Imperium Romanum

Imperium Romanum

2008. május 10. 11:32, Szombat


Kiadó: Kalypso Media
Fejlesztő: Haemimont Games
Honlap

Platformok:
PC

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,7 GHz, 512 MB RAM, 1,5 Gbyte szabad hely, DirectX 9-et támogató videokártya Geforce 3+
Ajánlott: Intel Pentium IV 2 Ghz , 1 Gbyte RAM, nVidia Geforce 6600GT+
Hasonló játékok: Caesar IV, CivCity: Rome
Kategória: történelmi városépítő szimuláció

Római városokat építeni ősi gamer szokás, a latinos nevű Imperium Romanum pedig erre ad újabb lehetőséget. A játék messze nem forradalmi, nem hoz be új elemeket, sőt egyes részeken egyszerűbb is, mint társai, de ugyanakkor szép és kellemes, egyszerű, mégis hosszú szórakozást ígérő. Róma történelmének kiemelt pontjain cammoghatunk végig városról-városra.

Elsőként a fájlcserélők egyikén lettem figyelmes a címre, de amint láttam, hogy mindössze 1 Gbyte körüli mérettel próbál labdába rúgni, azt gondoltam, hogy bizonyára egy gagyi próbálkozás. Majd miután megérkezett a magyar változat, azt gondoltam, hogy ha már itt van, megér egy próbát. Az intro alatt eredeti prekoncepcióm továbbra is fennállt, hiszen egy elég gyenge bevezető animáció után egy közepes, igaz átlátható menübe érkeztem meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A meglepetés ezután ért, hiszen a játékot bármilyen módban elindítva a városépítős játékoktól megszokottól jóval kidolgozottabb megjelenítés fogadott, szép és életszerű épületekkel, kellemes effektekkel és izgő-mozgó városi élettel. Aki a Caesar sorozatot, illetve a hasonló műfajú játékokat az elmúlt 10-12 évben végigkövette és még mindig lelkesedik a műfajért, az bizonyára nem ódzkodik attól, hogy huszonhatodik alkalommal is nekivágjon. Minden darabnak megvan a maga bája, a maga specialitása, annak ellenére, hogy sok újdonságot nehéz lenne behozni, hiszen a Római Birodalom korszaka nem változik.

A tutorial végigpörgetése után három különböző játékmód közül választhatunk. Az első egy időegyenesen való hadakozás, ahol a korai Rómától elindulva a birodalom újabb és újabb városait kell rendbeszedni, megvédeni vagy éppen a kereskedelmét felvirágoztatni. A második játékmódban különálló küldetések közül válogathatunk, ami első pillantásra úgy tűnt, hogy igazából ugyanaz, mint a másik, csak nem kell sorban menni, míg a harmadik mód, a nagy és dicsőséges Róma belvárosának utolsó simításait várja el tőlünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kevésbé fanatikusok számára visszatetszést keltő lehet, hogy gyakorlatilag minden pályán szinte ugyanaz a feladat: adott a főtér, a Forum, ami köré házakat és szolgáltatókat építve megalapozzuk a pixelrómaiak létezését. Gondoskodni kell a nyersanyagokról és lehetőség szerint arról, hogy mindenkinek legyen munkája, mindenkinek legyen mit enni, inni és az épületek karban legyenek tartva.

Ha ellenséges mozgás is van a környéken, akkor hadsereget kell toborozni, a megfelelő pillanatban pedig ráuszítani az ellenségre. Nem hangzik bonyolultan és tény, hogy nem egy Simcity 4 bonyolultságú összefüggésrendszerről van szó, de hobbidemszkyknek nem is baj, ha többezer aspektus helyett elég pár tizet figyelgetni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások