Újabb csapást mérhet a politika a dohányiparra

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Más egy pub és már egy magyar kocsma. Pontosabban ez olyan mintha az oxigén bárt és a tescot hasonlítottad volna össze

Phoenix lord
én azt gondolom hogy ez az ausztráliai ötlet nem rossz.
pontosan a fiatal korosztályt kell megcélozni mert õk a legbefolyásolhatóbbak
aki már kõkemény cigifüggõ és nem akar az istenért sem leszokni azon már nem lehet segíteni.de ha egy tízéves gyerek odamegy és megkérdezi hogy miért cigizel akkor nem azt kéne mondani hogy mert tök jó meg idegnyugtató meg milyen raj leszel tõle hanem azt hogy elrontottam annyi idõsen mikor olyan fiatal voltam mint te és már képtelen vagyok abbahagyni a cigizést.de TE ne kövesd el ugyanezt a hibát bárki bármit is mond. az én családomba is vannak dohányosok de mivel ALKALMAZKODNI kell ezért már megszoktam.annak ellenére hogy abszolút anti-dohányos vagyok. soha ráadásul már-már undorral nézek a cigisdobozokra mert pontosan tudom azt Mit nyújthat és mit nem.tudom mert én is elszívtam 1-2 szálat mert milyen raj leszek tõle. elszívtam semmilyen pozitívumot nem éreztem. mondom ezért adjak ki én egy valag pénzt? a semmiért? a raj-ságért?
bocs de ha ez az ára nem kell a rajság. azt a pénzt és másra is el tudom költeni olyasmire aminek sokkal nagyobb haszna van.és igen nem kell dohányozni csak azért hogy kemény gyerek legyél megmutattam már párszor hogy e-nélkül is lehet kemény lenni 😊 (mondom mindezt én középiskolás fejjel)

Az Angliában élõk szerinted mennyire kocsma népség? Mert szerintem nagyon, mégsem lehet cigizni a pub-okban. Ja és a rolót sem kellett lehúzni, csak azt az idõt kibekkelni, amíg az emberek megszokták az új helyzetet.
Itt is ugyanaz lesz majd a helyzet, ha jövõre betiltják a cigit zárt helyeken (legalább is nagyon remélem). A bagósok majd rinyálnak egy darabig, meg nem járnak majd kocsmázni piti kis sztrájkjuk jeléül. Aztán majd rájönnek, hogy hiszen eddig sem azért jártak kocsmába, mert csak ott lehet cigizni.
Szépen lassan minden vissza fog állni a régi kerékvágásba, leszámítva hogy már nem lesznek füstösek a kocsmák és esetleg olyanok is bemennek majd azután, akik a füst miatt addig nem tették ezt meg.

Hagyjuk már ezt a hülyeséget. Kocsmába nem a cigi miatt jár az ember, sõt, az alkoholistákon kívül a többség még csak nem is az alkohol miatt, hanem azért, hogy egy jót dumáljon a haverokkal, megnézzen egy focimeccset, stb. Ugyanúgy fogunk kocsmázni jövõre is, aki el akar szívni egy szálat, az kimegy a járdára és kész. Azokat a láncdohányosokat meg, akik nem bírják ezt elviselni, és ezért nem járnak majd, pótolják azok, akik eddig nem jártak a füst miatt.

NEXUS6
Kocsmában az emberek min. 90% bagózik. Akkor szerinted?
Bárhova mehetsz, vannak olyan éttermek, ahol tényleg jól elkülönítik a dohányzó/nemdohányzó részt.
Miért baxogatod inkább a bagósokat? Tudod "élni és élni hagyni", van egy ilyen elv. Ha jól tudom Al Capone találta ki, de legalább is alkalmazta, amikor gennyesre kereste magát a szesztilalom idején.
Ha 8-an elmentek kocsmázni és 6-an bagóznak, akkor milyen barátaid vannak? Vagy a barátaidat válogasd meg jobban ("büdös bagósok - hehehe) vagy talán elõbb õket próbáld rávenni, hogy olyan helyre menjetek ahol õk majd jól nem gyújtanak rá. Tejbár, mekike, ilyenek.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Van a haverokkal egy törzshelyünk, télen, amikor nem nyitnak ablakot ajtót, télleg iszonyat a füst még bagós embernek is. De miért is, mert az emberek oda járnak.

A tulajjal beszélünk, ilyen tisztességes és tisztelettudó, pedig nálunk sokkal idõsebb fazonnal vendéglátosok között még nem igazán találkoztam. A Batthyány környékén van 1-2 alacsony árral dolgozó hely, és persze ott van mondjuk a Belga-sörözõ is, de ez azért alacsony ár + szolgáltatás + akármi tekintetében ez elég jó. Na mindegy, szal tulaj mondja, ha kijön a bagó ellenes törvény, akkor valszeg lehúzza a rolót, a lambériát eltüzeli és megy a moszkvatérre, akarom mondani a széllkálmántérre koldulni.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Ez a hozzáállás a legnagyobb probléma:
"Olyan ember NE járjon kocsmába aki a füst szagot nem tudja elviselni"
Ennyi erõvel a dohányos meg NE gyújtson rá, amíg a kocsmában van, mert ezzel esetleg másokat zavar.
Ha elmegyünk 8-an kocsmázni és abból 6-an cigiznek, akkor szerinted majd tudunk nemdohányzó helyre menni, mi? Jó vicc.
Vagy akkor inkább maradjak otthon?

Ha egy 10 fõs társaságból ketten cigiznek (nálunk pl. ez a helyzet), már nem mehetsz nemdohányzó helyre.

Amikor szóbakerül a cigi betiltása a zárt helyeken, sok dohányos akkor azzal jön, hogy joga van cigizni és hogy ezzel a húzással a jogait korlátoznák.
Ha viszont a másik oldalt nézem, akkor a nemdohányzónak meg joga van a dohányfüstmentes levegõhöz, akár egy kocsmában is.
Az meg elég hülye szöveg, hogy akkor menjen nemdohányzó helyre. Mert miért ne lenne neki is joga bármilyen helyre menni, mint egy dohányosnak?
Ez egy örök vita és soha nem lesz olyan állapot, ami mindenkinek megfelelne.

Mellesleg neki ugyan annyi joga van dohányozni, mint neked sírni az miatt hogy miért dohányzik.

Itt vitatkoztok hogy jaaj füstös a ruhám..

Akkor kérlek szépen mond már el, hogy a NEM DOHÁNYZÓ HELYEK miért mennek sorra tönkre? Ja mert oda senki sem jár. Olyan ember NE járjon kocsmába aki a füst szagot nem tudja elviselni, ezt úgy mondom hogy nem cigizem, csak tubákolok ill. alkalmanként pipázom.

Keressetek nem dohányzó helyet, és élvezzétek addig a pár hétig amíg nem megy tönkre.

Ezen a dolgon elõtted senki nem akadt fenn, pedig a 82. hsz. a tied. Amúgy meg nem tökmindegy? 😊

Gladiator
Ez a hir milyen modon tudomanyos? Vagy informatikai?

Régebben ugyan ilyen harc volt például a biztonsági öv ellen. Korlátozza az ember szabadságát, "leláncolják" mint egy "bûnözõt", kényelmetlen, zavaró a vezetésben, felesleges sõt egyenesen veszélyes. Hiszen bent ég a szerencsétlen az autóban a beszorult öv miatt stb. Az egyén élete, õ döntése, nem korlátozhatja senki se az szabad, független autósokat akaratuk ellenére (igazi jogvédõ hozzáállás).

Csak az emberek nem értik, hogy amit egyénileg elkövetnek az összesítve egy "tömeg jelenség". Elképzelhetõ, hogy soha az életben nem szenved balesetet az egyén ergo felesleges neki az öv. Elképzelhetõ, hogy a dohányos sose lesz rákos beteg, esetleg vigyázz is a környezetére, vesz a cigi mellé még kenyeret is azért. De ez összesítve sose lesz ilyen pozitív a mérleg. Összesítve a a bagózást a tömegre igen is súlyosan káros hatásai vannak, ezért muszáj korlátozni a tömeget így az egyént is.
Ugyan ez volt a biztonsági övnél is. "Nem kötöd be magad? Nem zavar, hogy szétkenõdsz a szélvédõn mint a mosott szar? Esetleg a kirepült szétroncsolt tested másba is kárt tehet? Jó akkor 50 ezer, helyszíni, ez majd elveszi tõle a kedved." Mikor kötelezõvé tették az öv használatát 50%-al csökkent a halálos balesetek aránya. És itt is látszik, hogy nem az ész érvekkel tudtak hatni egyes emberekre, hanem az erõltetett szankciókkal és ez a szomorú, hogy erre van szükség.

A hozzászólásokból simán látszik, hogy miért jó az ausztrál tervezet, és hogy miért kell minden erõbõl meggátolni a dohányzásra való rászokást fiatal korban.

Ugyanis a dohányzás benne van a top5 legerõsebb függõséget okozó drogok között, és aki már rászokott, az nincs az az isten hogy le lehessen szoktatni róla, maximum ha õ maga akar leszokni (de sokszor ez sem sikerül) vagy ha teljesen betiltanák (de akkor meg fellendülne a csempészet). Ez látszik is a dohányosok hozzászólásain, semmilyen érvvel nem lehet õket meggyõzni, nem is csoda, hisz az õ hozzállásuk nem valós érveken/tényeken alapul, hanem kõkemény függõségen.

Viszont a tanulmányok kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik 18-20 éves korukig nem szoknak rá a cigire, késõbb már nem is fognak, igy ez a tervezet kiváló erre a célra és a nem függõknek nem kell magyarázni, hogy mi a baj a cigivel.

Más:
az egy teljesen hülye érv, hogyha a cigit betiltják akkor miért nem tiltják be az autokat is mert az is pöfög. Puszta matematika az egész.
A cigaretta egy káros, függõséget okozó szenvedély, aminek a betiltása jelentösen növeli az életkilátásokat, az autó meg egy munkaeszköz, aminél per pillanat nincs jobb. Ráadásul a fenti logikán elindulva, hamar ott tartanánk hogy tiltsuk be a gyárakat is, mert azok mégjobban szennyeznek és végül nem lenne se gyógyszer, se élelmiszer elõállítva és jönnének a globális járványok meg az éhezések a gyógyszer és élelmiszer hiány miatt, igy sokkal több ember halna meg, mint ha engedjük hogy az autók szennyezzék a levegõt.

A ciginél viszont semmi ilyesmi nincs, ha betiltják mellékhatása nem lesz, csak elõnye. Aki ezt érti, annak nem kell magyarázni, aki nem annak hiába...

Aki dohányzik, az buzi!

És most azért ne küzdjünk a dohány lobby ellen, mert biztosan valami más sötét érdek húzódik meg mögötte?? Minden összeesküvés? Lehet...de akkor nihil módon álljunk hozzá?
Ennyi erõvel minden lobby. Lobby a bûnözés elleni küzdelem is. Eleve "értelmetlen" hiszen bûnözés mindig is lesz, nem oldja meg a valós problémát, csak "tüneti kezelés". Viszont a börtönt építõk és üzemeletetõknek, az állami erõszakszervezetben dolgozók "érdeke". Nekik ebbõl van munkájuk, ráadásul a rendõrök, kormányok vissza is élhetnek hatalmukkal, tehát veszélyeket is rejt magában a bûnözés elleni harc. Védje meg mindenki magát. Jah, hogy az meg már a fegyver lobby érdeke lenne, az se jó.

Az a nagyon durva amikor bezárnak 80 100 embert 50 négyzetméterre és olyan füst van hogy a biciklit neki lehet támasztani.
Na ezt a füstölõt megérdemlik.
Legjobb 😄
Azért NyEurópában nem kell szenvedni enyire,kijelölt dohányzók vannak még a Discok ban is.
Jah és Kecskeméten is mondhatnál pár ilyet. Itt nem hiszem, hogy találsz, túl kicsi város.
Azt én is rohadtul utálom, hogy nem tudok elmenni úgy egy szórakozóhelyre, hogy ne legyek totál füst szagú. Ha beugrok egy órára mondjuk egy kocsmába, akkor lehet megint kimosni a ruhát, ami rajtam van.

" Ezt miért kell elviselnie azoknak, akiket ez ZAVAR? "

Azért, mert aki szenvedélyesen dohányzik, úgy gondolja, hogy joga van dohányozni és leszarja azokat, akiket ez zavar.

buszon kannásbor?

Igen, igazad van. Viszont én most biztosan nem vennék hibridet, akkor se ha ugyanannyiba kerülne, mint a többi autó.
Ha mondasz néhányat Szegeden, megyek.
de ha most nem csinálják, akkor sose lesz olyan, amilyet írsz. akkor ér valamit, amit most csinálnak, vagy nem?

Ne menj dohányzó helyekre szia. Van belõlük bõven csak mind üres.

egyelõre semmit se ér. Ha átgondolják, hatékonyabbra csinálják nagyobb sebességnél is és egy szupertakarékor dízellel párosítják, akkor jó lehet.
most akkor jó a hibrid szerinted vagy nem? döntsd már el.

Az igaz, de a gyártónak is érdeke és ha az jól megkapja a magáét, majd továbbítja a forgalmazó felé.

A hibrid meg egy nagy vicc egyelõre, csak városban van elõnye egyelõre és ott sem váltja meg a világot. Mondjuk legalább gondolkodnak, lehet még ebbõl valami.
már éppen ideje volt. sok rohadt bagó majdnem megölt. remélem a gyerekem már rendes kábítószereken tud majd szocializálódni, nem ezen a füstös szaron.

Engem nem érdekel, hogy a dohányosok szennyezik a légkört. Nem hiszem, hogy ahhoz hasonlóan rosszat tenne, mint például a sok autó. Engem ez érdekelne: miért kell nekem azt elviselnem, hogyha bármilyen zárt helyre bemegyek, és elõtte bent cigiztek, vagy ha a kocsmában legalább 3-4 asztallal arrébb cigiznek, még akkor is, mikor hazaérek bringával (ami egy kicsit ki is szellõztet), erõs hamutál szagom legyen? Sõt, ha ráteszem a hátizsákomat, vagy elõtte használt ruhadarabomat akármilyen másik "tiszta" tárgyra éjszakára, az is teljesen bûzleni fog másnap. Ezt miért kell elviselnie azoknak, akiket ez ZAVAR? Szinte nincs olyan kocsma, ahol ne lennének cigisek, vagy teljesen el lennének zárva tõlünk. Ott még nem zavar annyira, de otthon nem akarom, hogy olyan szagom legyen, mint egy rohadt hamutálnak. És nem csak a ruháim veszik át a szagot, hanem az egész hajam és a bõröm is beszívja állandóan és ez szerintem már gusztustalan. Oké, van olyan, hogy fürdés, de addig is azt érzem állandóan és lebeg a szemeim elõtt egy hamutál képe.
Molnibalage
Az a cigit teherautó viszi a boltig, úgyhogy ne képzeld azt feltétlenül, hogy te kevézbé szennyezel...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Teljesen más fejta szennyezés produkál. Közlekedni sajos kell, dohányozni meg nem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Mivel szénbõl minden elõállítható, ami olajból a belsõégésû motorok még elketyegnek egy ideig...

A hibridautó meg parasztvakítás. Lehet, hogy kevesebb benzint eszik, csak több technológia van benne és akkut is x évenként cserélni kell, csak az nem filléres akkumlátor. Az egész életciklusra vett energiafogyasztás nem igazán meggyõzõ kõolaj egyenértékben számolva...

Molnibalage
Miért a gyártónak? A forgalmazó követte el a bûnt, hogy illetéktelennek adta el a cuccot...

Molnibalage
Nekem nem volt szükségem ilyen dolgokra. Soha nem éreztem késztetészt arra, hogy rágyújtsak.

NEXUS6
"... ami a várakozások szerint fordulópont lehet a dohányzás elleni globális harcban."

A dohányzást kéretik kicserélni, akármelyik manapság trendi szóval? terrorizmus, pénzügyi válság, kõolaj elfogyása, klíma katasztrófa ...
Csak, hogy érezzük azt, hogy a média hogy mûködik, hogy próbálják strukturálni, néhány dologra irányítani a figyelmünket.
<#nyes>

akasszuk fel a dohányosokat! a dohányos is gyilkos !
Orsós Viktor ról magyarította a nevét, és cigány származású, nem is tagdta 1x sem.

Azért kurvajó lenne ha tisztáznánk azt, hogy a dohányzás nem csak a cigizésbõl áll.

Ott van még a tubák, szivar, pipa és a többi. GEci jó lenne ha a cigisek miatt nem szopatnák a kúltúr dohányosokat is.

NEXUS6
Persze, hogy kihasználják a dohánygyárak. Csak eddig az állam nem piszkálta õket, reklám lehetõségeket adott nekik, az boldog amerikai életforma, az amerikai álom része volt a Malrboro. Aztán persze lenyúlta a jövedéki adót.

Aztán minden változott. Ugyan jött fitneszõrület meg ilyen trendiségek, de mellette az állam már egyre kevésbé védi az embereket, a középosztályt, az egész társadalmat gyak eltartó szakképzett melósokat. Ezzel viszont olyan életmód felé terelgeti az embereket, amibe a bagó inkább belefér, mint a testmozgás.
Egyéni felelõsség tényleg az, hogy bagózol/nem bagózol, helyesen táplálkozol/vagy nem, sport .... stb. A gyilkosság is egyéni döntés és felelõsség.
De amikor szélesebb rétegek között jelennek meg a deviáns viselkedési formák, akár a bûnözés is, nem pedig visszaszorulnak, hanem még terjednek is, akkor ott bizony felmerül azok felelõssége, akik az egészet okozták döntéseikkel.

(Offtopic, romák ugyan ez, a romák a társadalom perifériáján élõ emberkék, sokkal súlyosabban hatott rájuk az utóbbi 20 év társadalmi átalakulása, bûnöznek mint állat, ez kb tény, na most odamenni szépegyenruhában és masírozni elöttükk, az ugyan így nem fogja megoldani a problémát. Ettõl még egyetértek azokkal is, akik azt mondják, hogy akár aktívan is meg kell védeni egy-egy még a bûnözéstõl át nem járt területet).

Az, hogy a gyárak ezt a helyzetet hogy használják ki, mennyit kaszálnak, akármi, már tényleg lényegtelen. Amúgy ahogy itt felmerült hasonlítsuk csak össze az alkoholfogyasztással, Dettó ua téma. Csak amíg alkoholizálni nem bûn, vannak neves borászatok, márkák, termékek, addig a dohánylobbi valahogy alulmaradt a versenyben. Felmerül a kérdés, hogy milyen lobbi nyomul a helyükre? Az alkohol, a gyógyszer, vagy a kender lobbi, az elektrónikus kábszerek, filmgyártás, játékipar? Mert bármelyik hasznot húzhat politikailag és gazdaságilag a bagózás visszaszorulásából.
Pusztán csak mert világ a világ az emberek használnak tudatmódosító szereket, és ez mióta világ a világ kiba jó üzlet.

Molnibalage
Vagy nem. Valóban mindenfelé szállhat a cigifüst, de azért egy olyan országban, ahol több százezer alkolista él ez elég vicces kijelentés.

MOst lehet megköveztek de a dohányosok mind birkák.
Én is az voltam,a szokásos sztori.
Általános utolsó év,nagymenõnek éreztem magam mert én már a haverokkal dohányozni jártam.
Aztán kezdett benéni a fejem lágya és rájöttem hogy ez nekem nem jó.
Kaqtonaság alatt 3 szor próbáltam leszokni,de hiába.
Leszereltem és elhatároztam hogy én azt csinálok ami nekem jó és nem azt amire kényszert érzek.
Kb 7 év után leszoktam,most látom hogy az összes haverom akik még mindig a rabjai, habzó szájjal üvöltik hogy de ö nem is akar leszokni,neki kell a cigi mert megnyugtatja,stb.
Mind önámitás,gyenge szánalmas jellemek.
És még én kérek elnézést amikor a pofámba fújja a sok seggfej és meg merem emliteni.
Most pedig lehet anyázni,bár azért kicsit mindenki nézzen magába.
És igen nagyon jó ötlet,mert a sok kis suttyó pöcs mint amilyenek mi is voltunk nem találja menõnek a szarszinû gagyi dobozos cigit,igy kevésbé lesz vonzó.
BCS pixel
leginkább azok bagóznak akiket nem igazán érdekel a saját egészségük, vagy akikben túlságosán erõs a csorda szellem, vagy akikre túlságosan hatottak az amcsi filmek, amikben a menõ fõhõs mindig szívott valamit

Elfogadom amit mondasz pontosan azért, mert nincs abszolút igazság, ebbe a szürke "tengerben". Igazából csak nézõpontok sokasága. Viszont sok más nézõpontot is lehet látni. Azt is lehet mondani ezt a helyzetet meg pont a dohánygyárak használják ki. "Vigaszt" nyújtanak neked a termékükkel. Azért sincs objektivitás, mert van olyan egyén aki ugyanolyan egzisztenciális csapdába vagy rosszabba van, mégsem dohányzik.

Én ugyan nem dohányzom, de olyan az amerikai szesztilalom jutott eszembe a hír hallatán.

GA EP35-DS3, C2D E6400@3,2, Geil Ultra 2x1 CL4, GTX 280 1024MB, 250GB WD RE, TT Armor Jr., Logitech X-230...Win 7

Persze, hogy nem csak itt csúcsosodik ki. Igen a világon ezerféle gond van és semmi sem fehér és fekete. 100%-osan jó megoldás sose lesz. Ezt paradox módon egyszerre kell elfogadni és küzdeni ellene.
Ha mindennek a mélyére ásunk akkor kiderülhet, hogy egy gyilkos nem is lett volna gyilkos, kiderülhet, hogy mindenki áldozat. Mégis el fogod ítélni, mert nem tehetsz mást ezen a világon.
Akiktõl meg igazságtalanul elvették a jövõt és ezért bagózik, nem ez fog rajta segíteni, hogy havi 30 ezret költsön erre a vigaszra.

NEXUS6
Én azt látom, hogy az embereket beleszorítják valami egzisztenciális csapdába, ez lehet akár egy viszonylagos, de céltalan jólét is, másnak meg a totális reménytelenség. Ilyen esetben egy bizonyos fajta stresszoldó, az életet struktúráló, pótcselekvés hatása lehet a ciginek. A rendszeres sportnak méginkább, az még jobb lenne, csak azzal az a gond, hogy viszonylag sok idõt, és eleve rendszer szerû életmódot jelent. Óreánként 5-5 percet akkor is el tudsz csenni a munkaidõbõl, ha naponta 10-12 órát melózol. Egyben ezt az 1 órát viszont soha nem kapnád meg a fõnöködtõl, mert kivágna.

Ilyen esetben még egyet belerúgni ezekbe az emberekbe nem tartom korrektnek.