Sugárzásállóvá tehetjük a sejtjeinket?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megtalálták az öregedés gátlás egy lehetséges módját?

A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk

Más haszna is van ugyanannak a fehérjének, és a sugárvédelem csak mellékhatás. Egy cikk szerint a kiszáradás túlélésében van jelentősége.
NEXUS6
Hát majd valamikor biztos hasznát vesszük a cikkben szereplő tudásnak, de azért már vannak egész jókis sugárvédő gyógyszerek (nem a vodka, amit az oroszok az első reaktorok közelében osztogattak :)

Pl egy magyar fejlesztés

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nem konkrétan rá gondoltam zakkant alatt. De láttam már jónéhány embert, aki egyetemet végzett, (nem alapszakot), aztán megzakkant.
Egy példa: ismerek körzeti orvost, akit szinte ütni kell, hogy ne homeopátiás gyógyszert akarjon felírni.

Szóval:
- bárki lehet "kutató", önmagában ez nem érv, mégcsak valószínűséget sem növel
- valószínűbb, hogy a kutatónak igaza van, ha mondjuk elvégzett egy képzést az adott témában. Ettől még a feltételezés feltételezés, de azért más, ha a falusi kocsmában hallja az ember illetve ha egy szakmabélitől.
- ennek esélyét csökkenti a tény, hogy vannak emberek, akik valami oknál fogva bekattantak, és esetleg elvégzett egy 5-7 éves képzést mondjuk fizikusként, majd a gravitonnyomásról szövegel.

Szóhasználat: a linkelt wiki oldal is felváltva hívja hipotézisnek és elméletnek. Nem vitaként mondom, mert tudom, hogy igazad van, csak megjegyzem. (esetleg javíthatod :P )
Itt azért nem zakkantságról van szó, hanem félreértésről. Egy lehetőséget, tudományos feltételezést globint készpénznek vesz. Itt jegyezném meg, hogy mind rosszul használjátok a tudományos terminusokat (ami jelen esetben félrevezető) mivel nem elméletről van szó, hanem hipotézisről. De ettől ez még tudományos, és nem komolytalan dolog, vagy publikációs szemét, stb.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.09.30. 11:47:59

Nem történtek, hanem történhettek, apró különbség még is teljesen mást jelent. A pánspermia és pánspróa hipotézisek (nem elmélet), a kutatások tárgya, nem bizonyított tény. Ugyebár nem tudjuk, hogy van-e a Marson, vagy bármely más égitesten élet, így nyilatkozni sem tudunk róla, csak feltételezésekkel élni. Ami szükséges a tudomány szempontjából, viszont nem árt tudni, mi bizonyított tény és mi csupán feltételezés. De úgy látom többem is leírták ezt. Jó.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.09.30. 11:43:43

A nyilatkozó tudós feltételezte. Avagy a személyes, nem bizonyított nézeteit közölte, az pedig nem sokkal ér többet, mint gombabácsi szava.
Egyes kutatók feltételezik, hogy a fényre hatással van a gravitonnyomás. Én az értelmes élet jeleit kutatom az SG-n, több kevesebb sikerrel.
Az hogy valaki "kutató", az pont nem ér semmit, bárki mondhatja magát annak. Nem hülyeség, ha az adott témához csatolt egy iskolai végzettséget, de épp elég zakkant van, ez sem jelent semmit.

Egyébként is mi a frász az hogy nem nagy genetikai eltérés? Köztem és egy fa közt is nagy az eltérés szerintem, pedig én is tudok tuskó lenni, ahogy a fa. És esélyesen ennél a nevezett két égitest közt csak nagyobb lehet. Amennyiben voltak egyáltalán ilyen cserék.
A "nem kizárható" és az "elfogadta" között van különbség. Had mondjak egy példát erre. Amíg fel nem fedezték az elektromágneses hullámokat, addig a telepátia (gondolatátvitel) tudományos szempontból kizárt dolog volt. Viszont ma ez már egy ki nem zárható lehetőség. Nem az embereknél, mert az emberek ilyet nem tudnak. De egy esetlegesen felfedezésre kerülő élőlénynél lehetséges, hogy egyfajta "agyrádiója" legyen. Nem zárható ki. Ettől még nincs elfogadva a telepátia egyáltalán, mert semmiféle tudományosan megalapozott kísérleti bizonyíték nincs erre, csak nem zárható ki. Ennyi.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.30. 11:40:05
globint
A napokban az Europe hold kapcsán nyilatkozó magyar kutató azzal indokolta az esetleg Europe-n található élet vizsgálatának fontosságát, hogy a Mars és a Föld között, a jelenleg uralkodó nézet szerint, biológiai cserék történtek, így e két bolygó között nem lehet tulzottan nagy genetikai eltérés, viszont az Europe nagy távolsága miatt ez már sokkal inkább várható. Ha ezt nézzük, a nyilatkozó kutató a Marsig elfogadta a pánsperma elméletet, de messzebről viszont nem. <#awink>
Utoljára szerkesztette: globint, 2016.09.30. 11:33:27

http://www.tradeximp.com/

UUUU
Azert egy emberi szervezet, nem kicsit osszetettebb, mint egy izeltlabue. Mindenesetre erdekes tampont lehet kutatastanilag a szelsoseges korulmenyek ellenallasanak lekuzdesenek a fejlodeseben.

Tudom. Pont ez a baj, szarsz bele mindenbe. :/

leszarom haver

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Az egyes kutatók szerint is csak elmélet, ugyanis bizonyítékot ők sem tudnak rá. Az akár lehetséges az nem bizonyíték.
És ha bizonyított lenne, akkor sincs kapásból bizonyítva, hogy ez az élőlény nem itt nálunk fejlődött ki, a nálunk meglévő környezethez alkalmazkodva.

Önmagában a kijelentés hülyeség amúgy, nincs olyan hogy egyes tudósok szerint valami nem csak elmélet. Vagy bizonyított valami, és akkor nem csak egyes tudósok szerint, vagy nem bizonyított, akkor meg max elmélet.
globint
Na, még egy link is: Pánspermia

globint
Olvastam, hogy egyes kutatók szerint létező dolog, és nem csak elmélet a panspermia hipotézis. Ebbe akár a medveállatka is beilleszthető, nem csak az endospórás és spórás módon szaporodó élőlények.

Egyes vírusoknak is meg van ez a DNS javító tulajdonsága, igaz, extrém hidegben aktíválódik. Így élik túl a jégben a sokezer éves fogságot és kiolvadás után pedig fertőzhetnek tovább...

A tardigrada 150 fokon már csak pár percet képesek élni, úgyhogy reaktorok primer körében biztos, hogy nem éreznék jól magukat.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

molnibalage83
A baj az, hogy minden topikban tolod az ezo és felezo dolgokat. A medveállatka ezen képességét mérnöki gyakorlatban off-design állapotnak nevezik, oszt mégis elvan jól abban.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Te meg próbálj meg legalább utánajárni a dolgoknak, mielőtt a fantáziáddal fárasztasz minket. Figyelj, nem vagy egy Arthur C. Clarke... Amúgy én próbáltam veled szépen kulturáltan elmagyarázva is, és mi lett a vége? Emlékszel? Na, van az a szint amikor már muszáj kimondani.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.09.30. 00:47:20

aki kinyitja a tamatebakót.. öregemberré változik.
Ne személyeskedj

Alapvetően nem a sugárzás ellen védekezik, hanem a tanulmány szerint a medveállatka hihetetlen ellenálló képességének titka genomjával magyarázható. Rendkívüli szárazság esetén képes a teljes kiszáradásra, a normális állapotában elfogyasztott víz egy százalékával is beéri. DNS-e ilyenkor több kis apró darabra esik szét. Ez a tulajdonsága sugárzás DNS roncsoló hatása ellen is jó... A túl élénk fantázia íróknál jó, meg egy 10 éves gyereknél, de szerintem is biztos azért fejlődött ki, hogy az űrben utazgasson... az űrhajójával? Eszem megáll, hogy te milyen hülye vagy! (Felmerül bennem is a kérdés sokszor, hogy iskolát mennyire kerülted? Nagyon ugye?)

Mellesleg, az, hogy földrajzot még nem tanultál, és nem vagy tisztában azzal, hogy a földkéregben radioaktív anyagok találhatóak, hogy ezek mennyisége sok helyen igen magas, vagy, hogy sok millió évvel ezelőtt - amikor ezek a lények is kifejlődtek - még sokkal több volt ezen anyagok mennyisége, radioaktív felezésre gondolj (már ha tudsz gondolkozni...), és persze azokra a természetes atomreaktorokra amiket a dinók idejében produkált a természet. klikk 1 klikk 2
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.09.29. 23:19:43

felmerül a kérdés, hogy evolúció szempontjából mi szüksége van az állatkának arra, hogy a halálos sugárzás dózis 4000 szeresét is elviseljék?..

Csak nem arra fejlődtek ki, hogy az űrben utazgassanak?

Földi körülmények közt ilyen sugárveszély csak speciális környezetben lehetséges.. nem vagyok benne biztos, hogy a természetben a földön előfordul.. viszont az űrben annál inkább.
A természetes kiválasztódás nem nagyon hoz létre.. és fejleszti tökélyre az olyan képességeket, tulajdonságokat, amelynek az élőlény nem veszi gyakorlati hasznát..

Ezek az állatok mintha arra lettek volna kifejlődve, hogy dacoljanak az űr vákuumával, ionizáló sugárzásával.. az űrben jelentkező szélsőséges hőmérsékletekkel.. stb

és ha jól tudom 250 C fokot is elviselik.. nem csak a 100 at.
Atomreaktorok primer körében is megélnek hosszútávon.. ott pedig nagyon durva körülmények vannak.. bőven 100 C fok felett.

pár napja pont erről az állatkáról beszéltünk az űrkutatás topikban :)