A forgalommal szemben ment egy Waymo robotaxi
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Viszont ha egy ember kovet el egy hibat, akkor talan tanul belole, de sokszor nem. A tobbi ember pedig vegkepp nem tanul belole, minden egyes vezeto a 0-rol tanulja ujra a vezetest.
Utoljára szerkesztette: t_robert, 2024.07.16. 09:03:33
Sajna eddig nem igazán tudott biztonsági és hatékonysági szempontból megdönthetetlen statisztikai bizonyítékot produkálni az önvezetés az előnyösségről. Az a gond, hogy az önvezető elsősorban szabályosan, a meghatározott szabályok, vagy példák szerint akar közlekedni, amíg az emberek, legalábbis nagyrésze biztonságosan, az emberi élet védelme érdekében.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
sztem ha az ember is ismert útvonalon megy akkor meg jobb mint egy robot jármű. Ismeretlen utakon produkáljanak és ott az ember sokkal jobb. ?
"Vagy minden tablat, utjelzest es jelzot digitalisra cserelnek, amit a netrol le tud tolteni a jarmu (lasd: cab signalling) vagy a bizonytalan esetekben csak lassan halad es megall az elso akadalynal."
szerintem a legrosszabb megoldás ez a digitális dolog. Annyi „jó” ember van a Földön, akik a tudásukat sz@rra használják. Elég, ha átkódolják a tábla azonosító ID-ját és már is a STOP tábla mást fog jelenteni. Sztem a megoldás az, hogy a kocsi vizuálisan ismerje fel a táblákat. Így ki van húzva az, hogy egy mókás hacker sz@rt kavarjon a táblákkal.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Az ismert utvonalakon mar most jobbak egy atlagos embernel. Viszont ha annyit beleraknak, hogy alljon meg elakadasjelzovel ha bizonytalanna valik, akkor mar nem fog balesetet okozni. Az ilyen rossz forgalmi savba hajtas ellen meg ketfelekeppen lehet vedekezni: Vagy minden tablat, utjelzest es jelzot digitalisra cserelnek, amit a netrol le tud tolteni a jarmu (lasd: cab signalling) vagy a bizonytalan esetekben csak lassan halad es megall az elso akadalynal.
ps: Az utkozeseket elkerulni konnyu, szabalyosan kozlekedni nehez. Ha az emberi vezetok kelloen ovatosan hajtananak, akkor nem lenne egy baleset sem, meg akkor se ha hibaznak. Egy MI eseten konnyu eloirni, hogy legyen ovatos, max. tobb dugot okoz amig nem eleg okos.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Amúgy meg anno mikor a jogsi vizsgám csináltam, olyan utcákban kocsikáztunk, ahol a sávom teljesen le volt fagyva, vastagon és nem egyenletesen. Szépen átmentem a szembejövőbe, mert az egész jó állapotban volt. A kereszteződés előtt visszamentem a sávomba, ha esetleg valaki be akarna kanyarodni, akkor ne legyen gond. A vizsgabiztos még meg is dícsért, hogy jól csináltam.
Na ezzel mit kezdett volna a robot?
Mindig is lesz olyan szitu, amire nem lesz felkészülve. Mi sem vagyunk mindenre felkészülve. Egy váratlan helyzetben akárhogy is reagálhatunk. A robottól elvárható, hogy a reakcióideje a miénk töredéke legyen. Még, ha nem is képes a legmegfelelőbben lereagálni, de legalább gyorsan tegye. Ember esetén a megfelelőség ugyanúgy kérdéses és még lassan is teszi.
Warning! Cargo bay open, shields are down!
A flipflop és a visszhang összehasonlítása: flipflop: eszem-iszom-eszem-iszom-eszem-iszom-eszem-iszom visszhang: eszem-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom
Viszont minden élőt ki kellene tiltani abból a forgalomból, mert csak zavaró tényezők volnának benne... (a táblák a humánoknak(?) kellenek(?))
Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2024.07.07. 19:18:19
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Ha ki akarnak cseszni az ilyen járművekkel, akkor azt már bebízonyították régen egy körrel, hogy nagyon egyszerű. De szabályosan ott te sem jössz ki.
Viszont addig nem szabadna megindítani a táblákrautalt robotközlekedést, amíg vannak rossz táblák.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Vagyis először rendbe kellene tenni a táblákat és jelöléseket, aztán lehet hibáztatni a szoftvert, ha hülyeséget csinál. De úgy néz ki, hogy itt is az emberi tényező volt a ludas.