Ever 17

Ever 17

2006. szeptember 1. 23:20, Péntek


Kiadó: Eidos
Fejlesztő: Kid
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 400 MHz Pentium III, 128 Mbyte RAM, 32 Mbyte-os videokártya, 1,4 Gbyte szabad hely
Ajánlott: Intel Pentium IV, 512 Mbyte RAM
Hasonló játékok: Grim Fandango, The Longest Journey, Act of War
Kategória: kaland (regény)

A nyári uborkaszezon lezárásaként egy igazi kuriózumot helyeztünk a nagyító alá. Szinte csodával határos, ha japán manga anyag elérhető PC-n is, ezért is érdekes a Hirameki International gondozásában megjelent Ever 17: Out of Infinity. Játéknak kicsit erős lenne nevezni, maradjunk az interaktív regény kifejezésnél.

A konzolosok már jó ideje ismerhetik a tavalyi év nagy sikerének számító darabot, nyilván épp ez a siker motiválhatta a kiadót, hogy átültesse PC-re is a sztorit. Mielőtt belekezdek a konkrét ismertetésbe, el kell mondani, hogy senki ne várjon komoly, szerteágazó történetet bonyolult döntéssorokkal, vagy a párbeszédekben a válaszok kiválasztásának egymásutánjából fakadó bonyodalmakat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Ever 17 igazából egy regény, melyre olvasóként valamilyen szinten behatással vagyunk, de messze nem olyan interaktív, mint egy akciójáték. Bár a lineáris TPS-ekhez képest még talán több a variáció, de itt nincs meg a mozgás szabadsága. A játék során végig állóképeket, esetleg némi animált hátteret szemlélünk majd, viszont a szövegekből minden kiderül.

Az igazat megvallva ez egy igen jó megoldásnak tűnik a monitorra rágyógyult gyerekek fantáziájának fejlesztésére, hiszen azt az érzetet kelti, mintha látnánk, hogy mi történik, de a mozgást, a folyamatokat szövegesen kapjuk. Nyelvleckének sem utolsó, akár ékes angolunkat eleveníthetjük fel vele, de lévén az összes beszédhang japán nyelven van, kisilabizálhatunk bármit a felirattal összepárosítva. Konicsua (bocs a fonetikusért)! Ennyit nekem is sikerült megtanulni, de a játék főmenüjéből elérhető milliónyi mondatminta a különböző karakterekhez. Ha valamikor Japánba indulnék, akkor bizonyos, hogy elővenném a játékot és néhány alapdolgot memorizálnék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játék igazi manga románc. Az egyszerűség kedvéért öt leányzó egyedi történetén keresztül vezet az út a végkifejletig, melyeket külön szcenáriókban ismerhetünk meg. Ráadásul az elején választhatunk két karakter közül, ami nagyban befolyásolja majd a játékban, hová juthatunk el és hová nem.

A romantika elengedhetetlen a feladványok megoldásában, jobban mondva, ha sikerül valamelyik hölgy fejét kicsit jobban elcsavarni, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. A játék fináléja pedig kizárólag akkor érhető el, ha mind az öt projekt sikerrel zárul. Ennek ellenére mégsem egy klasszikus szerelmi történetről van szó, hisz a lényeg nem az életreszóló érzelmek megtalálása, hanem a különböző rejtélyek felfedése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások