15 hüvelykes OLED TV-t mutat be az LG

15 hüvelykes OLED TV-t mutat be az LG

2009. augusztus 31. 13:29, Hétfő
Bár a technológia újdonsága és a magas gyártási költségek eddig megakadályozták a nagyobb méretű kijelzők megjelenését, az LG most szeptemberben áttörté a lélektani korlátot.

Az AM-OLED (active-matrix organic light-emitting diode) technológiával készülő kijelzők nagy előnye, hogy a most már hagyományosnak mondható LCD-panelekhez képest élénkebb színeket jelenítenek meg, jobb képminőséget produkálnak, mindezt pedig alacsonyabb fogyasztás mellett teszik. A gyártóknak azonban mindeddig gondot okozott a költségek magas szintje, amit most az LG hidalna át.

A vállalat ugyanis jelezte, hogy a szeptemberben esedékes IFA 2009 kiállításon a nyilvánosság előtt is lerántaná a leplet 15 hüvelykes modelljéről, amely elsőként kerülhetne kereskedelmi forgalomba ilyen méretű kijelzővel. Az OLED-fejlesztések ugyanis egyelőre csak a csúcskategóriás mobiltelefonokban és egyéb hordozható megoldásokban hódítanak, ahol emberi áron jelenhetnek meg a készülékek fontos komponenseként, a 11 hüvelyknél nagyobb méretű példányok már túlságosan drágán készülnek.

Az első ilyen kijelzőt még a Sony mutatta be 2007-ben, azóta piacra is dobták megoldásukat, ám ezt nem követték a további változatok, a költségekre hivatkozva meg sem kísérelték a nagyobb készülékek megjelentetését. Ugyanígy álltak a dologhoz a vetélytársak is, a televíziós piacon második helyezett LG azonban a jelek szerint közel áll az áttöréshez. A cég egyik vezetője elkottyantotta, hogy a nem túl távoli jövőben szeretnék bemutatni a 40 hüvelykes változatot, amely már valóban nagy előrelépést jelentene - feltéve, hogy nem horribilis áron érkezik majd.

A 15 hüvelykes OLED TV novemberben jelenne meg Japánban, a tengerentúlra pedig jövő év elején érkezne meg, egyelőre ismeretlen áron.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások