Anatómia kérdések

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Doomista
Röhögtünk egy jót végül is :D
De ha nem esett le...az van oda felülre írva, hogy NEMI úton...végbél...nemi úton...végbél...nem jó ez így :)

Elsõ a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelõ beállítással - más semmi.

Lacee
gondolom nagyobb részben még mindig anális úton terjed. amúgy passz:)

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Doomista
Miért van kiemelve a végbél? :DD

Elsõ a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelõ beállítással - más semmi.

Lacee
nem lehetséges :)
vagy az, hogy már egy vékony köpeny megszilárdul a fleszínén, mire a szájába veszi, vagy nem ólom az anyag, hanem valami ahhoz hasonló. Ha folyékony ólomba egy kis nedvesség jut, robbanásszerû jelenség történik, ha az ember jó nedves szájában ilyen történne, a nyál és a 3-400 fokos ólom miatt az illetõnek nem sok maradna az arcából.
itt egy fórumbeszélgetés errõl, példavideoval és cáfolattal

olyan tényleg van, hogy például a folyékony nitrogén nem tesz kárt az emberben, mert a bõr fölött egy kis szigetelõréteg alakul ki, de forró ólommal ilyen tuti nincs. hacsak nem valami mágikus képességgel persze :)

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Hogy lehetséges az hogy egy ember folyékony ólmot vesz a szájába és nem ég meg a nyelve?

Amúgy nagyon sok ilyen, ehhez hasonló 'csodára' képes az emberi test, most nem fogok sorolni olyanokat amire az átlag ember nem képes.

yakisha
örökhálám:) köszönöm:)

Lacee
alapvetõen ember, de yakisha kérdése állatra vonatkozott

nandorb
Allat vagy Embert tanulmanyozo anatomiarol beszelunk?

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

szjuca
A zsigerívek közül az elsõ zsigerív kötõszövete a fej, a 2–4. zsigerív kötõszövete pedig a törzs mesenchymáját alkotja. Minden zsigerívnek van egy artériája és idege: az a. et n. branchialis I–V. Utóbbiakból az V., VII., IX., X. agyvelõidegpár fejlõdik. A zsigerívek mesenchymájában fejlõdõ porc a branchiostyl, belõle az állkapocs, a hallási csontocskák közül pedig a kalapács és az üllõ alakul ki. A 2. zsigerívben a nyelvcsont nagy ágának és a kengyelnek a telepét találjuk, a 3. zsigerívbõl a nyelvcsont teste, a 4–5. zsigerívbõl pedig a pajzsporc fejlõdik.

A zsigerívet borító endodermából a garat nyálkahártyája, abban a garat és a fülkürt mandulái, az embrionális kötõszövetbõl pedig a garat pólyái, izmos fala fejlõdik ki. A garathártya átszakadásával a szájüreg és a garatüreg közlekedik egymással, ezáltal a kettõ között résszerû nyílás, a garatszoros jön létre.

Oldal alja felé

Jössz 1 csokival!

szjuca
Szia!
Én csak nõvérke vagyok, de drukkolok neked, hogy érdemben, -orvostanhallgatóként- tudj kapcsolatot építeni Magyarországon.

(Tapasztalataim szerint minden féle nemzet orvosai megtalálhatóak (arabok, feketék, románok...) már az egészségügyben, azt nem tudom, hogy miféle megfontolás miatt vannak itt.)

yakisha
sziasztok
kérdés:
Kétéltûek zsigeríve, mifánterem, mibõl származtatható stb.? kérdésünk volt vizsgán csak tananyag nem -.- .

Sziasztok, ez enyhen off topic, ezert elnezest kerek, e orulok h talaltam egy ilyen jellegu topicot...szlovakiai magyar vagyok es Pragaban vagyok orvostanhallgato a Karoly Egyetem 1. orvosi karan. Orulnek, ha megismerhetnek valakit aki szinten orvostanhallgato es Magyarorszagon tanul - erdekelnek az ottani viszonyok, osszehasonlitanam az enyemmel stb... csak ugy kivancsisagbol :)

Lacee
musculus sternocleidomastoideus
két-három nekifutás kellett azért :)

szjuca
Kérdés1: Fejbiccentõ izom latin elnevezése.
Kérdés2: Hányszor mondtad ki helytelenül, mire sikerült helyesen?

szjuca
A plexus chorioideus az agy oldalkamráiban elhelyezkedõ, a központi idegrendszer speciális hámjával (ependymával) fedett, erekkel bõven ellátott képlet. Ez termeli az agy-gerincvelõi folyadékot, a liquort. Idõsebb korban vagy gyulladásokat követõen mész rakódhat le benne, amely a röntgen- vagy a CT-felvételeken árnyékot adhat.

Tenia: Némileg megvastagodott vonal, melynek mentén a chorioidea membránja vagy plexusa az agykamra széléhez kötõdik.
Tela:Pókhálószerû hártya.

A vér-liquor barrier a plexus choroideus nevû anatómiai képlet körüli epithel tight junction-jein keresztül mûködõ szûrõrendszer.

Lacee
jövõ heti ZH kérdések, vagy mi? :D

Hogyha csak az agy irányítja az ember belsõ óráját, miért nem lehet jelentõsen manipulálni?
Állatoknál már próbálták, arra jutottak hogy hamarabb meghaltak, felgyorsították az órát.

Doomista
Értem, köszi.

Van még pár kérdés:

Mit lehet elmondani a plexus choroideusok anatómiájáról?
Mi a különbség a tela és tenia choroidea közt?
Hogy épül fel a vér liquor barrier?

Lacee
az agy többi részével ellentétben a bazális ganglionok GABA neurotranszmittert használnak elsõsorban, és csak kis mértékben glutamátot. A sejteket nem tudom, gúglizz rá :)

Lacee
ez egyénfüggõ, léteznek reggeli pacsirta és éjjeli bagoly típusú emberek is. Hogy hova sorolható valaki, az marha sok mindentõl függ: a hormonszintedtõl az öröklött génjeiden át addig, hogy milyen évszak van (mennyire van világos, milyen a hõmérséklet).

De röviden, a tobozmirigy melatonin-termelésének ritmusa miatt :)

Miért van az hogy reggel jobban tudunk tanulni?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
Elõször is, azért engedelmeddel a moderátor felülbírálhatja, hogy mégis mi a megengedett, mi a nem a fórumban. :)

Másodszor, nem vagyok prûd, de ha valakinek ilyen jellegû kérdése van, azt meg lehet fogalmazni normálisan is. Aki úgy fogalmazza meg, ahogy azt Szabolcs tette, 18+ videóval súlyosbítva, örüljön, hogy 1 büntiponttal megússza. Ez a továbbiakban is áll...

Harmadszor, a továbbiakban a hülye offtopic hozzászólásokat büntiponttal sújtom. Hülyülni ott van a gumiszoba.

Negyedszer, a moderációval kapcsolatosan nem a topicban, hanem a moderátori topicban, vagy priviben nekem lehet panaszkodni.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Doomista
Egy kérdésem lenne...
Milyen sejttípusok és neurotranszmitterek vannak a bazális ganglionokban?

és tényleg köszi TINMAN!

Ezennel megengedem, hogy a topicban BÁRMIVEL lehessen kérdést feltenni, ami SZIGORÚAN az ANATÓMIA keretei közt marad, és kérem a moderátorokat, hogy csak azokat büntessék, akik pl. a magyar érettségirõl beszélnek.

:)

sz4bolcs
Ha a fülzsírról lehet kérdést föltenni, akkor a puncilérõl (bocsánat, nem tudom, mi a hivatalos neve) miért nem????

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Pedig hogy örültem a topicnak, föl is tettem a kérdést ami érdekelt, erre cifu moderálta, és nyomott egy büntipontot...

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Tinman
A fülzsír csak másodlagos, az elsõdlegest már írtam.

A fülzsír a HOSSZÚ TÁVÚ hangterhelés esetén képes csak némileg(!) védeni a hallószervet, pusztán azzal, hogy nagy mennyiségben van jelen a hallójáratban, "rontva" ezzel a hallás érzékenységét, vagyis védi a hallószervet. Igen, elsõdleges szerepe a hámfal védelme, kórokozók távol tartása, stb.
Megfigyelték, hogy pl. útépítõknél, nehéz-gép kezelõknél, etc. jóval több ilyen váladék termelõdik, mint átlagembereknél.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

<#idiota>
Pigo
Február 21.-én múlt 73 éves<#nezze>

A tudás olyan, mint a körömlakk. Az alkohol lemossa!!!

kastil
:DDDDDDD

Narxis
Helló!

Az én kérdésem, hogy hány éves a norvég király?

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

találtam valamit: "savas kémhatásával baktérium-, gomba- és vírusölõ hatású; rovarriasztó szerepe van, valamint az igen érzékeny bõrt bevonva védi azt a kiszáradástól és a kívülrõl bejutó nedvesség áztató hatásától"

légyszi ne itt folyjon a traccsparti! köszi
(Msnezzetek! - de nehogy itt kérjétek el egymás msn-címét)

Csirke4
Le kell szarni a magyart, meg kell tanulni a nyelvtant nagyjából és már meg is van a szóbeli.<#vigyor3>
attiGT
Nem az, írásbeli nem volt az, felsõfokú németem is megvan. De amit a magyar tanárnõnk levágott, hogy õ aztán nem lesz rest megbuktatni bárkit is...azután mit gondoljon az ember.

pxxl
tûzfallal

All hail the double x!

Mondjuk az is igaz, hogy ha kórokozó kerül fülünkbe, akkor a fülzsír talán eltávolítja azt.

Bár... a fülzsír nem arról híres, hogy hirtelen kifolyik a kórokozókkal együtt a fülünkbõl, mint a könny a szemünkbõl...

A fülzsír, hogy védi a fület?
Nem csak a csatorna hámját védi?

Csirke4
Vajon ha csak azzal szeretnél bevágódni, hogy 8 általánosod van nagyobb sikered lenne? <#idiota>
Nem is nehéz az érettségi egyáltalán.
A fülzsír, hogy védi a fület?

attiGT
Miért kell érettségizni? Ki találta ki? Van jogom halálra verni?

Tinman
A középfülben van az üllõ, kalapács és a kengyel is.
Ha erõs hanghatás éri a hallószervet, akkor elmozdulásukkal védeni tudják a belsõ fület a túl nagy zajtól.

Valamint a fülzsír is többek között.
Figyeld csak meg, hogy ha több "walkman" hatás éri a füled, több váladék is termelõdik és szó szerint igaz a mondás, hogy ha süket vagy pucold ki a füled. Nem nevet. Komoly probléma gyerekeknél a fülzsír miatti elzáródás.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Enyém az elsõ kérdés:
Nem találtam rá választ, remélem, segítetek...

"Milyen természetes úton védekezik hallószervünk a károsító hatások ellen?"

Ja,
és tényleg csak ide illõt írjatok légyszi!

Hello mindenki!

Azért nyitottam meg ezt a topicot, hogy mindenki kiírhassa ide az olyan kérdéseit, amelyeket nem talál sehol sem.
Hátha tudunk segíteni egymásnak.