A Windows és a Linux is ugyanolyan költséges

A Windows és a Linux is ugyanolyan költséges

2005. április 5. 12:59, Kedd
A Yankee Group legújabb felmérése szerint az észak-amerikai vállalatok többsége úgy vélekedik, hogy a fenntartási költségek terén nincs jelentős különbség a rivális operációs rendszerek között.

Laura DiDio, a csoport elemzője elmondta, hogy a két platform közötti legnagyobb különbség az alkalmazások fejlesztéséhez, illetve a hálózatba kötött szerverek védelmének biztosításához szükséges időnél figyelhető meg. "Tanulmányunk alapján könnyen belátható, hogy a költségek nem állnak összefüggésben az egyes operációs rendszerek funkcionalitásával" - jelentette ki DiDio.

A független felmérésben részt vett vállalatok 88 százaléka szerint a minőség, teljesítmény és megbízhatóság terén a Windows egyenlő szinten van a nyílt forráskódú operációs rendszerekkel, sőt, sok esetben jobban teljesít azoknál. A Microsoft szoftverét támogató vállalatok nagy aránya meglepő lehet, hiszen az elmúlt években a Linux látványos előretörésének lehettünk szemtanúi, és nemcsak az üzleti szférában érdekelt csoportok, hanem számos kormány is a nyílt forráskódú platform mellett foglalt állást. Igaz, a Linux terjedésével kapcsolatban nem szabad elfelejtenünk, hogy a növekedés legfőképpen a Sun Unix-alapú szervereinek rovására ment végbe, és kevésbé érintette a Microsoft dominanciáját.

DiDio elmondása szerint a felmérés során az is kiderült, hogy a vállalatok többsége általában nem cseréli le a teljes szerverparkot, hanem a két platform egyfajta egyvelegével igyekszik kibővíteni funkcionalitását. Ez a megoldás nem feltétlenül a legjobb, de eddig nem okozott nagy problémákat.

A vállalatok növekvő bizalmát jelzi az operációs rendszerek biztonsági szintjét felmérő tanulmány: az egytől tízig terjedő skálán a Windows 7,6-os besorolást kapott, ami csaknem a duplája a tavalyi eredménynek, míg a Linux megőrizte tavalyi 8,3-as osztályzatát. A Yankee Group szerint a Microsoft iránti növekvő bizalom a vállalat erőfeszítéseinek és a havi rendszerességgel megjelenő javításoknak köszönhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások