Alapvetően meg kell változtatni az autóipar üzleti modelljét
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy közlekedési eszközt mindenki tud használni. A 70 éves anyádtól kezdve bárki.
És bármikor, nem csak az év 1/4-ében amikor épp nem esik, nem fúj, nincs túl meleg és nincs hó.
Fel kellene fogni végre, hogy RÉTEGESZKÖZ és nem tömeges.
" Amikor bringával munkanapon gyorsabb volt Szigetszentmiklósról bringával beérni Kelenföldre, mint kocsival, akkor miről hadoválsz?"
Minden nap? Ha esett, ha -10 volt akkor is? Jaaaaa, hogy akkor nem? Látod, ezért nem lehet a kerékpárra alapozni tömegek mindennapi mozgatását. Erre van a tömegközlekedés. Amit amúgy szintén gátol az idióta kerékpáros, mert nekiáll a buszsáv közepén gyökkettővel szlalomozni.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
És elgondolkodtál már rajta, hogy miért ?
Megsúgom, már 2x leírtam: MERT NINCS MÁS KÖRÚT.
Mert az elvtársak csak sugárútban gondolkodtak, és elfelejtették körúttal összekötni őket.
"USA-ban NÉPSZAVAZÁSON szavaztak meg ADÓEMELÉST, hogy legyen tömegközlekedés."
Persze, hogy legyen tömegközlekedés. Hülye aki mást mond.
DE, legyen HOL átszállni kocsiról a tömegközlekedésre, nem gondolod ?
Mert nem fogják ők se Jockey farmjáig kivinni a metrót, meg Southfork Ranch buszmegálló se lesz.
De úgy érzem már nagyon az 1x1-et magyarázom itt neked.
" Ennél több soha nem lesz városon belül, mert még ez is káros. "
Fogalomzavarod van. Város = belváros + külváros + városhatár.
Belváros az ahol valóban nem több út kell, hanem több tömegközlekedés.
Külváros az ahol át lehet szállni a tömegközlekedésre (ez gyakorlatilag 0).
Városhatár az ahol az agglomerációból érkezők leteszik a kocsit és átszállnak a tömegközlekedésre (ez meg a sosevolt kategória).
És vannak az agglomerációs járatok (vasút, hév, volán), amik a környező városok központjából viszik be az utasokat.
Ez utóbbinál külön gáz, hogy pl nincs egy városon átmentő vonat/hév/metró ... akármi
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Ne haragudj, de kb, most érted el az utolsó büdös troll szintet.
Mondd ez Ázsiában, hogy a kerékpár sporteszköz és kiröhögnek. Vagy Hollnadiában.
Fejben te valahol valahol a kőkorszakban élsz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A bátyám azért kelt fel 5:45-kor, hogy ne ragadjon be a dugóba. Ha csak 10 perccel hamarabb jött a dugó, akkor 50 perc is volt az út Kelenföldre. Én meg felkeltem 7:00-kor és kényelmes keléssel értem be és húztam el az álló km-es kocsisor mellett. Ma ugyanez Bp-n lakva.
Mondom, az emberek túl kényelmesek és ezen oltárán basszák szét más életét és pazarolják saját pénzüket. Az emberek nagy része kőhülye. Ez van.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Fejlődésnek? Hogy 2-3 sávos autópályák szelik át a belvárost? Köszi nem. Ez a "fejlődés" csúcsa. Nem kell több út. Inkább kevesebb. A világon mindenhol a forgalomcsillapítás a trend, mert végre rájött az világ értelmesebb fele, hogy a hülyeséget kár erőltetni. Megnézted a vidókat, amiket linkeltem. A hagyományos adógyűlő USA-ban NÉPSZAVAZÁSON szavaztak meg ADÓEMELÉST, hogy legyen tömegközlekedés. Ennyire jó a "fejlődés".
Tekintsd úgy, hogy az autós infrastruktúra, amit adott "sávszélességben látsz, az a max." Ennél több soha nem lesz városon belül, mert még ez is káros.
Ideje lenne belátni, hogy a kerékpár egy SPORTESZKÖZ, és NEM jármű.
Nem használható télen, a hóban, a szakadó esőben, erős szélben, tikkasztó melegben ... Jó ha 90-100 nap lehet használni egy évben erősen LIMITÁLT hatótávval.
És nem használhatja 14 alatti, sérült, idős, mozgáskorlátozott, egyéb korlátozott (látás, hallás) ...
Erre építeni a "tömeg"közlekedést ... nemmondoksemmit.
@NEXUS6
"A többiek, meg a jövőben is egyre drágább egyre jobban felszerelt és ezeket az exrákat egyre kevésbé kihasználtan fognak saját kocsit fenntartani. Kb ez a realitás, ebből kell kiindulni."
Sőt, abból, hogy messzebbről jár be. De ez nem gond, ha a város határában van hol letennie a kocsiját, egy P+R (minden irányban).
Ha nincs, akkor ugye 100% hogy nem teszi le, megy be vele.
A realitás az, hogy a jelenlegi pár pici P+R is folyamatos 100%-on van (sőt "okosba" megoldják az embere HÉV/Metró megálló közelében ugyanígy), mert az emberek szívesen teszik le autóikat ha a belvárosba mennek.
Hagyni kellene nekik, támogatni kellene őket benne tömeges P+R építéssel.
@molnibalage83:
"Beleférne, hogy legyen autóm, csak akkor havi megtakarítás -50k úgy, hogy évi 350 napban állna a kocsi. Nem kell. "
Ha 2x 2,5 óra lenne naponta BKV-val, amit kocsival 2x 30 perc alatt megteszel, akkor DE, lenne kocsid (mert ennyire senki sem mazochista).
A többi rizsa ...
"A vellanyrollert annyian használják Bp-n, hogy az iszonyat. 1 éve sehol nem láttam őket. Most bringával kerülhethetem a bringa úton és mellette otthagyott ilyeneket, mert sokan IQ-ban ennyit értnek.
A bibi az, hogy a többség láthatólag soha nem bringázott és önveszélyes módon teszik."
A bibi az, hogy az átkosban még volt KÖTELEZŐ elméleti és gyakorlati KRESZ oktatás az általánosban, és már nincs.
A bibi az, hogy kerékpáron is olyanok közlekednek, akik azt se tudják hol mehetnek, vagy hogy mennyivel (osztrákba van kerékpáros jogsi).
A bibi az, hogy a sok KRESZ-t nem ismerő kerékpáros (azt se tudja mi a jobbkéz-szabály !!) LÉTEZÉSE a közutakon is a bizalmi elv véresen komoly megsértése.
A bibi az, hogy a kerékpáros nem beazonosítható. Azaz miután balesetet okozott egyszerűen elteker, és soha senki nem fogja tudni számon kérni.
A bibi az, hogy a kerékpárok felszereltségét, műszaki állapotát senki sem ellenőrzi. Nem megfelelő (vagy nem létező) lámpa, fék, kézifék mindennapos. Közlekedésre alkalmatlan versenykerékpár (vízszintes ráfekvő testtel, lefele néző fejjel) is mindennapos.
@M2:
"A lakótelepen 40 évvel ezelőtt a parkolók helyén fociztunk, ha tele voltak a rácsos pályák.
Mára elbontották a focipályákat és parkolókat építettek a helyükre."
A gáz az, hogy az átkosban még KÖTELEZŐ volt parkolót építeni. Meg volt szabva, hogy hány lakásos társasházhoz mennyi parkolót köteles létesíteni. Ezt már rég törölték.
Ezért van az, hogy egyáltalán VANNAK parkolók a lakótelepeken. Megnyugtatlak, az újonnan felhúzott társasházaknál, na ott nincs.
Majd megoldja az önkori meg a lakók ahogy akarják maguknak.
Ez az az egyetlen probléma, amin a robotaxi VALÓBAN tudna segíteni.
A belvarosi utak felszamolasa, es az elkerulo utak bovitese az egy gyakran jo modszer.
Persze egyiket sem azert kell mert a kornyezetvedok mindenfele utat elleneznek, az EU penzbol elo politikusok meg minden utat megepitenenek mert onnan lehet jol sikkasztani. Hanem szakertok tanulmanyait kellene latni eloszor, esetleg szimulaciokkal alatamasztva.
"Természetesen az M0-át be kell fejezni értelmesen és nem a most kitalált balfasz módon, de körutak bővítése és újak építése az NOGO. "
Miért? De komolyan, mi alapján szelektálsz, hogy M0 körbe OK, de Hungária-M0 közé körút már nem kell. Vagy Budára egy normális körút ?
Na ez, ez a sötétzöld-ség. Amikor jön valaki, hogy bár curvára nem értek a forgalomvezérléshez és tervezéshez (de még az alapokat se ismeri), és akkor én most beszólok, hogy ÁÁÁÁLJON le az M0 építése mert ....( XY illogikus kifogás badarság ide) ... mert csak.
"Ez nem sötétzöldség. Ez történik, ha az ember bővíti a kapacitást a végtelenségig az "igények" szerint. Ha az ember gátat szab ennek, akkor elkerülhető ilyen ökörség."
Végtelenségig semmit se lehet növelni. Ellenben ökörség útját állni a fejlődésnek.
Meg kell találni az egyensúlyt, ki kell találni egy olyan rendszert ami mindenkinek kielégítő.
Az utasok nem ellenség, nem úgy kellene kezelni. Azért utazik, mert KÉNYTELEN.
És oda fog jutni a céljához (iskola, munkahely) nap nap után, ha tetszik neked, ha nem.
Ha nem hagyod egyszerűen, kényelmesen, akkor megoldja magának az egyszerű és kényelmes utazást.
Szóval ilyen fasisztoid "gátat szabni" elképzelésekkel kontraproduktív eredményt érsz el.
Mára elbontották a focipályákat és parkolókat építettek a helyükre.
Persze az új parkolók is tele vannak és így is kevés a hely, már a maradék fűre állnak.
Pár fát még ki lehetne vágni...
- anyagiak (ne érje meg autózni),
- kényszer (törvényileg kitiltva körzetekből).
A bibi az, hogy a többség láthatólag soha nem bringázott és önveszélyes módon teszik.
A belvárosi bringautak kihasználtsága jó időben magas. Autó meg amúgy sem férne el oda. Lásd Kiskörút. Van, amikor bringás dugó van már. Te se nagyon tekersz, csak távolról láttál bringást. Én évi 6000 km-et...
Tessék.
Vagy itt.
És mindez úgy, hogy sokakat a hálózat hiánya tántorít el a tekeréstől. Pl. a barátnőmet is. Ha nem egy sávot, hanem egy autós sáv lenne dedikált bringaút el tudod képzelni, hogy mennyien tekernének? Ha lenne hálózat? Ha feltehetnéd a BKV-ra, mert akkor reggel legurulsz a hegyről este meg felvisz a busz vagy vili?
A világ azt mutatja, hogy nagyon sokan tekernének, csak nincsenek meg a feltételei. Mert a szájbavert kocsi az úr és nem az ember meg az élettér. Meg sok ember baszik kipróbálni a bringát. Döbbenetes, mikor rájössz, hogy az év nagy részében olyan vagy az autó és tömegezéshez képest 6-10 km távban, mintha teleportálnál kivéve, ha átszállás nélküli metró van.
A bubi későn jött és pont a villanyroller nyírja ki.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 16:38:14
Mert a költségébe nem gondol bele a sok gyök2. Folyamatosan meg a gyomorgörcs és számolgatás, "hogy mi lesz ha", ha meg rommá töri valami hülye, akkor tuti anyagi bukó akkor is, ha vétlen vagy.
Premier plánban láttam...
Ott a vellanyroller, a Bubi, a GreenGo az utakon, hányan használják? Egy dinamikusan fejlődő közlekedési szegmensről van szó?
Van egy f@szt!
És akkor abba ne is menjünk bele, hogy amíg egy zsúfolt úton folyamatos a gépjármű forgalom, addig a trendiségből létesített kerépárutaknak mekkora is a foglaltsága, ugyan az az aszfalt méret autóút és kerékpár út hány ember szállítását biztosítja évente, amikor talán 5 percenként elmegy egy bicós. És sajnos hasonlóan alacsony a buszsávok ilyen kapacitás kihasználtsága is. OK hogy az szgk-ban 1-2 emberke araszol a dugóban, busz meg jó ha 3-4 percenként megy el.
Szerintem hagyjuk már a legendákat valami zöld jövőről, térjünk kicsit vissza a realitásba.
Az emberek gyökerek, mert a vásárlásaik 2/3-a önmaguknak és a környezetnek is feleslegesen megterhelő. De ettől mozog a gazdaság és minden reklám, marketing behatás arra buzdít, hogy így legyen.
Lehet, hogy isten káromlás, amit mondok manapság, de ez így is marad! 😉
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ha allnak a millioim a bankban, es nevetve fenn tudok tartani egy autot, attol meg semmivel sem lesz penzugyileg okosabb dontes autot venni, mikozben mas alternativak is rendelkezesre allnak. Persze ha meg csak nem is telik ra, akkor kifejezetten hulye dontes😄
Lásd itt...
A cikk nem arról szól, hogy ha megteheted, nem lehet autód. A cikk arról szól, hogy az autótulajdonosok kétharmada nem tehetné meg, hogy autóval járjon, mégis így tesz, miközben rengeteg alternatíva közül választhatna.
Pontosan ezt a mentalitást látom országszerte.
Meg itt.
Vagy itt.
Úgy gondolom, hogy ha 3-6 havi nettó keresetednél többet költesz autóra, akkor olyan autót veszel, amit nem engedhetsz meg magadnak
Beleférne, hogy legyen autóm, csak akkor havi megtakarítás -50k úgy, hogy évi 350 napban állna a kocsi. Nem kell.
Ezt jól megfogtad, én még hozzátenném, hogy a kocsi státuszszimbólum, illetve az önállóság, szabadság egyfajta jelképe, és megvalósításának lehetősége, a modern kor alapvető kelléke.
Nos, és pont itt halnak meg ezek a fennkölt elképzelések a közösségi és gyak csak csak közösségi alapú közlekedésről szóló álmokról. Az emberek nem csak azért vesznek saját kocsit és tartanak fenn akár jelentős teherrel is, mert igényük van rá, hanem mert meg is tehetik. És ahogy szép lassan azért kúszik felfelé a jövedelem egyre többen tehetik meg.
Szóval nem is akarok belemenni olyan apróságokba, hogy ezekből a zöld nedves álmokból mennyi a valódi előny és mennyi amit közhelyekkel pótolnak, valódi kutatás helyett. Mert az egész dolog ott bukik, hogfy kihagyják a legfontosabb összetevőt: az embert!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
ma jelenleg életveszély a városon átkelni bringával a tömegben. A parkolóvadászat mindennapos móka, sőt sok helyen már a ház előtt a járdán is állnak. A fő utakból pedig az egyik egyirányíúsítva lett hogy az egyik sáv parkoló lehessen.
Miért? Mert minden reteknek saját kocsi kell, még azoknak is akik pár saroknyira járnak dolgozni és bringával is simán bírható az út télen. Az egész városon át lehet jutni 15 perc alatt táblától tábláig bringával... A szomszéd falvak bringával max fél órányira vannak, de akkor lassan mentem... (a legtávolabbi szomszéd település 20km, de a többi mind ilyen 5-8-10) Valahogy kétlem hogy 10 év alatt mindenkinek hobbija lett az ingázós melózás 50-100km-ekre. A nagyobb városokba a cégek céges buszokat intéznek a plebsznek, és mily meglepő... ezeknek a buszozósoknak is van kocsija... mert a hétvégén két szatyorral is vásárol a teszkóban, és évente egyszer leutazik a rokonokhoz egy megyényi távolságra, de reggel a gyerek nehogy gyalogoljon.... Még a végén akár 10 percet is kutyagolhat....
Pesten olyan 5-6 éve lenéztek (szó szerint) amiért nem akartam megvárni a következő buszt, hogy 4-5 buszmegállónyi távot megtegyek. Mire kierőszakoltam a kibaszott útirányt amerre mennem kellett a sok várakozóból, és odamentem, addigra ért oda a busz is... máskülönben hamarabb ott lettem volna mint ők busszal... Az emberek kényelmesek. Ezért kell a kocsi, és nem azért mert kihasználják!
Tesóm egyszer a csotrogányával ment wc-re a raktártelepen, de mire beindította, kiparkolt, leparkolt, kiszállt, addigra én már végeztem is és jöttem kifelé... gyalog...
Ez nem sötétzöldség. Ez történik, ha az ember bővíti a kapacitást a végtelenségig az "igények" szerint. Ha az ember gátat szab ennek, akkor elkerülhető ilyen ökörség.
Amszterdam is 40 éve autóközpontú volt. Aztán belátták, hogy baromságot csináltak. Ma Amszerdam pont az ellenkezőjéről híres.
Bp tömegközlekedési alapjai jók, van mire építkezni.Természetesen az M0-át be kell fejezni értelmesen és nem a most kitalált balfasz módon, de körutak bővítése és újak építése az NOGO.
Momentán M0 mindig tele volt, mióta az első "fél"útpálya elkészült. Miért? Mert az az egyetlen átjárás M3-4-M5-M6-M1-M7 között.
Mármint a város elkerülésével.
Mert bizony volt hogy M5 csomópont épült, és inkább átment városon forgalom.
Amikor az M5 része volt az M0-nak, na az is durva dugókat csinált (és beállt M5-öt)
Szóval nem tudom mikor láttál te olyat, hogy M0 üres lett volna, mert én mióta megépült nem.
Sőt, vicceset mondok, de a déli része (Szigetszentmiklós környéke) manapság az M5-ről áthaladó ROMÁN forgalom miatt dugul (a fölött bár csak 2x2 sáv, de teljesen jól járható).
És mennyire örülnél, ha megépülne a 100km-re "kör"autópálya, mert M5-ről direkt tudnának menni M1-re (a tervekben még csak M7 van, de ostobaság lenne nem tovább vinni), nem kellene Bp-ig és M0-ig feljönniük. Na akkor tényleg járható lenne M0 déli része is.
"Mert akkor beszélgetünk is felesleges, mert láthatólag autóbuzi vagy...
Nem elég az út? Hát akkor építsünk még."
Ezt utálom amúgy a demagógiába, hogy ostobaság szüli. Most már hogy levezettem, érted ? Felfogtad miért kell építeni ésszel utakat ? És miért nem a jelenlegiekre kell bekényszeríteni a közlekedést ? Bottleneck ...
És nem autóbuzi, csak egyik kedvenc mondásom (amikor dugóban vagy bolt pénztárnál várakozok), hogy:
- Az idő pénz. És itt engem épp kizsebelnek !
"Az a legjobb autósforgalom, amit nem generál rendelkezésre álló út."
Hát szekérre pajti, oszt uzsgyi azzal bevásárolni ... szóval ezt a marhaságot én nem mertem volna írásba adni. Ez egy szegénységi bizonyítvány, de az intelligenciáról.
Amikor 2x2 sáv volt horror. 2013 felbővítés, mintha üres lenne az út. Minden csodás. Pár évig... 2018. Pont úgy be van lakva a 2x3 sáv, mint volt a 2x2. Tökmindegy, hogy mennyi utat építesz.
A vége az lesz, mint Los Angeles. 50% út és parkoló a városban. 2% tömegközlekedik, város élhetetlen.* Ez a célod? Mert akkor beszélgetünk is felesleges, mert láthatólag autóbuzi vagy...
Nem elég az út? Hát akkor építsünk még.
Na nyugaton felismerték már, hogy ez olyan, mint kokainnal szoktatni le a drogost...
*L.A-ban adóemelést szavaztak meg népszavazáson, hogy kezdjék építeni a közösségi közlekedést.
Ennyire fenntartható ötlet az, hogy "legyen még út"... Ezért nem szabad végtelenségig bővíteni az utakat, mert sehova nem vezet. Az a legjobb autósforgalom, amit nem generál rendelkezésre álló út vagy csak úgy, hogy szabályozod a rendszert. Árral, emisszióval, bármivel. De nem úgy, hogy akkor a Hungária legyen 2x4 sáv...
Persze ehhez tömegközlekdés is kell. Az alapjai ennek megvannak, csak költeni kéne még rá és nem hagyni lerohadni.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 14:30:51
Ez egy nagyon káros sötétzöld hozzáállás. És full demagógia.
Ezért volt 20 év az M0 építése, és ezért nincs még midig kész. Sötétzöldek <és köp egyet>és köp egyet>
"Tehát az lenne a kiindulás, hogy a meglevő útfelülettel vagy kevesebbel kell számolni és arra kitalálni valamit."
Azaz inkább kerüljön a sok autó (sugárút be, "kis"körút, sugárút ki), minthogy megépüljön a körút amin gyorsan eljut a céljához ?!??
Ez elég hajmeresztő hozzáállás (és full ostobaság).
" Ha dugó vége, akkor szabályzóval elérni, hogy az út használható legyen. Jelenleg a városi autózás és parkolás környéke és az agglomerációs sincs valóban megfizetve az, hogy a városlakótól veszik el a felületet."
Tévedésben vagy. Az ország vízfejű. Pest megye vízfejű. Budapest vízfejű.
Ha tetszik, ha nem, minden út Bp szívébe vezet. És nem csak költőien, hanem SZÓ SZERINT !
Te még emlékszel azokra az időkre, amíg nem volt se M0, se Hungária-Könyves Kálmán körút?
Mert én igen.
Vagy be nagykörút, vagy hátsó kisutcákon kóvászolás. Szar volt.
És hiába nyomattál volna bármi szabályozást, ha egyszer nincs hol menni máshol, akkor ez van és kész.
"A közösségi taxi pl ráhordó is lehet a külvárosból az elsővárosi MÁV-HÉV-Metróra. Mi is autóval mentünk az elővárosi metróállomásig... "
Nem-e éppen ezt írtam le én is. Annyival kibővítve, hogy nemcsak ráhordó, de a végén lehordó is.
Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2019.10.14. 14:22:17
Mondd, te fővárosi vagy? Hétvégén bringázva is akkora dugókat látok néha, hogy pislogok. Lehet, hogy nem rákosborzasztó külsőn, de hogy Hungárián belül, az ziher.
Láttad már a terveket az Örs-nél metró-hév összekötésére?
Te én majdnem lefordultam a székről a röhögéstől. Szánalmas ostobaság. Persze eladni a telket és hagyni az Árkádot felépíteni a metró tervezett vonalára is az volt.
Az viszont, hogy nem képesek az elővárosi vonatozást megoldani, meg MÁV meg az utasok copatása ... hát erről inkább nem is mondok semmit.
Rendőr, postás, vasutas, politikus ...
"2. A villamos hálózat leépítése és további elhanyagolását be kellene fejezni. A 7-es busz vonalára villamos kell. Pont. Akkor is, ha van 4-es metró."
Az a baj, hogy 6-os metrónak kellene már lennie. Na jó, nem azon az áron ahogy az elvtársak és Mr40% csinálta.
"A point to point taxizás csak hétvégén van. A közösségi autóhasználat néhány száz méter gyaloglást jelent, ami kvázi pont to point, mert átszállni nem kell. "
Hétvégén minimális a forgalom. Arra kár bármit is tervezni (illetve ostobaság), mert nem az a probléma. Hanem a reggel 8 hétköznap.
Erre lenne egy kiegészítő megoldás a közösségi autóhasználat. De csak kiegészítő. Egy jó tömegközlekedés is kell mellé. A kettő elegye teszi gyorssá a modellezés szerint a közlekedést úgy, hogy kapacitáshiány nehezebben alakul ki. A közösségi taxi pl ráhordó is lehet a külvárosból az elsővárosi MÁV-HÉV-Metróra. Mi is autóval mentünk az elővárosi metróállomásig...
Itt van Mo autópálya hálózata.
Ahogy látod a sugárutak kék ... a 2 körút zöld (csak tervben)
Bp úgyszintén.
Mi is van?
- Nagykörút
- Hungária
- M0
És ezek se teljes 360 fokos, sőt nagyrészt félkörút.
Valamint még legalább kettő hiányzik. És ez gáz.
Így aztán szervezheted ahogy akarod a forgalmat, de a bottleneck megfolyt mindent.
Nos, ha XX. század eleji szemmel gondolgodsz, akkor igen...
1. Talán elővárosi vasúti rendszer legyen már, ahol az összes HÉV = metró kapcsolattal bír. Lásd Németország S-Bahn. Mücnenbe a Bayern stadion irányából vagy ~15 km-ről átszállás nélkül mentem be a belvárosba. Ez most is elérhető lenne, csak erre kéne költeni stadion helyett...
2. A villamos hálózat leépítése és további elhanyagolását be kellene fejezni. A 7-es busz vonalára villamos kell. Pont. Akkor is, ha van 4-es metró.
A point to point taxizás csak hétvégén van. A közösségi autóhasználat néhány száz méter gyaloglást jelent, ami kvázi pont to point, mert átszállni nem kell.
Mármint ha az agglomerációnak a 15-16 és egyéb "külső" kerületeket is veszed, akkor igen.
Valójában a metró által el nem érhető helyek.
De belvárosban is, aki nem tudja értelmes menetidővel és max 1-2 átszállással megtenni ugyanazt az utat.
A point-to-point robotaxi az út használatában pont annyit jelent, mintha kocsival menne. Ergo ugyanakkora dugót. Ha még az elszállítandóhoz kimenetelt is hozzáveszed, akkor akár 2x akkora forgalmat is !!!
Ha még rideshare is, akkor meg még többet. Gondold át, ez így ostobaság. Egy reggel 8-as időben a felesleges robotaxi forgalom ölné meg a forgalmat.
Ami a dugódíjat illeti, igen, 1x, valamikor a távoli jövőben, amikor :
Országos viszonylatban:
- M0 és Hungária közé még egy körgyűrű (hiába a sok sugár irányú út, ha az őket összekötő körutakat kifelejtik az ossstoba várostervezők)
- M0 után 30 km-errel is körgyűrű (M00)
- M0 után 100 km-errel is körgyűrű (ez tervben: Eger - Szolnok - Kecskemét - Dunaújváros - Veszprém vonalban)
- M0 után 200 km-errel is körgyűrű (azaz határ közelében összekötni autópályákat)
Budapesten:
- a Hungária vonalán felépül >8 őrzött és biztonságos P+R (darabja min 2000 férőhelyes)
- M0 mellett felépül 12 P+R (darabja 5-8000 férőhelyes)
- M0-ig, a P+R-ekig meghosszabbított metrók, HÉV-ek.
- "Metró"rendőrség (minden járatra csúcsidőben 2, azon kívül 1 rendőr), illetve BKV rendőrség (mostani létszám x20)
- szerelvények számának 4x, akárcsak a buszok, trolik és villamosok esetén (mert ma is >180%-os leterheltséggel üzemelnek, tehát további utasokat préssel se lehet felnyomni rájuk)
- tisztaság, közbiztonság, minimumra csökkentett BKK általi copatás, pl:
- elektronikus jegyrendszer
Ha ezek mind megvalósulnak, állva fogok én is tapsikolni a dugódíj bevezetésére.
Mai, mostani bevezetéssel dugódíjról beszélni ... gáz ... hipergáz.
Amit megint csak tömegközlekedéssel kellene megoldani, nem robottaxival...
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
A robottax modelleknél kisbusz jelleggű taxikkal számolnak 4-6 db utassal.
Asszem ebben.
Önmagában nem fog megoldani mindent, de a közösségi közlekedés és taxi erős alternatívája lehet. Főleg, hogy 0-24 órás rendelkezésre állása van sofőr nélkül, ami a taxizás legjelentősebb költségeleme...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 12:30:53
Mindenkinek reggel 7-9 között kell eljutni iskola és munkahelyre (legtöbb 8), ergo ekkor Bp-en közel 1 millió ember utazik.
Azaz 100.000 robotaxi nem váltana ki csak max 200.000 autót. Mert a reggeli csúcsban max 2x tudna fordulni (sőt tömegközlekedés helyett használva, hogy a gyerekek 2 megálló villamos helyett menjenek vele ... ez már fejben szimulálhatatlan helyzetet okozna és gigadugót).
Igen, a parkolóhelyekből felszabadulna a városban ... na nem 100.000, mert azért ezeknek a robotaxiknak is le kell tudni állni valahol, ráadásul előre kiépített, öntöltő árammal ellátott állomásokon.
Az hogy ahogy végzett meg menjen ki a városból (felesleges út) pedig további dugókat generálna és növelne.
Szóval a "és ne autók köré szervezzenek minden szart." ... hát ez nem az.
Ilyen téren semmiféle változást nem hozna.
Persze ilyenkor rögtön jönnek is az ötletek, mint a rideshare. Azaz egy irányba tartó utasokat egy taxival vinni el.
Ahol rögtön fel is merülnek olyan aggályok, mint az iskolába tartó kislányt összezárni egy robotaxiba egy idegennel. Vagy mint a BKV-n, kifogsz egy b.dös d.sznót.
Arról meg nem is beszélve, hogy 4 ember célállomása 4 külön hely, ergo több út, feleslegesen és tovább utaztatott 3 ember.
Összefoglalva: vannak irányok, jó irányok, jó ötletek ... de az igazi mindenre kiterjedő megoldás valahogy még ötlet szinten sem született meg.
Egy dolog viszont biztos, hogy az egyidejű utazások számát MAGÁT kellene csökkenteni. Pl otthoni munka, munka/iskolakezdés időpontjának eltolása.
Esetleg gyűjtőpontos rendszer (mint a metró), azaz nagy távokat tömegközlekedés (ráhordva utasokat robotaxival), és cél megállótól kis távokat ugyancsak robotaxi. (és máris kitaláltam valami újat és jobbat 😄)
Akkor már csak azt kell megoldani, hogy a tömegközlekedés csillagpontos legyen, azaz bármely megállóból bármelybe átszállás nélkül.
Dehát megszokták már a jóléti társadalmakban, hogy az ajtó előtt szállnak ki az autóból, ezért ezt a modellt kell erőltetni.
Másrészt ha nem a városban akarsz mozogni, akkor nagyon is nagy szabadságot ad egy autó. Én szívesen költök rá, hogy legalább ez szabadságom megmaradjon. Tudom, egyszer majd valami jó indokkal ellehetetlenítik ezt, de remélem azt már én nem élem meg.
A saját tulajdonú autó igazából egy brutálisan szar kényszer, mert kevés dolog veszi jobban az értékét, ami drága és mégis a napi kihasználtsága roppantul alacsony. Ehhez képest, ha van egy 25 millás házad és karbantartod és azonos gazdasági helyzetben adod el, mint amikor vetted, akkor nem nagyon buksz rajta. És még átlagos hétköznap is azért legalább 10-12 órát vagy otthon, tehát magas a kihasználtsága. Az autódra sok pénzt költesz el karbantartásra és értéke mégis egy 5 éves kocsi az új kocsi vételárának harmadát sem éri már sokszor, akkor is, ha tiptop állapotban van. Úgy, hogy akár százezreket költöttél már rá...Sok fővárosi embernek azért nincs is kocsija. Akinek meg van, az vagy tényleg annyira gazdag, hogy megteheti, hogy pazarolja a pénzét.
Egyébként meg a vicc az, hogy sajnos nem ez az életmód.
https://data.worldbank.org/indicator/IS.AIR.PSGR
Mindenki utazgat összevissza, mert megteheti, nézd meg a repülés fejlődését. 1990, tehát a ma élő 30-40-es generáció fiatalsága alatt a repülés luxus volt. 1 mrd utas/év. Ez ma 4,2 mrd felett van. Mindez miért? Hogy megnézze azt, amit láthat videón és lője ájfon huszonhéttel a szelfit ott, ahol már készült 100 millió? Ha senki ki sem mozdulna a lakhelyéről az igen környezetkímélő lenne, csak sok ország gazdasága rottyon lenne, mert akkor minden repiparhoz kapcsolódó cég csődbe menne és a turizmus mögött levő iparágak is.
Összességében elég bugyuta kommentet sikerült összehoznod. Ha tényleg létezne ilyen rendszer, akkor végre elkezdődhetne az, hogy a várost visszaadják a lakóknak és ne autók köré szervezzenek minden szart. A városban emberek és nem autók laknak. Ha az autók 90%-a feleslegesség válik, akkor a parkolóhelyek minimum ekkora része is... És mégis úgy, hogy az autó általi szabad és gyors mozgás (ha nincs dugó, ami ma kvázi nem igaz csak hétvégén, vagy még akkor sem) mindenki számára olcsón hozzáférhető lenne.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 11:12:20
Ez elég egyértelmű, ha valaki tud számolni. A robottaxikból kihagyható minden pénzt és energiát pazarló elem.
Megmarad persze a saját autós lehetőség is, csak sokkal magasabb árakon.