Az amatõr fotósok veszélyeztetik a fotós szakmát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hogy mennyiért az már más kérdés. Biztos van olyan újság, aki amatõr/kezdõ fotós képeivel nem is foglalkozik, csak az ún. "profi" fotósok képei kellenek nekik.
Amelyik újság a jó "amatõr" fotókkal is örül mert szépek, valamivel olcsóbbak is talán, az is jó. Egyik sincs hátrányban, a profi, az nem emiatt fog elszegényedni, az amatõr meggazdagodhat, de mindig voltak amatõrök, és jobbak/profik..
\"Itt tavaszi-tekercs, hallasz?..\"
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
- 23 eves ferfi, aki valojaban csak srac
- felesege es gyereke van
- nemreg jott ki a sulibol, tehat palyakezdo
- es ez a palyakezdo panaszkodik, holott bar a palyakezdo nem amator, de a munkaja nem er sokkal tobbet kezdetben mint egy amatore
Amit itt leirtak, marha modon hasonlit a kovetkezokhoz:
A NAGY TUDOSOK megallapitottak, egerek reven, hogy a mobiltelefon nem karos /meg johogynem azt allapitottak meg, hogy: EGESZSEGES/.
Ugyanakkor a kiserlet lenyege nem volt mas, mintsem: az eger joval gyorsabban eli az eletet mint az ember, s megiscsak az embereknek kijaro intenzitassal vegeztek a tesztet, ez kb olyan, mint:
Valaki egy lassitott felvetelen bemutatott szabadon eso golyon akarna demonstralni idegeneknek vagy tudatlanoknak azt, hogy milyen gyorsulassal bir a gravitacio itt a foldon, csak eppen elfelejti elmondani: bocsi fiuk, ez lassitott felvetel
De mondhatnek mas peldat is, mikor az angolok, vagy amcsik, vagy egyebb mas fejlett vilagbeli allam tagjai a kovetkezot csinaljak:
- ujjal mutogatnak masokra, racionalizalva hogy o miert szegeny szerencsetlen, es az a dolog ami ot eleri az annak es annak a hibaja, s nem tudja kimondani az igazsagot: bocsi, en vagyok a toketlen szarevo faszkalap
(merthogy nem tanultam, inkabb jatszottam, az az atkozott japcsi vagy magyar vagy roman pedig tanult mikor en meg mindig csak jatszottam, de a kurva anyjat akkor is az az olcso cigo idegen, aki bejott az orszagomba, nah AZ A HIBAS, NEM EN) --mennyi de mennyi ilyen idiota van
NB: ami pedig jo, legyen az veletlen, vagy akarminek a kovetkezmenye, az akkor is jo, ha pedig ez a taknyos palyakezdo nem tanul meg rendesen fotozni, akkor pedig majd 60 evesen is ugyanigy fog sirdogalni
Asus P5E; Q6600@3,4GHZ; Dragon 800MHZ 8G, Asus 8600GT; Samsung 1,25T; Dragon haz; Cooler Master M620; Logitech G5; Schyte Ninja 1100 RevB; Canon LBP810 & Lide 600F; LG L226WTQ & Belinea 21\"; NEC RW
apple az isten! csaak irigykedik a sok scsoro és azért! iMac 27\", MacBook, iPad3G, iPhone 4 nekem van ti csorok meg megelegszetek a recsegos gagyi mianyag gagyikal!!
A lényeg, hogy valaki nem válik autómatikusan jó fényképésszé azzal, hogy van pénze egy jó gépre és éppen jókor volt jó helyen. Ezek mellett el kell ismerni, hogy sok ügyes amatõr fotós van országszerte, sõt, jó pár jobb, mint egy-két magát fotósnak tartott szakmabeli.
A lényeg, hogy a jó fotós megbírkózik az akadályokkal, kreatív a munkájában, uralja a helyzetet és olyat képeket ad ki a kezébõl amire büszke és képvisel egy minõségi minimumot. Nem utolsó sorban pénzre tudja váltani a tudását.
Szerintem a te elméleted túl sarkított, sõt teljesen kifordított. Ha igaz amit leírtál magadról, akkor valószínû te is jó operatõrnek tartod magad, vagy legalább is tudod, hogy az átlagnál jobb vagy. Értened kellene, hogy mit akarok, de...
- lefotózok egy 100 fõs óvodát
vagy
- egy mobiltelefon fényképezõjével órákon át visszatartott vizelettel lefotózok egy celebet
- vagy órákon keresztül guggolok ugyanott, hogy ugyanabból a szögbõl örökítsek meg egy szalagavatót
akkor én már igazi fényképész vagyok....
Ez igen. Ez nem semmi egy elmélet. Azzal ne is foglalkozzunk, hogy volt-e értelme a madárlesnek ha egy kiskompakt géppel és/vagy full szar képeket csinált.
Sõt! Ezen elvek alapján én kapásból igazi operatõr is vagyok mert
- jó néhány szalagtûzõt, ballagást kameráztam végig
- amatõr színészekkel csináltam filmeket (minusz 10 fokokban is)
....
Ha ezek a dolgok így mennek akkor elég sok "igazi fényképész" van a világon.
If Everything That Has A Beginning Must Has An End
- lefotóz egy 100 fõs óvodát, ahol csupa mosolygós kép születik
- ha kell 50 kilós felszerelést cipel a fél országon át, hogy jó képei legyenek
- órákat gugol egy 5 végzõs osztályos gimiben, hogy a legjobb szallagavatós pillanatokat megörökítse
- 3 órát ázik az esõben, hogy a legjobb villámot elcsípje
- napokat van madárlesen, a legszebb pillanatokért
- a legkancsalabb lányból is királylányt varázsol képein a ballagási albumba
- a legszerényebb lánynál is eléri, hogy a legszexisebb oldalát mutassa
- órákon át visszatartja a vizeletét, hogy elcsípje egy celeb 5mp-es kocsiba szállását
- képes összeveszni bármelyik laborral, hogy a számára legmegfelelõbben szûrjék ki a papírképeket
- porban, sárban fetreng, hogy a legszebb nézést elkapja kis kedvencünknek
- aknák között rohangál, hogy megmutassa egy távoli ország szívbemarkoló arcát
És csak ezek után jön a technika.
iSS!
ugy emlekszem a loszerszam-keszitoi szakma is eroteljesen visszaszorult, miutan a sok rohadek ember a kozlekedeshez lovak helyett az un. "auto"-t kezdte el hasznalni.
Egyébként meg a szabályok arra vannak, hogy legyen mit áthágni. 😊 A világon elég sok ember bebizonyította már, hogy úgy lehet maradandót alkotni, hogy nem úgy gondolkodnak mint mindenki más/nem ragaszkodnak szabályokhoz és törvényszerûségekhez.
sokat merengtem ezen, és valahogy én is így gondolom. gépen elvégzett beállítások + szûrõ/optikakonfig ér, de utólagos manipulácó nekem mindig csalásnak tûnt vhogy.
biztosan sokan felhördülnek, hogy "miii??? hát mire való akkor a digitális technika?", de számomra mégis az a kép, ami akkor a gép boszorkánykonyhájában elkészül. viszont el tudom fogadni, hogy más utólag manipulálja a képeit - neki az a képfájl amit áttölt a szgépre, csupán alapanyag.
mindamellett egy csomó, tanított szabályt nem tartok be, mert én a saját örömömre kattintgatok, és a képeimnek egyvalakinek kell megfeleljenek, nekem.
ezek is azt mutatják, hogy felesleges szabályokat alkotni, és azok betartására mindenkit kötelezni. ez is olyan kreatív tevékenység, ahol mindenki meghatározhatja a saját törvényeit.
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
egy D300S most ~340.000Ft. árban uaz csak közben eltelt 18év. Akkor egy lakás ára volt, most 2havi fizu. Lehet hülyén nézni de a technika olcsó lett.
1992ban ha meg akartál tanulni elmentél egy tanfolyamra.
Most fent a neten ingyen a tanfolyam.
1992ban ha gyakorolni akartál ~1400Ft volt kedvezményesen egy tekercs film + elõhívás.
Most ingyen nézegeted a monitoron.
1992ben labor kellett a retushoz.
Most ott a szgép mindenkinek a lakásában.
érthetõ gondolom.
és ez akkor a D300 szint, félelmetesen jó fotokat látok nap mint nap 50.000Fts kiskompaktokból kipotyanni. flickeren vagy akár fotozz.hun
Professionals worry about sales.
Photographers worry about light."
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
A cikkben írt jelenség sajnos létezik, a kiadók lustasága/szarrágósága valóban hivatásos fotósok állásába kerül.
When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/
1. Sok helyre be sem engednek sajtóigazolvány, meghívók, szûrés, egyéb nyakbaakasztók nélkül. Tehát itt esélye nincs külsõ embernek fotót készíteni.
2. Sok fajta fotó csak extrém telével készíthetõ, baromi sok várakozás és próbálkozás után. Sport, paparazzi, állatfotók természetben. De gondolom ezen kívül van más sok egyéb technikai cucc, trükk, stb. ami csak barkácskedvûeknek, kísérletezõknek hozzáférhetõ. Bármi ami több mint egy "katt" egy tetszõleges fényképezõgépen.
Azért az elég egyértelmû, hogy nem a "csõtörés alsónekeresden" témájú képekkel kell próbálni versenyre kelniük a fotósoknak (a cikkben imho részben emiatt megy a sírás), hiszen aki épp ott van kezében egy mobiltelefonnal az lépéselõnyben van a fotóssal szemben, aki viszont messze van és elõbb oda kell mennie...
Szóval röviden: meg kell keresniük a piacukat a fotósoknak.
Minden lehetseges. Csak ami lehetetlen tart tavabb.
Szerintem gyenge géppel is adott körülmények között is készülhet remek fotó. Láttam ilyet!
Egyszer láttam a tv-ben egy igazi fotóst. Mutatott egy képet az egyik hidunkról, majd a riporter megkérdezte: Mi ebben a különleges? Válasz: - Az, hogy éjszaka, egy 180 km/óra sebességgel haladó repülõgéprõl fényképeztem. - Mellesleg jó kép volt, de elgondolkodtam: a képbe mit adott bele a technika, és mennyi volt ebben a tudás? Meg tudná-e csinálni ugyan ilyenre újból? Nem vagyok benne biztos! Ha a gép kell hozzá, akkor miért õ az igazi fotós, ha nem a gépen, hanem a tudáson múlik akkor másik hasonló géppel is meg kell tudnia csinálni ugyanazt. A fotósok nagy része csak a technika vívmányait használják ki, és az igazi fotósnak mondott embereknek jutott annyi vagyon, hogy meg tudják venni a csúcs masináikat.
Ja kérem! Ha nyerek a lottón, akkor én is profi fotós leszek! <#smile>#smile>

Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT
És ez egy k850-es mobillal készült. Ma már egy alap DSLR-t szint bárki megengedhet magának, akit érdekel a fotózás. Aki eddig a komolyabb eszközparknak köszönhette a profi mivoltát az lassan tényleg kezdhet csomagolni. Akiben meg több is van annak továbbra is lesz piaca.
Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT
Én egyszer fotóztam egy délutánt egy DSLR-rel, jó obival, több évnyi kompakt fgép (különbözõ típusok, többnyire Canonok) használat után, majd mikor letöltöttem a képeket szgépre azonnal nyilvánvaló volt, hogy semmi értelme a továbbiakban kompakt gépben gondolkodni.
A jó mérnök bármilyen problémára tud megoldást találni. Azért mérnök. Aki SEMMILYEN problémára nem tud megoldást találni, az elmegy politikusnak.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
https://twitter.com/foodlfg
Az esetek elég jelentõs többségében a profi fotóst és az amatõrt a pénz (felszerelés) választja el és nem feltétlenül a tehetség.
g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2