Drasztikus bün­te­té­seket kaphatnak a közösségi oldalak

Drasztikus bün­te­té­seket kaphatnak a közösségi oldalak

2017. március 15. 15:34, Szerda
A német igazságügyi miniszter rendkívüli szigorral bírságolná meg a hatóságokkal nem együttműködő platformokat.

Heiko Maas (SPD) törvénnyel akarja kényszeríteni a közösségi portálokat az illegális tartalmak és a gyűlöletkeltő bejegyzések minél gyorsabb és hatékonyabb törlésére. Amelyik honlap üzemeltetői nem működnek együtt, azokat drasztikusan megbüntetné. Azok pedig, akik csak részben vagy nem időben távolítják el a kifogásolt anyagokat, vétséget követnek el - többek között ezt tartalmazza a politikus által elkészített és benyújtott törvénytervezet.

A dokumentum értelmében a vétségeket magánszemélyek esetében 5 millió euróig, míg vállalatok esetében 50 millió euróig terjedő pénzbírsággal sújtanák. De pénzbüntetést lehetne kiszabni akkor is, ha a közösségi oldal részben vagy teljes mértékben nem tenne eleget az illegális vagy gyűlöletkeltő tartalmakkal kapcsolatos jelentési kötelezettségének.

Maas kijelentette, hogy a cégek jelentési kötelezettségének köszönhetően ugyan javult a helyzet, de ez önmagában nem elegendő. A legújabb számok azt mutatják, hogy túl kevés vitatható tartalmat törölnek az üzemeltetők, ráadásul a folyamat túl lassú. A legnagyobb probléma továbbra is az, hogy a közösségi hálózatok nem veszik elég komolyan a tagjaik jelzéseit. A felhasználók által jelentett törvénytelen tartalmaknak a Twitter csupán az 1, míg a Facebook csak a 39 százalékát távolítja el. A YouTube esetében ugyanez az arány 90 százalék.

A döntéshozók arra akarják kényszeríteni a közösségi platformok üzemeltetőit, hogy a közeljövőben tegyenek elérhetővé a tagjaiknak egy könnyen felismerhető és elérhető eljárást, amely segíthet a jelzések továbbításában. Ezenkívül elvárás a jelenleginél gyorsabb reagálás. A felhasználói panaszok esetében ezentúl haladéktalanul meg kellene vizsgálni, hogy azok büntetőjogilag jogosak-e és a vitatott anyagokat 24 órán belül kötelező lenne törölni. Minden illegális tartalmat pedig legkésőbb 7 nappal a panasz beérkezése után el kellene távolítani a közösségi hálózatból.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője már tavaly novemberben elmondta, hogy a platformoknak is el kell fogadniuk a társadalmi játékszabályokat, ezt ugyanis az amerikai cégek nem érzik teljesen magukénak. Volker Kauder, a CDU német parlamenti frakcióvezetője hozzátette, hogy gondoskodni kell arról, hogy a jog a közösségi portálokon is működjön, a szigorítások mellett nem lehet elmenni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások