A térhatású zene.
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A zenében a polifónia a fontos és nem a térhatás. Remélem efelé fejlõdik a dolog. HA ott van 4-5-6 hangszóró, akkor alap, hogy az egyikben csak a dob szóljon, a másikban a szóló a harmadikban a basszus gitár ésatöbbi. Erre specializált hangrendszereket kéne tervezni és a stúdiófelvételeknél direkt erre specializált hangformátumba felvenni az egészet. A gyengébb hangszórók pont azért nagyon gyengék zenében, mert nem tud sok hangot egyszerre szépen megszólaltatni. Ki lehetne a hangzás problémákat küszöbölni erõsen, ha ezt is alkalmaznák szvsz.
\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed
Talán ebben rejlik egy új "Stílus" kialakulása hisz jóval komplexebb élményben lehet részesíteni a hallgatót....
Véleményem szerint is a zene új értelmet kap ha bizonyos hangszerek,dallamok,stb külön külön hangfalakon szólalnak meg
és a visszhangok visszacsatolással megjelennek a többi hangforrási ponton.
Bár a valós koncert atmoszférát elveszíti a zene így de egy minden tekintetben szürreális élményt kapunk.
és a visszhangok visszacsatolással megjelennek a többi hangforrási ponton.
Bár a valós koncert atmoszférát elveszíti a zene így de egy minden tekintetben szürreális élményt kapunk.
Igen, és felmerül az a kérdés, hogy zenénél mit lehet értelmesen hátra helyezni, mert ugye ha koncerten vagyunk, hátulról akkor is csak a visszhang (meg a közönség zaja) szól, direkt hang általában nem jön, ráadásul ha 5.1 -rõl van szó, akkor a centerre is mi az amit van értelme szétválasztani. Sõt nekem az a tapasztalatom, hogy általában ez a +1 rontja el az ilyen 5.1 -es zenei dvd -ket, koncertdvd-ket (pl. Yanni, Vangelis). Tényeg azthiszem azt nem is próbáltam, hogy milyen ha 4.1 -re állítom a hangot, akkor hogyan szólnának ezek.
Amúgy az Animusicnál ott hátulról is szólnak konkrétan (elektrnikus) hangszerek, és van tényleg 1-2 szám ami kifejezetten élvezetes így.
Amúgy az Animusicnál ott hátulról is szólnak konkrétan (elektrnikus) hangszerek, és van tényleg 1-2 szám ami kifejezetten élvezetes így.
Érdekes akusztikai megoldások kerültek napvilágra,de Pink Floyd is sajnos jéghegynek ütközött mert a qvadro hangzás idejében nem nagyon volt ideális adathordozó....és a további technikákkal nem volt kompatibilis.
A Dolby mókák igazán a mozi élményre lettek ráhangolva tehát csak az effektek szólalnak meg térben a zene és a beszéd nincs szétszedve hanem a center line-on és a 2 front-on hallható.
A winap és egyébb softwares próbálkozások sávszûrésen alapulnak és hangmagasság alapján vlasszák szét és szimulálják a térbeli hangzást.
A Dolby mókák igazán a mozi élményre lettek ráhangolva tehát csak az effektek szólalnak meg térben a zene és a beszéd nincs szétszedve hanem a center line-on és a 2 front-on hallható.
A winap és egyébb softwares próbálkozások sávszûrésen alapulnak és hangmagasság alapján vlasszák szét és szimulálják a térbeli hangzást.
Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Tirexi ☐ - DarkSector ☐
Azt én sem támogatom, hogy a sztereó zenékbõl térhatásút csináljanak, én is szigorúan sztereóban hallgatom az ilyeneket. Vannak egyébként nagyon szép térhatású zenék, pl. az Animusic -nak a 2. dvd -je (lehet elsõ is van, azok nekem csak külön klippekbe vannak fennt csak sztereoban) az nagyon érdekes. Nekem van még egy ilyen, hogy: "Super Audio Surround Collection Vol 3 sampler (Various Artists)", ez is érdekes.
Vangelis DVD -jén is van 5.1 -es hang, Yanni koncertlemezein is, bár ezeknél úgy tapsztaltam, hogy sokkal jobban szól, ha sztereoba rakom.
Pink Floyd - Dark Side of the Moon volt az elsõ térhatású (quadrofon) felvétel, azt is tudom javasolni így mintának, bár én nem szeretem, kicsit lehangoló zenének tartom :-D
Vangelis DVD -jén is van 5.1 -es hang, Yanni koncertlemezein is, bár ezeknél úgy tapsztaltam, hogy sokkal jobban szól, ha sztereoba rakom.
Pink Floyd - Dark Side of the Moon volt az elsõ térhatású (quadrofon) felvétel, azt is tudom javasolni így mintának, bár én nem szeretem, kicsit lehangoló zenének tartom :-D
Ezt szerintem felfogtuk, tudjuk.
Próba? OGG? Flac valahol?
Próba? OGG? Flac valahol?
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Érdekesség képpen körülbelül maximálisan 19 M-es valós köralakú hallgatósági területet is létre lehet hozni megfelelõ hangosítási eszközökkel a hangkésés jelensége nélkül.
Nos picit el lehet rugaszkodni a sztereóbol konvertált térhatású csodáktól,de érthetõ hisz a felhasználók nagyrésze szeretné ha kedvenc darabjait otthon a közepes vagy professzionális 5.1 - 7.1 es cumóin is meghallgathatná.
Egészen új távlatokat nyit azonban a térhatású zene ,ha egy szám kifejezetten térben íródik...
Tehát ha az adott zenében lévõ hangsávok külön egymástól függetlenül a térben mozognak,és a dallamok is a körülöttünk elhejezkedõ hangfalakra optimalizáljuk.....de ezek a zenei darabok csak specifikus rendszeren szólalnak meg.
Egészen új távlatokat nyit azonban a térhatású zene ,ha egy szám kifejezetten térben íródik...
Tehát ha az adott zenében lévõ hangsávok külön egymástól függetlenül a térben mozognak,és a dallamok is a körülöttünk elhejezkedõ hangfalakra optimalizáljuk.....de ezek a zenei darabok csak specifikus rendszeren szólalnak meg.
Sajnos nem értek ezekhez, nem tudok segíteni. 😞
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Láma kérdés következik:
Eléggé szeretnék 1x egy ilyet meghallgatni a saját rendszeremen. Nincs valami ötlet, hogy mi után vadásszak?
Eléggé szeretnék 1x egy ilyet meghallgatni a saját rendszeremen. Nincs valami ötlet, hogy mi után vadásszak?
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
szerintem egy ideális beállított rendszernél kifejezetten élvezetesebb a térhangzás.
persze nem arra gondolok hogy hallom hogy a magas hátulról jön a közép elölrõl a középmagas oldalról ésatöbbi.
elég ha az ember úgy érzi hogy a zene közepében van és körbeveszik a hangok a maguk teljes tisztaságukban.
aztán ízlések és pofonok. az átlag júzer úgy sem fordít rá energiát. letölti youtubedownloaderrel a 128ks (vagy rosszabb) zenéket és nagy büszkén mutogatja mellé az aranyozott jackdugós cuccait 😄 olyankor sírva nevetek :')
persze nem arra gondolok hogy hallom hogy a magas hátulról jön a közép elölrõl a középmagas oldalról ésatöbbi.
elég ha az ember úgy érzi hogy a zene közepében van és körbeveszik a hangok a maguk teljes tisztaságukban.
aztán ízlések és pofonok. az átlag júzer úgy sem fordít rá energiát. letölti youtubedownloaderrel a 128ks (vagy rosszabb) zenéket és nagy büszkén mutogatja mellé az aranyozott jackdugós cuccait 😄 olyankor sírva nevetek :')
u dont have to listen anybody else but me
Hát én én 1x -igaz pár éve- hallottam zenét 5.1-en, de szar volt. Olyan, mint ha késett volna a basszus meg a dob a többihez képest. De lehet csak vmi rosszul volt beállítva.
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Filmek,házimozi esetén én kifejezetten szeretem a térhangzást.Zene hallgatás szigorúan csak sztereó...
Amúgy engem kifejezetten meglepett, hogy hol tart ma már az erõsítõkben lévõ dekóderek fejlettsége.Enyémben nem tudom pontosan milyen van (Dolby Pro Logic IIxc vagy ilyesmi) de a sztereóból nagyon szépen kikeveri 5.1-re.Gondolom a hangok magassága szerint választja ki melyik beszédhang és melyik egyéb környezet.
Én véleményem az,hogy aki térhatású zenét akar otthon hallgatni az menjen inkább koncertre...vagy audiofil sztereó cumókon hallgasson csak.(már aki megteheti)Az képes sztereóként is olyan minõséget produkálni,hogy az ember szinte ott érzi magát a stúdióban/koncerten.
Amúgy engem kifejezetten meglepett, hogy hol tart ma már az erõsítõkben lévõ dekóderek fejlettsége.Enyémben nem tudom pontosan milyen van (Dolby Pro Logic IIxc vagy ilyesmi) de a sztereóból nagyon szépen kikeveri 5.1-re.Gondolom a hangok magassága szerint választja ki melyik beszédhang és melyik egyéb környezet.
Én véleményem az,hogy aki térhatású zenét akar otthon hallgatni az menjen inkább koncertre...vagy audiofil sztereó cumókon hallgasson csak.(már aki megteheti)Az képes sztereóként is olyan minõséget produkálni,hogy az ember szinte ott érzi magát a stúdióban/koncerten.
,,sam sem,sam sem, nincs egy vasam sem...\"
Tisztelt olvasók és véleménymegosztók.
Ez a fórumtéma a zenei fejlõdés és innováció kérdéseire keresi a választ.Hol tartunk és hová tartunk,Stereó vs. Surround,új stílusok vagy a technológiai áttörések hozzák meg zenei piac elõremozdulását?
Külföldön és hazánkban is volt már példa több csatornás térhatású elektronikus zenei rendezvényekre amik javarészt nem szabványos technológián alapulnak....
Ez a fórumtéma a zenei fejlõdés és innováció kérdéseire keresi a választ.Hol tartunk és hová tartunk,Stereó vs. Surround,új stílusok vagy a technológiai áttörések hozzák meg zenei piac elõremozdulását?
Külföldön és hazánkban is volt már példa több csatornás térhatású elektronikus zenei rendezvényekre amik javarészt nem szabványos technológián alapulnak....
← ElőzőOldal 2 / 2