Coaching - ezmiez\' ?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ebbõl élnek meg, míg ki nem derül hogy nincs mögötte semmi, és még olyan dolgok mint kitartás, elkötelezettség,..vagy gerinc sem.
Nagy károkat tudnak okozni, morálisan és anyagilag is...és mivel hiányzik a szakértelem, mivel színház van, ezért számukra nem komfortos a hozzáértõ emberek társasága...ez további bonyodalmakat okozhat..
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
A mi cégünk élére egy ilyen ember került, aztán hozta az ismerõsét, és még egyet...mind nagyon szimpatikus emberek voltak, na jó egy nem.
...csak éppen egyáltalán nem értettek ahhoz amilyen posztot betöltöttek, sorra jöttek a nagyon hülye ötletek, amiket végigerõltettek, aztán hamis statisztikákkal elsütöttek jutalmakért a cégcsoport nagyobb vezetõi felé.
...mindeközben ilyen kocsi, olyan kocsi, ....már csak hébe-hóba jártak dolgozni.
..óriási nyûg az egész.
Leginkább én is azt kifogásolom, hogy egy pozícióra jelentkezõt miért coach tanít be, miért nem az elõzõ jó szakember megfelelõ idõ alatt...ahogy ez mindig is tök ésszerûen mûködött.
Sztem ez egy divatosan hangzó (kinekmi) foltozgatása egy szarul mûködõ cégnek, 12 évig vállalkoztam míg tönkrementem, 3 éve vagyok gyárban,...nagyon nehéz, a bólogató jánosok, a habemberek, és csõlátók, nagyrészük teljesen életképtelen...egy nagy bukszából jön a pénz és alibiznek.
Õnálló értéket teremtõ vállakozásként a töredéküket tudom elképzelni.
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
Ezen logika alapján csak akkor lenne valakinek szüksége képzésre, ha épp olyan munkát végez, amelyre alkalmatlan, tehát a továbbképzések, nyelvismereti képzések gyakorlatilag nem léteznének, és profi sportolóknak sem lenne szükségük edzõre, hiszen ha bekerültek a csapatba, akkor "alkalmasak" a feladat elvégzésére és felesleges fejlõdniük.
Ha egy cég saját maga neveli ki a vezetõit az sokkal jobban megtérül mintha kívülrõl válogatja össze.
Pl nálunk az egyik HR-es, aki pont ilyen coach féleség a cégnél, most egy London melleti suliban csinál egy ilyen coach képzést levelezõn, harminc valahány évesen.
Tökmindegy, hogyan került az illetõ a pozícióba, nem alkalmas rá, és a coachok ezt a hibát korrigálják, vagy legalábbis próbálják.
Van, amikor ennek van létjogosultsága, máskor meg csak pénzkidobás.
Egyébként ha valamibe bele akarsz kötni, az a második hozzászólásom lehetne, az valóban elég lehúzós. Ott tényleg nagyvállalatok seggnyalással feltornászott középvezetõi jártak a fejemben, akik sokszor kontraszelektíve, alkalmasabb emberek helyett kerülnek feljebb, és tökéletesen alkalmatlanok bármire.
De például amit MB ecsetelget, hogy mérnök mászik feljebb, abban az esetben hótziher, hogy nem egy ELTE bölcsészt fizetnék meg, hogy mondja meg egy mérnöknek, mit kell csinálni. De egyébként is erõs fenntartásaim vannak, hogy egy külsõs, fõleg egy nem szakmabeli ember beleugatása egy cégbe mennyire hatékony.
errõl van szó! manapság már úgyis tudatlanokat (rokonokat,haverokat) állítanak vezetõ beosztásba,pont erre találták ki ezt a szakmának nevezett akármit,hogy az ilyen léhûtõknek segítsenek!
lehet támadni egyeseknek,de igazam van!
ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11
Ez tényleg csak arra jó, hogy tompítsa az élét ha valami inkompetens személy kerül új pozícióba, nem épp a rátermettsége miatt. Ebben az esetben meg sokkal egyszerûbb oda való embert választani, mint megbízni egy zöldfülût, hogy egy retardáltból csináljon vezetõt.
De mint mindennek ennek a területnek is megvannak a "best pratcice"-ei, nem csak úgy lehet ezt megtanulni ha lehúzol X évet és megtapasztalod, lehet tanulni korábban megtörtént esetekbõl, szituációkból.
Hogy az ELTE-nek mennyire jó a képzése azt nem tudom, nyilván akkor ér sokat egy ilyen ha autentikus arcok tartják az órákat, akiknek óriási tapasztalata van már, õk állítják össze a tantervet, esettanulmányokat, stb.
Te ezt írtad. Én ebbõl azt veszem le, hogy azoknak a "haszontalan" managereknek a képzésére jók csak a coachok, akik úgy kerültek pozícióba hogy meg sem érdemelnék.
De pont ezt ecseteljük neked, hogy az elõléptetés sok esetben úgy történik, hogy tényleg nincs meg a tudás / tapasztalat mondjuk nagyobb csoport ember vezetésére az emberben, de van affinitása, ambíciója hozzá. Egy idõ után magától is belejönne, beletanulna. Ezen a folyamaton tud gyorsítani, idõt / pénzt megspórolni egy coach.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Viszont a kezdõ mérnök gyakorlati képzését nem hinném, hogy bárki coachingnak nevezné, vagy ha igen, akkor az egy buzi.
Néha egy két ügyfél - gõzöm sincs miért - engem tervezõt vegzál mindenféle teljesítés igazolással és hasonlókkal. Mire közlöm, hogy én tervezõ vagy, az ilyen kérdéskörrel tessék mást zaklatni. Ha belõlem nagy hirtelen valaki projektmérnököt vagy PM-et csinála, akkor sírvafakadnék, mert lövésem sincs arról, hogy mit csiánál, de ha van olyan külsõ szakember - aki adott esetben már n+1 pozícióban volt mondjuk 30 év meló alatt - akkor sanszosan nagyobb a rálátása. Segítséget kérni nem szégyen, ha egyszerûen nem mozogsz azon a területen jól. Számtalaszor megtettem már a hobbim és néhányszor a munkahelyemen is. Volt már olyan, hogy megmondtam, hogy xy dolgot nemtudok megcsinálni és pont.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Én nem látom, hogy egy coach egy szakvégzettett miként tud(hat) segíteni a tervezési igazgatóvá válásban. Elvégre ebben a coach-nak sincs jártassága - vagy tévedek? Vagy mondjuk az ELTE kurzusa ezt megadja?
S ha megadja, akkor miért ne inkább egy ilyen kurzusra menjen az illetõ a coach helyett?
Marhaságokat beszélek? <#nemtudom>#nemtudom>
Ha valaki elõrelép, akkor bõvülhet a munkaköre és nem feltétlen ért hozzá olyan szinten, ami kell. Mivel elõdje nem volt, akkor ki segíthet neki?
Továbba is a magas lovon ülsz öregem...
Nyilván a "nem ért hozzá" állapoton lehet segíteni.
Sajnálom, ha a tárgyilagosság így a lelkedbe gázol.
No offense, de néha kibaszottul magasan hordod az orrod öregem...
De még ha tényleg tisztességesen került valaki oda, akkor sincs tökéletes vezetõ, mindenkinek vannak gyengeségei, hibái, még akár 5-10 év után is. Egy coach ezeket segít felismerni és javítani rajtuk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Coaching
Viszont ha coachra van szüksége, akkor per definitonem, nem ért ahhoz, amit csinál.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Vicc, hogy mekkora baromságot sikerült írni :)
http://goo.gl/gd6Zi5
ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
persze! és ezt a szakmunkásképzõben tanítják! ugyanmár! szakma a padlóburkoló,ács,villanyszerelõ,szakács,pék,fodrász,cipész...stb...
ezt csak arra találták ki hogy érdemi munka nélkül lehessen pénzt keresni.nevetséges!
Mi ez tulajdonképpen? Mire jó? Mi a véleményetek róla? Vettetek-e már részt benne? Vennétek részt benne?
Én ma hallottam róla egy helyi rádióban kb azt mondták, mint a következõ cikk részletben:
„Az üzleti coaching célja a vállalat menedzserének támogatása abban, hogy a napi feladatokon túl fejlessze saját magának és beosztottainak tudását, ezáltal magasabb szintû szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek, és mindenekelõtt képes legyen \"egyensúlyban tartani\" a munkahelyi és a magánéletét. (A coaching, mint szakma egy üzletember, állampolgár teljesítményének, tanulásának és fejlõdésének elõsegítésével foglalkozik - olvasható a szakmáról szóló ismertetésekben.)
A cégvezetõk naponta szembesülnek döntési helyzetekkel, konfliktusokkal, dilemmákkal, amelyek megoldásához nemzetközi tapasztalatok szerint a coaching eredményes segítséget ad. Külföldön, különösen a válság idején ébredtek rá a cégek a coaching hasznára Felmérések szerint a coaching, az informatika után a második leggyorsabban növekvõ üzletág lett. A Manchester Review több mint 300 cég vizsgálata alapján állapította meg, hogy a coaching költségei 5,7-szeresen térültek meg.
A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) globális kutatása szerint világszerte mintegy 47 500 coach dolgozik, 21 300 Európában, 3 500 Kelet-Európában. A coaching éves árbevétele világszerte már eléri a 2 milliárd dollárt, Európában a 900 millió dollárt, a kelet-európai régióban 69 millió dollárt tesz ki. Magyarországon még kevésbé ismerték fel ennek a területnek a jelentõségét, legfeljebb néhány száz üzleti coach mûködik. A coach szakma piaca a jelenleg mûködõ mintegy 600 ezer vállalkozás lehet.”
Forrás: Üzleti coachképzés indul az ELTE-n