Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

http://index.hu/tudomany/2014/02/21/megfejtettek_tiz_szot_a_voynich-keziratbol/

Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból

Mess with the best, die like the rest Linux4ever

Azért az ábrázolások között van egy növény amelyet sokan tudnak azonosítani, mégpedig a Golgotavirágot! A virágjában van egy ipszilon betû, ez a növény Amerikában õshonos, utána lehet nézni természetgyógyászok mit tudnak róla, mire használták az ott élõ indiánok! Mikor fedezték fel Amerikát? 1492-ben
Abban szerintem tényleg lehet valami, hogy az ürge aki írta egy titkos társaság tagja lehetett, akik egy titkos belsõ nyelvet beszéltek (ne feledjük, hogy miért volt erre akkoriban szükség), és valahogy felfedezhette a mikroszkópot mindenki más elõtt, csak nem tudta, nem tudhatta, hogy mi az amit lát, így mindenféle természetfelettit vizionált hozzá, és errõl írta azt a jegyzetet. Képzeljétek magatokat a helyébe! Akkoriban ez veszélyes dolog volt. Szerintem a társai elégettek minden más feljegyzést, és ez is csak véletlenül maradt meg. Valamint azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a szerzõ is égett.

.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?

Érdekes dolog az biztos.
QuippeR

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Az ufóhívõk most biztos búsalakodnak egy kicsit. <#hehe>

csak nehogy terroristák kezére kerüljön
Úgy látom valaki rájött hogy mit ábrázol pár kép.
http://www.santa-coloma.net/voynich_drebbel/voynich.html
gothmog
Szerintem félreértettél. Nem az a gond vele, hogy béna az ábrázolás, hanem az, hogy emiatt az ábrázolásmód miatt sokan idegen növényeket vizionálnak bele. Miközben nem a növények meg az egyéb "teremtmények" idegenek/ismeretlenek, hanem a rajzok ócskák.

wraithLord
Az utolsó gondolathoz hozzászólva... Az is lehet, hogy nem ebbe a kéziratba írta le elõször ezt a "szöveget", aki csinálta, hanem valahonnan, egy korábbi jegyzetébõl átmásolta.
Gondolom a másolt kódexek sincsenek tele hibákkal...

A másik meg az, hogy az értelmetlen betûhalmazokat is el lehet rontani.
Ez a könyv úgy született, hogy Chuck Norris bal lábbal kelt fel és adott egy körbepörgõ-rúgást az egyik kódexnek. Azóta vannak összevissza benne az összevissza betûk.
természetesen én már rég tudom, mi van oda írva, pedig még a képeket se néztem meg. csak hagyok a többieknek egy kis idõt.
Én megmondom neked a megfejtéshez vezetõ utat. Állítsunk rá 10 magyar nyelvészt. Pár éven belül meg is fejtenék ;)
Nahat vagy 20 hozzaszolas es meg senki nem fejtette meg. Biztos voltam benne, hogy estere mar valaki kozli a forditas itt a forumon. <#nyes>
Csalodtam maskor ennel komolyabb problemak megoldodnak par hozzaszolasbol. <#eplus2><#mf1>
A kor igényeinek megfelelõ ábrázolásmód, nincs ezzel semmi gond!
Omega
Megnéztem a rajzokat, a stílusa alapján ez lehet poénból rajzolgatás. Olyan mint amikor egy gyerek képzeletbeli dolgokat rajzol. A szerzõ kicsit tovább gondolhatta valós növények kinézetét.

gothmog
„azonosíthatatlan növények”
nem azonosíthatatlanok azok, csak egy kicsit nehézkesek, mivel a rajzok éppen olyan bénák, mint ahogy az embereket ábrázolja a „mûvész”. Kb. mint egy ált. iskolás füzetében a firkák.

Ugyanis elképzelhetõ, hogy a könyvben késõbb talált (kitörölt) "Jacobj `a Tepenece" írás Jacobus Sinapiusra vonatkozik Jakub Horcickyre aki II. Rudolfnak volt közvetlen orvosa és botanikus kertjének gondozója...

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

Vagy Hofmann elõtt felfedezte valaki az LSDt <#heureka>

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

A hibátlanságra nem lehet magyarázat, hogy elõbb megírták a alapokat és csak aztán fûzték le (értelem szerûen csak a hibátlan lapokat a hibásak meg kuka)?
Már miért ne lehetne egy nyelv? Vagy akár egy gyógymódokkal, asztrológiával foglalkozó könyv? Lehet, csak egy szûk, csoport ismerte, férhetett hozzá.(mind a kódexet, mind a "kódolás folyamatát, ezért nincs róla feljegyzés, vagy cska még nem került elõ.) Késõbb a csoport eltünt/megszûnt a könyv meg valahogy az apátságba került.
Ha egy elõre megírt szöveget kell egymás után, egyik szóról a másikra átkódolni egy kódkulccsal, elég kicsi a lehetõség a hibára, mert azonnal a megfelelõ kódolt szó kerül leírásra. Szerintem ez magyarázza a "hibátlanságot".
...
miért ne lehetne 3x ugyanaz a szó egymás után?

Egy doku film szerint ez egy titkosírás...

Én is ezt tartom a legvalószínûbbnek.

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

A történelem során rengeteg irat megsemmisült a nem megfelelõ tárolás, háborúk, tüzvész stb. miatt és nagyon sok iratot szándékosan megsemmisítettek ami nem illett bele az éppen aktuális politikai, vallási nézetbe. Ezenkivül rengeteg olyan irat, könyv van amit a mai napig elzárva tartanak, gondoljunk csak a vatikán titkos könyvtárára, ki tudja ott hány hasonló könyv lehet, de sok irat lehet még ami egyszerüen csak nem került elõ. Ilyen alapon nem lehet kijelenteni hogy azért mert egy irásból csak eggyet találtak akkor az nem is létezhetett.
Én is láttam egy dokumentumfilmet amiben iráselemzõk azt mondták hogy aki ezt irta nagyon kevés hibát ejtett, és az irás nagyon folyamatos egyenletes, ami azt jelenti hogy aki irta nem elõször irt ezeken a betükön.
A 15. században erõsen müködött az inkvizició, lehet épp õk tüntettek el minden egyébb nyomot ezzel az irással, nyelvel kapcsolatban, vagy épp õ miattuk találták ki és valamilyen titkosirás.

Vagy valaki kitalált egy új nyelvet. Hiszen elmehetsz klingon, elf, esperanto, meg még ki tudja hány egyéb mesterséges nyelv tanfolyamra.
2 hónapja pont errõl néztem egy filmet, a könyv valóságos, de a nyelv, amit írtak az nem valószínû.
Ugyanis nincs elég karakter, és van, hogy ugyanazt a szót 3x írták le. Itáliában készült, a rajzók alapján.
ÉS igen mindenki ezt mondta 200 oldal hiba nélkül. Így elég valószínû, hogy egy szerzetes írta, aki elõtte kódex másoló volt. És a mai napig jót röhög, hogy a viccét meg akarják fejteni.
De voltak olyanok is, akik megmutatták, hogy kell úgy mindenféle hülyeséget írni, hogy úgy nézzen ki, mintha lenne értelme, közben pedig nincs.

Az anti-winnie brigád másodikszámú képviselõje.

Én azt nem hiszem el, hogy létezik olyan 15. századi nyelv, amirõl a világon semmi információ nincs, nincs semmi más maradvány, utalás a létezésére más írásban, egy hasonló betûkészlettel és nyelvtani szabályokkal bíró nyelv, szavak átvétele másik nyelvbõl...semmi sincs. Kivéve ez a teljes könyv, amit ezen a nyelvvel írtak.

Ezt vagy az UFO-k hozták ide, vagy kamu. Nincs más opció.
Ha valóban egy nyelv lenne se tudnák lefordítani. Bármely szó jelenthet bármit. Pusztán betûk alapján nem lehet megmondani valaminek a jelentését.. Tippelgetésnél többre ezzel nem jutnak.
Nyilván a Mi-Gók hagyták itt véletlen...