Csupán hologram a világegyetem?

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

wraithLord
Igazából egy-az-egyben lefordította a TU cikkét, szóval valószínűleg az is zavaros, ha ez az.
Ez az SG cikk eléggé zavaros. Ha nem ért valamihez, minek kell róla írni? Viszont a linkelt előadás egy orbitális halandzsa. Olyan ostobaságokat mond, hogy elképesztő.
wraithLord
Ha jól tudom, ez a holografikus elv a húrelmélet része.
Máshol olvastam egy cikket, hogy kutatók meg akarják fejteni, hogy az anyaghoz hasonlóan a téridőt is le lehet-e írni kvantumrendszerként...
Így most már lehet, hogy értem, mi a közös a kvantumelmélet és a holografikus elv között...

De külön-külön a két cikk elég ködös. Mondjuk nem is értek hozzá. 😄
Ajánlom figyelmedbe Dienes István előadásait a youtube-on, ő megválaszolja a kérdésedet:

Dienes István előadása 1/5

csulok0000
nem mondom hogy értek ezekhez a dolgokhoz, de csak azért mert 2 képlet ugyanazt az eredményt adja adott feltételek esetén, még nem biztos hogy az a fentebb írt okokból következik.

1. Ezek a "képletek" még mindig csak elméleti szinten vannak "bizonítva", ergo lehet hogy rossz.
2. Azért mert az egyikben 2 dimenzió is elégségesnek tűnik, nem biztos hogy valóban csak annyira van szükség.
3. az 1+1=2 szerintem az összes dimenzióban megállja a helyét, még sem bizonyít semmit a mi kis világunk dimenzióiról (:
nem értem pontosan mi a helyzet. Szóval akkor az unvierzum egy hologram.
Tehát minden amit kint látunk tulképpen 2d-s (akár csak a hologramok) és bizonyos feltételek mellett ezt 3d-nek érzékeljük.
Na most ha nézőpontot váltunk és az Androméda galaxisban lennénk, akkor onnan nézve is hologram az egész világegyetem. Beleértve a mi galaxisunkat a Nap rendszert és vele együtt a Földet is. Akkor mi is csak hologramok vagyunk? :o Logikusan ez következne, de akkor mi is csak 2d lények 3d kivetülései vagyunk :o
De mondom, ezt az egész okfejtést nem nagyon értem.

Mess with the best, die like the rest Linux4ever

NEXUS6
A szépség e szerint az elképzelés szerint, hogy elvileg nem is kell elhagyni. Sőt talán annak is megvan a módja, hogy innen bárhova átjussunk pillanatok alatt, mind térben, mind időben, csak mert a tér és az idő így gyakorlatilag csak a valós kvantumstruktúráról visszaverődött bonyolult képek.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nem mondom, hogy teljesen értem, és élből lehülyézni sem szeretném, de a hologram egészen véletlenül nem csak a három dimenzióban működik?

Mert az ugyan lapos, de egy két dimenziós felületet visszatükrözni nem csak három dimenzióban lehet?
Miért, tudsz valamit arról, hogy mi kis rendszerünkben a tér/idő vagy a quantum mechanika máshogy működik?
Mert ha nem, akkor miért kellene a szomszéd naprendszerben tanulmányozni, amikor a miénk itt van, egészen közel?
AgentKis
Igazából fizikailag nem hagytuk el, de a megfigyeléseink már régóta sokkal messzebbre vezetnek minket...

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

norbre
azért az mindig olyan vicces nekem amikor sz@ros véglények egy porszemnyi bolygóról ilyen és hasonló állításokat tesznek a világegyetemről úgy, hogy igazából a naprendszerünket is épp alig hagytuk el 😊

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

← ElőzőOldal 2 / 2