Külföldön élõ magyarok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pedig minden népcsoportban van mindenféle ember, nem csak nálunk..<#sniffles>#sniffles>
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
(egy Magyarországon élő külföldi véleménye)
★★★★★
A kerdesek jok voltak. Sok sikert a free form valaszok analizalasahoz:)
Szociologia vagy nepvandorlas temakor?
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Szakdolgozatomhoz szeretnék segítséget kérni tõletek az alábbi pár perces, külföldön élõ magyaroknak szóló kérdõív kitöltésével. A válaszokat elõre is köszönöm!
Vivien
https://docs.google.com/forms/d/1tEzpF7jXkSuqrcAwvufIyoTRDMlZMYRK6p6tCeMhI0Y/viewform
en magam megjartam angliat irorszagot nemetorszagot most az utobbiban elek
ha megoszthatok egy hatalmas elettapasztalatot, az ismeroseim kozul inkabb azok erzik magukat jol a borukben akiknek van hivatasuk. Talan ez ra a jo szo ha nem talalod a hivatasod akkor a vilagon barhol fogod tudni magad szarul erezni. Ezt hogy ilyen sok a celtalan elhivatottsag nelkuli ember en egyertelmuen az oktatasi rendszer szamlajara irom (vilagszerte nem csak Mo.-n).
NaPoLeOnThEHuN
It is possible to commit no errors and still lose. That is not a weakness. That is life. Don't try to understand women. Woman understand woman and they heat each other.
Én úgy voltam vele, ha az 1000 Eurót kifizetik akkor szart lapátolni is elmegyek. :D
★★★★★
Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.
konkrét munkakör és konkrét ország nélkül:
Középfokú nyelvtudással mennyire lehet boldogulni kint?
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Na ezen szakadtam :DDDDDDDDD
\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"
Mi a feleségemmel öt éve vagyunk kint, az eleje igen kemény volt, mi is nyelvtudás nélkül érkeztünk, két év nagyon nehéz volt, jópáran lemorzsolódtak mellõlünk akik ugyan azt a munkát csinálták mint mi.
Ha nem beszéled a nyelvet akkor fel kell készülni rá, hogy csak attól kezdve lesz olyan vagy jobb mint otthon mikor már beszéled. A mi példánkon erõt adhat, 5 év alatt elértük, hogy fejenként 30ezer font körül keresünk évente pedig csak egyszerû buszvezetõk vagyunk. Akkor sem nyavalyogtunk amikor az elején állandó éjszakás melóban majd szétszakadt a derekam a pakolástól, sõt csak erõt adott, hogy gyorsabban tanuljam a nyelvet, és eltudjak menni jobb munkát csinálni.
Anglia a lehetõségek országa (még), de nem a lusta és nyavalygós emberek számára, õket ahogy a hölgy is írta "nem fogadja be a város", mert nem érnek szart sem.
Team Racing Republic http://www.racingrepublic.co.uk/
mondjuk már alapból nem jó, ha úgy kezd valaki, ahogy a beküldõ... persze, lehet a nyelvet is tanulni útközben, de ez (ahogy említi folyamatosan), hogy valaki helyette beszél, ez nekem valamiért alapból röhejesnek tûnik, legalább megérteni tudja a kérdést és valahogy reagálni, de még azt sem, neki inkább fordítva megy a dolog... na, mindegy is, én sok szerencsét kívánok neki is és mindenkinek aki kint van / megy, talán nem sokára én is megpróbálkozok, de egyenlõre pont annak az alapnak az építése megy, ami ezt lehetõvé tenné, remélem lesz is egyszer valami a dologból... amitõl legjobban félek, hogy nem fogom tudni itt hagyni huzamosabb idõre a családomat... jó, skype meg hasonlók, de nem hiszem hogy kint többet használnám majd mint itthon, pláne, hogy pl. valahol még számítógép sincs...
http://9gag.com/gag/5135249
"Mert számtalan ember indult már útnak úgy, hogy nem beszélte a nyelvet.
Otthon sem mindenkinek van lehetõsége nyelvet tanulni, amit meg magadtól megpróbálsz, az itt édes kevés.Nem a f*szt nem.Akinek ilyen tervei vannak,igenis van lehetõségé nyelvet tanulni akár nyelviskolában,tanfolyamon,otthon.
Itt pedig rákényszerít a helyzet, hogy tanuld, megértsd, csak olyan környezetben kell lenned. De a legjobban azt bírom, amikor itt van valaki, aki kijött minden angoltudás nélkül, és játssza az eszét: „Hogy is mondják magyarul?" vagy: „Jaj, hát nyelvtudás nélkül nektek nagyon nehéz lesz!"
Annyira bírom hogy még mindig sokan azt hiszik az bármire is elegendõ,ha tudja hogy yes meg no.Arról nem is beszélve hogy a kinti Brit angol még annak is elsõre nehéz lehet,aki több éve tanulja az angolt,mert teljesen más szókincset,szófordulatokat,kiejtést használnak mint amit itthon a legtöbb helyen tanítanak.
Így index címlapon elsõre nekem s a jött le,hogy negatív propaganda.
XBOX Live Gamertag:Waczkor
Aki hulye es felkeszuletlen az igy jar. Bar nekem ez nagyon az utobbi par hete tapasztalhato "negativ" mesterseges propagandanak tunik ami a kormanyzati szocsovekbol omlik.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Nyáron párommal kimegyünk Prestonba, ahol KFC-ben fogunk dolgozni, abban reménykedve, hogy pár éven belül feljebb léphetünk manager-i szintre. Párom nõvére már kb. 3 éve ott él, hozzá koltozünk ki és õ fog segíteni eleinte a boldogulásban. Vki van esetleg Prestonból vagy kornyékérõl? Esetleg vmi vélemény, tapasztalat, tanács? :]
Gigabyte GA-H87-HD3, Intel Core i5 4670, 8GB Corsair DDR3 Vengeance LP, MSI GTX 1070 8GB Armor OC Edition, 120GB Samsung 840 Basic, 500W Corsair BS, NZXT Phantom 410 Black, Dell U2312HM
Más, aki Angliában él milyen netet használ? Nálunk most jár le a szerzõdés, és aki elõfizetett a szolgáltatónál az már nem lakik itt, így értelem szerûen le fogja mondani. Természetesen senki nem akar elõfizetni egy másik szolgáltatónál, így most nézegetem a lehetõségeket hogy mi lenne a legjobb. Töltögetek le filmeket elég sokat, szóval ilyen pár száz megás telefonos net nem lenne a legjobb, fõleg úgy hogy egy Blackberry Curve-om van, ami nem szívesen cserélnék le, mivel 3 hónapja vettem, minden más babrálni valóra meg ott az ipod touch-om. Legvégsõ esetben mondjuk valami mobilos is jó lenne, hogy tudjak skype-olni. Az hogy elõfizetek a Sky-nál vagy a BT-nél, aztán majd fél év múlva elköltözök és fizethetek a szolgáltatónak csak azért hogy egy másik helyre bekössék 100 fontot, háát.
EE Mobile Broadband-et próbálta már valaki?
A penz jobb lesz, de az eleted mas reszeit neked kell megszervezni. Otthon nekem egy valami van m's mint idekint. ex kollegak meg volt iskolatarsak meg szuleim. De valljuk be veluk sem beszelnek tobbet otthonrol. A lehetosegek idekint meg meg mindig jobbak.
Jó az én esetem más, gyárban dolgoztam majdnem 2 évet, ahol most mondtam fel, és kb. 1 nap alatt találtam egy másik melót, fulltime elvileg, de szintén gyári meló. A gond az, hogy nagyon nem tudok válogatni, nincs semmi olyan képesítésem amit itt szereztem Angliában, vagy aminek hasznát tudjam venni. De még mindig ilyen gyári munkákat vállalok el, mintsem a takarítós, felszolgálós, kajacsomagolós, gyorséttermes és még ennél is aljabb melók.
Azért jöttem ki, hogy vigyem valamire, de sajnos kezdem úgy érezni, hogy csak a zsebem lett valamivel telibb, és ugyanott vagyok, vagy még ott sem, ahonnét elkezdtem. Ezért is vágyódom vissza Magyarországra.
És ami az egésznek betesz, hogy lassan 2 éve kint vagyok, de basszus nem beszélem jól a nyelvet. Túl sok magyar vett körbe, vagy más etnikumok, legfõkébb lengyelek, akik szart sem beszéltek angolul(tudnék mesélni pár érdekes sztorit :D). Ezért is váltottam melót, más környezet, hátha lesznek normális angolok, vagy jó fejek, akik beszélik normálisan a nyelvet. Nyelvsulin is gondolkodom, most hogy több idõm lesz, nem a 12 órázás. Szóval a f@sz kivan ezzel az egésszel, évek óta angol felirattal lesem a filmeket, angol szövegeket olvasgatok, és semmi. Pl. fogalmam sincs hogyan tudnék jobb melót találni a gyári munkáktól, Londonba is költöznék, mert az itteni vidéki élet katasztrófa...
Sajat tapasztalat kovetkezik: Jelenleg Londonban jarok egyetemre, es mellette szakmamban dolgozok mint gyakornok. Nem lehetetlen, de ha csak egy kozepfoku angollal rendelkezik az ember akkor kb 5-szor nehezebb mint otthon. A tandij nem gond, mert student loanra jogosult vagy mint eu student, maintenance loanra ami kiegesziti a fizetest szinten, ha full time tanulsz es tobb mint 3 eve vagy a UK-Ben.
De pl skociaban eu studenteknek tandij sincs ha Jol tudom. Nehez de megcsinalhato. En 28 evesen vagtam anglianak es 31 evesen kezdtem sulit.
Es azert a kevesebb munka itt is erezheto...
Mi megszenvedtünk minden vizsgaidõszakot, õk meg átlibbentek minden szemeszter végén...
Szóval, ha vinni akarod valamire az életben, nem elcseszni 4-5 évet az életedbõl, gerincre is vágysz és a gyerekeidet nem röhögésre ingerelni, amikor a "szakmádra" kerül a téma, akkor az ilyen büfé szakokat sürgõsen elkerülöd.
Vállalj be valami keményebbet, és késõbb, diploma után még elmehetsz valami riporteri, újságszerkesztõi, médiatudori gyorstalpalóra. Az Állam (azaz, mi állampolgárok) sem tekintünk majd vérszívónak, és Te is nyugodt lelkiismerettel nézel majd a munkatársaid szemébe.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Májusban érettségizem, így lassan döntenem kell a hogyan továbbot illetõen. Eredeti tervem a Kommunikációs Fõiskola kommunikáció és médiatudomány szakja volt, de köszönhetõen a jelenlegi rendszernek, úgy tûnik errõl sajnos le kell mondanom. Egyrészt a kötelezõ emelt érettségi miatt (legalább egyet ezen a szinten kell teljesíteni), másrészt a félévente kifizetendõ 280 ezres tandíj miatt. A legfõbb probléma, hogy ezen szakirány majdnem minden fõiskolán, egyetemen hasonló követelményekkel rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon egy kommunikációs szak által szerzett képesítés önmagában semmit sem ér, ha nincsenek kapcsolataid. Olyat meg nem szeretnék tanulni, ami abszolut távol áll tõlem - amúgy is van már ebben tapasztalatom.
Ennyit a tények jelenlegi állásról, most rátérnék a lényegre. Igazából a külföldi felsõoktatásról szeretnék véleményeket kérni. Ha kimegyek mondjuk Londonba és kezdetben "alja munkával" tartom el magam, miközben szorgosan próbálok félretenni, késõbb milyen esélyeim lehetnek egy fõiskolán, egyetemen? Például egy itthon szerzett érettségivel lenne-e keresnivalóm egy londoni intézményben? Vagy szerintetek megvalósítható lenne-e, hogy iskola mellett dolgozzak is, hogy ne haljak éhen? Nem tudom kinek milyen tapasztalata van ezügyben, de szívesen hallgatok bármilyen tanácsot. Tehát röviden: mennyi esélye van egy magyar embernek pl Londonban, hogy a kezdeti nehézségek legyõzése után (beilleszkedés, munka, spórolás stb.), bekerüljön a felsõoktatásba, utána pedig a képesítésének megfelelõ munkát találjon?
Köszönöm, ha elolvastad! Üdv!
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Most így komolyan elkezdett b@sztatni a dolog. Nem érzem magam jól Angliában, épp most mondtam fel a munkahelyemen, így jövõhéttõl munkakeresés, nyárig semmiképpen nem akarom haza menni, tehát egy új munkahelyen még bármi változhat. Nyártól két tervem van, A másik város, B haza. Elõzõben a buktató, hogy lehet túl sok pénzt emésztene fel, és nuku megtakarítással hazatérni öngyilkosságnak tartanám. Az utóbbiban meg lényegesen kevesebb pénzt keresnék, jövõképen semmi nem lenne, ám lehet hogy nyugodtan, gondtalanul, és lehet boldogan élnék. Bár ez így Magyarországon eddig elképzelhetetlennek tûnt számomra, mégis hogy kint vagyok egy másik nyugati országban, hát, mindennek képzeltem csak ilyennek nem.
Innen van az info: http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=11
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Szerintetek netto vagy bruttó összeget kell érteni jelen esetben?
"Minimálbér
A minimálbér havi összege a 23 éven felüliek esetében 2012-ben 1444 euró."
Aki meg londoni buszozásban gondolkodik annak itt az oldalamon vannak infók:
Londoni buszosok
Team Racing Republic http://www.racingrepublic.co.uk/
\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"
Senderdetailsnél meg tudod nézni milyen csatornák vannak benne kis leírással hogy melyik milyen típusú mûsort ad.
Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: \"Köszönöm, Uram, hogy legalább nem hullámzik!\"
Mire vagy kíváncsi?
Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: \"Köszönöm, Uram, hogy legalább nem hullámzik!\"
★★★★★
és egy témábavágó kérdésem is lenne: csak érettségivel, illetve ténylegesen jó, gyakorlati és nem papíralapú angol tudással érdemes megpróbálni?
persze tudom, itt az érettségi, sõt a diploma sem számít ha magyar, fõleg ha valami kevésbé neves helyrõl van, de azért pl. azt lefordíttatni vagy hasonló esetleg megéri, vagy teljesen fölösleges?
http://9gag.com/gag/5135249
★★★★★
sok sikert a huzashoz!
Viszont a már csak a kaland kedvéért is lenne kedvem kimenni, most volt ez a GreenCard lottó küldtem be egy jelentkezést, hátha kihúznak. :)
★★★★★