Jumurdzsák Gyûrûje - Kaland Egerbõl

Jumurdzsák Gyûrûje - Kaland Egerbõl

2007. április 13. 17:29, Péntek


Kiadó: Private Moon
Fejlesztő: Private Moon
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium III, 256 MB RAM, DVD-meghajtó
Ajánlott: Intel Pentium IV, 512MB RAM, vonatjegy Egerbe
Kategória: kalandjáték

A magyar fejlesztésű játékokról általában a világháborús RTS jut mindenkinek eszébe, pedig szökőévenként egyszer megjelenik valami tényleg egyedi is a hazai piacon. A zeneszerzőként ismert Pierrot boszorkánykonyhájából mostanság bukkant elő az első igazán magyar klasszikus kalandjáték, ami Eger városának misztikumát veszi alapul az izgalomkeltéshez. A Jumurdzsák Gyűrűje félig játék, félig egy izgalmas film Jonathan Hunt öt napjáról.

"Történetünk főhőse egy fiatalember, egy New York-i újságíró, Jonathan Hunt. Apai ágon az Agon főhősének, Samuel Hunt professzornak a dédunokája, míg anyai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik. Édesanyja halála után úgy határoz, életében először Magyarországra utazik, és ha már ott jár, feltétlenül felkeresi gyerekkora egyik kedvenc regényének, az Egri csillagoknak színhelyét, Eger városát is. A könyv egy réges-régi darab, az első kiadás 1901-ből. Dédapjától származik, titokzatos eredetére két mellékelt levél utal, amelyet egy bizonyos Ábray Pál nevű professzor írt egykoron Samuel Hunt-nak. A rejtélyek és a történelem szeretetét vérében hordozó Jonathan elhatározza, hogy Egerben járva megpróbálja felkutatni a magyar professzor leszármazottjait."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Jonathan teljesen naívan érkezik Egerbe, számára az álmos kisváros egy ismeretlen, rejtélyes homály. A magyar valóságról szerencsére tudomást sem vesz, pedig a koszos Füzesabony-Eger személyvonat kocsijai a filmben is jól tükrözik az amerikaitól különböző világot. A történelmi kisvárosba megérkezve hamar új barátokra lel, például a csábos Juli (Tourinformos lányka) személyében, illetve Ábray professzor egykori segédjének leszármazottjára, aki ugyan hamar távozik az élők sorából, de fontos lökést ad a történetnek.

A mese elsősorban az időutazásról szól. Feltételezések szerint Gárdonyi Géza Ábray professzort bízta meg azzal, hogy készítsen egy időgépet, amivel visszaküldhetnek valakit a török megszállás idejére, hogy az Egri Csillagok regény a lehető leghitelesebben fesse le keletről jött vendégeinket. Ugyan semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy sikerült a kísérlet, de az említett öregúr, Jámbor Mihály nagyapja, a segéd fura körülmények között halt meg. Sőt később kiderült, hogy a koporsója üres volt, a hátrahagyott levelek pedig mind azt támasztják alá, hogy az időutazás sikerült. Igaz, Jámbor Zsigmondnak nem retúr jegyet váltottak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet öt teljes nap eseményeit dolgozza fel, valójában nem túl hosszú, körülbelül egy átlagos FPS-játék történeti szálához lehetne hasonlítani. A rejtvényekkel és a bóklászással együtt viszont több mint 10 órányi nettó szórakozást ígér a játék. A helyszínek mindegyikéről 360 fokos panoráma fotó készült, a fontosabb történések pedig pár másodpercestől akár tíz perces hosszúságú videóbetét formájában jelennek meg.

A belvárosban a játék végére szinte minden fontosabb helyet bejárhatunk a Dobó tértől a Líceumig, borospincék, kávézók, lakás, kórház, Bazilika, Minaret és sok egyéb valós helyszín bukkan fel, ami szívet melengető lesz azoknak, akik ismerik a valóságban is a várost. Persze a történet tartogat némi meglepetést is fiktív helyekkel, de poént lelőni nem szeretnék előre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások