Több ország csak megújuló energiát használna
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
A számítógépeket illetően:
Egy HP DC 7800 CMT (önálló/standalone) mérése (és ez csak készenéti/standby mérés): 230V; 0.036A; 8.28VA; 50Ft/kWh; 0.414Ft/h; 9.936Ft/nap; 298.08Ft/hónap; 3626.64Ft/év, és akkor csak be volt dugva a hálózatba, nem is volt használva.
Ebből van nálunk kb. 250+ (standby-ban vesznek fel kb. 9A-t (2 kW)) és akkor még a szervereket nem is számoltam. A főnök azt mondta azért nem állunk át IP-telefonra, mert rohadtul zabálják az áramot, kb. 5W (~5VA) körül esznek a hálózatból konstans és abból nálunk nagyon sok kéne. 1 okos ember okos döntése mennyit számít. Marad a jó kis digitális siemens. Atombiztos.
Egyébként a világ legnagyobb szélerőmű parkja Paks felét se tudja (1000MW villamos energia). Fel sem tudom fogni ezt pl. egy ilyen kis ország, mint mi hogyan tudnánk kiváltani.
azért mert ma egy 3 wattos led égő ad annyi fényt, mint régen egy hagyományos 40wattos kb, a számítógépek/tvk energiaéhsége is egyre kisebb (jó, a gamer pcké nem, de az minimális, illetve a laptopok terjedésével azoké is)
az igazi gond, hogy miért nem csökkent az energiafogyasztás inkább az 1000watt+ fogyasztó légkondícionáló, régi kis hűtő helyett szekrénnyi méretű hűtők elterjedése stb jelenti.
Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.11.28. 14:48:25
A
Szóval közben a #32-ben felvetett kérdésre azért viszonylag könnyen találtam infót, szal ez az én saram.
Egyrészt a Párizsi konferencia anyagaiban benne van a 42-55 Gt kibocsájtási határérték, ami biztosíthatja, hogy a hőmérséklet emelkedés 2100-ig 1,5-2 fok között maradjon.
Nade hogy is néz ki ez a gyakorlatban? A köv anyagokat az UNEP (ENSZ környezetvédelmi szervezete) anyagok között találtam, Az UNEP az IPCC anyaszervezetének tekinthető. Az UNEP a Párizsi konferencia után megfogalmazott bizonyos kritikákat, hogy a feldobott maximális kibocsájtási értékek nem fogják biztosítani a 1,5-2 fokos max melegedést, de ez egyfajta cica harcnak tűnik köztük és az IPCC között.
A lényeg kb így néz ki:
És itt jön a hogy néz ki a jelenlegi kibocsájtás:
És akkor lássuk, kb hogy nézne ki a korlátozás kezdeti szakasza:
Kis elemzés után látható, kb arról van szó, hogy Kínát még hagyjuk kifutni, de India és Afrika lakossága már összevontan tud max akkora kibocsájtást, gyakorlatilag gazdaságot, jólétet kifejleszteni magának, mint Kína. Eközben a nyugat (OECD) már nagyban áll át az olaj/szén utáni technológiára, amivel a fosszilis technológia már nem lesz kompatibilis. Szal a nyugat meg tudja őrizni gazdasági előnyét akkor is, amikor már sokkal nagyobb lélekszámú fejlett gazdaságú korábbi fejlődő országokkal kell szembenéznie.
Ha momentán egy afrikai fejlődő ország politikusa lennék, és hinnék az összeesküvés elméletekben, akkor azt is mondanám, hogy az egész felhajtásnak valójában pont ez a célja! És nem több. <#papakacsint>#papakacsint>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Egy erdekes iras arrol, hogy a tudomany haladasa milyen mertekben igenyli a gondolkodas, fogalmak alkalmazkodasat:
http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/nemeth-fizika.html
Itt pedig egy jo hosszu velemnycsere szinten a tudomany es a filozofia kapcsolatarol, mindket oldalrol szarmazo velemenyekkel:
https://www.researchgate.net/post/Philosophy_and_Science_what_is_the_connection/1
Ezzel nem szeretnek semmit sulykolni, de szerintem ez egy nagyon fontos aspektus, amirol hajlamosak sokan elfeledkezni, es objektiv racionalistanak beallitani magukat a tudomanyra hivatkozva.
http://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/JCLI3629.1
Bízom benne, hogy a névelőkön kívül mást is felfogsz majd belőle. És hogy az eredeti állításommal kapcsolatban is hozzak egy kis adalékot:
http://www.biogeosciences.net/12/4497/2015/bg-12-4497-2015.pdf
ÉS továbbra is hangsúlyozom, itt nem cáfolatokról van szó, hanem bizonytalanságokról, meg arról, hogy te ne nyilatkoztass ki itt nagy pofával tényeket, amik pont a szakértők szájából sose hangzanának így el. Eszem megáll. És ugyanezt a gáz érvelést használod itt mindenkivel szemben, kár, hogy nem néztem meg előbb, kivel kezdek vitatkozni.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.28. 00:52:17
Re nem az eredményekre mondtad, hogy tények, hanem az oksági összefüggésre, az pedig tudtommal továbbra sem nyert kísérleti bizonyítást (amennyiben igen, kérlek legalább hivatkozz valamire, cikkre, vagy akármi, mert érdekelne).
A modell fogalmáról is mesélhetnél még, mert én napi szinten foglalkozom modellezéssel, de eddig biztosan rosszul csináltam ("nyilván"). Igen, a modellezés így működik, mechanisztikus és empirikus részekből áll, kísérletileg meghatározott vagy pedig regresszióanalízissel illesztett paraméterekkel. Szerintem az időjáráselőrejelzés nem teljesen rossz hasonlat (nem keverem az éghajlattal az időjárást, megint egy tudatos ferdítés a részedről), mivel a léptéke hasonló, mint az éghajlati modelleknek, és részint hasonló adatokkal is dolgoznak. Mindkét modell esetén a szimuláció eredményeit nagyban befolyásolja a bemeneti adatok bizonytalansága, és magának a modellnek a bizonytalansága is, ha ehhez hozzáveszed, hogy a globális felmelegedést vizsgáló modellek bemenetéül az esemény időbeli léptékéhez képest kevesebb és ritkább adat áll rendelkezésre, akkor véleményem szerint laikusként is ki lehet tapintani, hogy itt komoly korlátok lehetnek. A kontinensek vándorlását hozod példaként, ami ennél sokkal kevésbé ül, mivel itt konkrét mérési eredményekről van szó, és semmiféle tudományos elmélet nem kerül szóba. A tudomány pedig legalább annyira elméletek, mint amennyire bizonyítékok hálózata.
Ne gyere nekem itt szofizmussal se, eddig két érvet sikerült felhoznod: azt, hogy én laikus vagyok, és azt, hogy a klímakutatók biztos jól tudják. A többi ennél is gyengébb volt, mint hogy rosszul használok fogalmakat, és szándékosan csavarom ki őket. Pedig a helyzet az, hogy te kevered a valóságot és a valóságot leírni próbáló tudományos elméleteket. Nekem alapvetően nincs bajom a tudományos módszerrel, használom is a munkámhoz, de a magadfajták a tudomány ellenségei, akik képtelenek anélkül létezni, hogy hinnének valamiben, legyen az egy isten, vagy a tudományos módszer legfőbb alkalmassága a világ megismerésére. Kíváncsi lennék, hogy te honnan szeded ezt a magabiztos autoritást, előfizettél a National Geographicre? Akadémiai körökben nem szoktam ilyen arroganciával találkozni.
Csak kezdenek összekeveredni a dolgok, hogy ki mikor beszél természettudományról, mikor általában a nagy tudományról filozófiával miegymással, vagy konkrétan a globális felmelegedésről.
Jogos, ez utóbbi nem filozófiai szint. De általában a megismerhetőség határainak kérdése viszont az.
Amúgy az egyik problémám ennek a témának a politikai szintű kezelése. Pl. a GW-vel kapcsolatos nagy konferenciák, meg anyagok azért ingoványosak, mert gyakorlatilag a tipikus mennyi, 30, mi 30, mi mennyi? viccre kezd hasonlítani az egész.
Szal, amikor abban egyeznek meg a nagy konferenciákon az országok, hogy 2 fok alatt tartják a melegedést, az pont a másik oldal, mint amire hatásuk van, a kimeneti. Ő nekik abban kéne megegyezni, hogy hány gigatonna alatt tartják a kibocsájtást, vagy hogy csökkentik azt?!
Ahhoz persze tudni kéne pontosan, hogy a feketedobozban mi is zajlik. Ha ez az egész annyira tisztázott és megalapozott lenne, mint pl egy híd, egy repülőgép, vagy egy autó bizonyos követelményekre történő megtervezése (vagy mint ahogy ezen a fórumon is egyesek hsz-éből kiderül), akkor a szakemberek jeleznék, hogy a két fok a határérték, azt nem szabad elérni, az alatti szintre meg max évi ennyi meg ennyi lehet a kibocsájtás. Pont.
Na most pont ez az adat hiányzik még nekem. Vagy neked ez megvan? ;)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 23:02:16
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 22:29:36
"Infót" bármiről össze lehet szedni. De igaz és releváns-e az az "infó" amit összeszedsz?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 22:25:47
Hihetetlen, de vannak egész polcok, amelyeken olyan írások vannak, amelyekben a lapszámon kívül nem igazán van bármilyen matematikai szimbólum. Ja és ezek is tudományos műveknek számítanak! ;)
Nekem is az a véleményem, amit a második cikk is feszeget a vége felé, és amit úgy foglalnék össze, hogy ha igazán érdekel valami téma, akkor mindig szkeptikusan állsz hozzá. Voltam én már harcos globálismelegedéshívő is, de sokkal több infót tud az ember összeszedni, fenntartani az érdeklődését, ha nem az ezerszer elszajkózott "bizonyítékokat" olvassa el az ember újabb változatban, hanem gondolatkísérletként felteszi a kérdést, hogy mi van, ha mégsem úgy van, ahogy az a sztenderd modellben van!?
Mellesleg már Descartes is átlátta, hogy a szkeptikus végtelenszer teheti fel a manapság oly népszerű, de miért? kérdést. És valóban, egy hatéves gyerek kell és könnyen bizonyítható, hogy tudásunk nem alkot egy egységes önmagába forduló hálót (lásd még Gödel nem teljességi tételei, amelyek azt hivatottak bizonyítani többek között, hogy nem is alkothat). De belátható, hogy nem az a biztosabb tudás, hogy amikor elhiszek valamit valamiért, hogy de igen, erős ez, biztos, hogy ez az igazság, amikor ugyan azt a modellt próbálom mindenre ráhúzni.
Hanem amikor tisztában vagyok a lukakkal. A sztenderd modellek pedig értelemszerűen marhára nem erről szólnak, hogy ezek a lukak hol vannak, a lukakat épphogy azok ismerik, akik ezt vitatják.
Természetesen nem állítom, hogy tudományos módszer tévedhetetlen, csak annyit, hogy a legjobb módszer a világ megismerésére. Az eredmény és az eredményre jutás módszere itt mintha összekeveredne, ugyanis én az eredményekre mondtam, hogy azok bizonyított, megfigyelt tények.
Sok dolgot lehet hozni, amiben nincs tudományos konszenzus, de mi most arról beszélünk amiben van. Nem tudom, hogy ez tényleg ennyire meghaladja a felfogóképességed, vagy csak teljesen ki akarod maxolni a szofizmust? Mert pazar nyakatekert szónoklat amit itt előadsz, le a kalappal, csak remélem tisztában vagy, hogy ezzel a dumával csak azokat vezetheted meg, és zavarhatod össze, akik nagyon nincsenek képben.
A BME oktatója mint tüzeléstechnikus nagyon is laikus. Tudod szakértőnek az számít, aki ilyen irányú végzettséget szerzett, és van valamekkora publicisztikája is a témában. Ez még mindig tekintélyre hivatkozás, annak is hibás, mivel nem tekintély. De az igazán nagy érvelési hiba, hogy te mint másik laikus mondod meg, hogy ki számít szakértőnek. Az aki ért a tüzeléstechnikához, mert ott is van co2. Nem érzed, hogy ez egy csöppet nevetséges? Gondolom nem.
Érdekes gondolat, a kísérleti reprodukálhatóság hiánya, sokat elmond arról, hogy is gondolkodsz. Egyrészt megint csak félre érted a tudományt; mert millió dolgot nem tudunk reprodukálni csak megfigyelni, de attól még, hogy nem tudok például egy kontinenst eltolni csak megfigyelni, tény, hogy a kontinensek vándorolnak! És ez csak egy példa a sok közül. Nem attól lesz valami bizonyítva, hogy kísérletileg reprodukálható, ott van az a fránya megfigyelés szó is. Egyébként, mint az előző válaszban írtam, a tudományban bizonyítékok hálója van, és csak egységesen az egész addig tudással lesz bizonyítható és értelmezhető; és nem külön-külön elméletekkel.
Az is sokat elárul a gondolkodásodról, hogy szerinted a tudomány, idézem, a "modellt addig reszelgeted, amíg megfelelően illeszkedik az adatsorodra". Most az egy dolog, hogy nem érted a modell fogalmát, és leíró modellről még csak nem is hallottál (nyilván), de még azt sem érted mire jó egy modell. Ez nem a modellen múlik, ha nehezen is, de meg kell érteni, hogy ténylegesen így viselkednek az éghajlat. Mellesleg, te hogy csinálnád, csak kíváncsiságból?
Az időjárás és a éghajlat nem ugyanaz, és ezt borzasztóan cikinek találom összeverni. Ilyen tudással akarod megmondani, hogy a klímakutatás az mennyit ér? És nekem van nagy arcom, aham. Másrészt városi legenda az időjárás-előrejelzés megbízhatatlansága, manapság műholdak korában (néha talán nézni is kellene őket). Nevetségesség a köbön. Igen, a klímaváltozás összetett jelenség, ezt senki nem vitatja. Ha ezt leírod százszor attól még nem lesz hitelesebb az írásod, csak okoskodásnak veszem. Más értelme nincs, mert ennél pár tudásvillogtatásnál a klímakutatóknak sokkal több mindent figyelembe kell venniük. Az, meg, hogy megállapítsd mennyire korlátolt, vagy mennyire működik a tudományos módszer, a klímakutatásban, nos ahhoz minimum klímakutatónak kellene lenned, és nem pályán kívülről óbégatni, láthatólag hiányos ismeretekkel. Az meg még érvnek is rossz, hogy azért nem lehet komolyan venni a klímakutatást, mert szerinted az időjáráselőrejelzés megbízhatatlan. Mint mondtam már, a tudományos kétely megfogalmazásához szükségesek partikuláris ismeretek, sőt a tudomány általános logikájának ismerete is. Ez nálad hiányzik, hiába is tagadod.
"Csak a feltárt összefüggések tekintetében vannak továbbra is bizonytalanságok."
Egyetértek, annyi kikötést hozzátéve, hogy nálad vannak bizonytalanságok. Vagy úgy gondolod tudsz annyit mint egy ezzel foglakozó kutató? Csak mert az arcom akkor megint nem nekem nagy, mint voltál kedves ezt írni nekem... De ezen cserecsére a tanulás, az utánajárás segít. Abban is egyetértek, hogy a tudományos konszenzus nem tesz valamit megcáfolhatatlanná, de semmisé sem teszi az addig tudományos eredményeket, és persze főleg nem látom a cáfolatot. Innentől kezdve az egész csak a te személyes kételyed, a témában való laikusságod és tudatlanságodból kifolyólag. De amint írtam, ez orvosolható.
Az utolsó két linket, meg ha kérnélek értelmezd nekem, hogy mit is akarsz vele alámásztatni?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 22:02:35
A tudományos módszertannak semmi köze a filozófiához. Van aki azt akarja hinni... ezek szerint te is. Ez nem így van. Az aminek nincs szigorú logikai-matematikai útja, az nem tudományos módszertan. Az azt jelzi, hogy olyan határvidéken járunk, amit még nem vizsgáltunk meg eléggé (nem jutottunk még odáig vagy fizikailag nehéz vizsgálni), ahol szabadon lehet már engedni a fantáziát és vagy bejön vagy nem. Na ez nem tudományos módszertan. Az amin filozofálni kell maximum még jobban egy kutatnivaló dologra hívja fel a figyelmet, de nem módszertan csak kutatási hajtóerő. Egyébként is a filozófia kb. Newton óta csak utána kullog a természettudományoknak.
Hogy próbáljak kicsit konstruktívabb, és nem ellenséges lenni, akkor megpróbálom kicsit jobban elmagyarázni. A klímaváltozás egy olyan összetett jelenség, ami egy dinamikus rendszerben zajlik, bolygónyi léptékben (időre és térre egyaránt értve). Azt, hogy ilyen léptékben a tudományos módszer mennyire korlátolt, az időjárás-előrejelzés megbízhatósága is elég jól példázza. Szóval adott a rendszered, amit megpróbálsz megérteni jég- és üledékvizsgálatok alapján, légköri és tengeri mintavételezéssel, izotópvizsgálattal, hőkibocsátás mérésével, stb. Aztán az adatokra megpróbálsz ráhúzni egy matematikai modellt, ami itt elképesztő bonyolultságú lehet, és a modellt addig reszelgeted, amíg megfelelően illeszkedik az adatsorodra. De mivel a modelled az egész bolygót vizsgálja, van egy-két dolog, amit nem tudsz megtenni. Nem tudsz kontrollált körülmények között ismételt kísérleteket végezni, az eredményeket reprodukálni. Legfeljebb annyit lehet tenni, hogy további adatokat gyűjtünk mind a múltból, mind a jelenből, és megnézzük, hogy illeszkednek-e a képbe. Az óceánok pedig a szén-körforgás jelentős tényezői, és az általad emlegetett összefüggések nem tanulmányozhatók olyan könnyedén ilyen léptékben. Mint írod : a tudományban az elmélet a feltárt összefüggések leírása. Csak a feltárt összefüggések tekintetében vannak továbbra is bizonytalanságok. És kicsit talán több alázattal és kevesebb fennhéjázó magabiztossággal kellene tényként kezelni dolgokat. Mind a tudományos, mind a filozófia alapú kételkedésnek van jogosultsága a globális felmelegedés kérdésében. Ennek ellenére te vagy az, aki "tényekkel" dobálózik, ismételten a demagóg szót alkalmazva rám. Az, hogy a klímakutatók többségének konszenzusát elfogadod, nem teszi megcáfolhatatlan ténnyé az állításodat, és normális esetben nincs abban semmi különös, ha valaki ezt akármilyen indíttatásból megkérdőjelezi. Még egy kis olvasnivaló, bár nem tudom, hogy az eddigiekre ránéztél-e egyáltalán, mert érdemi reakció nem érkezett rá.
https://blogs.scientificamerican.com/cross-check/everyone-even-jenny-mccarthy-has-the-right-to-challenge-8220-scientific-experts-8221/
https://blogs.scientificamerican.com/cross-check/neuroframing-the-global-warming-issue-wont-win-converts/
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 16:18:13
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.27. 13:59:29
Ha a tudomány így működne, akkor nem haladna semerre, remélem ezt még te is belátod. Nem, nem játék a szavakkal, hanem a jelentésüknek megfelelő használatuk. Ez sokkal fontosabb a tudományban, mint a hétköznapokban. Nem akartam cáfolni semmit, ha figyelmesen olvastad volna az első hozzászólásomat, akkor ez már a megfogalmazásból feltűnhetett volna. De pont a hozzád hasonlók, akik ha 100-ból 97 állít valamit, akkor már feleslegesnek érzik a gondolkodást, vádolnak engem demagógiával :D Jó vicc. Érdekes, hogy a klímakutatások továbbra is zajlanak annak ellenére, hogy téged már meggyőztek, sőt, rengeteg döntéshozót is. Bizony, a tudomány nem ismer tényeket, csak állításokat és elméleteket (na meg posztulátumok lehetőleg minél szűkebb körét). De nem is értem, mit izgatod fel itt magad a témán, CO2 kvótákkal kereskedsz, vagy mi?
Asszem a norvégoknál pl volt olyan projekt, hogy CO2-t pumpáltak volna az óceánba, lehet, hogy nem is olyan jó ötlet megbolygatni az ottani viszonyokat.
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/OceanCarbon/
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2949595/Did-deep-sea-currents-end-ice-age-Carbon-dioxide-released-ocean-floor-triggered-warming-claims-study.html
Csakhogy ezt nem hirdetik, hanem tudományos kutatások eredménye, azaz tény. Ha tudod mit jelent ez?
A napelemet erősen hanyagolják, túl közel élnek a sarkkörhöz. Szélerőművük se sok van, túl sok a sarki vihar.
Ami az üvegházhatású gázok, azon belül a szén-dioxid helyzetét illeti, az, hogy van pozitív korreláció a légköri koncentráció és az átlaghőmérséklet között, nem feltétlen jelenti az általánosan hirdetett oksági kapcsolat igazát. A gázok vízbeli oldhatósága ugyanis a hőmérséklet emelkedésével csökken, vagyis ha a Föld óceánjai bármi okból melegszenek, az simán okozhatja a CO2 emelkedését. Persze a pH változása is legalább ilyen fontos a CO2 esetében a szénsav-oldott CO2 gáz arány miatt.
"kb 400 év múlva pedig a fejlett növényi élethez szükséges CO2 szint alsó határát! ... Szal elvileg lehet növények nélkül is élni, hiszen az araboknak is sikerül, ha ez a cél."
Ez vicc akart lenni? Ha nincs emberi tevékenységből eredő co2 kibocsátás, akkor kipusztul a növényzet? LOL.
" Vagyis, ha zérózzuk az emberi kibocsájtást és csak a természetes marad, akkor ha a rendszer egyéb paraméterein nem változtatunk akkor a jelenlegi növekedés felévev fog a CO2 csökkenni, ami azt jelenti, hogy pár száz év múlva elérjük az ipari forradalom elötti szintet, kb 400 év múlva pedig a fejlett növényi élethez szükséges CO2 szint alsó határát! ... e a növények a teljes vízpárolgás 25% biztosítják a transpiráción keresztül. Ha rendszerből kivesszük a légköri víz jelentette üvegházhatáshatást, az marha gyorsan fog jégkorszakhoz vezetni. Kb ennyi."
Erre meg jó lenne valami bizonyítékot is hozni, nem csak hasráütésre bemondani. Köszi. Apropó már nem a légköri nyomástól van meleg? Mi ez a pálfordulás, találtál egy fizikakönyvet? Nem rossz. :D
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.25. 16:54:43
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Pl. a CO2 szint jelenleg növexik, nagyságrendileg hasonló mértékben, mint az emberi brutto kibocsájtás. A gond az, hogy a nagyságrend stimmel, a konkrét mérték az meg feleanyi! Vagyis, ha zérózzuk az emberi kibocsájtást és csak a természetes marad, akkor ha a rendszer egyéb paraméterein nem változtatunk akkor a jelenlegi növekedés felévev fog a CO2 csökkenni, ami azt jelenti, hogy pár száz év múlva elérjük az ipari forradalom elötti szintet, kb 400 év múlva pedig a fejlett növényi élethez szükséges CO2 szint alsó határát!
Szal elvileg lehet növények nélkül is élni, hiszen az araboknak is sikerül, ha ez a cél. De a növények a teljes vízpárolgás 25% biztosítják a transpiráción keresztül. Ha rendszerből kivesszük a légköri víz jelentette üvegházhatáshatást, az marha gyorsan fog jégkorszakhoz vezetni. Kb ennyi.
Szal marha óvatosan kell eldönteni, hogy mi a fenét is csináljunk tulajdonképpen.
A mértéke ami nem mindegy, hogy 1,5 vagy 2,5 fok, vagy még több... Kitaláltak. Rengeteg veszély és ismeretlen tényező miatt a geoengineering foglakozó tudósok nem javasolják az ilyen mértékű beavatkozást. Ehelyett azt javasolják, hogy a lehetőséggel komolyan foglalkozni kell: el kell végezni azokat az előzetes kutatásokat, előkísérleteket, amelyek révén pontosan tisztázhatjuk a lehetőségeket és a kockázatokat, hogy azután ha szükség lesz rá, akkor be tudjuk vetni ezeket a megoldásokat. (A napsugárzás leárnyékolás egy csomó problémát nem old meg, csak újabbakat szül. A szén-dioxid egyéb káros hatásait nem oldja meg, például a savasodó óceánokon sem a hideg, sem a napsugárzás csökkenése nem változtat. A jelenleg létező módszerek meg a co2 légkörből való kivonására meg lassú és borzasztóan drága folyamatok. A tárolásról nem beszélve...)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.25. 12:42:17
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/