sült vért még csak simán kenyérrel ettem...olyan mint a pirított máj (szal finom)
Én a rántottát csak lájtosan csinálom...4 tojás, mindenképpen tejjel felverve, közepes hagymadarabok üvegesen fõtt császárszalonna csíkok, vagy száraz csípõs parasztkolbi és ha megsült a tetejére snidling...csak friss házi kenyérrel, esetleg burgonyáskenyérrel..jah és legalább egy liter tejjel lekisérve:)
amúgy a sült vér tényleg nagyon finom :) bár ahogy az lent látszik én most kicsit rámentem a csípõsebb ízekre...
tudtok élni:)
igen, az egész jó ha azt a buta vegetát kihagyod szerintem... ha már fûszer, akkor pirospaprika meg ilyesmik
milyen falusi rántotta az, ha vegetát teszel bele???
Falun, disznóvágáskor ezt meg lehet fejelni a levágott disznó alvadt vérével, amit felkockázva megpirítunk és mehet a szokásos módon a többi alkotõ elem.
Falusi!!! tojás (a supermarketekben kapható tojásnak alig van színe...), kevés tej, hogy könnyebben el lehessen keverni, aztán meg lehet szórni vegetával vagy más fûszerkeverékkel. Jófajta, mondjuk kolozsvári szalonnát szépen megpirítani (nyami), aztán mehet a fej hagyma. Izlés vagy hangulat szerint apróra vagy durván aprítva. Éppen hogy csak megkapatni. Pár karika szárazkolbász aztán usgyi rá a tojás. Sajtot csak ritkán teszek bele, mert az már nagyon telít. A vége elõtt még rászórunk egy kevés aprított újhagyma zöldjét vagy snidlinget. A rántottát nem szabad szárazra sütni! Tálalásnál szépen meg lehet szórni borssal, paprikával. Friss kenyérrel vagy zsemlével és tejjel szoktam elfogyasztani. Isteni táplálék. Nem tudom megunni!
Tükör tojás: serpenyõbe szeletelt bacon, rá 3-4 tojás, a tojásra meg mehet a reszelt sajt. Lefedni és pár percig sütni. Ezt sem szeretem szárazon, azt imádom, amikor még belül folyós a sárgája
igen, van a hûtõpusztító változat is :o) de a kukoricás currys az nem túl erõs... nekem :D
egyébként kóbi + a tetejére reszelt füstöltsajt :)
ma többet írtunk ebbe a topicba 1 óra alatt, mint 2 éve öszesen :)
hagyma+tejföl
amgy szereintem az ilyenek mindig ugy keszul hogy: nah mi van meg itthon amit bele lehet tenni?
konzerv-kukorica lecsöpögtetve megszór curry fûszerekkel, megpirít egy kicsit, aztán pár csepp víz rá, letakar - párol egy pár percig. addig tojások összekever, egy kis joghurt vagy tej bele, ha túl sok volt a fehérje akkor 1 pici liszt, fûszerek, reszeltsajt esetleg - és a párolt-pirított currys kukoricára rá. jelenleg ez a kedvenc :)
Omlett száx,rántotta rulz!!
Én ezt csak a Dexterben szerettem:) "Omlett du fromage"
Az az igazi, ha nem reszelt sajtot raksz bele, hanem darabokat. Marha jól elolvad benne, és jobban lehet érezni az ízét. A reszelt sajt kicsit "eltûnik" a rántottában.
Vajon virslit és hagymát megpirítani, a tojásba egy kávéskanál tejfõl, vagy egy kis tejszín, ha elkészült pirospaprika rá.
A rántotta nálam szalonnával kezdődik, ha már üvegesre sült, jöhet a hagymapirítás, aztán esetleg sonka, kolbász, virsli, de ha ezek nincsenek, az alaptól már eleve fincsi lesz a cucc.
Szoktatok kis tejet keverni a tojáshoz?
Próbáljátok ki egy kis reszelt sajttal is! (mármint: belekeverni a tojásba sütés elõtt :) )
Akkor sorry! Ezennel a TMa neve: Rántotta/Omlett!:]]] Receptek, kaják fórum jöhet:)))
Sárgáját kikeverni tejjel (esetleg tejszínnel), kicsi sóval és kevés lisztel. Fehérjét felverni habnak és ezt óvatosan belekeverni az előbbi masszába. Ezzel az eljárással egy nagyon könnyű tésztát kapunk. Ezt kell azután megsütni vajban, majd utána ízlés szerint megtölteni. :)
Meg1ezik az ízlésünk :) Mindenki szalonnával eszi a tükörtojást de én inkább jól megvajazom a serpenyőt! Mostanában lehet génmanipulált tojásokat venni amiben 2 sárgája van, abból bele nyomsz 2őt 3at, szórsz rá vegetát, estleg valami húsdarabot(apró szeletekre vágott párizsi, sonka vagy kolbász) és már kész is a pompás reggeli :)
Omlett: összekutyulud a tojást, megsózod, reszelsz bele szerecsendiót, öntessz hozzá egy kis tejszínt, adsz hozzá reszelt sajtot, ha ügyetlen vagy, lehet hozzá egy kis lisztet is adni majd úgy sütöd meg, hogy egészben maradjon
Tojásrántotta: összekutyulod a tojást, és folytatod a kutyulását a sütés közben is :)
Mindkettőt lehet cifrázni, de fontos, hogy az omlett mivel tejszínes étel, "mérsékeltebben" kell az adalékanyagokkal bánni, pl. abba mehet gomba, zöldborsó, míg a rántottát lehet vadítani keményen: sültkolbász, bacon szalonna, párizsi, hagyma meg amit megtalálható még a hűtőben
A rántotta fullosan jó:
Hagyma, paprika, kolbász, gomba, jó sok fűszer és persze a tojás nem keményre sütve! Koleszterin rulez!
Az omlett olyan lepényszerű, míg a rántottánál sütés közben csak úgy szimplán kevergeted és akkor olyan sárga trutyi lesz belőle.
Egyébként meg a sajtos-szárazkolbászos (saját specialitás) az igaz, amelynél a rántottának picit narancssárgás-arany színű a szárazkolbászból kisülő zsír miatt.