Földtudományok

Oldal 1 / 5Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mor3llo
Állítólag megtörtént eset haha :D
Elsős ásványtan gyak. vizsga...
- Mi a gyémánt képlete!?!?
- Cé...
- Mi?!?!
- Cééé...
- Ne ciccegj, inkább segíts!

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Szia, jól hangzik amit olvastam, majdnem hogy át lehetne ültetni a keresõs szférába is, no de az nem ennek az oldalnak a témája. A legnagyobb baj az, a detektorozásnál is, hogy van egy réteg akit egyáltalán nem érdelel a történelem, csakis kizárólag az anyagi haszonszerzés, és sajnos keltik a hírnevünket. Nem tudom, csak találgatok hogy itt is hasonló lehet a helyzet?
Viszont le a kalappal amit olvastam jól hangzik, talán túl jól?

szabod
Én konkrétan erre gondoltam, ha ezt sikerül összehozni, akkor legalább egy kicsit javul a helyzet.

Mente et Malleo

Szia, mivel keresõzöm is tudnék sajna mesélni a törvényekrõl, egyikkel agyon csapják a másikat, a lényeg hogy ami szép hobbi azt lassan nem lehet csinálni.
Minden állam bácsié lassan, ez van.....

szabod
Lassan az ellen is lesz téve, legalábbis a természetvédelmi területeken, nemzeti parkokon belül elhelyezkedõ feltárások esetén. Bizonyos emberek kaphatnak majd engedélyt az adott nemzeti park igazgatóságától, hogy ilyen területen levõ feltárásokat is bonthassanak, bár nem tudom jelenleg milyen fázisban jár ez a kezdeményezés.

Mente et Malleo

Ez így van, a "ver szét" jelzõ kicsit túlzó, mert tény hogy ebben kezdõ vagyok, de az nem azt jelenti hogy egybõl "szakbarbár" is lennék. Kedves fizikus kollégának üzenném, hogy nem védett feltárás, sõt, én találtam a helyre. És saját telken van, nem is szaporítom a szót, csak folyton bele botlok a Magyar mentalitásba. Köszönet azoknak akit segítettek

Mor3llo
csak akkor törvénytelen, ha szálban álló, védett feltárást ver szét

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Tudod-e, hogy torvénytelen amit csinálsz?!
<#gun>
Majd ha csontokat is találsz akkor szólj! -:))
Köszönöm szépen a választ, puding próbája az evés, nem vagy rest az ügy érdekében kicsit ásni sem, szépek ezek a kis csigák is, de bevallom unalmasak, legalábbis a többi gyönyörû lelethez képest amit látom hogy lehet találni akár a környéken is. Amennyire én észrevettem, persze még lejjebb nem jártam, a rétegek vízszintesen vannak, sajnos nem valami puha a kõzet, kiderül mi lesz lefelé.

szabod
Illetve tegyük hozzá, hogy fiatalabb kõzetek is kerülhetnek be a rétegsorba, pl telérek, dájkok.

Mente et Malleo

Mor3llo
Igen, alapesetben ha mész lefelé, akkor a rétegek idõsöknek. Ezt hívják Steno-féle települési törvénynek.
Azonban - mint írtad, ez sok tényezõtõl függ -, lehetséges, hogy egy átbuktatott redõ esetében (lásd a link képén - elnézést a wikipediáért:D), csalóka eredményre jutsz. Eredetileg minden réteg hozzátevõlegesen vízszintesen települ. Ebbõl kifolyólag idõsebbre egy fiatalabb stb. Tektonikus erõk hatására ezek képesek kibilleni eredeti helyzetükbõl, sõt, gyûrõdni is. Pl. A képen a rétegek eredetileg vízszintesek voltak, de tektonika hatására kibillentek és meggyõrûdtek, ez vizuálisan könnyû elképzelni, és a jelenlegi(!) végeredmény amit látsz a képen. Ha most a kis szigethegy tetején állsz a 2 fehér rétegnél, és elindulsz lefele, akkor elõször álltál az "idõsebb" rétegeken. ahogyan haladsz lefele, fiatalabb rétegekbe ütközöl. De ez csak egyedi eset, az esetek többségében helytálló a települési törvény.

Egy kezdõ kérdést még elengedek :)
Egy könyvben véltem felfedezni nagyon hasonló leleteket, a kérdés nem az, hogyha én a helyszínen elvileg lefelé kezdek el menni, akkor korban is haladok visszafelé? A logika ezt diktálja, de gondolom sok tényezõtõl függ.
Mert ez egy jó mély vízmosás, felsõ részein ugye kilátszanak a rétegek, de lejjebb az erózió által lehordott 10-30 centi vastag föld fedi a további rétegeket.

Értem, köszi, tudtam hogy nem egyszerû dolog, azt nem tudom kutassam e még a helyet, hátha lesz még más, vagy ez valami csiga oázis

szabod
ebben látok falami tornyoscsiga félét is, de azt passzolom

Mente et Malleo

szabod
Ha emlékeim nem csalnak, akkor ezek Naticák, de ettõl többet sajnos nem tudok mondani, tehát Natica genus, azon belül, hogy melyik faj tényleg erre szakosodott szakember kellene.

Mente et Malleo

Iyen csigák tömege van :)

http://postimg.org/image/f3x77g1ib/
http://postimg.org/image/51b2ojadl/

Bakonyi leletek, a híres Tûzköves ároktól talán 5-6 km-re található.

Most nézem itt nem nyitja meg a linkeket, bocsi, ki kell másolgatni.

Sziasztok, küldök kép linkeket, nem a legjobbak:

http://s23.postimg.org/ov60ddeh7/image.jpg
http://s23.postimg.org/neuhv8bkb/image.jpg
http://s23.postimg.org/u3wfxi7ij/image.jpg
http://s23.postimg.org/gs7u21tvv/image.jpg
http://s23.postimg.org/j1rcz2dfv/2013_07_28_0105.jpg
http://s23.postimg.org/tnb8b2jrf/2013_07_28_0106.jpg

Tegnap voltam újra, végre normális szerszámmal stb, többségében ez a csiga dominál, illetve kagylók, kövült "fonál" szerû kisujj vastagságú dolgok. Bocs a helytelen fogalmazásért, de ezekhez nem értek.

Mor3llo
így van, várjuk a képeket :)
de azért sokra ne számíts, talán felismerjük õket rend/család/nem szintjén, de a pontos fajhatározást - ugyanis sokszor ez az árulkodó a kor szempontjából - csak ezzel foglalkozó szakember tudná elvégezni.

szabod
Hali!

Rakj föl pár képet, majd "megszakértjük" :)

Mente et Malleo

Sziasztok!

Érdekelne hogy van e élet még itt? :)
Igazából segítség kellene, kövületekre bukkanta a telkünkön, de fogalmam nincs melyik korból való, saccra sem, ha esetleg van itt aki ért hozzá annak nagyon örülnék.

szabod
szanidinek az Ágasvárról (Mátra)

Mente et Malleo

Mor3llo
jogos...:D

én tdk-t csak msc-n akartam, és ez így is lesz :)

mi a tdk témád?

szabod
grat, én csak jövõre fogok ha minden jól megy
bár nekem is most kellett volna, de ráérõsen TDK-zom is, és inkább hagytam rá egy évet, mert miért ne :D

Mente et Malleo

Mor3llo
államvizsga ötös, pápá bsc:))

szeptemberben folyt köv, msc:)

szabod
na jólvan megyek aludni, már ilyen egyszerû dolgot is elcseszek...

Mente et Malleo

szabod
kép meg lemaradt

Mente et Malleo

szabod
Hétvégén földtudományos forgatag az MFGI-ben :)

Mente et Malleo

szabod
Én nemrég láttam csak, de szerintem kegyetlen jó lett :D

Mente et Malleo

Mor3llo
már hétvége óta ezen röhögök :D

szabod
http://www.youtube.com/v/ClJ5lwl_wM0&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Mente et Malleo

szabod
helyesbítek, saját baki

Mente et Malleo

szabod
Egyébként alakít az SG is, mai termés: perovszkit kristályszerkezetû magnézium-szilikát

Mente et Malleo

szabod
Ez van ha bölcsészek fordítják a tudományos cikkeket....
Örök kedvenc amikor azt írták, hogy a hõmérõ higanyszála -42°C-ot mutatott :DDD (-38,83 °C-on megfagy)

Mente et Malleo

Mor3llo
index szint...

szabod
így van, sok sikert nekik hozzá :D

Mente et Malleo

Cat13
Talajmintát akarnak venni a földköpenybõl, hehe :D

\"Igyekezz többet törõdni azzal, ami még a világ szépségeibõl csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"

szabod
igen, és mi az? :)

Mente et Malleo

Cat13
Megtaláltam :D

\"Igyekezz többet törõdni azzal, ami még a világ szépségeibõl csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"

szabod

Mente et Malleo

szabod

Mente et Malleo

birdo

A valóság az, ami akkor sem tûnik el, ha már nem hiszünk benne.

szabod
Ja jogos, archeometriát én is tanultam. Egyik ismerõsöm éppen most régészeti geológiából doktorálni nálatok :)

De akkor rakok már én is vmit: Egyszer már kizöldült az Antarktika

Mente et Malleo

Mor3llo
Régészeti geológia, létezik ilyen, szóval elfér :)

birdo
Van régészeti topik ??

szabod
érdekes, de sztem már a topik témájából kiesik :)

Mente et Malleo

birdo

szabod
Na õt én sem ismerem személyesen, csak a munkáit :)

Pénteken voltunk Lókúton, néhány ammonitessel és egy fasza kis belemnitessel tértem haza :)

Mente et Malleo

Oldal 1 / 5Következő →