Baranta (magyar harcmûvészet)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Rengeteg vita folyik arról, hogy hogyan lõttek a magyarok. Elsõsorban két nagy "családba" foghatóak az oldások, a mediterrán és a gyûrûs oldásokba. Elõbbiek fõ érve az, hogy a sírokban eleddig egyetlen gyûrût sem találtak Magyarország területén (leszámítva a szíriai auxiliárius íjászokat, akik viszont egy picikét korábban állomásoztak itt római zsold alatt), noha a legjobb anyag erre a szaru; utóbbiak érve pedig eddig egyetlen ezüsttálra korlátozódik, amelyen a feltételezett magyar lovasíjász úgy néz ki, mintha hüvelykujjal oldana. Na jó, meg arra, hogy a mongolok illetve a törökök javarészt úgy lõnek, és ezeket összefüggésbe hozzák. Az Általad említett módszerre legjobb tudomásom szerint egyetlen kultúrában sem létezik fennmaradt anyag. A legközelebbi, hagyományaikat úgy-ahogy megõrzött sztyeppei nép, a mongolok pédául a fent említett módon szép tisztán és egyenesen hüvelykkel lõnek. Az Általad leírthoz leginkább hasonlító húzással az angol hosszúíjászok távlövései bírnak, mely warbow-k a Mary Rose leletei alapján 130-150#-esek maximum, és már így is rendszeres gyakorlás mellett deformációkat okoznak a csontozaton (amelyeket õseinknél nem találtak, max. pár koponyalékelést...), le azonban õk sem hajolnak, a lentrõl indított íjnak pedig a célzásban is komoly szerepe van. A "hátból és vállból" húzás pedig jószerivel az összes létezõ íjászkultúrában evidens, az íj erejétõl függetlenül.
Értelme sem lenne hajolgatni, mivel... egyfelõl lovon nehéz. Nem közismert, de _maradtak fenn_ egyben lévõ magyar íjak, noha mindössze kettõ. (Az ATARN-on bõvebb infó, google kiköpi.) Erejük 55# és 60# közötti. Gyengébb nem, mert a vízibivaly szarulemezek csak ilyen vastagságnál kezdenek el "laprugóként" viselkedni, és erõsebb sem igen, mert lovon stabil megtámasztás és "szabályos" testhelyzet nélkül (ami az angolszász botíjászoknak rendelkezésre állt) nem olyan egyszerû dolog nagy fonterejû dolgokat húzkodni. Pláne nem egyszerû kétszázszor egymás után. A honfoglaló magyarságot mind az antropológia, mind a korabeli források köpcös, erõs embereknek írják le, de nem szupermeneknek. (Magyarországon Paku Sándor rekonstruálta a leletet; ha szélesebb körben elterjedne ez az autentikus forma, az nagy tökönrúgás lenne a "tradicionális" íjak gyártóinak.) A másik kényes kérdés az, hogy a megnövekedett fonterõ nem biztosít egyenes arányban nagyobb átütõerõt; ellenben hatványozottan érvényesülnek a fenti, kezelhetõségi és "ergonómiai" hátrányok akár lovon, akár gyalog. Volt szerencsém például avar szendvicsszerkezetes lamellákat látni, van egy olyan sejtésem, hogy talán az arbalestet is megbírná. A talált nyilak, nyílvesszõk sem támasztják alá a nagy fonterõt. Azért nem, mert bizonyos fonterõnél, rossz vesszõmerevség mellett a vesszõ elõbb törik darabjaira, mint egyátalán kirepülne. (lsd. YouTube, archer's paradox) Ez a megfelelõ válogatással remekül kiküszöbölhetõ átlagos, és kicsivel afölötti erõknél. A geometria szintén izomból belejátszik a dologba, de a vesszõk átmérõi a legritkább esetben mennek centi fölé, esetleg a dongás vesszõknél. A harmadik gebasz pedig a legfõbb problémát jelenti. Nevezetesen, hogy a köz"hiededelemmel" ellentétben az íjat nem kihúzni kell tudni, hanem felajzani. Grózer Csaba idén próbálkozott távlövés-rekordkísérlettel egy 200 fontos, méreteiben is jó tetûnagy reflexíjjal (bizonyos húzóerõ fölött az íjat már arányosan nagyítani kell) - ennek felajzásához egy külön faszerkezetet épített. Noha a szkíta ábrázolások ülõ harcosa egy valószínûleg íjára fokozatosan ráülõ ajzást végez, ami az ilyen, kisebb méretû összetett íjak felajzásához a legjobb (de egyben veszélyes) trükk, de ehhez az íjhoz száz kiló fölött kell akkor, hogy légy. Lovon pedig így sem lehet felajzani.
Egyszóval: semmi sem támasztja alá a nagy fonterõt, ellenben minden eddigi ismeretünk ellentmond neki.
...aminek viszont nem, az az, hogy a magyar íj nagyobb kezdõsebességû volt az általunk gondoltnál. Csodákat azért itt sem kell várni, jelenleg a távlövési rekordok 300 méter fölött járnak, de speciális távlövõ kifutóval. Fontos, hogy a kezdõsebességet NEM a fonterõvel érte el a magyar íj (pont ebben rejlett a "világverõ mivolta" - noha az íj újdonságainak egyike sem magyar találmány), ami egyébként sincs azzal egyenes arányban; hanem az optimális geometriai kialakításával (errõl volt egy remek mechanikai tanulmány a neten, de már nincs meg a linkje :\ ), valamint a kompozit szerkezetével.
Egyszóval, ahogy a magyarságot sem érdemes "túlértékelni", úgy az íjat sem kell túlmisztifikálni. Nem "jobbak" voltunk. "Mások."
A jó kislány már nyolckor ágyban van... hogy tízre hazaérjen.
púúúúú
púúúúú
Ezeket nem sértésbõl mondom, de ha valaki nem jár heti rendszerességgel, csak allott róla, akkor ne szóljon már le, hogy te nem értesz hozzá haver.
A földharcot, azt ja... késõbb, de ténylegesen alig. Gyakorlatilag nem láttam még olyat, hogy egy wt-s jól vágná a földharcot. Értem ezt azokra, akik más stílust nem gyakoroltak mellette.
nem mondtam én, hogy rosszabb, mert nem ismerem, de nem értem minek olyan technikát belevinni, ami ellentétben áll az egésszel és csak gyötrõdés a beidegzõdések után beletanulni, hogy mégis csak kiengedd a védekezõ teredet, vagy hogy mondjam.
púúúúú
ad2: A köríves ütést pedig nem a technika foglalja magában, hanem megtanuljuk helyesen használni, ha már csináljuk akkor helyesen csináljuk címszóval.
ad3: Az egyidejüség elve->egyszerre védekezel és támadsz itt elengdhetetlen az egyenes ütés a védekezés miatt, de amikor már csak támadsz akkor édesmindegy hogyan vered a kollega fejét
gyakorlatilag a vingcsun stílusok másik gyengéje ez, bizonyos rúgásfajták mellett. De persze sok edzéssel meg lehet tanulni rá a módszert.
megerõszakolja az egész eszmét, ha valaki köríves ütést visz bele az egészbe, a védekezések nagy része elveszti értelmét, ha kiengeded a belsõ tered egy ütés során annyira, ahogy egy ilyen ütéskor szokás
csak gratulálni tudok a mesteredhez, ha õ találta ki ezt a faszságot, add át üdvözletem neki
púúúúú
púúúúú
Fbn LX
Hidd el ha rendesen csinálod a tan saot a középvonaladon, megközelítõleg helyes szögben tartva, ellépéssel alkalmazva, akkor igenis megállít az bármilyen köríves ütést. A Máday Norbert féle balettoktatáson(ez ugye a Wing Tsun)lehet, hogy nem igaz, mert ott a magasszintû mesterek is olyan szintû megrendezett koreográfiával tapogatják egymást mint itt ebben a baranta videóban. A juhász Zoltán féle Wing Chun viszont tényleg kemény, sok edzésen elmondja az isnstruktor, hogy azok nagyrésze amiket tanulunk csak képesség-reflex fejlesztés, meg persze szokat, hogy ha megütnek nem azzal kell foglalkozni, hanem tovább csépelni a másik fejét. Ez volt itt a nevetséges ebben a barantában is, hogyha valaki így megfogná a nyakam nem az lenne az elsõ, hogy én is megfogom az õvét, hanem a két kezemet használom, hogy ott üssem ahol érem, hiszen õ fogja a nyakam akkor én is elérem az õ fejét. Egy birkózó is ha bele akar jönni egy ilyen fogásba elsõ dolgom, hogy jól tarkónvágom
Itt a program, ha esetleg érdekel valakit :)
Én nem teszek úgy, mintha az emberiség barátja volnék.
púúúúú
Mellesleg nem ismerem a te stílusodat, a wing tsun-t meg csak egy kicsit, de azt tudom, hogy egy egészséges köríves ütésre nem sokat ér a tan-sao önmagában.
Deee.... ez a baranta topik :D
mellesleg... hol van a vingcsunban köríves ütés? én ilyenrõl nem hallottam még
púúúúú
egyenes háttal, laza mozdulatokkal szórta a vesszõket, aztán elmagyarázta, hogy a magyar íjak valójában nem is voltak olyan erõsek és nagy hatótávúak, mint az sokan gondolják.
Én azért megtartom az elméletemet, illetve annak hiszek, hogy a magyarok lehajoltak, és a felegyenesedés lendületével és erejével hátból és vállból húzták ki azokat az íjakat, amiket egyenesen állva lehetetlen volt.
-Cséphadaró köríves "ütés", amit a cigánygyerek is blokkol, és 0 erõ van benne.
-Szaltózás. Az egy dolog, hogy a régi magyarok könnyû páncélzatban harcoltak, de számomra kicsit kétséges, hogy egy nagyobb csatában elszaltóztak volna a törökök elõtt.
-Rúgjunk pörgõrúgást az ellenfél fejére, amikor kardot szegez ránk. Végül is ez az egyik leglogikusabb dolog amit tehetünk, fõleg ha nekünk is van kard a kezünkben.
-kakasviadalokat idézõ botharc. A régi magyar vitézek egyik legjobban rettegett fegyvere természetesen a másfél méteres bot volt, amit maguk körül pörgetve keltettek félelmet az ellenséges hadakban.
-most komolyan, mi a büdös lószar az, hogy egymással szembeállnak, és egymás fejét leszorítva tologatják egymást?
Azt kéne megérteni, hogy nem az a harcmûvészet amit a faluban élõ fiatalok a dulakodásaik alkalmával kitapasztalnak.
Az a harcmûvészet, amit az ellenséges katonákon a magyar alkalmazott, ha lekerült a lóról, vagy ha elvesztette a fegyverét. A juhász, a kondás meg az ostor azt sem tudja, mi az a harcmûvészet. A régi bajvívó magyar nemesek, akik 5 éves koruktól a kardot forgatták. na õk tudtak volna mesélni róla, mi az a magyar harcmûvészet.
...és Magyarországon (de talán mindenhol máshol is) VAN ilyenre táptalaj...
Minap néztem egyébként egy bemutatót Ópusztaszeren, a srácot az örege a lováról szó szerint a tökénél vagy a hajánál fogva dobta le, a srác hatszor is visszaugrott a lóra. Na, erre azt mondom, igen - nem a gumikardozás, meg a színpadias mellévágások. =)
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
lol
púúúúú
Hogy volt e valamikoris olyan, hogy baranta? Szerintem igy soha nem nevezték. Minden kornak megvolt a maga fegyvere, népi fegyvere. Egy parasztgyereknek sem tanították szvsz a lóról való hátranyilazást, de a fokos és a karikás használatát biztos. Maga a baranta elnevezés tuti újkeletü, biztos vukics találta ki ezt a szép nevet. De ezzel sincs baj, hisz összességében tanítják a régi idõk harcát. És kedves Lbn, baranta nem olyan rág van. Régen szinte még járni sem tudott a gyerek, de már lóháton volt. Mit vársz igy ilyenkor egy olyan embertõl, aki tán életében csak iskolában tesi órákon sportolt? Hidd el, honfoglalás korában nem az irodalmi értségire kellett készülni a gyereknek, hanem a harcra.
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
Ja és az egészet az Atlantisziaktól tanultok, akik Plejádokról jöttek<#nevetes1>#nevetes1><#hehe>#hehe><#hehe>#hehe><#hehe>#hehe><#hehe>#hehe>
Na jó csak vicceltem, remélem senki lelkébe nem gázoltam bele.
Nagyon helyes egészségesen élni, ûzzünk harcmûvészeteket, sportoljunk. És ha van magyar, akkor miért ne azt?
Mi elõtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog
púúúúú
\"Félni nem kell, de óvatosnak lenni igen\" ( Teller Ede )
Merek annyit, amennyit férfi merhet, ki többet mer, nem ember.
Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller