Elméleti fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
<#awink>#awink>
<#taps>#taps>
Az kellene az elfogult vaksi kisfizikusok helyett, hogy valami laza profi nagykoponya, aki az egészet kellően jól átlátja, rendszertechnikailag vizsgálja, és egy magasabb elvszerű elgondolás alapján megtalálja a megfelelő felbővítést. Ha még kétszáz évig testi és szellemi jóegészségben élni fogok, akkor lehet én leszek az. <#alien>#alien>
Utoljára szerkesztette: szabiku, 2019.06.26. 22:46:40
Itt a csoportelméletre hivatkozik, márpedig a csoportelméletnek tekintéje van . Hogy van ez ?
<#wave>#wave>
Plot twist az 5. es 11. perc kornyeken:)
TIMELAPSE OF THE FUTURE: A Journey to the End of Time
Ezen felül azt sem értem, hogy
A táp nyomása = hálózati nyomás
B táp nyomás = ?
A B kör működtetése a leírás szerint valami által vezérelt, mert maga a hidraulika nem fogja a séma szerint a B tápot csak úgy lezárni.
A B táp jellegétől függően lehet erre kitalálni valamit, mert vannak adott dp-re nyitó szelepek, csak ez a feladat még mindig alul specifikált.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
No hát itt lenne. Az A kör egy hagyományos vízvezeték, sarokszelep állandóan nyitva, csak a végén található csap zárja.
A B kör nem kap "tápot" állandó jelleggel, viszont ha kap, feltölti a tartályt aztán megint megszűnik a nyomás benne. Idáig egyszerű.
A probléma az az, hogy véleményem szerint az A kör folyamatos nyomása mindig "lenyomja" a tartályt, ezért az sosem ürül ki. Pedig a környezetvédelmi feladat az lenne, hogy felhasználásra kerüljön ez az adhoc jelleggel érkező víz a B körről anélkül, hogy külön csapot kéne neki betenni. Nem tudom egyáltalán megoldható-e. Vezetékszűkítéssel pld.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Az az igazság, hogy ez egy egyszerűsített szituáció, természeteen értelmetlen ebben a formában. Valójában egy nagyobb rendszernek a - szerintem - kritikus része.
Van két kör. Az egyik, legyen A, egy hagyományos háztartási hidegvízvételi hely, végén csappal, a másik, B, pedig csak néha üzemel, rövid ideig, és egy eltérő hálózatról táplálkozik - viszont ugyanahhoz a csaphoz érkezik! Utóbbinál fontos lenne, hogy amennyiben innen kap vizet a rendszer, valami mindenképpen tárolja azt akkor is, ha a csap zárva van. Amennyiben kinyitjuk, akkor pedig először ez a tárolt vízmennyiség távozzon (pusztán azért, hogy a következő alkalommal újra legyen kapacitása, illetve hogy ne legyen pangóvíz a rendszerben).
Szóval a nagy kérdés az, hogy A és B versenyében elő tudjuk-e segíteni, hogy B nyerjen a távozáskor, ha amúgy a nyomás egyforma. Természetesen a rendszer tartalmazhat nyomáscsökkentőt, de a két "forrás" nyomása (hálózati) adott és a hidrofor is csak egy ötlet tőlem, valójában nem is vagyok benne biztos, hogy létrehozhat-e a víz elegendő nyomást "saját maga ellen".
Fordított esetben meg addig csökken a szint, amíg be nem áll az egyensúly. Azt hogy ez mikor és hol következik be az függ a
A föltöltetéskori hálózati nyomástól
Az aktuákis hálózati nyomástól, amikor 1 és 2 is nyitva van
A tartály magasságától is
A vezetékek nyomásveszteségétől
És az egész rendszer végén levő ellennyomástól is.
Annak az üzemnek (szerintem nincs sok) értelme, ha te a tartályt tölteni akarod úgy, hogy nyitva van az 1 és 2 is. Vagy afféle folyamatos biztonsági nyomástartást akarsz elérni, hogy ha elmegy a hálózati nyomás, akkor rövid (?) időre szakaszos (?) áthidalást adjon a rendszer úgy, hogy a gravitációsnál nagyobb kitárolási nyomás kell?
A hirdofor tartály alatt gondolom azt érted hogy a folyadéktér feletti nyomás az a hálózati nyomással tart végül egyensúlyt, a a töltődés felső határa szintben.
A beépítési magasságtól függően és a vezeték nyomásveszteségtől is lehet olyan, hogy a tartály elkezd ürülni, de mivel nem adtál meg elérendő célt, ezért nem lehet erre számszerű értéket adni. Igen, lehet olyan rendszer építeni, de ehhez pl. elvárt hálózati nyomás is van.
Valamilyen paramétert fixre kell tenni, hogy a többit tud számolni és célértéket keresni.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.19. 13:30:23
Feltennék egy kérdést. Ha egy hidrofor tartályt hálózati vízzel (tehát nem szivattyúval) feltöltünk, a képen az 1-es csappal, majd megnyitjuk a 2-es csapot, kiürül a tartály? Vagy egyszerűen az 1-es csaptól folyik a 2-es csap felé a víz és a tartály sosem ürül ki. Tegyük fel, hogy 1,5 bar a rendszerben a nyomás, van-e olyan nyomás, amire ha beállítom a hidrofort, várhatóan - részben - kiürül?
Köszönöm
példák az ionokra
Úgy írjuk, hogy fluor, és úgy ejtjük, hogy flór .
hipotetikus = feltételezett
"feltevéseiddel és képzelgéseiddel" = naturalista transzcendenciák
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.02.20. 13:49:04
És? Ezeknek mik a szerepük az ionizáció szempontjából? Miért ezeket a példákat hoztad?
Egyébként a flórt nem ismerem, én eddig csak fluor-ról hallottam.
Négy és több dimenziós hipotetikus atomról van szó .
És az mit jelent? Mert a neve máris arról árulkodik, hogy semmi köze a valósághoz, mivel hipotetikus. Azaz állítólag létezik ilyen, mint Columbo felesége, csak még senki nem látta. Dávid Gyula a létező, minket és a világunkat alkotó atomokról beszélt. Ezért nincs itt keresnivalója az antropikus elvnek. Nem a világunk működését igazítjuk a képzelgéseinkhez, hanem fordítva.
Látom még mindig nem érted, hogy mi a baj a károgásoddal. "Megtudnátok-e engem vigasztalni, megtudnátok-e engem menteni ?"
Egy szakember munkáját akarod szembeállítani a te hipotetikus, értelmetlen feltevéseiddel és képzelgéseiddel, melyeket az oldaladon öntöttél írásos formába. Sajnos semmi közük a valósghoz, akármennyire is nehezedre esik bevallani.
"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."
"akkor várom a példáid"
Na+ és F- {flór}
"Ez mi?? Bullshit magas fokon."
Négy és több dimenziós hipotetikus atomról van szó .
"antropikus elvet én"
Azért tapasztalunk 3 dimenziós teret, mert más dimenziós térben nincsennek is élőlények .
"Tudod egyáltalán mi a logikai különbség ..."
Tudom .
<#love12>#love12>
Szépen bemásoltad a wikipédiáról. Csak erős a gyanúm, hogy pont nem érted, mit is jelent az ionizáció, ahogy azt se, hogy mi a szerepe a fizikában. De ha mégis, akkor várom a példáid.
Az atom akkor lesz stabil ha a pályarendszere nem kaotikusan érzékeny aránylag kis behatásokra
Ez mi?? Bullshit magas fokon.
Léteznek olyan atomok, melyek magjai Alfa-részecskék (Alfa-bomlás), vagy elektronok és pozitronok (álá Béta-részecskék, Béta-bomlás) leadása során más atommagokká válnak, vagy egyenesen lebomlanak, széthasadnak. Instabil magokkal rendelkeznek pl. a természetesen előforduló rádióaktiv elemek: Radium, Uran, stb.
Egy molekula áll az atommag körül keringő elektronokból valamint az atommagból, mely protonokból, és neutronokból épül fel, ezt mutatja meg a tömegszám. Ha egy atommagnak túl magas a neutrontartalma, akkor válik instabillá. Mivel a mag saját összetartóereje diszkrét, valamint az összetartást segítő nukleonok szintén diszkrét pályákon helyezkednek el, sokat számít, hogy a neutronok hozzájuk képest hol jelennek meg. Hiába nagyok ezek az összetartóerők, ha a neutronok pályáit egyszerűen elkerülik. Alacsonyabb tömegszámmal rendelkező atomokat jellemzi a relative nagyobb stabilitás, pl 56 (Fe). A magasabb protonszám nagyobb taszítóerőt eredményez, álá destabilizáló Coulomb erőhatás.
Kb. ez lett volna a válasz a kérdésemre.
Az antropikus elvet én tettem hozá, persze hozzá kell igazítani
Miért kellene? Ha releváns lenne, akkor Dávid Gyula beszélt volna róla. De nem beszélt róla, mert ez nem filozófia-előadás volt.
Majd a filozófusok megmentik az "elméleted".
Tudod egyáltalán mi a logikai különbség a legalább, és a legfeljebb között??
"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."
"Te legalább naponta, vagy legfeljebb naponta nézed meg ezt a fórumot?"
Ahogy kedvem szotyan rá . Mostanában gyakran .
<#email>#email>
"Mi tőrténik akkor amikor egy atom ionizálhatóvá válik és mit jelent, amikor egy atom stabil lesz?"
Akkor válik ionizálhatóvá, ha a semleges atomhoz töltés kapcsolható, vagy ha töltés választható le belőle .
Az atom akkor lesz stabil ha a pályarendszere nem kaotikusan érzékeny aránylag kis behatásokra .
<#phone>#phone>
Az antropikus elvet én tettem hozá, persze hozzá kell igazítani .
<#wave>#wave>
"hogy az írásaid"
Vannak régebbi, és vannak újkeletű írásaim . A régebbiek vannak előrébb, az újabbak vanak hátrább; köztük stílusbeli különbség van . Hajlandó vagyok egyenként megvitatni veletek, csak ne nagyon sértegessetek, ha már időt szakítok rá .
<#nezze>#nezze>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.02.13. 12:08:46
Dávid Gyula:
Az ember megint multiuniverzumban gondolkodik. Sokféle univerzum létezik. Egyik ennyi dimenziós, másik annyi.
Egyikben ilyenek a fizikai törvények, másikban olyanok. Egyikben ennyi az elektron tömege, másikban nincs is elektron.
Összerakjuk ezeket a modelleket, akkor azt mondhatjuk, hogy hát pont abban, amelyik háromdimenziós és olyanok a fizikai tőrvények,
abban lehetségesek stabil struktúrák.
A mi világunkban létező stabil struktúráknak olyan a tulajdonságuk, hogy csak ebben a 3 dimenzióban lehetnek stabilak.
Sehol nem mondta, hogy nem létezik 2 vagy 4 dimenziós világ. Semmi nem mond annak ellent, hogy léteznek 4 dimenziós világok, ahol az ottani stabil struktúrák itt omlanának össze azonnal, ha megjelennének. Az antropikus elv pedig még csak nem is szerepel az előadásban.
Kérdésemre meg nem jött válasz.
Mi tőrténik akkor amikor egy atom ionizálhatóvá válik és mi jelent, amikor egy atom stabil lesz?
Te legalább naponta, vagy legfeljebb naponta nézed meg ezt a fórumot?
1:45:12 -- ha azt akarom, hogy az atom ionizálható legyen, akkor legalább 3D kell; és ha azt akarom, hogy stabil legyen a pályarendszere, akkor legfeljebb 3D lehet .
1:46:13 -- a gömbhullámok jelensége: csak a 3D-ben van az, hogy a nem mennek szét a vetületek .
Ebből az következik, hogy csak a 3D-ben keletkezhetett az élet . És az antropikus elv szerint, mi azért vagyunk a 3D-ben mert másüt nem is lehetnénk .
Megvigasztalni, megmenteni az elméletemet meg azért kellene, mert az elméletem a hiperteret favorizálja, ahol tetszőlegesen sok nD dimenzió lehet; ellenben a fentiekkel, ami csak a 3D dimenzióra redukálja a létünket .
<#wink>#wink>
Mi az ami ellened szól ebben az előadásban?
Kitől várod, hogy megmentsen?
Kitől várod, hogy megvigasztaljon?
Mit is kellene itt megvigasztalni, megmenteni?
Mi tőrténik ebben a videóban 1:45:12 és 1:46:13 között?
Mi tőrténik akkor amikor egy atom ionizálhatóvá válik és mi jelent, amikor egy atom stabil lesz?
Mi a különbség aközött, hogy legalább három dimenzióban és legfeljebb három dimenzióban van értelmezve egy atom?
Találtam valamit, ami ellenem szól . Megtudnátok-e engem vigasztalni, megtudnátok-e engem menteni ?
YouTube 20080430 ''Mire való a többi részecske?'' és a ''Túl a Standard Modelleken'' c. előadások
csak a 1:45:12 és a 1:46:13 másodpercnél hallgassátok, elképesztő
<#rinya>#rinya>
A sokdimenziós hipertér modellem szerint itt 3D és 1K komplex irányú kiterjedés van négyzetes gravitációval, ahol a komplex rész a kétoldalú gyorsulásé . Ettől távol ott nincs kétoldalú gyorsulás, ezért ott szabályos 4D van köbös gravitációval .
<#wave>#wave>
Ez igazán nagy lesz .
<#eljen>#eljen> <#wink>#wink>
Alakul az LHC hatalmas utóda
"Az egyik probléma jelenleg éppen ez, vagyis a további kozmikus rejtélyek hiánya, ... , szerintük ugyanis a méret módosítása önmagában nem fog megoldani semmit."
Szerintetek is "rejtélyek hiánya" van az "LHC hatalmas utódával" kapcsolatban ?
<#nemtudom>#nemtudom>
Én úgy vettem ki, hogy két dimenzióban hideg ion-elektron felhőt létesítenek, majd erre merőlegesen mágneses teret adnak, ami miat a 3. dimenzió irányában kvantált lesz a két dimenziós hideg ion-elektron felhő . Majd ezt a rendszert átvitták 3D-re ahol a 4. dimenzió irányában lett kvantáltság . Ez érdekes, izgalmas hipotézis .
<#taps>#taps>
Nem tudom, hogy mi lehet a másik forrásod, kérlek segíts benne .
<#help>#help>
Elsőre kellett volna annak következnie, hogy megfelelő szintű forrást hozol, ha értekezni akarsz. Amit ténylegesen hoztál, az egy vicc.
Ez az egyik (amit kellett volna hozni):
Photonic topological boundary pumping as a probe of 4D quantum Hall physics
másikat keresd csak meg te
még egyet léptem előre, mi következik ezekután ?
<#dumcsi>#dumcsi>
Megnéztem mégegyszer, kisbetűkkel ez a forrás jelölés volt .
<#worship>#worship>
Hát épen ez a problémám vele nekem is, hogy egy szenzációs tudományos áttörés lehetne, de nincsen kellően megalapozve . Azt írtam róla, hogy "pongyolának" tűnik . Reméltem, hogy ti majd előrébb viszitek ezt a hírt, leszidni könnyű .
<#conf>#conf>
Csütörtökön hajnali kettőkor idehozol egy tudományos fórumra, egy szinte napra pontosan egy éves bulvárszintű cikket???<#zavart2>#zavart2>
Mindenféle forrás, link és nevek nélkül... Kizárólag ennyi szerepel az oldal alján: "(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu).
Azért írsz ide, hogy csak legyen valami új hsz, vagy azért, mert csütörtökön hajnali kettőkor nincs jobb dolog?
Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.01.17. 06:58:59
Szenzációs felfedezés: megvan a negyedik térbeli dimenzió!
Mint tudjátok, én a 4. dimenzió "híve" vagyok, de ez a bejelentés a linkben nekem "pongyolának" tűnik .
<#confused>#confused>
"3. a gravitációs erő miért kell egyenlő legyen a Coulomb erővel?"
Ebben az esetben nem arról van szó, hogy a gravitációs erőt és a Coulomb erőt egyenlőnek vettük, hanem arról van szó, hogy megkérdeztük, hogy a gravitáció általában és a Coulombság általában mikor egyenlőek egymással ?
A válasz az, hogy akkor egyenlőek, ha baloldalról ez a két erőfajta egyenlő, és egyúttal, ha joboldalról a két kifejezés is egyenlő . Ez a válasz más egyenlet esetében más lenne, de a mező egyenletek esetében éppen az előzőkben elmondotak lesznek .
? (F.m = k.N *m*m/r^2) == (F.C = k.C* Q*Q/r^2)
! (F.m = F.C) & (k.N *m*m/r^2 = k.C* Q*Q/r^2)
Amit aztán felhasználtam a további levezetésekben, ami aztán elvezetett a töltés tömegegyenértékéhez .
<#love12>#love12>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.19. 21:05:47
Egy pár kérdésem lenne, hogy minek alapján írod fel ezeket az összefüggéseket:
1. F.m = k.N *m*m/r^2 ?????
2. F.C = k.C* Q*Q/r^2 ?????
3. k.N *m*m/r^2 = k.C *Q*Q/r^2 miért teszed egyenlővé a két erőt F.m = F.C?
Az 1. arra vonatkozik, amikor egy adott r távolságra van egymástól két egyforma m tömegű test.
2. hasonlóan mint az 1.-nél csak itt két egyforma Q töltés van
3. a gravitációs erő miért kell egyenlő legyen a Coulomb erővel?
1. Az elektromos töltés a elektromostér gerjesztése, a tömeg a gravitáciástér gerjesztése, a köráram a mágnesestér gerjesztése és a körárámlás a gravitoMégnesesség gerjesztése . Itt a hangsúly az erőtér "gerjesztésén" van . A mágnesestér a 3D:belsői köráramos elektomstér indukciója, mérőszáma a mágneses indukció; a gravitoMégnesesség a 3D:belsői köráramlásos gravitáciástér indukciója, mérőszáma a gravitoMágneses indukció; és az elektromotér 4D:külsői imbolygásos tömegPont gerjesztésnek az indukciója, mérőszáma az elektromos térerőség . Itt a hangsúly az erőtér 3D:belsői ésa 4D:külsői "indukcióján" van . Tahát a 3D:b gravitomágneses és a 4D:k elektromos indukció csak egy-egy további új indukció, amik közvetlen rokanai a mágneses indukciónak; a 3D:b gravitomágneses és a 4D:k elektromos ugyanúgy indukció, mint a mágneses indukció . Vagyis ez a erőtér modell éppen jól megfelel a "gerjesztés" és az "indukció" kiterjesztett szakszerű szójátékának .
2. a töltés tömegegyenértéke egyenlő "..." lásd levelfizika05_2.doc, 6 oldal <- levelfizika05_2.zip/html
( F.m = k.N *m*m/r^2 és F.C = k.C* Q*Q/r^2 ) => ( k.N *m*m/r^2 = k.C *Q*Q/r^2 ) => ( k.N* m*m = k.C *Q*Q )
=> m^2/Q^2 = k.C/k.N => m/Q = (k.C/k.N)^0.5 => m = Q *(k.C/k.N)^0.5 =>
m = Q *[ (-1)^0.5 *1.160428198934289 *10^10 kg C^-1 ] = Q *[ i * 1.1604... ] (:f15)
3. Az elektromos térerő a gravitációs állandóból számítható: lásd a bátor táblázatot a 7. oldalon pl. proton & elektron esetében
F.m = k.N * m.1*m.2 /r^2 (:f19)
F.o = k.C * Q.1*Q.2 /r^2 = k.N *Q.1*(k.C/k.N)^0.5 * Q.2*(k.C/k.N)^0.5 /r^2 = k.N*(k.C/k.N) * Q.1*Q.2/r^2 (:f20)
4. Az elektromos tér és a tömeg komplex ereje lásd a vakmerő táblázatot a 7. oldalon pl. a neutron & proton esetében
F.o = k.N *m.1 *Q.2 (k.C/k.N)^0.5/r^2 (:f23)*
Tehát ennek az erőnek komlex iránya van, ami jól egyezik a tapasztalatta abból a szempontból, hogy nincs valós erő köztük . .
5. a komlex irányú vektor adaptálása, ill. értelmezése :
Még nem lezárt probéma . Lehet hogy 3D:b forgatónyomatékot jelent, de lehet hogy a 4D:k felé irányul, még nem tudom, de egészen biztosan valamit eredményez a hiperteres fizikalizmusomban, csak nem a valós erőt .
<#nezze>#nezze>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.18. 20:58:28
Ebből hogy fog kijönni hogy a két töltés közötti kölcsonhatási erő nagysága F = k*Q1*Q2/(r^2) és mi lesz pl. a neutron esetében (mivel az nem lép kölcsönhatásba a töltésekkel, de tömege van)?
Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.12.18. 17:57:31
"Tehát úgy is lehetne elképzelni, mintha a kezedbe vennéd azt a 4D merev testetnek adott k pontban levő altérbeli alakját és ezt a kezedbe forhatod össze vissza. Tehát itt már nem lehet konkrét forgatásról beszélni."
Akkor ha nem lehet forgásról beszélni, akkor nevezzük k tengely szerinti "kóválygásnak" a 4D-ben.
A modellem megfogalmazása akkor úgy módosul, hogy az elektromos töltés a gravitáló tömegPontnak a k tengely szerint kóválygásából ered, ennek a mérőszáma adja a töltés nagyságát, amit egy komlex tömeg fejez ki .
<#circling>#circling>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.18. 10:10:53
Vegyük egyszerübben és nézzük meg 3D-ben. A z tengelyre merőlegesen ha veszünk egy vektort, ami jelentene a 3D merev test egyik pontját, akkor az a pont forgatáskor egy körmozgást fog végezni az adott síkban. Itt az altér egy síkban levő terület lenne, adott z pontban.
4D-ben (x,y,z,t koordináta rendszert választva) is hasonló a helyzet, de ott az a merőleges vektor már nem körzmozgást végezhet, hanem egy gömb felületén járhat (mintha utazgatni akarnál a Földön különböző országokban), tehát úgy is lehetne elképzelni, mintha a kezedbe vennéd azt a 4D merev testetnek adott t pontban levő altérbeli alakját (itt egykonkrét 4-ik irányban, t-ben felvett ponban levő 3D altérről lenne szó) és ezt a kezedbe forhatod össze vissza (amint még írtam itt két forgatási irány lesz). Tehát itt már nem lehet konkrét forgatásról beszélni (csak akkor lehet, ha a két forgatási írányból az egyiket lerögzited és akkor már körmozgást kapsz). (szabiku #627 már utalt erre)
Pl. egy 4D gömb esetében, aminek az egyenlete x^2 + y^2 + z^2 + t^2 = R^2, innen az x^2 + y^2 + z^2 = R^2 - t^2, az x^2 + y^2 + z^2 egy 3D-s gömb lenne, aminek a súgara váltózik R^2 - t^2 szerint. Ha t = -R, akkor egy pont lesz, ha t = 0, akkor pont egy R sugarú gömb és ha t = +r < R, akkor x^2 + y^2 + z^2 = R^2 - r^2 sugarú gömb és ha t = R, akkor megint egy pont lesz x^2 + y^2 + z^2= 0
3D-ben hasonlóképpen mint a fent leírtakban, csak ott x^2 + y^2 = R^2 - z^2 sugarú kör lenne.
Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.12.17. 19:59:11
Ahogy kiveszem a hsz.-odból Te objektíve ismered a számításaimat . Akkor arra kérlek, hogy a valós számokon keresztül vezesd csak le nekem azt, amit ahogyan Én a töltést komplex tömegként határoztam meg, vagyis hogy a töltés egy komplex tömeg . Mert ha sikerül ezt valósan levezetned meghajlok előted, de a dicsőségból Én is részesedni akarok .
<#falbav>#falbav> <#fejvakaras>#fejvakaras> <#ravasz1>#ravasz1>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.17. 19:27:26
A fizikai számításokban a valós számítás adja az eredmény, aztán hogy lehet modelezni komplex számokkal vagy hogy könnyebb velük dolgozni, az más dolog, de általában nem mindig lehet a fizikai számításokat komplex számokkal modelezni.
A maxwell egyenletek is valós számítások (deriválások, integrálások) és az eredmény is valós számítások és minden eredmény 3D-ben van. Te megpróbáltad általánosítani a dolgot, de ahhoz minden irányban meg kell feleltetni egy komplex számot és hogy 4D-ben dolgozzál, akkor mind a 4 irányban az értékek komplex számok lkell legyenek. Az hogy a számításokat úgy "cselezed" ki, hogy csak a 4-ik iránybna legyen komplex értéke, az is megteheted, de a 3D altér komplex 3D altér kell legyen (mint matematikai helyesség). Fizikailag viszont nincs értelme.
A "tanulmányaidban" sokmindenre akarsz választ adni, de ez nem olyan egyszerű.
Nagyon szép és nagyszerű ez a levezetésed ! De ez a levezetésed nem bizonyítja azt, hogy koplexekkel nem lehet ugyanolyan jól levezetni ugyan ezt . Itt az van, hogy a komplexek is és a szögfüggvények is kiesnek a kiindulási egyenlet modellből, miközben ugyanazt a cél egyenletett elérik . Ha ezt általánosítjuk, akkor a komplexek ugyanolyan jól használhatók mint a valósak; van értelmük a komplexeknek is .
<#puszi>#puszi>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.17. 11:31:42
R*sinωt + (ω*L - 1/(ω*C))*cosωt = Z*(sinωt*cosφ + cosωt*sinφ) ez az egyenlőség csak akkor lehet igaz minden t időre, ha mindkét oldalon a sinωt tag szorzói egyenlőek R = Z*cosφ, hasonlóan mindkét oldalon a cosωt tag szorzói is egyenlőek ω*L - 1/(ω*C) = Z*sinφ, tehát
Z*cosφ = R
Z*sinφ = ω*L - 1/(ω*C) egyenletrendszert kapjuk.
Ha mindkét egyenletet négyzetre emeljük, akkor kapjuk
Z^2*(cosφ)^2 = R^2
Z^2*(sinφ)^2 = (ω*L - 1/(ω*C))^2, ha ezt a két egyenletet összeadjuk. akkor kapjuk
Z^2*((cosφ)^2 + (sinφ)^2) = R^2 + (ω*L - 1/(ω*C))^2, tudjuk matematikából, hogy minden φ-re a (cosφ)^2 + (sinφ)^2 = 1, ekkor a
Z^2 = R^2 + (ω*L - 1/(ω*C))^2
Hogy a φ megkapjuk, akkor csakis ebből az egyenletrendszerből indulunk ki:
Z*cosφ = R
Z*sinφ = ω*L - 1/(ω*C), tehát egyszerűen elosztjuk a kettőt egymással így:
Z*cosφ/Z*sinφ = R/(ω*L - 1/(ω*C)), látható, hogy a Z egyszerűsödik és kapjuk, hogy
ctgφ = R/(ω*L - 1/(ω*C)), innen a tgφ = (ω*L - 1/(ω*C))/R (matematikából ismerjük, hogy ctgφ = 1/tgφ)