Oxigénhiány okozta az első kihalást
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(a következő irrelváns referenciára hivatkozásra már nem reagálok)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ismét csak visszakérdezés. Vagyis megfutamodtál kijelentésed bármiféle tudományos alapú igazolása kapcsán, noha kijelentetted hogy amit állítasz at tény. Próbálj meg a jövőben a tény szó helyett olyan jelzőket használni amik inkább arra utalnak hogy valójában csak te találtad ki.
"Akkor nincs semmiféle tény adat/tanulmány, jól értem hogy ez csak a te "érzésed"?"
Igen/Nem választ várok.
ui. Mondanom sem kell hogy ezen röpke topic-ban is már több érvelési hibát elkövettél(na ez ami tény). Ennyire primitív a vitakultúrád.
Naaa, meg tudod mondani, tudományos dolgozatokra hívatkozva?
Neeem, nyilván!
Mert egy hatalmas baromság, amit most itt számszerűsített formában követelsz! XD
Ahogy általában a többi "szám" is az volt, amihez ugyan így eddig máshol ragaszkodtál! ;)
LOL
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ez 2 nagyságrendnyi hiba, korábban 1%-os hibahatárt jelöltél meg mint elvárt pontosság, ettől elég messze vagy. Kéne közelíteni.
Akkor nincs semmiféle tény adat/tanulmány, jól értem hogy ez csak a te "érzésed"?
Nem kívánok egyedi lokális cherry picking-ekre reagálni, próbálj csak globális számokban gondolkozni!
XD
Hallgatás beleegyezés. Tehát szerinted amelett, hogy miközben több ezerrel több delfin pusztult el a Fekete-tengerben csak a háború miatt, és miközben nem található forrás rá, hogy mennyi a klímaváltozás miatt (valszeg nulla) ennek ellenére mégiscsak a klímaváltozás a legfontosabb környezeti kérdés, megelőzve minden/bármilyen más környezetátalakítás, környezetszennyezés kérdését.
Őöööö, nem monomániás hozzáállás ez egy kicsit? ;)
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.12.16. 12:39:27
Tehát az érvelésed egy visszakérdezés lenne egy konkrét lokális cherry picking alapú eseményre.
Visszakérdezés szerint várom az általad használt indefinit kifejezés pontosítását:
Elenyésző hozzávetőleges számszerűsítése? (0,1%, 10%, ?)
Múlt századi populáció 6 millió Jelenleg kb 253 ezer. Szerinted a klímaváltozás miat, és nem a szennyezés, hajózás, táplálék halat túlhalászata miatt csökkent 1/20-ra a számuk?
Idei adat, a háború miatt extrában elpusztult 5-10 ezer.
Klímaváltozás miatt extrában elpusztult: NULLA.
Szerinted?
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.12.16. 10:16:15
OK. Tehát a mostani helyzetről a modern ember hatásáról ezzel semmit nem kívánsz elmondani.
2. "klímaváltozás ennek csak elenyésző hatását jelenti!"
Elenyésző hozzávetőleges számszerűsítése? (0,1%, 10%, ?)
(vélhetően Nexus6 ismét csak bemond valamit ami mögött csak a kitalációja van)
Értem én hogy a fordítás megértése miatti öröm elvitte a tisztánlátásodat is, de én soha nem mondtam olyanokat, vagy érveltem azzal a cikkekel kapcsolatban, amit te így extrában találtál benne, bár kétségtelenül értékes információ az is. A cikkből annak végkövetkeztetését emeltem ki, mégpedig, hogy az afrikai nagytestű növényevők kihalása már azelőtt megkezdődött a környezet változása miatt, hogy az elsősorban vadászó életmódot folytató emberfélék megjelentek volna. Pont.
Viccet félretéve:
1. "Nexus6 egyenlőségjelet próbál tenni az "ancient hominim", és az emberiség közt, tipikus csúsztatás."
Ilyet én soha nem írtam!!! Söt az ember környezeti hatását tekintve épp az ellenkezőjét hangsúlyoztam, amit a cikk is bizonyít. Ha nem tudnám hogy milyen gyökér surmó vagy, akkor esetleg elnézném neked, hogy félreértetted. EZ a kijelentés nyilvánvaló HAZUGSÁG!!! Ha nem tudod alátámasztani, hogy hol értetted félre a szavaimat, értelmes ember ilyenkor bocsánatot kér. De tudom, hogy egy sunyi fax vagy ezért ezt is ELSUNNYOGOD.
2. "Nem a sokmillió éves távlat meg az Australopithecus ami releváns hatásal bírt, hanem az emberiség újkori története, és ebben valóban benne van minden tevékenységünk ami egy nem fenntartható model felé tolta a világot."
Bocsi de iyleneket sem mondtam, ugyanígy nem tagadtam hogy jelelenleg fajkihalást okoznánk, csak éppen ez egy korábbai NEM emberhez köthető 5 millió éve tartható környezeti változás miatti fajkihalás folytatása. Értem?
Lükegyerek!
Nem tudom, hogy mennyire vagy tisztában azzal a ténnyel, hogy a Földön jelenleg olyan 8 mrd ember él. Ennek ellátásához a mezőgazdaság, a bányászat, az ipar, a lakhatás, a közlekedési infrastruktúra tekintetében a szárazföldi területek és a tengerek jelentős átalakítása szükséges, ami ugye közvetlen hatással van az egyes adott területekhez lakó élőlényekre. Namost konkrétan mit/hogyan számszerűtsísek azon neked, hogy minek van nagyobb hatása az élővilágra, az hogy a szárazföld 90%-át közvetlenül vagy közvetetten átalakítottuk és folyamatosan átalakítjuk és mérgezzük, vagy annak ha van egy évtizedenként pár tized fok eltérés átlaghőmérséklet hatású klímaváltozásnak? Konkrétan hogy érzed, melyik a sülyosabb: az enyhébb telek, növekvő évi átlaghőmérséklet kisebb hőingással, vagy ugye hogy Sün Balázs portyázóhelyére egy 4 sávos autópályát építenek, Pók Pál kiesik a hálójából, mert halálramérgezték az aktuális szúnyogirtás során, Ponty Péter meg beledöglik a Tiszába, mert épp a bányatóból megint kapott egy extra adag cián/arzén/nehézfém koktélt stb?
Az a helyzet kiskomám, hogy nem én vagyok "klímaszkeptikus", hanem te vagy klímamániás, meg környezetvédelemtagadó!
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.12.15. 10:04:29
No evidence for ancient hominin impacts vs. Ehhez a kihalási eseményhez az ember kevésbé köthető.
Nexus6 egyenlőségjelet próbál tenni az "ancient hominim", és az emberiség közt, tipikus csúsztatás.
Nem a sokmillió éves távlat meg az Australopithecus ami releváns hatásal bírt, hanem az emberiség újkori története, és ebben valóban benne van minden tevékenységünk ami egy nem fenntartható model felé tolta a világot.
"klímaváltozás ennek csak elenyésző hatását jelenti!"
1. Elenyésző hozzávetőleges számszerűsítése? (0,1%, 10%, ?)
2. Ezt leíró tényadat/tanulmány linkje?
(vélhetően Nexus6 ismét csak bemond valamit ami mögött csak a kitalációja van)
Akit érdekel itt a tudományos cikk.
A nagytestű növényevő fajok száma több millió évvel az ember megjelenése előtt elkezdett csökkenni. A statisztikai korreláció arra mutat, hogy alapvetően a a CO2 szint csökkenése miatti növényzet átlalkulásának következménye. Nyilván az ilyen növényevők csökkenése a rájuk specializálódott ragadozók kipusztulását is magával hozta.
Másrészt:
Tény, hogy az ember KÖRNYEZETSZENNYEZŐ/KÖRNYEZETÁTALAKÍTÓ tevékenységének hatása a fajok jelenlegi nagyarányú kipusztulása, de a klímaváltozás ennek csak elenyésző hatását jelenti!
Gyengébbek kedvéért, ha egy állatot a vegyszerek, rovarölő szerek ölnek meg, akkor nem amiatt hal ki a faj sem, hogy közben az élőhelyén a klíma is megváltozott.
Az, hogy csökkentjük a CO2 kibocsájtást, az marhára nem fogja megfékezni a fajpusztulást!

Ehhez a kihalási eseményhez az ember kevésbé köthető.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.11.22. 08:30:39
A kihalás fajok eltűnését jelenti, nem egyedek vagy populációk nagyszámú pusztulását, az emberi faj pedig nem mostanában fog kihalni.
Én hiszek a technológia fejlődéses túlélésben, de a technologia drága és nem képes 8 milliárd embert ellátni... aki most szegény, annak drága lesz és nem jut... szerintem.
De komolyan, ezt azért nem számítják bele a nagy kihalásokba, mert nem nagyon maradt fosszília (nyilván) és túl régen volt, hogy érdemben vizsgálni lehessen, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló technológiák és bizonyítékok segítségével, tükrében.
A linkelt Wiki szócikk angol verziójában ott is van:
"The sudden injection of toxic oxygen into an anaerobic biosphere caused the extinction of many existing anaerobic species on Earth.<4>4> Although the event is inferred to have constituted a mass extinction,<5>5> due in part to the great difficulty in surveying microscopic species' abundances, and in part to the extreme age of fossil remains from that time, the Oxygen Catastrophe is typically not counted among conventional lists of "great extinctions", which are implicitly limited to the Phanerozoic eon."
Tehát jelenleg a kihalási eseményeket 541 millió évre visszamenőleg jegyezzük, és az első az Ordovícium vége felé volt. Az itt tárgyalt Ediacara végi kihalás sem tartozik bele a "jegyzett" 5 nagy kihalási eseménybe. :D
Összesen 31 kihalási eseményt ismerünk, ebből a Nagy Oxigenizációs az első, és 5 kihalási esemény előzi meg az Ordovícium végi kihalást, ami az első nagy kihalás az 5 nagy közül. :D
Valószínűleg a Nagy Oxigenizációs Esemény is hasonlóan jelentős kihalást okozott, mint a jelenleg számontartott 5 nagy kihalási esemény, csak nem tudjuk vizsgálni. De ha jól tudom, volt több oxigenizációs hullám okozta kihalás is, csak azokról se tudunk semmit... :D
WIKI - Nagy Oxigenizációs Esemény
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.11.19. 08:35:59