Fizika és csillagászat

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

miután a bal nagylábujjadon a tészta megállásáig keletkezõ d deformációs mélységet is megbecsülted, akkor az átlagos súlyt is megbecsülheted itten.
ha pontosabban érdekel, akkor tapassz 1 nyomásérzékelõt a lábujjadra és ejtegesd rá még néhányszor
de a kislábujjadra vigyázz, mert az jobban fáj

Azt nem tudom, de meg tudnád mondani hány éves a kapitány?
Ha egy 500 grammos fagyasztott leveles tészta, a fagyasztó legfelsõ polcáról (kb.175 cm magasságból) a bal lábam nagylábujjára zuhan.
Mekkora volt a súlya, mikor a lábammal érintkezett?
Mennyi ideig esett?

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

kicsit lazább téma itt egymás gyilkolása közepette:

Lovejoy üstökös videóját kommentálja az ISS kapitánya:

http://shtrend.hu/index.php/Kult/ustokos-az-urbol-nezve.html
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2011/12/19/reszletes_felvetel_keszult_egy_vampircsillag_lakomajarol/

Idézve:

"most azonban kiderült, hogy a tömegtranszfer módja jelentõsen különbözik a modellek által elõrejelzettõl: a vámpírcsillag harapása, bár hatékony, de GYENGÉD.
... Emiatt viszont sokkal nehezebben magyarázható a vörös óriásról a kísérõ irányába történõ anyagvesztés az akkréciós koronggal számoló modell segítségével."

Az árapály hatásvizsgálata nélkül az akréciós modell semmit sem ér!
Ugyanis mindkét csillag forgássebességétõl függ az USP távolságuk, vagyis hogy milyen távolságon belül vonzzák, vagy taszítják egymást, és hogy mi azok eredõje?
A vörös óriás forgássebessége valószínûleg kicsi, ezért az vonzó hatású.
A kékcsillag kollapszust szenvedve gyorsan foroghat, az tehát az USP-jén túl taszító hatású.
Ha tudom a tömegeiket,és a forgássebességüket, amelyenek a vörös csillag nagyobb része kivül van még! Ezért nem nyelheti el nagy sebességgel a kék vámpircsillag, csak a közeledõ foszlányait.

Az árapállyal kapcsolatos megjegyzéseim tehát kimagasló értékû, és jelentõs tudományos felfedezések, amelyek itteni kifejtése megtisztelõ e hálátlan fórum számára!
Mert az igazamat jól bizonyítja a fórum tántoríthatatlan
negatív hozzáállása is, ami viszont jelentõsen növeli az önbizalmam, és fokozza a jó kedvem :-)<#worship>

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

A helyzet az, hogy én Petõfihez tartozom.
Meg a haladóval is.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

off
rádióban azt fejtegették a nagyfejûek, hogy Petõfi vajon hova is tartozik, hogy megérdemli-e azt, amit érzünk iránta
on

Walk the Talk.

Halld meg az idõk szavát, és haladj tovább te halandó... (...és fizesd be a haladót!)

A szárazra vetett hal sajna akkor se nõ ki, ha gyakrabban öntözik...<#vigyor2>
A szárazra vetett hal neve: kihal! A kihal pedig szinte azonnal kihal!
Ezért is a halat inkább a vízbe szokták vetni!
A Petõfivel mi a baj?

Már Petõfit is babrálják, hogy hova is tartozik😞(((

Walk the Talk.

Hát amikor olvaslak, csak tátogok mint a szárazra vetett hal😊))
Amúgy meg élvezettel olvaslak, fõleg ha néha meg is értem.

Walk the Talk.

De elfelejtettem, itt ki nem állhatják, ha valóban érdekes, és aktuális dolgokról merek írni, mint pl. az árapály.

"Szerény állat itt a lélek, nem kér szénát abrakot.
Mint szamár a gazt, zabálja a kalendáriumot"

Ez egy szép Petõfi idézet, csak nem tiltanak ki miatta!

A mi univerzumunk fénybázisát a tömeg és az elektromos (tudati) töltések oszcillációjából képzõdõ fényatomok képezik. A GI-EM fény (gravinerciális, elektromágneses) sebessége ezek sûrûségétõl függ. De vannak parányi más fényatom tartalmai is az univerzumnak, amelyeknek tudati töltései eltérõek.
Ezek a neutrinók hordozói, amelyekbõl többféle is van. A neutrino sugárzások ezekhez a fényatomokhoz kapcsolódnak, amelyek parciális nyomása, kompressziómodulusa az univerzumunkban eltérõ, s így a sebességük is nagyobb lehet.
Számomra ez természetes, és hamarosan számotokra is az lesz.
Csak persze, majd ha nem magyarul halljátok, hanem angolul, ami számotokra szintén nem érthetõ, Akkor majd úgy tesztek, mint aki érti.
Én meg megbegedek az una-lomtól, hogy õrülhessetek...

Számomra már rég borult bili. (Meg a csernobili is.)
A neutrinok nem e világra jellemzõ részecskék. Más a fénybázisuk.
Majd egyszer valaki megírja a "Töltés Fizikát".
Én már megírtam az enyémet.

Néha frankó, ha valaki egy kis vidámságot is nyom ebbe katalisztikus viágba.😊)))

Walk the Talk.

Hát ez óriási! <#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>

Walk the Talk.

Persze. Megint mind meghalunk.

Walk the Talk.

Én szeretek örömet okozni, a szórakozás pedig bizonyára az.
Tudnod kell- nagy munka az ilyesmi! Utána rengeteg az eszem - iszom, hogy pótoljam az izzadást.
Ja, és te is meg vagy dicsérve! Az mindenkinek kijár, aki olvassa.

qetuol
én is néha elolvasgatom az írásaidat, ha van egy kis fölös idõm, és szórakozásra vágyom.... olyan ez, mint a gálvölygi só. csak tudományosan.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Nohát, ez aztán igazán szellemes volt (persze, én találtam ezt is ki...)
De honnan jöttél rá, hogy megróttalak? Csak nem olvasod a topikot?
Derék dolog, meg vagy érte dicsérve!

bick- mack!!! <#nevetes1>

Örülök a hozzászólásodnak, és meg is válaszolom. Habár az árapály olyan hatalmas téma, hogy ha meg akarok bármit magyarázni, az összes kapcsolatát alig tudnám bemutatni.
Mert tényleg rengeteg munkába telik, ami a fórumokon megkérdõjelezhetõ.
Pl. Comissioner hetekkel ezelõtt feltett két kérdést, amelyekre vagy húsz hozzászólásom volt. Idõt szántam reá, õ meg azt se írta eddig, hogy bick- mack? Legalább annyit írna: "nincs igazad". Ez csak két szó, én meg órákat dolgoztam, válaszolva a kérdéseire.
De én sose bánom, csak remélem, hogy ezt legalább elolvasod, és azt röviden megemlíted.
Tehát:
1. "Ha van gravitációs kölcsönhatás akkor nem lesz egyenes a pálya (Newton I.)"
Pont ezért irtam mindjárt a legelején, hogy "megvezetem" a pályát. Ami egy csõvezeték- tervezési mûszó: "megvezetett csúszó megfogás", ami nem engedi a csövet kitérni se jobbra, se balra. Mintha sinen menne. Hogy pedig a sebességét is tartani tudja, képzelj el egy rakétát mögötte és elõtte.
Mindezt szerintem eléggé érthetõen leírtam. Azt is, hogy azért választottam ezt a nem teljesen természetes feltételt, hogy a diffegyenletet könnyebben megoldhassam.
Remélem, ezt nem veted a szememre: a diffegyenleteket ugyanis szokás felírni, de nem megoldani, hanem hasra ütni. Én viszont olyat irtam fel, ami elégséges, és számomra is megoldható.

2. " Az elméleted szerint a Föld forgási sebességének növekednie kéne napközelben. Vagyis így akár tetszõleges nagy lehetne a forgási energiája. Ez jobb helyeken sérti az energiamegmaradást."
Elõször is kétféle megmaradási elv van:
- Az impulzus megmaradás
- Energia megmaradás.
Az árapály elsõdlegesen két égitest között vizsgálható.
Ha a Föld energiát, keringési vagy forgási impulzust kap a Naptól, akkor az ugyanannyit veszít. Vagyis minda két megmaradás megmarad. Eleve nincs szó örökmozgóról.

Másodszor pedig ilyen forgatónyomaték pontos körpályán egyszerûen nem keletkezhetne akkor, ha a Föld a Naphoz kötött forgású lenne! Azonban a Föld nem kötött forgású, így ilyen hatás fel is lép.
Mégpedig, ha a Föld forgásperiódusa nagyobb lenne, mint a keringési, akkor fékezõdne, ha kisebb, akkor növekedne, míg be nem áll a kötött forgási állapot. Amikor is a keringési és a forgási sebességek pontosan azonosak lesznek. Akkor az árapály energiacsere is a Nappal szünetelne.

Jelenleg a Föld 365,2-ször gyorsabban forog, mint kering. Ezért a forgását a Nap tendenciózusan fékezi. Ugyanezt teszi vele a Hold is.
Légyszi, értékeld a válaszom, és tégy fel új kérdéseket is. Nekem élvezetet okoz megválaszolni, ha tudom.

uwu, bocsi, de meg ne sértõdj, nem gondolom komolyan, amit írok, nincs szándékomban megbántani, csak szellemeskedek...
Vagyis én is próbálok trollkodni, mert tényleg van benne valami!
Azonban még nem tudok, így balul sülhet el: megtaníthatnál!
Nyithatnánk például egy topikot is, pl. úgy, ahogy R. Feynman: "Hat majdnem könnyû elõadás", csak mi a trollkodásról társalognánk. Amit ma már, komoly, sõt talán szükséges internetes jelenségnek gondolok. Esetleg kitárgyalhatnánk?

Olyan ez, mint amikor egy mocsárban ketten egymás fejét nyomják lefelé, ahelyett hogy húznák kifelé!
(Az eredmény persze ugyanaz, de mégis sokkal felemelõbb lenne.)

De azért kösz, hogy idelátogatsz. Beszélgethetnénk is. Te nem olvasod el, amit én irok, én meg nem írom le, amit te nem olvasol.

immovable
Már rég nem olvasom a kommentjeid. Felesleges.
Bocsi- egy kicsit most mást csinálok- ma már nem jelentkezem. Holnapig azért remélem, hogy kibirod igy, kicsit leforrázva is...

"Már ezerszer le lett írva, hogy félreértéseken alapulnak a megállapításaid."

Kérlek szépen, én ezt az állításod nagyon is elfogadom! Sõt, továbbmegyek: nem csak félreértésen, hanem fantáziátlanságon, a kreativitás hiányán, a szervilizmuson, a szellemi tehetetlenségen: mindezek eklatáns példája vagy te is. De te legalább szellemes is tudsz lenni, a fizika még az sem.

Már ezerszer le lett írva, hogy félreértéseken alapulnak a megállapításaid.
Kimeríted az áltudomány minden kritériumát.
Szerinted miért bannolnak téged a valóban tudományos fórumokról?
Vitaképtelen vagy, nem fogadod el a tényeket. Rögeszméd vanank, amikhez ragaszkodsz, és a körülményektõl függetlenül csak fújod és fújod a magadét.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

Ha van gravitációs kölcsönhatás akkor nem lesz egyenes a pálya (Newton I.)
Az elméleted szerint a Föld forgási sebességének növekednie kéne napközelben. Vagyis így akár tetszõleges nagy lehetne a forgási energiája. Ez jobb helyeken sérti az energiamegmaradást.

Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850

Egyébként csak néhány hozzászólással korábban irtam le az általános árapály lényegét, ami szerintem a fizikában alapvetõ kérdés, és ma a legaktuálisabb. Érdekes módon ahhoz sem te, sem más nem szólt semmit hozzá!
Egyiketek a havasi jetít, másikotok a Nóbel díjas befutókat ajánlja helyette.
Hát nem érthetõ, ha én meg verseket írok, és malackodok, magvasabb hozzászólásokra várva?

Szívesebben válaszolok neked, mint bohóckodok.
Még nem olvastam végig a linket, persze, hogy érdekes.
Azonban eleve agályaim vannak, hogy mi jót tud felmutatni egy alapjaiban megalapozatlan fizika.
A Nóbel díjat pedig mindig is kiosztották, és fogják is osztani, azért, meg az ellenkezõért is, mert van, és mert ki kell osztani.
Kiosztották a Fermat tételért is a Wolfskehl díjat, pedig messze nem az lett megoldva.

Valami oka mégis csak lehet annak, hogy Perellman nem szándékozik még akadémia tag sem lenni, pedig az igazán nem jelentene neki sok pénzt, és csak kevéssé szégyenletes.

"Én tudós, én, emigy füstölög magában!
Hát ki vóna a tudós, széles e határban?
Ha nem uwu80, a róka lelkü troll,
aki elõl hátul, mindennek letol!"

Egyébként én is jártam Tastagolban, és sokáig keresgéltem a tajgában egy 220V-os dugaszaljat, mert gyorsan nõ a szakállam, de nem volt.
Mindössze csak egy amuri tigrist láttam, aki rémületében levetette magát a fáról, nekem hagyva a zsákmányát is: egy zsák még friss, génmódosított kukorica csutkát!
Viszont járt ott valami expedició is, állati izgalomba jöttek tõlem, még fényképeket is csináltak rólam.Kiváncsi vagyok, kik lehettek?

Ha meguntad a halandzsázást, és az önámítást, meg a kudarcot és a megvetést, találtam neked valamit:
téma amiben még kompetens lehet rövid felkészüléssel

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

Nem, te csak áltudós vagy. Ami azért elég ciki.

Hát mégis elméleti tudósnak gondolsz, pedig nem is vagyok képzett? De akkor szüret! Várom a megbízásokat!

Te semmit se tudsz felfedezni.
Van pár rögeszméd amik félreértésen alapulnak, meg sokat írsz, azt ennyi.

Valóban, elméleteket mindenki gyárt, ahogy én is. És nyilván pont azért, mert érzõdik egy jó elmélet hiánya.
Én azért vállalkozok rá szívesen, mert télre alig van tervezési feladatom, és havat se kell lapátolni az utóbbi idõben. (bár idén talán lesz már végre?)
Szóval, akkor mit fedezzek fel? Mikorra? És mennyi a zsuga hozzá?

Nagyon nagy tévedésben vagy.
Éppen hogy elméletekkel van tele a padlás. Sok olyan van amirõl megfigyelések hiányában nem tudni igaz vagy sem.

Mondjuk szerintem a leglátványosabb éppen folyamatban van. A szperszimmetria elméletet készülnek cáfolni részecskegyorsítókkal. igaz hogy nem csillagászat, de kozmológiai vonatkozása azért van.
Elég sokat kellett rá várni, hogy érdemlegesen lehessen vizsgálni a felvetéseket mért eredmények alapján. És még rengeteg ehhez hasonló elmélet várat magára.

Nagyon köszönöm a linket, amit betettél.
És ez alkalom arra is, hogy kifejezzem, hogy milyen tisztelettel, és csodálattal gondolok az általam "alkalmazott" tudománynak gondolt fizika, az észlelõ csillagászat, és ûrhajózás eredményeire. Amelyek persze nem kis mértékben mérnöki tudományok is.
Az adott esetben egyébként azt sem értem, hogy abban az 5000 m magasságban kik dolgozhatnak ilyen pirospozsgásan? És én még azt gondoltam, hogy ott mindenki szkafanderben van, amelyen belül külön ventilátor lobogtatja a hajukat, hogy néha a természetben érezhessék magukat!

Szóval ez ér annyit, mint mondjuk a Hubble teleszkóp? Gondolom csak addig, amíg egy vendéglõ is nem épül ott, a hamarosan elkészülõ turista parkoló mellé, azután egy szálloda is, játékteremmel, majd egy egész kaszinóváros, villogó reklámokkal...
Habár most már van esély rá, hogy azok inkább az ûrbe települnek...
Csak akkor legalább el ne árnyékolják az antennarendszert.
Mert nagy blamázs lenne, ha egy újszülött csillagról kiderülne, hogy félig kiivott kólásüveg...

Én a nagy kontrasztot és lemaradást az elméleti fizika és csillagászat irányában látom.

Nem tudom még elképzelni se, hogy az elõzõ, "pökhendi" hozzászólásaimra valaki, akinek némi affinitása, és képzettsége is van ehhez a témához, most vagy késõbb, érdeklõdõen, vagy ellenvéleménnyel, de hogy senki ne reagáljon!

Akkor vége mindennek! Akkor nincs jövõnk! Akkor legalább zárjatok ki! Hiszen lesujtottam a tudomány szent tehenére!
Csak azt kérem, hogy a hozzászólásaim légyszi, ne törüljétek ki! Azok pont így jók, ahogyan gonoszkodók!

A határozott integrált egyébként sikerült megkeresnem, a két testre együtt a közelponti sebességre viszonyított körsebesség egy fordulathoz tartozó árapály- energiacseréjének nagyságrendjében adódott, ami természetesen rendkivül csekély.

Mindez azonban megrendítette a bizalmam egy trehánynak, és fantáziátlannak, ám ugyanakkor nagyon is önteltnek bizonyuló tudomány irányában.
Ami arra sarkal engemet, hogy ezt tükörként, kendõzetlenül el is mondjam neki, bármely rossz szinben tüntetne fel ez a tevékenység engem.
Mert hátha végre észreveszi magát?
Köszönetet meg ezért nem várok, és azt legalább biztos meg is kapom...

Télen (sajna) több idõm van, így többet irogatok majd ide is az árapályról.
Bizva abban, hogy netán valakit érdekel, és akkor is, ha senki nem szól hozzá.

Most pedig egy kicsit arról, mi történik akkor, ha két tömeg valamely pályán közelíti egymást!
Leggyakrabban kör, vagy ellipszis pályáról. a flyby és a Pioneer anomáliák esetén hiperbolikus pályákról esik említés.
Én viszont az általam legáltalánosabb, kvázi- egyenes pályákról is végeztem vizsgálatot. Egyfelõl azért, hogy bizonyítsam: az árapály jelenség bármely pályákra nézve létezik, és hogy a világmindenség egyik legáltalánosabb jelensége, amelyet a kozmológia furcsa módon ignorál.
Hogy mindenütt, ahol tömeg van- az is jelen van: a Föld felszinén guruló gépkocsik kerekein, magának az autónak tömegén, a Holdon, a Napon, a galaxison, galaxishalmazokon, az univerzumokon (elfogadva a multiuniverzális elméletek egy változatát).
Ehhez a legkézenfekvõbb modellként két, egymáshoz képest "megvezetett" kitérõ egyenes pályán haladó, azonos tömegü test közelítésének és távolodásának feltételeit választottam, A pályák megvezetésére azért volt szükség, hogy a bizonyítást egyszerûsíthessem: akkor ugyanis nem kellett figyelembe vegyem az óhatatlanul bekövetkezõ pálya és sebesség változásokat.
Olyan ez, mintha mindkettõ valamely sinen haladt volna, amelyen a kialakuló sebességváltozásokat valamely külsõ forrás kompenzálja. Amelyet kiszámítva megismerhetõk az árapály energetikai paraméterek.

További fontos paraméter volt, hogy a kiindulásnál a két test egyike sem forgott a saját tengelye körül. Ugyanakkor mind a két test gömb alakú, azonos méretû, és struktúrájú, valós tömeget képviselt.

Ezekre a viszonylag egyszerû, világosan megfogalmazható feltételekre azért volt szükség, mert ez esetben nem a nunerikus, hanem a bonyolultabb analitikai (diff. egyenlet) megoldást kerestem és találtam is meg. (lásd. honlapom- amit ezért is féltek...).

Maga a bizonyítás nem illik ide, azonban az eredményei elmondhatók!

Ha a relatív egymáshoz közeledõ -távolodó testek közül az egyiket feltételesen "központinak", a másikat "távolinak" tekintjük (árapály vizsgálatoknál ez szinte általános megközelítés), akkor a folyamat során a következõ dolgok történnének, amelyek a kettõ közelpontjában csúcsosodnak ki. (megjegyzendõ, hogy a testek azonossága miatt mind a kettõvel ugyanaz történik majd.
Kezdjük a feltételes központi tömeggel, amelyben a közeledõ távoli árapálya fokozódó, majd a közelpont után újra csökkenõ árapály hatásokat kelt. Amelyek kihatnak a folyadék, és a szilárd részeire az egész tömegében, rugalmatlan, disszipációs folyamatokat indítva benne el.
Ezek a távoli gravitációjának növekedésével egyre fokozódva az addig mozdulatlan közeli tömegre forgató nyomatékot képeznek, amelyre az lassú, kezdetben növekvõ forgással válaszol. Amelynek iránya hozzáigazodik a távoli közeledésének irányához.
A közelpont után is ez addig folytatódik, amíg a távoli pillanatnyi forgási periódusa (amely kiszámítható) nem válik kisebbé, mint a központi által elért forgási periódus (ez a lokális USP pálya). Ettõl kezdve a távoli már fékezi a központi égitest forgását, míg el nem éri a végtelent.
Azonban soha többé nem jöhet létre a kinduló állapot: egyfelõl a központi égitestnek valamely maradvány forgásperiódusa jön létre, míg a távoli kezdeti energiájának egy részét elveszítené: és a külsõ energia forrás nélkül nem érhetné el a végtelent!

Mindez egyenes pályán: ám bármely görbe pályán a két test hosszabb ideig tartózkodik egymás közelében, így a hatás nagyobb. Körpályán az ismétlõdés miatt a legnagyobb.

Most pedig képzeljétek el ezt egy fazék vízben, virslivel, a Naprendszerben, az univerzumban is, vagy pl. a flyby effektusnál.
Hogy képet kapjatok arról, mi az, amit a fizika és a csillagászat szerintem "ignorál"?
Hogy megértsétek a tehetetlen dühöt, ami néha elfog itt.
Mert ekkora figyelmetlenségük már szinte érthetetlen, és meg sem bocsátható.
Még szerencse, hogy gyorsan felejtek.

Köszönöm, hogy megnézted, és szõlsz rõla.
Közben éán is megtudtam, hogy egy félreértés miatt kapcsolták ki egy napra.
De örülnék, ha továbbra is legalább figyelemmel kisérnéd ezt a topikot, akkor is, ha nem irsz be, vagy nem értesz egyet vele. (Természetesen jobb, ha irsz- normális hangnemre ugyanúgy válaszolok.)

gothmog
Igen.

gothmog
„Most néztem meg, 2 év óta mûködõ honlapom jelenleg elérhetetlen!”
Nem. Mûködik.

Willenbrock
Az éjjel szabad szemmel látható csillagok mindegyike messzebb van 4,2 fényévnél?