A FERMAT SEJTÉS története
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
Szeretném leírni a FERMAT TÉTEL („sejtés”😉 valóban tanulságos történetét.
Fermat, aki nem matematikus, de informált, kreatív GONDOLKODÓ volt, számos egyéb matematikai felfedezése mellett (pl. kis Fermat tétel) egyfelõl megfogalmazta a Nagy Fermat Sejtést, mint problémát, másfelõl „csodálatos bizonyítást” talált is rá (lényegileg):
„Az a^3+b^3-c^3=0 egyenlet kettõnél nagyobb „p” hatványokon csak olyan egész számokkal teljesülhet, amelyek végtelen számjeggyel írhatók le, és rendezetlennek”
Lefordítva a szokásod terminológiára: irracionálisak, pont mint pl. a harmadik gyök 35, ami az a^3=2^3+3^3 azonosság megoldása a -ra, amely ugyan végtelen törtszám, de végtelen sok számjeggyel, és szintén rendezetlenül írhatók csak le, s így ezért irracionálisak.
(Az irracionális egészekrõl annyi tudható, hogy csakis bináris számrendszerben, és csakis az elsõ számjegyük, az egység=1 lehet ismert.)
Mindezt egy könyv széljegyzeteként, tréfálkozó szellemének megfelelõen a korban szokásos találóskérdésként irta le:
„…A margó túlságosan keskeny, mintsem leírhassam”
Az írásjel hiánya itt most nem véletlen, mert nagy valószínûséggel Õ sem tett pontot a mondata után. Amivel „kiálltóan” jelezhette bármely tudati vakságban szenvedõ érdeklõdõnek, hogy a megoldása végtelen hosszú, azért nem fér el.
Kedves tréfája azonban szomorúan, balul sült el!
- A kézirata ugyanis kissé szokatlanul, de idõközben eltûnt.
- Amikor a fia elõször még kiadhatta, vagy a szerkesztõ, vagy a szedõ bizonytalan, inkább - vesszõnek tûnõ írásjelet tett a mondat után.
- Az alkotói lázban szenvedõ próbálkozók az eredeti latin szöveget elõbb többszörösen latinról - latinra újra fordították, majd más nyelvekre is, teljesen megváltoztatva a mondatrendjét, és az értelmét is.
- A próbálkozok száma erõsen kibõvült, amikor komoly díj lett kitûzve rá.
- Közeledett a díj lejárta, ami már kényelmetlennek tünt a Matematikának is. Találtak tehát egy olyan felírást, ami ugyan egészen másról szólt, de ha nehezen is, legalább egy részét meg lehetett oldani,
És megis történt a csoda! Mert azt a részét heje-huja- idõben megoldották- „nem lehet egész megoldása” (hogy miért, az most kacskaringós lenne itt)!
De nem a Fermat sejtést oldották meg, mert az, mint már említve volt, arról szólt, hogy van egész megoldás, csakhogy egy új, egy máig ismeretlen számkörben!
Fermat a sejtését korának, és saját eredményeinek ismeretében oldotta meg.
Ezt az utat követhették a késõbbi, e téren sikeres kutatók, az elsõként egy hölgy: Sophie Germain, csak nem mentek végig azon az úton.
Holott a hatványösszeg algoritmus segítségével már régen megtehették volna (Newton- Girard képletek).
Jelen hsz. Szerzõje végigment az úton. (www.mek.oszk.hu/01800/01849, és www.megismerhetetlen.com Matematika; I.; IV. kötetek).
Amely valóban nagyon szép, sõt csodálatos. És amelyrõl újabb utak indulhatnának, pl. a számvektor- algebra, amely a jelenlegi „bizonyítással” még ezredévekig homályba tûnhet.
Amely az algebrai egyenletek gyöktényezõs alakjából indítható, és a szabályai szerint eleve értelmetlenné tenné a Fermat sejtésnek még a kérdésfelvetését is! Emellett megteremtené a hiányzó kapcsot az algebra, és a vektoralgebra, a matematika és a Tudatos Létezés többi egyede (pl. fizika) között, ami számos gondolkodónak (pl. R. Langlands, Princeton) kifejezett célkitûzése.
De a legfontosabb, ami más humán és reál tudományágakban is fellelhetõ, az emberi gondolkodás és haladás buktatói: a mindenütt jelenlévõ tudati vakság, ami a valóságot látni nem engedi.
Ezt a hozzászólást leírva, a többi már felesleges.
(De azért lesznek még…😉
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Ez nem igaz!
- Elõször is: nem kötekedem!
- Másodszor: Te nem az én hülyeségem vagy, hanem jóformán az egész emberiségé!
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Velem úgyis csak a hülyeségeddel kötekedsz
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
(- p hatványkitevõ
- n természetes szám)
amelyekbõl bizonyíthatóan végtelen sok van, valamelyik változó osztója kell, hogy legyen.
Ezáltal a változók a már említett irracionális egészekké fajulnak.
Ilyen egyszerû a bizonyítási formula.
Ezért irta Fermat "nem fér a margóra"
Feljegyzését már az elsõ kiadásnál a szerkesztõ, vagy a szedõ "kijavította", beirva a vesszõt a Fermattól végtelenített mondat után.
Késõbb jól képzett matematikusok elõbb a latinról- latinra, majd a világ összes nyelvére össze- vissza fordították.
Hogy végül belecsapva a lecsóba, egészen mást oldjanak meg, az ámuldozó fórumnickek örömére.
Vagyis másodikként reprodukáltam az õ elsõdleges bizonyítását, mégpedig olyan úton, amin úgy látom, hogy Sophie Germain, és a többiek is elindultak. Csak én végig mentem rajta, a hatványösszeg algoritmmus segítségével, amelyet a www.mek.oszk.hu/01800/01849 I. kötetben, minden külsõ információ nélkül egyedien bizonyítottam, függetlenül mások létezõ bizonyításaitól. Több évtizedes, kemény munkával.
(Esetleg megtehetnétek emiatt, hogy nem köpködnétek le minden hozzászólásotokban.)
Eghy szám nem azért irracionális, mert egész számok hányadosa.
A szám irracionális, mert ird be, hogy mi az irracionalitás definiciója.
A tört szám csak egy formája, hogy nem lehet.
A Fermat tétel szerint, (amelyet Sophie Germain, és a követõi is vizsgáltak, elég sikeresen), nem az az eredmény, hogy nem létezik olyan egész szám, hanem az, hogy létezik, de az irracionális, végtelen hosszú, nem rendezhetõ számsor!
Alapvetõ eltérés ez az A. Wiles bizonyításhoz képest, és mutatja, hogy annak köze sincs a Fermat tételhez.
Õ igazolta a moduláris formák, és az elliptikus egyenletek egyes válfajainak azonosságát, vagyis a Taniyama-Shimura sejtést, véletlenül az utolsó elõtti pillanatban, hogy a Wolfskehl díj érvényessége lejárt..
Dicsõség érte.
De a Fermat sejtéshez köze sincs.
Bizonyítás(indirekten):TFH létezik H irracionális egész szám,vagyis ez az egész szám nem írható fel két másik egész szám hányadosaként(H=P/Q). Szorozzuk meg ezt a H számot egy Q nem 0 egész számmal(P:=H*Q). Egész számmal való szorzás nem vezet ki az egész számok halmazából. Mivel Q!=0,ezért P/Q hányados értelmezhetõ. P és Q egész számok és H alapfeltevés szerint egész szám. Villám.
És miért kell éppen az irracionális egészeket kiröhögni?
Fermat felfedezte, hogy nemcsak irracionális törtek, de egészek is léteznek, ami "...nem fér el a margón..." Ezt bizonyítottam a hatványösszeg algoritmussal.
A röhejes az, ahogyan a tételét fokozatosan átirták, és sejtéssé avanzsálták, hogy végül egy nem létezõ megoldást találjanak helyette. Ami számodra ellenõrizhetetlen, ezért azonnal el is fogadod.
Ja, meg angolul van..
Sõt- ez kevesebb, mint röhejes. Ez szomorú.
Most elmegyek, majd jövök,
- Szerintem a következõben immovable vagy zöldre, vagy pirosra vált, mert nem lehet két sárga egymás után, az szabálytalan!
- Végre uwu kiengeded Te is azt, ami benned összegyült! De még sok lehet belõle benned- itt megteheted, én megértelek.
yooyoo, uwu, immovable: így együtt, örülök nektek, hiszen nélkületek sívár lenne a topik.
Így már mindent értek.
Egy egésztört nem lenen jobb? Vagy egy negatívpozitívnemnulla? Szerintem vezesd be a természetellenes-városi számok számok halmazát.
Egyébként tényleg megpróbáltad megállapítani az 1 után következõ végtelensok számjegyet? Mikor hagytad abba? XD
\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"
Az eredmény pedig egy irracionális egész, amely végtelen sok számjegyû, és amelynek csak a bináris számításokban ismerhetõ a legelsõ számjegye, hogy "1".
A többi egyszerûen nem állapítható meg.
Irracionális.
Ez a hatványösszegek elméletével bizonyítható.
Õ, akit a korabeli matematikusok alig becsültek, legfeljebb féltek már tõle, szarkasztikusan a megoldását az ismert, többszörösen átirt, és félreértelmezett margón történt bejegyzésben jelezte!
" nem fér el a margón " (mert végtelen sok számból áll).
Ha olyan volt, mint én, akkor pedig a mondat végére nem is tett pontot, jelezve, hogy az végtelen.
Ezt sajnos bizonyítani nem lehet már, mert az eredeti elveszett, a fia által kiadott másolatra pedig a jól képzett szerkesztõ, vagy a szedõ oda tett egy bizonytalan írásjelet, ami inkább vesszõ. Ezt a rombolást jól képzett matematikusok tovább folytatták, Fermat tételét sejtéssé fokozva, hogy a végén egész mást oldjanak meg.
Így az egész Fermat tétel sajna egy Papp Jancsi viccé vált, aminek a végkifejlete inkább szomorú játék.
Az emberi hülyeségé.
Egyes polinomiális egyenleteket is meg lehet oldani vele, mégpedig megadott pontossággal, közelítés nélkül, ami másnak nincs. (Newton is csak közelít, megadott pontossággal, ehhez meg nem kell!). Megnézheted ugyanott (www.mek.oszk.hu/01800/01849), az elsõ kötetben. Ott a páros hatványokra, valós gyökökkel bizonyítom. De mert szerteágazok, a többire nem csináltam még meg.
De ha csak ezt veszem, ez is teljesítmény.
Ugyanott, az olvasói levelek között találkozhatsz uwu-levelével is, ami szintén sajátos teljesítmény.
Ezzel õ is beörökítette magát a tudománytörténetbe.
Mondjuk vannak kibaszott hülye mérnökök is, de te alkalmatlan vagy bárminek a megoldására. Még közmûvesnek se lennél jó.
Árpád népe hej!
Árpád népe hej!
(Most egy idõre kilépek a társalgásból)
Vele szemben jobb taktika, ha látszólag beégek, akkor elfelejthet engem!
Jáj, uwu, nagyon beégtem miattad!
Akkor mostantól békén hagysz?
De veled, JMáté, méltóan szeretnék társalogni.
Ha megnézed a www.mek.oszk.hu/01800/01849 -en a hatványösszegelméletet (ami a Newton -Girard képlet, más formában), sok új, éedekes alkalmazást találhatsz benne.
Például, hogy én egy három változós hatványösszeget (Newton binom), hatszor kevesebb együtthatóval írok fel, és a Pascal háromszög helyett egy sajátos, gyorsabb algoritmust adok. Ennek pl. talán lehetne szerepe a számítástechnikában.
Árpád népe hej!
A kvaterniókat is valaki felfedezte, berakta egy könyvtárba, nem azzal vásárolsz a piacon.
Lehet, hogy valaki valamire használja õket, én is foglalkoztam velük.
De az elmélet: pénz is. Lásd a Wolfskehl díjat.
Mire jó egy szép festmény? Ez a kérdés még általam se megválaszolható.
Szép, és kész! Valaki egymilló dollárt kifizet érte, amibõl kb 1000 tonna benzin vehetõ.
Tehát annak a képnek az energia egyenértéke: 1000 tonna benzin.
Pedig a festõ csak egy páros juhbél virsbõl festette, ami 200 Wh.
Árpád népe hej!
Mi az a kopasz r ? Én nem látom be!
Árpád népe hej!
Árpád népe hej!
Te viszont tökéletes tudománytalansággal ontod magadból a fost.
Árpád népe hej!
Newton mûvét óriásinak gondolom, de nem teljesnek, mert azzá nem lehetett akkor . Ma sem lehetne és talán sohse lesz.
Azonban tudva, hogy a gravitáció véges sebességû, az egész mai modern frittyen- frityet újra kellene gondolani.
Ehelyett sötét tömegekkel, energiákkal, vagyis a semmivel tömködik a fejeteket.
Hát ebbõl én kiszáltam!
Nézd, engem kinevethettek, majd amikor ezt valaki angolul írja le, hasra feküdtök az ámulattól.
(Én meg angolul csak a Beatleseket, meg Hamlet monológját tudom.)
Amirõl többnyire kiderül, hogy vagy azért tetszik (nem tetszik), mert a mûvész mégis adott értelmet (érdeket) neki, vagy pedig azért, mert a nézõ.
Tudat (érdek) nélkül semmi nincs. Bár veletek társalogva ezt lehet, hogy felül kell bíráljam.
uwu-neked én valóságos kincs vagyok, látod, már immovable is csatlakozik hozzád! Nem vagy egyedü tehát. Nekem meg így se jó, se rossz, vagyis mindegy.
Hozzátenném:
A tanulás, a képzetség egy olyan mérlegen, ami a valóságé, alulmaradhat az informáltsággal, és a kreativitással szemben.
Persze ez azokra, akiknek sem ez, sem az nincs, nem érvényes.
Titeket lehet, hogy deriválni kellene ahhoz, hogy belõletek valami eredmény adódjon.
De nem attól lesz ám tudós valaki, hogy annak vallja magát.
Kéne csinálni valami elismerésre méltó dolgot. Az hogy elképesztõen sokat írsz kevés lesz.
De még mielõtt csinálnál valamit, szükséged lenne tudásra. A tévedéseid amik még egy középiskolában sem lennének tûrhetõek, errõl a hiányosságról tanúskodnak.
Ez a minõsíthetetlen kontárkodás amit mûvelsz nem jó semmire.
Nem mindenki lehet ám tudós. Ha egy tehetségtelen fasz vagy, és még tanulni se vagy hajlandó, csak nagy arccal halandzsázol, ne csodálkozz ha pofán köpnek! Ezzel a magatartással ugyanis lealacsonyítod sok más, igazi tudós érdemét.
Árpád népe hej!
Mindig kérdés, hogy az axiómák számát lehet-e csökkenteni. Lásd pl.: Bolyai.
Te meg be akarsz vezetni egy újat! Ráadásul egy tök fölösleges haszontalan lózungot. A matematikusok veled ellentétben nem szófosással foglalkoznak.
Árpád népe hej!
Ami pedig most még hiányzik, és a számvektor algebra nélkül prof. R. Langsland és mások nagy bánatára örökre hiányozni fog.
De ne féljetek, én már rajta vagyok, és elûzöm a gondokat (akkor is, ha Ti meg a gondolatokat!)
Én a számvektor-algebráról, Te meg Makó-Jeruzsálemrõl.
Semmi probléma.
Ha én egy képre ránézek, azon is mást látok, mint 7 mrd. ember. Aki azt látja, ami az utikönyvben arról írva van, és nem azt, amit a mûvész ábrázolt.
Ez az az "emberi tulajdonság" (ami nálam is megvan), az, ami miatt hajlandó vagyok veletek is vitatkozni, lenézve, és megsemmísitve.
Te azt látod, amit belédmagyaráztak, én meg ami van.
Az, hogy a képeken mást látsz, talán nem nagy baj, sõt néha jobb is.
Az viszont, ha a tudományban is, abból lehet baj.
Nagy szégyen az nekem, el is takarom az arcom.
Hisz te magad irod, hogy a matematikában nincsenek törvények, csak törvényszerûségek, meg hogy az nem a tapasztalatra épül, hanem axiómákra. Persze az enyém is, ha nem bonyolódok bûnös vitába, hogy mi az axióma?
Az axióma szerinted, lefordítva: a matematika törvénye!
Nos akkor én nem új törvényt, hanem egy új axiómát hozok- az egyediséget.
Ami persze a vektoralgebrába implicite megvan már. tehát nem is új.. Csak a számokra is kiterjesztve ez egy új, egx "számvektor-algebra".
Akkor mi a bajod vele?
Csak az, hogy ezt én mondom, nem egy szakállas kafferbivaly, nagy szerszámmal?
Miért nem próbálsz errõl levelezni velem?
Soha nem volt és nem lesz a Matematika pusztán logikai építmény, legfeljebb az a matematika, ami most épül, az lehet majd az..
Százévek óta küszködnek, hogy a matematika ágait valahogy egymásra építsék: prof. R. Langlands is ezt a célt támasztotta néhány évtizede. A. Wiles is éppen ebben, és nem a Fermat sejtésben ért el eredményt.
Ráadásul éppen idejében, mert a Wolfskehl díj 2007-ben lejárt volna, õ meg 10 évvel elõbb meglett! Minõ szerencse- 400 évig nem ment, most meg hirtelen...
És egyetlen matematikus se tudja megcáfolni, olyan bonyolult, és persze biztos jó is.
Én cáfolom, hogy az a Fermat sejtés, mert azt én is megoldottam, de másképpen, ahogy szerintem Fermat elsõnek.
De én nem vagyok matematikus, és ha Te azt mondod, hogy az az elfogadott megoldás is jó, és hogy az 1*1*1 is az alaptétel miatt jó, vagy rossz (aminek a kérdésemhez ugyan köze nincs), akkor haptákba vágom magam, és retyerálok (vagy hogy is írják?).
Minkowski-tér:geometria
Árpád népe hej!
-Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de hülye választ nem fogadok el:p
Értem én hogy benzin! De mi hajtja?
>Az egyenletnek azért nem lehet azonos megoldása, mert egy (jelenleg ismeretlen) természeti törvény, az "egyediségé", amely a jelenlegi algebrában sem érvényesül, azt tiltja.
>Ami nem támogatja az egyed teljes multiplikációját, tehát a hatványozást sem.
Szeretném újra hangsúlyozni, hogy a matematikában NINCSENEK törvények. Persze vannak törvényszerûségek, szabályosságok, ezek teszik a matematikát "széppé". Amit valójában ki akarok fejezni ezzel a kijelentéssel, hogy a matematika a természettudományokkal ellentéten nem törvényekre, törvényszerûségekre vagy tapasztalati tényekre épül. Egy matek feladat megoldásánál nem használhatsz "törvényeket". Csak és kizárólag az axiómákra támaszkodhatsz (és természetesen azokra a tételekre, amelyeket az axiómákból mint következtetések, le lehet vonni).
Én az algebra alaptételére támaszkodom, te az egyediség törvényére, ezért az én megoldásom valóban megoldja a feladatot, míg a tied nem.
\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"
x^3 = 1
Ha beírok x helyébe egy számot, és eredményül 1-et kapok, akkor azt az egyenlet megoldásainak nevezem. Az algebra alaptétele miatt legfeljebb 3 ilyen szám lehet. Van is három ilyen szám. Az 1, a -0.5-0.866i és a -0.5+0.866i.
Legalább az ekvivalencia relációt írd le. Ha leírtad, megérted a problémámat.
Amelyek szorzata persze szintén egy, mert végtelen ilyen szorzat van.
De mi ennek az egynek az igazi oka?
Tudom az algebrai felbontást, de mégis, mi az oka?
Arra várom a választ, hogy mi miatt rendezi ezt így a matematika?
És sem az indexen, sehol nincs, aki ezt az egyszerû kérdést megválaszolja.
Az Akadémia kapujánál pedig már a csõd-õr visszafordít, nemhogy kérdezõsködhetnék.
No, ki a válasszal, duma mellébeszélés nélkül! Már unom!