Azért nyitottam mert véleményeteket akarom kikérni e szakma szépségeirõl ártalmairól. Elõny-hátrány? miért szeretitek-nemszeretitek ha ez a foglalkozásotok. Milyen egészségügyi követelményeknek kellett megfelelnetek. Milyen vizsgálatokon estetek át. És persze milyen pékkészítményeket szerettek mert arra is kíváncsi vagyok. Én erre jelentkeztem és nem tudom igazából mire is számítsak.
Én biztos nem lennék pék. Az a folyamatos korán kelés, a dög melegben kéne melózni nyáron a 40 fokban is, ááá... :/ Persze ha pékséget kéne vezetni, mint tulaj, az már más. Az jó biznisz, fõleg ha jó helyen van az üzlet, jó az áru.
Milyen egészségügyi vizsgálaton kell át esnem hogy alkalmas legyek apék foglalkozásra? Azt mondták tüdõszûrés biztos lesz. 5-én kell menjek ahova küldtek képzésre ,de nem tudom elõtte vagy utána menjek el vizsgálatra.
hát nagy elõnye hogy beleverheted más kenyerébe
:D és elküldöm neked. Az ilyenek akik ezt csinálják nagyon szemetek.
Én régen (még a 80-as évek elején, Körmend, Mónus Illés utca, ma már csak az épület van meg) két suli között lenyomtam 3 hónapot egy pékségben. Kézi vetésû kemencék voltak (2*2), csak a dagasztás ment géppel. Volt olyan, hogy szombat éjfélkör elkezdtünk dolgozni és délután 1-ig nyomtuk mint az állat. A ~13 óra alatt 98q (igen, 98 mázsa kézzel) kenyeret sütöttünk. Mindezt négyen. A belem kilógott a fülemen :D De így visszagondolva nem volt rossz. A frissen sült pékáru illata meg isteni! Na meg a friss, még meleg kenyér íze is. Mondjuk annyiban más volt mint a mostani, hogy nagyon odafigyeltek a minõségre. Az a kenyér kenyér volt, nem ilyen felfújt szar mint amiket most lehet kapni sok üzletben. Azt hiszem ha mi ilyen kenyereket sütöttünk volna, akkor az öreg Ketyera (ez volt a beceneve a"fõfõ" péknek) szilánkosra tördelte volna a kezünket.
Szerintem jó szakma, semmivel sem rosszabb mint akármi más. Ráadásul enni mindig kell!
-Ráadásul enni mindig kell! - Egy ismerõsöm mindig azt mondja :éhes ember mindig lesz. Emiatt is jelentkeztem erre. Volt már olyan kenyér itthon aminek a fele lyuk volt, na az nem érte meg az árát :( Egy kis potyakaja akadt mindig? Szeretem a hasamat :D Nehéz meggyúrni eg ykenyeret?
ennyi erõvel mennyé sírásónak halott mindíg lesz és ott van jatt is , meg nem olyan unalmas mint a pékség mert a sínek menti testrészkereséstõl a kopórsólengedésen át az özvegyb*szásig beletartozik minden ...
Én komolyan el akarom végezni a képzész és ezzel akarok majd foglalkozni. Mire figyeljek oda majd nagyon, hogy jó és ügyes legyek?
Nekünk annak idején azt mondták (a kenyérgyárban is meg a finomáruban is), hogy annyit eszel amennyit akarsz csak kivinni nem lehetett. Azt, hogy most mi a "divat" nem tudom de gyanítom most sem szólnak meg ha eszel egy kiflit vagy csigát. Mint mondtam a dagasztás gépel ment. A Ketyera néha gyúrt de abból mindig langallót (kenyérlángos) csináltunk, jól megfokhagymáztuk, vettünk tejfölt és zabáltunk :)
Azért a frissen sült kenyérrel vigyázz! Nem tesz jót a gyomornak a még forró kenyér.
a halottkém az orvos nem csicska, amíg nincs meg az összes "cucc" lehet keresgélni több százméter hosszan a susnyásba , állítólag volt olyan hogy a rókát kellett kergetni mert elcuffantott valamit ...
Én már 22 éve üzöm a szakmát,de még gyürüsujj levágáson kívül,nem nagyon láttam sulyos balesetet.Csak azt az egyet,de az még a mai napig bennem maradt.Meg 1 sofõrt,aki meghalt a raktárban
Hullákkal abszolút nem fogok foglalkozni. Mert testközelbõl éreztem az egynapos felfúfódott hulla szagát és nem kellemes . Rosszabb ha légfrissítõ is van fújva a helyiségbe. Azért egy pékségben gondolom hogy nem hullaszag van.
meg persze lesz kérdés, hogy hogyan kezeli ha jön a reklamáció hogy egeret, csótányt fél hullát találtak a kenyérben. a helyes válasz pedig a sörétessel.
ha már pizzatésztát meg lángostésztát tudok csinálni az már valami? Jó alap?
- mit tesz ha a raktárban találja a sofõrt holtan ? - hány egér megengedett 1 mázsa kelttésztában ? - hogy viseli a meleget (ez nem szexuális célú kérdés) ? - mitõl dagad meg a kakaóscsiga tetejének közepe ha szeleteléskor egy síkban van ? - miét rosszabb a hullaszag illatosítóval ?
Dagasztónak lenni amugy kurva jó,hatalom van a kezedben,de óriási a felelõsség.Én szeretem,mindennap ezt csinálom.Kivétel most a héten,mert szabin vagyok