The Martian / Mentőexpedícó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
-A magyar címe 'Mentőexpedíció' lett, nem tudom, hogy anno miért írtam 'A Mentőakció'-t, bár én határozottan erre emlékeztem, de most mindenhol Mentőexpedíciót írnak. Shit happens, sorry about that...
-Az InterCom a magyar forgalmazó, szóval esélyesen őket lehetne megkérdezni, honnan jött ez a "zseniális" cím. 😊
Utoljára szerkesztette:
Egyébként jómagam is sok sci-fit olvastam már az idők során. Volt köztük "hardosabb" és "lightosabb" (hogy a manapság divatos, fél-magyar szlengek használatával éljek 😊 ), de számomra végső soron az élmény számít. Nekem például az Alapítvány sokkal olvasmányosabb volt, mint egy-két, a realitástól kevésbé elrugaszkodó mű.
A Marsi eddig kimaradt a repertoáromból, de annyi pozitív véleményt hallottam róla, hogy hamarosan ezt is beszerzem.
Utoljára szerkesztette: sirpalee, 2015.06.15. 04:25:40
shaken, not stirred
wow 😊
Pont ezért fikció. Előre pedig nem tudjuk meghatározni, milyen irányba fejlödik sok tudomány, mert ma is számtalan dologban csak találgatnak és téziseket gyártanak, több kevesebb sikerrel.
@Kata: Ebbe nem akartam belemenni. Anno az Indexen nagyon kifakadtam a Wolverine magyarítására (Farkas), erre egy bennfentes kifejtette, hogy a(z eredeti) trailer megnézve a magyar forgalmazó fejesei ötlötték ki ezt a címet, mert a Rozsomák nem elég félelmetes. Fordítót kanyarban nem látott a cím. Félek itt is valami ilyesmi történt... 😞
Szóval köszönyjük az idióta magyar forgalmazónak, hogy mindenképpen valami frappáns magyar címet akart, és ezt sikerült kiizadnia magából. 😞
@Gombabácsi: A novella magyar kiadója a FUMAX, ők azért nem hiszem, hogy olyan pénzsóvárak, hogy komoly akadályt gördítettek volna az 'A marsi' használata ellen...
Az Alapítvány terén egyetértünk. 😊
@Sirpale: Fogalmazási probléma akkor inkább részedről. Azt hiszem elég sok sci-fi 'mesterművet' olvastam ahhoz, hogy meg tudjam állapítani ezt. Sokkal olvasmányosabb, mint például az Alapítványok, vagy a Dune, nem is rugaszkodik el annyira a realitásoktól, morális kérdések terén sem gyenge, bár ilyen téren az Ender's Game sokkal jobb (a sorozat többi része viszont pocsék). Nekem sok téren a 2001/2010 csengett vissza, viszont mellőzi a nagy idegen monolitok szélsőséges történetét (viszont a többi Clarke folyomány már ott is szétesik szerintem).
Utoljára szerkesztette:
shaken, not stirred
[/cserf][/fülünyúl]
nekem dick, bradbury, lem a hardscifi
sőt asimov és társail álmodozásai a dicső emberiség űrmeghódításáról inkább fantasy kategória, nyakonöntve a buta kommunista propagandák hurráoptimizmusával
(juj miket írtam, gyorsan szóljatok a moderátoroknak!)
2001: Űrodüsszeia ? Sunshine ?
Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.06.12. 16:24:57
Utoljára szerkesztette:
Nem olvastál még elég sci-fi-t. 😊
shaken, not stirred
másnap meghal?
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Csakhogy a hátrahagyott űrhajós, Mark Watney botanikus-mérnök nem halt meg, bár egy fémrúd átszúrta. Nem tud kommunikálni a Földdel, a sérült bázison csak alig pár hónapnyi élelem maradt, viszont négy évig kell kihúznia valahogy, mert ennyi idő, amíg a következő űrhajó megérkezik.
Az űrhajós túlélésért folytatott küzdelméről, illetve a megmentéséért dolgozó mérnökök és tudósok kihívásokkal teli napjairól szól a film (és a regény).
Háttér: A novella a legjobb hard sci-fi írások közé tartozik, vegytiszta realizmussal és roppant szórakoztató módon megírt mestermű, nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el. Watney kissé szabadszájúan és fanyar humorral, naplószerűen meséli el a történetet. 😊
A HERMES indulása előtt a legénység bemutatkozó videója a film vírus-oldalán:
Hivatalos trailer (figyelem, ha nem olvastad a könyvet, és teljes erővel akarod a WTF részeket átélni, akkor NE nézd meg):
Utoljára szerkesztette: