem adok gázt neki..

De benzinessel is simán meglehet csinálni.

Downhill!!

[HUN]FaTaL
Minden autó elindul gáz nélkül, nincs semmi elektronika, ami segítené, a trabant is elindul 😄

http://goo.gl/gd6Zi5

Csabesz6
hogyne lenne benne😄
látnád egy zsigában is mennyi szar vezeték van

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Minden kocsival el lehet indulni gáz nélkül. Az más kérdés, hogy esetleg van olyan, amivel nem lehet lefulladni.

kifli
dehogynem indul el gáz nélkül, nekem eddig mondeoval meg astrával is sikerült gázadás nékül elindulnom, és nincs semmi elektronika ami autómatán nyomja a gázt, de majd megpróbálom szomszéd kocsijával is 3-as golf, abba semmilyen elektronika nincs 😄
Csabesz6
te írtad barátom hogy "elindul az autó egyesben, gáz nélkül is..."
akkor most mi van? magadnak mondasz ellent.
és igen viszi, ha ügyes vagy akkor pláne.jó egy dízellel hamarabb, mint egy kihegyezett 1.6-ossal.

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

SLICK
ez mind szép és jó, csak kevés az ilyen :|

SLICK
hát a tapasztalatot nem a vezetett km adja meg. Max az autó kezelésed lesz biztosabb. Én közel 8000 km-t vezettem, amióta megvan a kocsim, vagyis augusztus óta. Elõtte faterommal vezettem sokat, majd nõvéreim autójával is furikáztam.
Az számít hol vezetsz, milyen helyen/területen. Egyértelmû városban nagy a forgalom, ha sûrûn vezetsz ott, akkor alkalmazkodsz, megtapasztalod milyen is ott vezetni. Elég ahhoz 1000-2000 km is, hogy meglásd milyen barmok is vannak. Ezekre fel tudsz készülni, de hát ahány hely, annnyi szokás szóval mindig van vmi meglepetés.

Amúgy abban egyet értek, hogy sokan elbízzák magukat az autójók miatt, valamint sok helyen gyenge a tanfolyam.

zsutyesz
akkor jó 😄

Ale Alonso! poppe fan club&#8482;

FlyHigh
Nem azt jelenti, hogy nem figyelek, csak annyi, hogy már nem gondolom át ezt az elsõbbség dolgot. Elég körültekintõnek tart pl muterom.<#vigyor0>

Thrash \'Till Death

zsutyesz
Ez a baj a megszokott útvonalakkal, hogy megszokásból megy az ember és nem is figyel a táblákra, elsõbbségre, stb.
Aztán megváltozik a forgalmi rend...na akkor van a gubanc. <#ravasz1>

Múltkor majdnem elütöttek egy pasit a zebránál, mert nem mûködött a lámpa. Jött egy kamion, aki gondolom gyakran jár arra és tudja, hogy ott mindig zöldhullám van és nem is figyelte a lámpát. A "hülye" gyalogos meg szeretett volna átmenni, majdnem elcsapták.

Ale Alonso! poppe fan club&#8482;

FlyHigh
Nekem 2005-óta van jogsim és 2006-óta naponta vezetek. Vizsgám óta csomó mindent elfelejtettem, de valahogy benne van nagyjából a kezemben és a lábamban minden, rutinból csinálom az összes keresztezõdést, stb. De ha valaki csak így megkérdezné, hogy hol mikor kinek van elsõbbsége, azért el kellene gondolkodnom, hogy hogyan is szoktam csinálni.<#idiota>

Thrash \'Till Death

Rettenthető
"Itt mikor látsz, olyat, hogy egy vadidegen autós leáll neked felajánlani, hogy elvisz?"

Én Debrecenben motorozgatom. Eddig kétszer kérdezték (autósok), hogy mi hol van, azonban mivel 0 helyismeretük volt, ezért mondtam, hogy kövessenek, és egyszerûen elvezettem õket, ahova menni akartak.
Szerintem nincs ebben semmi extrém.

A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.

jhetedikj
Én mindenbõl átmentem csont nélkül. Gondoltam dicsekszek 1 kicsit.<#beka2>
Kocsival vezetésbõl nincs is nagy tapasztalatom,mert a 3,5 év alatt mentem vagy 5000 km-t.
Viszont motorral már jóval többet megtettem,eddig szerencsére baleset nélkül nélkül.Mondjuk itt nálunk Gyõrben szerintem még mindig jobb a közlekedési morál mint sok más helyen Magyarországon. Én nem szívesen vezetnék fent a nagy faluba amiket ott láttam,mindenki nyomja neki kiló husszal aztán oda se figyelne és csodálkoznak ha baj van. Valahogy nekem a tapasztalatom,hogy akik olcsóbb kocsival mennek jóval veszélyesebbek és kevésbé tudnak vezetni. Láttam már 1-2 összetört autót,de a legnagyobb része Suzuki volt.😊

anno 1987

autoszimulator
nem fullad le az új autók jó része, csak érzéssel kell felengedni a kuplungot. Pici rángatás lesz, de le nem fullad...

.: mobilize.hu :.

autoszimulator
amíg azon kell gondolkodni, hogy ez most az út szélén miért akar megállítani, hogy segítsek, vagy hogy õ segítsen nekem kórházba jutni, addig nem is fogok

.: mobilize.hu :.