Energiaválság Európában
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, de állítólag egy barátja hangoztatta most nemrég, hogy "tessék, itt van amiről beszélt februárban, megtörtént".
Nos igen. Mondjuk kezd olyan szagú válni, hogy az USA szeretne valamit kiprovokálni.
Egyik megjegyzés: "Finally, a politician that keeps his promises"
Valószínűsítem egyébként, hogy a gázvezetékek felrobbantása kiverte végre a biztosítékot és a megszédült embereknél is beindultak a túlélési ösztönök a kontinensen. Ha az oroszok csinálták, akkor veszélyesebbek, mint azt eddig gondolhattuk, mert akkor ez már-már kamikaze mentalitásra utal. Ha viszont közvetve vagy közvetlenül az USA volt - már pedig jelenleg olyan meredeken állnak a dolgok, hogy tömegesen hivatkoznak Biden egy jó barátjára, aki állítólag nyilvánosan ezzel hencegett - akkor ennél nagyobb ostobaságot el sem követhettek volna a következményeket tekintve.
Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.10.03. 17:56:08
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.30. 21:43:45
Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2022.09.17. 21:26:00
\"aki nem hiszi az bekaphatja a nyalókát. én profi vagyok\"-kbupdate \"Egy informatikus intelt használ.\"-CyrSyS \"állítom én windowshoz is jobban értek mint itt bárki a linuxhoz\"-kbupdate
Ami viszont nekünk Magyaroknak is borzasztó kockázatot rejt, mert a kedves vezetésünk minden gazdasági és külpolitikai tőkénket beleverte az Új Keleti VIlágrend felemelkedésének és dominánsá válásának reményébe. Effektíve azért játszottak nyíltan árulósdit EU-n belül, mert azzal számoltak hogy az orosz így is, úgy is nyerni fog, Kína meg 5 éven belül úgy lenyomja a zusákot mindenben is mint a bélyeget.
Nna ez, egy felbomlott és végletesen meggyengült Oroszországgal, meg egy jobb esetben stagnáló, rosszabb esetben a népesedési krízis, a random gazdasági és banki krízisek, és az eszetlen globalizmus teljes kifingása hatására szintén megrogyó Kínával a hátunk mögött az öntökönszúrás ékes példája lehet, és lesz talán már rövid távon is.
Pl mikor a nyugati, a Putyini rezsimtől és annak előretolódó helyőrségeitől kellően beszart értelmiség meglátja a lehetőséget, és realpolitik 18 éves folytatása helyett most már tényleg ránk húzza a vizes lepedőt, úgy, hogy a mesebeli Sorosgyörgy, vagy rezidens alteregója, migránsszín IMF hátán már nem csak a propagandában, de a szó szerinti valóságban is bevágtathat a Pénzügyminisztériumba, és ott halálra kúrhatja Varga Jánost Matolcsy György hátán egy méteres spekuláns dildóval.
Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2022.09.17. 21:21:57
\"aki nem hiszi az bekaphatja a nyalókát. én profi vagyok\"-kbupdate \"Egy informatikus intelt használ.\"-CyrSyS \"állítom én windowshoz is jobban értek mint itt bárki a linuxhoz\"-kbupdate
„nem… igen… az ellen nem véd”, „kéremkapcsojjaki”, „Teccikérteni?”
Aki eddig befektethetett volna pl. hőszigetelésbe, stb. nehezebben szánta rá magát, mivel támogatott olcsó pazarló üzemelésnek volt megágyazva. Most aztán mindenki szigetelne, meg kellene a napelem, napkollektor, stb., de 10 év fejlesztés hiányát azért nehéz lesz behozni. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a szolgáltatók is csak tengődtek, fenntartásra se volt nagyon lehetőség a nyomott árak miatt, nemhogy fejlesztésre. Röviden van mit helyre tenni.
Jó hír lehet a gazdaságnak, hogy most aztán lesz mit csinálni az országban. Csak legyen elég hitel, ami az energiaszektorral közeli összefüggésbe hozható (közvetetten persze minden) hasznos befektetés lesz, biztosan nem lesz lufi. Az a legnagyobb baj, hogy az infláció elleni küzdelem, ami jórészt kamatemelésből áll pont ezt leheteleníti el. Ha drága lesz a hitel, nem lesz megoldva az igazi probléma, szólni kéne az MNB-nek, hogy akármilyen fájdalmas is, hagyja abba az emelgetést. Mert nem az infláció a probléma, az csak tünet, lehet ám, hogy vágni kéne megint, és viselni az elszabaduló inflációt, pár év alatt rendbe lehetne rakni az infrastruktúrát. Így is-úgyis baj lesz, de a fájdalomcsillapító szedésétől nem lehet meggyógyulni.
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Ez egy kockázatos vállalkozás lenne nagy haszonnal. Mindenkinek a béke kellene, de az hagyományosan mostanában nem fog összejönni.
Nyilván nem a magyar hadsereg adná a támadó éket. És szerintem az is nyilvánvaló, hogy elég nehéz olyan indokot gyártani, amit a közvélemény bevesz és a NATO szabályaiba is beleerőltethető egy megszállás, minimum egy nukleáris apokalipszis rémét kénre belengetni, és borzasztó dolognak kellene "kiderülni" Zelenszkijről. Az nagyon nagyon kevés, hogy elsikkasztja a segélyeket, emberiség ellenes bök kellenek, max. utána "kiderül", hogy ártatlan. Irakba se volt baj, hogy nem találtak vegyi fegyvereket.
De a MH állapotáról se sok fogalmad van.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.09.12. 09:53:22
Az oroszoknak idén valami 50%-al több bevételük van energia-eladásból mint a korábbi években. Úgyhogy náluk a költségvetésből nem hiányzik semmi.
Ha sokkal magasabb szállítási áron (az mostanság ingyen van egyébként is, ugye) sokkal kevesebbet (30-35 dollár kedvezményről pletyiznek) kap Kínától és Indiától, az hogy fogja megérni nekik, és pontosan miből fogják kipótolni az energiahordozók eladásától erősen függő költségvetésük későbbi hiányát. Hovatovább, ha véletlenül tényleg sikeresek, és jól odaütnek az imperialistalusta hanyatló Nyugatnak, a keletkező szép kis világszintű recesszióban hova a jó francba fognak bármit is eladni, mikor sehova nem kell majd annyi nyersanyag.
Az ukrán üzemanyag import 12szeresére nőtt közben,európai országból importálják,legnagyobb felhasználó az ukrán hadsereg
Augusztusban 709 500 tonna benzin, dízelolaj és folyékony gáz érkezett Ukrajnába, míg márciusban ugyanez a szám mindössze 58 800 tonna volt, az üzemanyagimport növekedése 12-szeres.
azért ez is meglátszik gondolom a mostani üzemanyag árakon
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Hibás számlákat postázhatott az MVM (Index)
Az Origo még nem írt ezekről. A Portfolio-sok, csak az áram kapcsán írak cikket. Lesznek még itt bajok, sokk... a fogyasztók részéről.
Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.08.31. 10:39:31
Konfig: Junoszt TV, Commodore64, CPU Mos 6510 1,25 Mhz|RAM 64Kb Datasette magnó, 2db joystick
Kemence előnyben de rakéta kályhát is használok, kényszermegoldásként sima vaskandalló is megteszi.
Akinek kertje van: és karorépát/csicsokát vetek és darabolva száritva, mulcsal keverve (minden amit egy ágdarálo elbir, akár vastag paradicsomszár, csicsokaszár,stb) és tojással ami összefogja (ez komoly) kis téglákat gyártok és száritom őket
kb ennyi, ingyen van
http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/
TM-486SPS (3 ISA, 3 PCI)/AWARD 1995-SiS/, AMD 486DX100,100 MHz, 32 (2*16) MB,HD: 1 GB SCSI, FD:1,44 MB, SONY SCSI CD CDU-415, QLogic SCSI, I-A16C (Vibra16c), VGA S3Trio V64+,
Cikk
"aláírás max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett" Akkor inkább hagyjuk. : ]
A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép :)
Ha nem, akkor mos szembesülhetsz azzal, amit eddig nem toltak senkinek a képébe, hogy ekkora ház az eszement luxus, ha nem 10+ ember lakik benne.
De ezt is átgondolták
Ja nem, utólag pofozzák a szart fosra...
Ha csak jövő júliusban lépne ez érvénybe, akkor talán nem lesz. Ha az még erre a hónapra, akkor ez a sápolás magasikolája.
Az elektromos főzőlap most fog elfogyni. Mert a 14 m2 gáz főzésre sem elég. Az áram meg kibaszott olcsó a gázhoz képest ezzel az árral is úgy, hogy még támogatott is.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 22:08:37
Konfig: Junoszt TV, Commodore64, CPU Mos 6510 1,25 Mhz|RAM 64Kb Datasette magnó, 2db joystick
Mert, ha nincs szigetelve, akkor ezt még a régi olcsó gázár mellett is régesrég megérte volna orvosolni. A lakás, ahol lakom egy teljes fűtési szezonban sem fogyaszt ennyi egyenértéket. Sőt, ennek a harmadát is alig. 6 hónap alatt.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 19:51:16
A bejárat egy központi folyosó a lakásokhoz vezető lépcsőház és csak egy oldalról van erkély.
A villany meg ennyire adódik ki. A villannyal főzés borzalmasan hatékony a gázzal szemben, ahol a hő nagy része minden felé is megy el. Pedig még sütni is szoktam. Csak főzésnél is figyelek arra, hogy mindig legyen letakarva az kaja és ne menjen mindenhova is el a hő.
Az átlag háztartási gépeken túl semmi extra fogyasztó nincs. Minden lámpa LED. A hűtő sem valami szutyok. A titok az lehet, hogy csak a hűtő aljában van egy 3 szintes fagyasztó, nincs nagy frigó.
Amikor egyedül éltem, akkor volt 75 kWh alatti fogyasztásom is úgy, hogy akkor is főztem, majdnem minden nap, még ha nem is nagyot.
pred
Én is két fős háztartásban élek feleségemmel, villannyal főzünk és a havi átlagfogyasztás nem légkondis hónapban nincs 120 kWh sem, picit alatta van.
Persze mi nem szárítjuk villannyal a ruhát, ami magától is megszárad...
Az elektromos vízmelegítés sem annyira fain dolog.
Ez úgy, hogy a PC-m egy hónapban vagy 200 órát biztos be van kapcsolva, asszonynak is van laptop. Légkondis hónapban volt a csúcsfogyasztás eddig 144 kWh.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 09:45:15
https://ejszakaiaram.hu
https://sisolar.hu/ejszakai-aram/
Amennyiben az éjszakai áramot is ugyanazon a felhasználószámmal vételezed, akkor szerintem összeadódik.

TM-486SPS (3 ISA, 3 PCI)/AWARD 1995-SiS/, AMD 486DX100,100 MHz, 32 (2*16) MB,HD: 1 GB SCSI, FD:1,44 MB, SONY SCSI CD CDU-415, QLogic SCSI, I-A16C (Vibra16c), VGA S3Trio V64+,
ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11
¯_(ツ)_/¯ (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ ヾ(⌐■_■)ノ ༼ ■Å̯■ ̿ ༽ ?(???)?
A Portfolió cikke azt sugallja, hogy külön értendő, tarifacsoportonként. (Külön, az A1/2 és külön a B-t, a többiről nem is szólva.) Mert, akkor nagyon nem mindegy!
Nálunk, 271/183kWh volt utoljára, a múlt hónapban, ami azért nem kevés. Az MVM-es kalkulátort nézve, ezt dobta ki:
Energia ára:
2 862 Ft/hó
Rendszerhasználati díj:
6 462 Ft/hó
Nettó fizetendő:
9 324 Ft/hó
ÁFA (27 %):
2 517 Ft/hó
Bruttó fizetendő:
11 841 Ft/hó
142 092 Ft/év
Számított adatok a fent megadottak alapján - B Alap: időszakos (vezérelt, különmért)
Energia ára:
428 Ft/hó
Rendszerhasználati díj:
3 000 Ft/hó
Nettó fizetendő:
3 429 Ft/hó
ÁFA (27 %):
926 Ft/hó
Bruttó fizetendő:
4 354 Ft/hó
52 253 Ft/év
Eddig, ~14500Ft volt. ~16200Ft-ot, számoltam össze.
Utoljára szerkesztette: Kontrakcio, 2022.07.21. 18:27:50
Mennyit fogyaszt kb egy 4 tagú család? ( persze hogy nem a dupláját , szóval max a 300-350kWh-s mezőben lehetnek sztem... persze ez xyz függvénye.) És ahogy elnézem a látványos ugrás pont a 350-400 kWh -tól kezdődik.
Utoljára szerkesztette: Kontrakcio, 2022.07.21. 18:33:06

Valahol nem írják, hogy mennyi lehet havonta a nappali és az éjszakai áram?
210 KWh-t írnak, de ez melyikre vonatkozik? Esetleg a kettő együtt, de akkor meg mennyi külön-külön?
Mert hiába van akár a leghidegebb hónapban a gázfogyasztása a havi limit felett az éves elkenés miatt a havi átlaga alatta marad.
Én is egész évre szétosztva fizetem a hőmennyiséget az előző évi alapján. Így egész évben a fűtésszámla rész a közös költségben ugyanaz.
Most tényleg menjünk le ovis szintre?
Ha magyar pékség 6 Ft-ért készít egy kiflit, a külföldi megy 100 Ft-ért, és 100 kifli kell, akkor mennyi lesz a kiflik ára?
Az elosztó hálózat aránya meg változatlan.
Az ipari fogyasztóik piaci ára eddig is 56 és 103 Ft között volt.
Itt egy levezetés
Ez a 240 Ft/kWh egy full baromság. Pont.