Hearts of Iron 4
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az eredeti német blitzkrieges a páncélosok áttörését és mozgását segíti.
A superior firepower az ágyúk soft attackját turbózza erősen, vagyis tulajdonképpen gyalogelhárító. A másik kettővel nincs tapasztalatom.
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.01.25. 11:40:52
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
A 38-as támadással a csapataim sík terepen tartották a frontot, míg a tankok áttörtek és bekerítgettek. Valamint a 42-es támadásnál hadosztályra több volt neki, míg nekem elfogyott az emberanyagom amiből képezhettem volna.
Angliának és franciának már az ulánbátori béke után mentem neki az orosz nyersanyagokkal meg gyárakkal a hátam mögött (plusz 6-os szintű marsallal)
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
A parancsnok bónusza megmarad ilyenkor is, csak nincsen HADITERV bónuszuk. Viszont a fronáttörésnél a szélek őriztére hagyott csapatok lemorzsolódása az ék csúcsáról szerintem többet jelent veszteségben, mint amit a haditerv bónusza ad. Az oldalakra inkább az erre a célra előkészített motorizált egységeket rakom le egyenként, illetve az áttörni szánt frontszakaszhoz hozzárendelek második sornak egy adag lovast gyorsfeltöltésre, hogy áthidalják az időt amíg a gyalogosok utolérik az áttörést és ne tudja a gép kiverni a teherautósokat, felszabadítva a bekerített egységeket.
Az áttörésre kiszemelt fronszakasz tehát áll a rendse fronvédelemből (gyalogezredek), plusz egy sor lovasság frontszakaszhoz kijelölve, közvetlen a front mögött két páncélossereg (Az átkarolás két oldalvonala, ékesen egy pontban találkozva, 1 motorizált sereg a tankok nyomán haladva, minden tartománynál 3-4 kocsit lerakva, hogy nyitva tartsák az átjárót amíg a lopvasság és a gyalogság megérkezik. Az átkarolás utlosó 3-4 tartományán a védelmet már a harckocsik jelentik,. mert nekik kell a legtovább kitartani. Majd a gyalogság megérkezése után a tankok azonnal nekilátnak felszámolni a bekerített egységeket, hogy a gyűrűt alkotó gyalogosok felszabaduljanak és a front ismét teljes erejű legyen. A gyűrű hátország felőli oldalát alkotó frontkatonálkat szintén egyszeri támadásra lehet utasítani, ezek a támadás után azonnal visszaállnak a frontvonalba.
Pl nálam a gyalogosok a frontot tartották, de a motorizált és a páncélos erők nem kaptak külön frontszakaszt, hanem egyedileg irányítottam őket és oda küldtem ahol éppen támadni akartam velük. Ezeknek a csapatoknak a kezelése kötötte le az időm 90%-át, míg a haderő 80%-át kitevő gyalogság és lovasság magától tartotta a frontot, vitte az előretöréseket, bekerítéseket és kezelte az ellentámadásokat a beállított agressziószintnek és a kiszabott haditerveknek megfelelően.
Viszont ezek az egyedi csapatok, noha egységparancsnok alá vannak rendelve, frontparancs hiányában nem követik a változó frontokat és ha nem figyelsz rájuk folyamatosan, akkor kimaradnak a harcból vagy éppen bekerítik és felmorzsolják őket.
Germany, közepes fokozat, tört hűség, mod nélkül. 37 elejére Poland annektálva, 38 elején megtámadtam a Szovjeteket.
Amíg az emberveszteségük el nem éri a ~60%-ot, nagyon kell vigyázni a bekerítésekkel. Olyan könnyen elvágják a csapatokat mint a fene. 2 db 9-11-es könnyű tank hdosztály végeztek a frontvágást és a bekerítést a déli síkságokon, egy 14 egységes motorizált egység a gyors frontzárást és egy 24-es lovascsapat az átmenetet, amíg a gyalogság utolérte a frontot. Így is párszor vissza kellett tölteni. Ha 3 tartománynál mélyebbre mentem, azonnal elvágták a tankokat és felőrölték őket. Csak a 4-5. bekerítés-kiirtás kombó után fogyott le anyira, hogy lehett mélyebbre menni, mert nem volt embere az ellenlépésekre.
Így is 40 közepe volt mire elég mélyre nyomultam a kapituláláshoz.
De legalább meglett az egész Szovjetunió, és nem lesz hiány olajból meg fémekből a tankokhoz.
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.01.23. 08:56:57
Jó párszor elkezdtem Multiban a játékot random játékosokkal, de mindig akad olyan aki elrontja a mokát..😊
Persze Discordon vagy 10 serverhez csatlakoztam, csak az a gond , hogy akkor indulnak amikor nekem nem jó..😊
Szóval arra gondoltam, hogy az itt forumozokkal indithatnánk közös Multis játékot, szabály rendszerrel, folyamatos játékkal.
Mondjuk Hétfő szerda 18:00-22:00 ig,
Vagy szombat egész nap stb stb. Kitüznénk egy fix időpontot összejönnénk és játszanánk..😊
Kit érdekelne?
Utoljára szerkesztette: Massive Attack, 2018.01.16. 15:02:10
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Háborút azonnal nem lehet indítani? Mindig kell előtte egy háborús indok és várni kell egy csomót? A németekkel letoltam a lengyeleket anélkül, hogy az angolokkal szövetkeztek volna. A franciák se szövetségesei a briteknek, mivel komcsik. A benelux államok sem. Ezek ellen egyesével háborús indokot kell alkalmazni háború előtt? Mert az rengeteg idő meg PP.
De, megadja az esélyt. Mint mondtam az Ausgleich-tárgyalások alatt tudsz pattogni az osztrákoknak hogy csak akkor veszel részt a közös minisztériumok finanszírozásában ha visszaadják az elcsatolt Horvátországot. Ha ezt elutasítják akkor van olyan út hogy szabadságharcot indítasz ellenük.
Körülöttünk meg senki sincs kész még félig se. Attól hogy kaptak saját fókusfát nem jelenti hogy kész vannak. Az osztrák és a szerb fókuszfa is tele van hibával és bugokkal, a román és bolgár meg kb 1 évvel ezelőtti és régen elavult. A többi osztrák bábnak ugyan úgy csak eventjei vannak mint nekünk. És igen, ez nem is változik egy darabig, mivel Magyarország az esetek többségében 2 évig szerepel a játékban, így nem élvez túl nagy prioritást.
A háborút meg nem mi nyertük meg, hanem leginkább a németek. És a "mi" sem magyarokat jelent, hanem az egész monarchiát. 1927-ben az addig egységes állam lett föderalizálva, ezt oldották meg úgy hogy a tagok bábokként vannak kezelve Ausztria alatt. Az osztrákok mehetnek három úton, vagy fenntartják ezt a helyzetet, vagy békés úton beolvasztják a bábokat magukba esetleg katonai úton, háborúval annektálják őket. Ilyen esetben talán tényleg át lehetne adni az irányítást a játékosnak, de az igazság az hogy kb 3 ember játszik Magyarországgal ebben a modban, abból 1 te vagy, szóval rohadtul a prioritási lista alján vagyunk. Tetszik, nem tetszik ez van. És még pl van ír fickó a modderek közt aki megcsinálta magától Írországot, magyar nincs.
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
Szerk.: Arról már nem is beszélve, hogy mint te is mondtad arról szól a mod, hogy konkrétan (ha nem is szó szerint de) "mi" nyertük az első vh-t. Azt mégis megyünk a "süllyesztőbe"? 😄 És még vágjak is hozzá jó képet? 😄 Szerintem a mod még bőven készítés alatt áll, simán tudnak módosítgatni rajta. Úgyhogy erre a "ne is számíts" szövegre azért még ne vegyél mérget!
Utoljára szerkesztette: ozimak, 2018.01.11. 18:11:47
A KR arról szól hogy a Központi hatalmak nyerték az I.vh-t, az OMM meg a kiegyezés '27-es újratárgyalásakor dualista rendszerből átment teljesen federatív felállásba, ezért van hogy Magyarország, Csehország, Illyria és Galicia-Lodomeria osztrák bábként van jelen. '37-ben indulnak az új Ausgleich-tárgyalások, ezeken tudsz pattogni az osztrákoknak, de hogy csak úgy simán elengedjenek téged és éld a világod arra ne is számítsz.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
csak kikeresed a megfelelőt és átírod a százalékos esélyeket
Az új TOAW-t még nem próbáltam. Az előszelek alapján azon legalább nem butítottak.
Tegnap játszottam egy kicsit. 1939 júniusában járok. Jelenleg kb. kétmilliós a hadseregem, van 20 pz hadosztályom, 1000 db PZIII meg vagy 3800 PZII, 20 hegyivadász hadosztály meg vagy 180 sima gyalogos. Légierő: 1800 BF 109, 1000 Stuka 800 He 111 meg 1000 tengerészeti bombázó. Légi és földi doktrinák majdnem kimaxolva. A flottát hanyagoltam, mindössze 6 könnyűcirkálót meg vagy kéttucat rombolót gyártottam eddig, doktrinákat se fejlesztgettem. De majd ezután nekifekszem. Május 1-én háborút kezdtem a lengyelek ellen, de nem a Danzig vagy Háború nemzeti fókusszal, hanem háborús indokként jelöltem ki Danzigot. Még azelőtt lenyomtam őket, hogy bárkivel szövetkezni tudtak volna (nem állítottam be a történelmi hűséget) és annektáltam egész Lengyelországot. A háborús része nagyon tetszik, ez a frontvonalas megoldás a támadási irányokkal nagyon leegyszerűsíti a dolgot. Most a hogyan továbbon gondolkodom, Románok már bejeletkeztek szövetségesnek, olaszok, magyarok, bolgárok még folyamatban. Valószínűleg nyugatnak majd északnak fordulok, még 1939 őszén, bár ha minden országnak háborús indokot kell adni hadüzenet előtt akkor nehéz lesz, mert sok időbe meg PP-be kerül, ez utóbbiból meg kifogytam...
Ez a játék valóban egy HOI Lite, ahogy valaki lentebb írta, amit én kicsit se bánok, legalább van sikerélmény. :-D. Ha szívni akarok, akkor előveszem a Darkest Hourt, vagy a HOI III-at.
Utoljára szerkesztette: petymeg_1, 2018.01.09. 08:49:02
Nekem két alkalommal fordul elő ilyen rendszerint. Először a franciák ellenti támadás kezdetén. Egy területről négy ho-nál többel támadni értelmetlen, mert akkora stackink penaltyt ad. Tehát egy területen két hadtest van. A gyaogos támad, a páncélos a gyalogosok győzelmét követően indulnak el. A többi nyugodtan leet a frontvonal mögött hadtestenként lerakva, mert úgyis strat. redeploy-jal mennek majd a frontra, ha kellenek. A másik alkalom a partraszállás Angliában. Ott pedig mindig csak az aktuális behajózü hullám három hadteste van a kikötőben, a többi mögötte hadtestenként. Amint kihajózutt a kikötőből az első hullám, indul a következő három ht. és HDS HQ. Ennyi.
Nem érdemes egyterületre túl sok hadosztályt lerakni, ez nyilvánvaló. Nem véletlenül négy gyho egy ht-em, mert az a leghatékonyabb. Ha hatalmas erővel támadnak ellenük, mögötte ott van a tartalék és a ho-okat cserélgetem, közben a támadók szárnyait támadom. Sohasem volt ebből gondom. Csak kicsit gondolkodni kell, nem pedig csak menni mint állat, mert ez nem egy árkád. Illetve a 4 az, de azt meg ki nem sz*rja le?
Mennyiben rontja a "kilátást" a front mögötti biztosító erők lánca? Hát az égegyadta világon semennyire sem, mert teljesen elválnak a fronttól. Megjegyzem nekem áltatlában egyetlen hadtestem van "partizánvadászban", mert több nem kell (sohasem volt semmi gondom a partizánokkal. Az pedig mondjuk közvetlen alárendeltje a hadszíntérnek, alapból a magas infrastruktúrájú területeken állnak.
Mitől kihámozgatatlan a vonalrengeteg? Tökéletesen követhető, színek, vonalvastagság, csíkozás. A NATO szimbólumok meg egyértelműek.
Az utolsó mondatodat totálisan nem értem. Akinek ez sem elég, annak szvsz csinálhatnak bármit, akkor sem fogja átlátni, ennél szervezetközpontúbb látványt nem tudok elképzelni.
Van egy vázam: hadszíntér, HDSCS, HDS. A hadtestek meg a legközelebbi HDS-nek alárendelve. Ahogy a front megy előre, a parancsnokságok követik. Ha egy hadtestet átdobok a front másik szakaszára, akkor kiveszem a hadseregből (jobboldalon a listában mutatja az unattached csapatokat, átdobom, majd ott ismét a legközlebbi HDS kapja meg. Ha van 30 ht-em, akkor van hozzá 8 HDS-em, így mindig van hova átrakni. A 8 HDS három HDSCS-ban. Ha nől a ht-ek száma, nől a HDS-eké is. Tökegyszerű. De nem akarásnak nyögés a vége. Meg az értékelhetetlenül pocsék hoi4.
A másik, amikor már sokan vannak (akár egyetlen pozícióban is) - pl. pluszban partizánvadászok, helyőrségek, amik ugyan nem az elsődleges lánchoz tartoznak, de mégis ott vannak, rontva a "kilátást" - , akkor már a vonalakat sem lehet követni, hogy ki, kivel van -> hasznavehetetlenné válik ez a "megoldás"!
Amikor (újra)szerveznék, akkor nagyon nem az érdekel, hogy hova, mert egy héten belül már úgyse ott áll az az egység, hanem a hogyan vannak kapcsolatban egymással és elegendőek-e a terv megvalósítására, ergo, egy szervezésközpontúbb látványnak venném inkább hasznát, mint a domborzati viszonyokon összemosódó ikonoknak és kihámozhatatlan vonalrengetegnek!
Az égegyadta világon semmit sem kell a szervezetből fejben tartani. Kijelölöm a htpk-ságot, majd még egy kattintással az össze alá tartozó hadosztályt, aztán adom a parancsot a mozgásra, támadásra. Ha kell, a térképre teszek jeleket, de általában tökfeleleges, mert nem bonyolult azt a néhány támadási irányt. A nyugati fronton a legritkább esetben lehet katlanozni, a franciákat/angolokat simány visszanyomva győzni lehet, a ruszkik esetében pedig az adott frontvonal-helyzetből kiindulva kell meghatározni a támadási irányokat. Egyszerre egyetlen hatalmas katlan a célom, ahova bezárom a teljes erejének harmadát/negyedét, amjd felmorzsolom. Aztán előre, amíg meg nem sziárdítja a frontot. Még egyszer ugyanez, aztán már olyan mélyen vagyok bent, hogy nem tudja tartani a frontot frontális nyomásra sem. Közben pedig egy-két kisebb katlanban is lehet őket morzsolni.
Ne már hogy egy buta AI döntse el, hogy a páncélosékem milyen erőből áll, hogyan biztosítom a szárnyait, a katlan felmorzsolását, az egyégek elosztását a fronton stb.
Továbbra is tartom, hogy a HoI sva-borsa a hadművelei művészet, a többi csak ennek a hátterét adja. Pont ennek az élményét vette el a paradox a 4-ben. Nem hiába lett méretes bukta nekik.
yamato41 #1046:
Továbbra sem értek teljesen egyet!
A sematikus térkép maradhatott volna háttérnek (pl. No. nyugati határa, mint hadszíntér az ellátással együtt), amire feldobod az általad elképzelt szervezést, a főbb egységeket, a maradékot kitölti az MI a "készletből" (a beállítható sémák alapján), ahogy a frontvonalra is ráhúzhatta volna ezeket - netán, ahogy húzod a támadási irányokat, úgy rendeli hozzá a haderőt is.
Tudom, ez messze elmarad a "kézimunka" finomságától - és nem kevés programozás(i tudás)t jelent - , de mégis átláthatóbb, egyszerűbb lett volna, mint fejben tartani az egész szervezési fát, vagy oda-vissza kattintgatni, hogy most hol is tartasz éppen a szerveződésben (és a megőszülésben)!
A hadműveleti mozgatást hadtestenként csináltam kivéve a hadseregből. Pl. Amikor Fro. legyőzése után át kellett vinni a hadsereget keletre, külön mozogtak a hadtestek. Első lépcsőben a gyalogosok, amivel megtartom a frontot, a második lépcsőben a tartalék és a páncélosok, akikkel súlypontot tudtam képezni. A HDS-HDSCS HQ-k beoszott csapatok nélkül mentek át, ott új alárendelteket kaptak. Tök egyszerű, gyors, hatékony, áttekinthető. Hol van ettől a 4 hipergagyi rendszere?
A vonalas szervezeti látvány tökéletesen átláthatóvá tette az egészet, teljesen fölösleges lett volna a térkpet eltüntetve külön lap erre.
A légierőt kellett volna gatyába rázni. Egységek kellettek volna, amibe beoszthatőak a gépek, az egységeket a szárazföldi csapatokhoz, a honi légvédelemhez és a hadásztati légierőbe beosztva kellett volna átszervezni, hogy általános parancsot lehessen kiadni (pl. szárazföldi harcok támogatása, logisztika rombolása stb.), akár többet is, amit automatikusan hajt végre.
De ettől függetlenül nem volt jól, kellőképpen kidolgozva, befejezve: ha a kémkedésnek külön lapja volt, akkor ennek, ami legalább olyan fontos - szvsz - , miért nem tudtak egy lapot szánni, ahol átláthatóbban lehetett volna rendezkedni, mint a kis pixel-fülecskékkel az egységtáblán.
Nálam kitöltötték a lehetséges helyeket az egységek: 5(?) ho. - lehetőség szerint maximális alegységszámmal - egy HDT-ben, 5(?) HDT egy HDS-ben, hogy minél kevesebb tiszt kelljen és így minél magasabb %-értéket érjek el a kutatás rovására.
Malarki #1044:
Esetlegesen azért, mert egy nagyobb lemorzsolódás után, amikor vastagon mínuszba szaladnak a számok a raktárnál, nem mindegy, hogy milyen gyorsan áll helyre az erő a hadosztályokban -> inkább "dugós puskával", mint fegyver nélkül harcoljanak az embereid... (még ha egy jól szervezett, gondosan vezetett országnál a manpower-hiány szokott a legnagyobb gond lenni - az esetek zömében)
Sokkal keményebb lesz a gép ellen játszani. Egyrészt a tankok nem lesznek egyformák (pl. németeknek a Tigris megjelenéséig sokkal rosszabb tankjaik lesznek, mint Vologyáéknak), másrészt az alap fegyver gyártása sokkal gyorsabb lesz, így a gép sokkal nehezebben fogy majd ki belőle és képes lesz a manpower potenciálját teljesen kihasználni!
Továbbá hajlamos lesz arra is, hogyha szarul áll, akkor a kiképzés alatt álló félig kész egységeit is a frontra küldje...
Japánokkal lenyomtam ugyan Kínát, de EZ nem volt semmi.
A linkelt képen kéretik megfigyelni, mennyi embert veszített Japán és mennyit Kína.<#nezze>#nezze>
Ha nem szerveztem volna páncélos hadsereget (amivel nagyon sok egységét sikerült bekeríteni és felmorzsolni), akkor nyugodtan mondhatom, hogy nem sikerült volna megverni!
iSS!
A probléma számomra ott volt, hogy a magasabbegység-parancsnokságok is önálló harci egységnek számítottak (IRL ökörség). Tehát nem lehett megcsinálni, hogy mondjuk egy rohamlövegdandárt a hadsereghez rendelek (IRL így volt). Annyit kellett volna megoldani, hogy a dandárt magasabbegység-parancsnoksághoz rendelve ki lehessen jelölni, hogy melyik hadosztályokat támogatja, mondjuk max 6-ot, értékeit elosztva közöttük.
- teljesen manuálisan állítod a kívánt pozíciókba a hadosztályokat
- netán "megszállás" parancs, majd ennek törlése és szintén manuális irányítás
- felosztod és beosztod részekre az erőidet és azoknak saját frontokat/országhatárokat jelölsz ki
Mindenképp érdemesebb a frontvonalakkal és előre meghatározott támadási irányokkal dolgozni, mert úgy bónuszt kaphatnak az egységek a hadművelet idejére - ha megvan a hadművelethez szükséges túlerejük és kellő idő lett hagyva a hadművelet kidolgozására (ez utóbbi az idő elteltével növekszik, ha az előbbi kritérium teljesült).
A szovjet határra viszont az egy marsall alárendelt egyetlen hadseregcsoport a nyerő, hogy mindenhol és mindig a lehető legmagasabb szintű parancsnok bónuszai érvényesüljenek (amíg meg nem jön a patch (és ennek javítása(i))). Az esetleges páncélosékeket/gyors csapatokat lehet - ha annyira bele akar kotyogni az egyén a MI dolgába - leválasztani erről a tömbről, hogy külön lehessen irányokat megadni az összes bónusz elvesztése nélkül.
A HoI 3 hadseregszervezésével egyedül az volt probléma, hogy félig kidolgozott (és abban a formájában átgondolatlan, így nehézkesen kezelhető) volt és nem kapott külön képernyőt, ahol sokkal egyszerűbben, átláthatóbban lehetett volna ezeket összerakni, beállítani.
Sikerült felépítenem egy erős hadsereget és a frontvonalakat akarom kijelölni. A német nyugati határon létrehoztam egy 100 hadosztályos hadsereget, de nem tudok neki olyan frontvonalat kijelölni ami a teljes nyugati határomat lefedi a francia és a benelux országokkal. Pedig a hadosztályok száma bőven megvan, hogy minden tartományra jusson akár 3-4 hadosztály is. Lehetséges, hogy egy hadsereg csak egy országhatárhoz rendelhet hadosztályokat?
Az első pár óra utáni észrevételem, ez vslóban lebútítottabb verzió a 3-hoz vagy a Darkest Hour-hoz képest is. A hadsereg szervezést nem bánom, hogy visszabutították a 2. részhez hasonlóra, a 3. többszintű szervezésében azért el tudtam néha veszni. A fejlesztések, kül és belpokitika jobb volt a korábbiakban, a harc meg még előttem van.
Utoljára szerkesztette: petymeg_1, 2018.01.06. 22:47:12
Egyrészt a kereskedelmi törvények szabják meg, hogy az összes nyersanyagnak mekkora része van félretéve kereskedésre. Ebből vihet a többi ország, ha akar. (De semmi garancia, hogy visznek is).
Másrészt megakadályozhatod, hogy egy adott ország vehessen tőled, ha embergo alá veszed a diplomáciai lehetőségeken keresztül.
(Na és természetesen ellenséggel nincs kereskedelem, ahogy az előttem szóló is írta.)
A külkereskedelmi hozzáállása egy-egy államnak már önmagában meghatározza, hogy a készleteiből mennyit dob piacra - még ha neki abból az alapanyagból is kéne még.
Ezen politikával tudod szabályozni - már, ha lehet a politikai beállítottságtól függően - , hogy mennyi kerüljön a belső piacokra, ha neked már keveset hagynak - zárt gazdaságnál senki nem vihet tőled semmit sem (ezt a játék 2. felében "szokás" meglépni, amikor már a gyárak kiépültek és minden apró morzsára szükség van azok ellátására).
Tőled az visz, aki akar, ha hagyva van neki, de ha a harcban részt veszel, akkor onnantól csak a baráti államok vásárolhatnak az ellenség nem.
Mivel nem lehet készleteket fölhalmozni, ezért érdemes a fölösleg minél nagyobb hányadát piacra dobni, ehhez illő politikát folytatni.
Sajnos, a játék nem szól, hogy fölöslegesen rendelsz be árút, csak a hiánykor küld jelzést, ezért minden egyest, ezt érintő változáskor, vagy időnként (partizántevékenység, nagyobb légi tevékenység) érdemes rápislantani a "fülére"...
A fizetség minden esetben civil gyári gyártókapacitással kerül ellentételezésre, így ha eladsz, akkor növekszik az országod építő-kapacitása (gyárak, infrastruktúra, erődök, kikötők, repterek, stb. húzható belőle).
Ez a legolcsóbb civil gyári erőforrás-növelés - vagy -csökkentés, ha túl sok anyagból van hiányunk! Ezért is fontos a területek újraosztásánál a minél nagyobb alapanyag-lelőhelyekre megpróbálni rátenni a mancsunkat, vagy akárcsak ideiglenesen is megszállni azokat!
Ha növeled a kitermelést (industry 2. sora), akkor több lesz eladható, vagy számodra felhasználható alapanyag.
Van, aki azt mondja, hogy ez a része sem sikerült túl jóra az új sorozatnak, mert alapanyaghiány mellett is, igaz lassabban, de készülnek a harceszközök...
A napokban vettem meg a játékot és bár a korábbi részeivel (II-III, Darkest Hour) játszottam, ebben van pár változás, amire nem igazán találtam magyarázatot (a wikit és a paradox fórumot is olvasgatom). 1936-ban kezdtem a németekkel és az első újdonság a kerekedés. Az világos, hogy a korábbiakkal ellentétben nem pénzért vagy árúért megy a kereskedés és nem lehet betárolni nyersanyagokat, de a felesleg exportálása nem világos számomra. Ez -ha jól sejtem- a kersekedelmi politika lazításával érhető el? Pl. szabadkereskedelemre? Ha igen, hogy lehet kontrollálni, hogy kinek, mennyit adok el? Vagy ez teljesen automatikus? Ha sikerül az export a vásárló cserébe "kifizetett" civil gyári kapacítása nálam hol jelenik meg?