Hi-Fi Choice
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nem utolsósorban egy zeff féle találós kérdés a saját gondolataidra:
ha valaki félig siket, hogy lehet mindenképpen jó a hallása?
a megfejtéseket légy kedves külön-külön 3 új fórumba beírni.<#worship>#worship>
Témát illetően érdekes még az is, hogy a hallásküszöb eltolódás nők esetében az alacsony frekik esetén kisebb, míg a pasiknál meg a magas frekik esetén az. Szóval ez még biológia függő is...
És ha már erről van szó, az Aszpirinnal sem árt vigyázni. Nagyobb dózis akár halláskárosodást is okozhat mellékhatásként a magas frekvencia tartományban. Jó hír, hogy a szer elhagyása után ez legalább rendeződik.
Persze ezeket csak úgy megemlítettem, tudom neked ezek nem újdonságok. Aki több mint 500 fülestípust végigcsekkolt már, az vagy nagyon ráér, vagy félig siket, vagy csak nagyon válogatós..de mindenképp jó a hallása.
Akinek ugyanis rossz, az már max a második fülesnél befejezi a hangpróbát..<#vigyor>#vigyor>
Amúgy a hallásom református, a vallásom meg nagyon jó. Szóval kár aggódnod<#hehe>#hehe>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.08. 13:15:37
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
elfogultságmentes komolyabb hifi körökben arany igazság, sose az árcédulát, a külcsínyt és a leírást nézd. járt nálam ez is, ha kérdezted volna, elmondtam volna azt a 499 típust,amit ne vegyél meg. <#vigyor0>#vigyor0> apropó, a mellérakott sony is erős hallástorzulást okoz, és nem a hangereje miatt. <#vigyor0>#vigyor0>
Egy percet sem gondolkodtam, azonnal lekaptam a polcról amint megláttam.
Elismerem elcsábított az ára és a paraméterei is..
..de mindennél jobban az a bizonyos XBS logó vonta magára a figyelmemet.
Gondoltam, itt a remek alkalom nyugdíjba küldeni a régi fülesem..<#vigyor>#vigyor>
Nem is volt semmi gond, amíg ki nem próbáltam. Ugye mondanom sem kell, hogy a fenti 10 Hz-es mély hang tartományt azonnal el kell felejteni. Sőt szerintem még a 20 Hz-est is..<#falbav>#falbav><#hehe>#hehe>
Kicsit furcsállottam, hogy bár tényleg szép tisztán szól, de mintha a középhangokat jobban hallanám vele, mint a mélyeket.
Biztos csak az XBS teszi. Ami ez esetben az eXtra Bass System HIÁNYÁT jelzi inkább..<#taps>#taps>
Komolyra fordítva a szót, aki netán belebotlana ebbe a típusba, most az egyszer hallgasson rám: hagyja ott ahol találta<#vigyor>#vigyor>
Helyette szerezzen be inkább akár egy régebbi ZX 110-est
Az legalább tényleg odaBASS pedig még XBS sincs benne<#nevetes1>#nevetes1>
Imho együtt a régi és az új..

Ez is eszembe juthatott akár egy szórakoztató elektronikai totyikban..
imo :) science fiction is science fact
Ha a hanglemezeiddel akartál dicsekedni az sem gond, csak akkor azt mondd. Meg hát ugye kinek mi a jó..
Nekem pl. most az lesz a jó, ha lefőzök egy adag friss kávét, keresek valami hangulatomhoz illő kellemes zenét és bamba álmos szemekkel megpróbálok felébredni. Ez sajnos nem mindig sikerül elsőre, olyankor fáradt maradok és ontom magamból a hülyeséget...<#idiota>#idiota>..ami nem lenne baj, ha abban is jó lennék. De sajnos hülyeségből (is) csak az alsó-felső középszintig jutottam...<#hehe>#hehe>
Hogy ki Trendboy, s hogy ki vagyok én s ki kinek az alteregója, azt már magam sem tudom követni, de az biztos, hogy konyítok valamennyire a hangtutyikázáshoz. Erre konkrétan emlékszem. Ami a végzettségeim illeti, azokból épp annyiféle van, mint személyiségem, tehát egy rakás..<#hehe>#hehe>
De szerencsére szerénységem minden tudásomnál nagyobb, így nem fogom az orrotok alá dörgölni mindazt, amiket ti nem végeztetek el, én meg mint Mekk Elek, természetesen a kisujjamból kirázom..<#hehe>#hehe>
Cáfolatként most nem közlök semmi egyebet, hisz megeshet, hogy még a fentiekből sem értettél egy mukkot sem.
Szerencsére maximamus értette. Mármint a mukkot. Ezért is bítom a mukit<#nyes>#nyes>
De elég ennyi szó harácsolás, lassan majd jön is egy kis barkácsolás..<#wave>#wave>
Öö...ö...miről is ment a vaker?..
Ja igen. Részint egyetértünk ismét, másrészt meg továbbra sem, ahogy szoktunk. Tehát újfent monden a régi..<#nyes>#nyes>...vagy nem, illetve majdnem...öö...ö...hangmérnökösdi lelőve egyelőre<#idiota>#idiota>
részemről nem akarok ezzel mélyebben vagy szakmaibban foglalkozni, csak futólag botlottam a témába, rosszkor voltam rossz helyen. <#wilting>#wilting>
zenéljünk vagy nézegessünk hifis dolgokat.<#vigyor1>#vigyor1>
akármilyen módszerrel is varázsolgatsz, csak látszólagosan tudod visszaállítani az értéket, mert ha egyszer valamit túlvezéreltek annyira, hogy torzulnak a hangok, a csúcsok, tehát egy névleges színuszjel csúcsai négyzetesetig letörnek (ennek jele egy zene hullámképében a szép vízszintes felső vonalak),akkor azt már hiába állítod vissza 'halkabbra', a torzulás ezzel nem állítódik vissza, a hangosságnak és spektrumképnek pedig ebben a kapcsolatban nincs egymásra hatása.
a te titkos módszered abban az esetben tud érvényesülni,amikor a túlvezérlés miatt keletkező torzítás még füllel jelentősen nem érzékelhető, tehát ha a torzítási faktor még elenyésző, pici, nem zavaró stb.
tőled mindig tanulok valami újat, pl hogy miattad mindig érdemes felkelnem, elaludnom viszont érdemesebb! <#hehe>#hehe><#integet2>#integet2>
most már ne hangmérnökösdizz, inkább mutass valami újabb kreációt.
Legutóbb cucu Zoltán Erikája volt ilyen túlvezérelt. De csak volt...
Remélem ezzel is tanultál valami újat mára de ha mégsem, legalább érdemes volt felkelned<#hehe>#hehe>
Nyugodtan kérdezz, ha valamit nem tudsz. Meglehet, hogy én sem tudom majd ami érdekel de legalább érzed majd, hogy én mindig melletted állok/ülök/fekszem (persze csak virtuálisan<#nyes>#nyes>) és fogom a kezed/lábad (egyebed nem, másról ne is álmodozz<#eplus2>#eplus2>)
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.02. 07:11:20
túlvezérelt jelszint? nem olyan bonyolult ez, mint egy függvény delivárása, azért túlvezérelt, mert túlvezérlik!<#ravasz1>#ravasz1><#idiota>#idiota>
és sajnos valóban csak abban merül ki a gond, hogy loudness war (LW) rajongó és egyben félsüket+vak is, aki ilyeneket kiad a kezéből, hiszen az ilyen tipikus hibákat ha nem is hallja egyből, akkor is gyönyörűen látni bármilyen hangszerkesztőben, ha meg pici zenei hallása is lenne, meg egy normálisabb hangrendszere, akkor hallaná is. lehet jól is egyensúlyozni a hangosság és dinamika arányában, csak többnyire tojnak rá,mert fontosabb, hogy kicsi dinamika mellett hangosabban szóljon,mint szépen. az is igaz, sok olyan zene vagy stílus van,aminek az LW úgymond jól áll, sokat meg tönkrevág.
a többieknek egyértelmű, de neked összefoglalva <#vigyor0>#vigyor0>, nem minden rossz remaszter mögött van félsüket, de ha jóval gyengébb lett, mint az eredeti és kevésbé érezni a pozitív oldalát bárhol is, arról bizony csak a hangmérnök tehet. már ha az anyag látott hangmérnököt,nem csak a kiadó vagy producer kontárkodott bele.
persze sok olyan zene is van, amit szinte felesleges remaszterelni, de 1-1 újrakiadásnál marketing okokból jól mutat a remastered felirat, ilyenekkel is találkoztam.
Remélem nem azzal jössz, hogy minden mai hangmester félsüket, és emiatt sz@rok a remasterek...<#hehe>#hehe>
a mikéntjével tényleg lehet gond, a remaszter pedig nem egyenlő a normalizálással,
de a normalizálást alapból is kétféleképpen lehet csinálni,
1.módszer nem bántja a dinamikát, hozzá sem ér, ez a felsőcsúcs szintű normalizálás.tökéletes megoldás, hisz csak a névleges hangerőszintet szabályozza.
2. rms szintű beavatkozás, ez már befolyásolja a dinamikát, és eszetlen módon alkalmazva szét lehet barmolni bármit vele, ügyesen alkalmazva szép eredményeket lehet vele elérni
valamint emellett vagy ehelyett használatos még a kompresszálás,+eq+akármi potméter tologatás, ami aztán mindent szétcseszhet,dinamikát,hangképet
egy valamirevaló remaster legfeljebb az első módszert használja és szükség esetén túlmintavételezési eljárásokkal szükség szerint kiegészíti hangkép,hangtér és hangszín módosítással
én is sok borzalmas remastert hallottam már, de erről csak a botfülű és tapasztalatlan, hozzánemértő stúdióanalfabéta tehet,nem egy minőségi remaster munkafolyamatai.
ellenben amennyi rosszhoz volt szerencsém,nagyjából annyi jó anyagot is hallottam, főleg japán és a sony műhelyekből
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2018.07.01. 21:41:27
mivel az audio cd-khez képest az audio dvd-k is több decibeles jelszintet használnak de mégis tisztán és szépen szólnak, van rá esély, hogy a kompresszált audio cd-k is jobban fognak szólni mint ahogy egy hagyományos "csak" cd olvasóban szólnak.."
wtf?? mit hadoválsz összevissza? ennyi nettó hülyeséget rég láttam tőled egy hszben. <#wow1>#wow1>
remélem ezt a hszed nem indexeli be a gugli!<#nyes>#nyes>
Létezik gyári studio audio DTS cd is, ami megadja azt a pluszt, amit a sztereó keverés nem tudott anno.
Ahogy írod is, nem a technológia, hanem a kompresszálás a ludas. Egyébként ha van rá mód, érdemes egy ilyen túlvezérelt audio cd-t lecsekkolni egy 96 kHz kompatibilis DVD lejátszóval is. Elvileg a magasabb frekikezelés miatt a túlvezérelt audio cd-ket is jobban kezeli.
96 kHz/24 bites audio dvd-k lejátszásakor is át lehet állítani a kimenő jelszintet 44,1 kHz/16 bitre. És mivel az audio cd-khez képest az audio dvd-k is több decibeles jelszintet használnak de mégis tisztán és szépen szólnak, van rá esély, hogy a kompresszált audio cd-k is jobban fognak szólni mint ahogy egy hagyományos "csak" cd olvasóban szólnak..
Én még nem csekkoltam ezt, ugyanis jelenleg nincs túlvezérelt kompresszált remastered audio cd-m..<#vigyor>#vigyor>
Nekem is van olyan. Ahogy neked is...<#hehe>#hehe>
Azt még hozzátenném, hogy nem is a "remaster"-eléssel van gondom, sokkal inkább annak mikéntjével. Az esetek túlnyomó részében nem áll másból mint normalizálásból minek következtében oda a dinamika, a torzításról pedig hadd ne kelljen szót ejtenem. A napjainkbeli újdonságok pedig már nem hoznak lázba - nem nagyon találok olyat amit érdemes volna begyűjteni (legtöbbször meghallgatni sem).
...Amúgy igazad van Zeph - öregszünk bizony. Én viszont nem tudok nevetni rajta.
Egyébként minden jónál van jobb...
Egy kicst vonatkoztassunk el a hangtól a kép irányába. Mit tapasztalsz ma, egy analóg (sd) és egy digitális (uhd) vizualizáció összehasonlításakor?
Tapasztalsz minőségbeli különbséget?
Na ez a különbség ugyanúgy létezik analóg és hd hang esetén...
De ettől a bakelit hangzás még jó marad..nem lett rosszabb, csak mostanra már létezik jobb is..
...Az analóg lenne a középszint?
Durva cucc így egyben..<#eljen>#eljen>
Utoljára szerkesztette: zsgaby, 2018.06.23. 13:20:31
A többi mondanivalóddal egyébként egyetértek, de attól még nem feltétlenül szeretem.
A digitális világból élek jómagam is.
Részemről igyekszem nem előítéletes lenni, tehát gondolj bármit, ami jól esik..
Régebben magam is konzervatív voltam ilyesmi értelemben, ahogy használod. Talán egy kicsit még most is..
De új szelek fújnak a divatban..<#mf2>#mf2>
Digitális jelfeldolgozás is lehet élvezhető minőség. Persze nem az empéjtrére gondolok most. (Bár őszintén bevallom, akad pár 320-as mjúzik is a telómon..)
Volt egy analóg korszak, orsós és kazettás magnókkal, walkman-ekkel, bakelit lemezekkel és a rádióban hallott ilyen olyan minőségű zenékkel.
Meg van a jelen, alsóbb szinten youtube-al mp3-al, középszinten cd lemezekkel, zenei dvd-kkel új kiadású bakelitokkal és persze felsőszinttel bluray-ekkel dts hd master-ekkel és egyéb nyalánkságokkal...
Tudni kell továbblépni. Megalkudni és elfogadni ami ma van.
A cikket érdekességképp osztottam meg, hogy ilyen is van ma már. Venni magam sem fogok ilyet, ahhoz ugyanis túl skót vagyok..<#nyes>#nyes>
Digitális f..szom. Én konzervatív vagyok szeretem a potmétereket és tekerőket fizikai kapcsolókat.
De ez én vagyok, én nem mobillal születtem, mi a telefonra is tízenévet vártunk.
Bocs, hogy így és itt oldottam meg, de hirtelen egyszerűbbnek tűnt itt elmagyarázni mint telefonon.
Legközelebb majd tovább maradok..<#nyes>#nyes>
Akkor sorrendben..
A Denonok elég f@szák, és méretükhöz képest (meg persze a szoba akusztikai lehetőségeihez képest) szerintem jó választás volt<#eljen>#eljen>
Polchangfalból én egyelőre még megtartom egy ideig a Magnatokat, célnak megfelelnek..<#nyes>#nyes>
..amúgy teljesítményre és hangzásra semmivel sem rosszabbak mint a Dencsik. Szerintem.
De ha egyszer erre jársz természetesen meghallgathatod majd..
Phono interfész..
Gyors átfutottam idehaza mi lehetett a gond, és igazam volt. Tied ez: (katt!)
Az enyém meg ez a típus:
Mint láthatod magad is, a legfőbb különbség a két műszer között a phono megléte. Konkrétan az, hogy a tiédben nincs is<#hehe>#hehe>
Tehát ezért nem tudtátok beállítani megfelelően..
Uccsó taglalt kérdésedre a megoldás pedig a megfelelő sorrendben:
- menüsor
- eszközök
- sztereó processzor
- jobbra ki - "balról ne" pluszba vinni.
Ha lehet ne keverd össze a megfelelő cél érdekében.<#nevetes1>#nevetes1>
~~~~~~~~~szolgálati közlemény vége!~~~~~~~~~~
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.16. 19:34:51
Persze megértem én, hogy létezik unszimpátia (számomra ismeretlen okokból) irányomba, de ha én nem kedvelek valakit, biztosan tojok magasról az irományaira. Magyarul átugrom, tovább görgetem a hozzászólásait. Akit meg kedvelek, azt biztosan nem tökfejezem le. Max becenévvel illetem...
Persze ha a tökfejet becenévként használom, az más.<#vigyor>#vigyor>
Na jó, erről ennyit. Vége a ma esti film közbeni nyolcadik reklámnak is, filmezek tovább..<#nevetes1>#nevetes1><#wave>#wave>
De vigyáznom kell a tökfejemre<#falbav>#falbav><#nyes>#nyes>
Gondolom együtt őriztünk libát, csak már elfelejtettem...
<#miaz>#miaz>
helyes darab ez a han(g) solo, látszik, hogy ráférne egy peremezés.
ha hülye, ha csak zeff, én szívesen megnézem,ahogyan solo-t nem csak szólóban, de párban is a szádba veszed!<#vigyor0>#vigyor0>
Úgy eltűntél az esgéről, mint a májusi cserebogár a júniusi déli napsütésben...
Csak a te kedvedért, előkotortam egy régi vágású SOLO csodát, illetve párját,
hogy lásd ezek is párját ritkítják szerény hangfal gyűjteményemnek..<#nevetes1>#nevetes1>
Persze ráférne már néminemű generál, de majd számba veszem ha jut rá idő.
Vagy inkább mégsem. Elég hülyén mutatnának a számban..<#hehe>#hehe>

<#nyes>#nyes>
Amúgy a magyar ember leleményes. Fog egy alkoholos filcet és a leázott papír helyére ráfirkálja, hogy "Tón Lock - Te válting" vagy valami hasonlót..ugyanis a zene a lényeg, nem a dizájn.
Igazam van, vagy igazam van?<#eplus2>#eplus2>
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2018.06.02. 18:37:33
Nyilván a 70-es években itthon nemigazán volt ilyesmi.
Utoljára szerkesztette: zsgaby, 2018.06.02. 11:28:32
..egész jól teszi a dolgát..<#vigyor>#vigyor>
..ha valaki netán járna arrafelé, ezt a kis boltocskát keresse, és hivatkozzon nyugodtan rám alkudozáskor..<#nyes>#nyes>

vinylvintage.net
Amit én hatékonynak látok az valami finom filcréteggel bevont csipesz volt, pont a lemez közepén csukódott, és volt hozzá valami vegyszer is. Talán egy 1984-es Sharp katalógusban láttam. Úgy nézett ki mint valami öltönytisztító kefe
Utoljára szerkesztette: zsgaby, 2018.05.30. 09:07:33