hátha vki hasznosnak találja: basic brewing show, ahol kipróbálnak recepteket és még guglin lehet találni jópár hasonlót, meg receptgyûjteményt fórummal
meg az h 15k az alapanyag hozzá amibõl elvileg olyan 3x28 üveg sör jön ki ha jól értelmezem szal jó nagy átbaszás :D
Ezzel a géppel a legnagyobb baj, hogy pont azt veszi el, ami a sörfõzésben élveztet: hogy magad választod az alapanyagokat, végigköveted a folyamatot, és szíved lelked benne van (attól még hogy kalap fos).
A rozslisztet leforrázzuk, majd 3-4 órán át kelesztjük. Felforraljuk a vizet, és beleteszünk sütõbe pirított rozskenyér darabokat, mentalevelet, és ízlés szerint cukrot. Szobahõmérsékletre lehûtjük, és hozzáadjuk a rozslisztbõl készített kovászt. 24 órán keresztül erjesztjük.
receptedet megosztanád velünk, érdekelne. :) tudok találni én is persze, de érdekelne a tiéd, mert ezek szerint az egy jó recept ha többször csináltad már. :)
én kvászt szoktam készíteni, azt az orosz kevés alkohol tartalmú sört/üdítõt amit kenyérbõl készítenek (sok kiesõ szárazkenyerem volt,aztán sajnáltam kidobni és így hasznosítom)
így van ezért van minimális íz különbség is a csapolt és a sima között! Ez minden sörnél így van a hordóban nincs szénsav csak a palackozottban! sõt íz különbség fõleg a co2 palac fogyásánál érezhetõ durván, minél gyengébb a co2 benne (apróbbak a buborékok jobban beoldódik a szénsav) annál savanykásabb íze van a kicsapolt sörnek (a sör ugyan az csak a szénsav más :D ) úgyhogy ilyenkor nem a sört kell köpködni meg hibáztatni hogy szar, me "a vége a hordónak" köze nincs hozzá a co palack van kifogyóba :DDD ezt sem árt tudni! ;)
egy korábbi hozzászólásban volt az a "dugó" na az a jó, mert azt nem lövi ki a keletkezõ szénsav, de el se engedi mintha nyitva hagyod!!!! de ha nagyon érdekel kémiailag a dolog és nem hiszed, akkor fedd le valami lufi szerû dologgal és meglátod hogy felfújja a keletkezõ co2 !
Olvasd el és értelmezd a kommentet amit írtam. Pont azt pofázom, hogy nehogy arra számítson, hogy buborékos lesz a sör, mint ahogy rendesen kellene. Egy FOS lesz.
háát nem is tudom...férfi létére az ember legalább ennyivel legyen tisztába...! De legalább most tanult valamit õ is! Ez a topik legalább értelmes dologról szól...sör!
"Az alkoholos erjedés során cukorból az alkohol mellett szén-dioxid is keletkezik, ami vízzel reakcióba lépve szénsavat ad. Ilyen módon kerül szénsav pl. a sörbe és a pezsgõbe. " wiki... meg egyébként is alap kémia Sokan benézik és azt hiszik, a palackozóban nyomják fel patronnal a sört! (tévesen kiindulva a csapolt sörbõl)
A csapolt sör máshogy készül!!! Azért nincs benne szénsav mert a hordók szétpukkannának, vagy kispriccelnék az összes sört a szállítás miatt! Ezért kell hozzá külön CO2 palack a söröshordó mellé! Amit te "fõzni tudsz" az a hagyományos üveges sörhöz hasonló! Az üveges dobozos, stb sörbe NEM utólag teszik a szénsavat!!! Ne tévedj el! Én már többször végigjártam a Borsodi(Bõcs) és Dréher (Pest) sörgyárat, sõt a tesóm a Pécsisörnél dolgozik!
Ettõl fügetlenül utólag kell szénsav a sörbe, a csapológép is emígyen mûxik, sör és széndsavpatron KELL hozzá. Ettõl fog habzani/gyöngyözni a jó szénsavas sör.
Láttál már sörfõzdét? Szerinted ott palackból nyomják bele a szénsavat mi???!! lol Az erjedés (anaerob)során co2 keletkezik, amibõl lesz a (gyk) buborék a sörben! Ezért kell a végén lezárni és állni hagyni!!!!
A kukoricából erjedés útján alapból alkohol lesz!!! A malátából stb nem azért kell hozzá élesztõ! A mai bio-etanol üzemekben is kukoricából csinálják az etanolt! Kukoricából bármit lehet csinálni....lásd cukor(cocacola) alkohol..stb
4,5-5 kiló kukorica (szárított. gondolom dara is jó.) 17 liter víz 5 rúd fahéj 8mexikó barnacukor kúp (fél kiló (barna)cukorral helyettesíthetõ szerintem.) citrom és narancshéj
1, Sütõben, takarékon aranybarnára sütni a kukoricát. 2, Minden hozzávalót beönteni és összekeverni egy jó nagy edénybe. 3, Eltenni erjedni, hideg helyen 8-9 nap, meleg helyen 4-5 nap is elég. 4, Ezután át kell szûrni és már fogyasztható is.
kb 15 éve volt egy virágkora az otthoni sörfõzdéknek, sorra építették a kis üzemeket vidéken. Nem lavórban a konyhában, hanem profi felszereléssel. Igencsak fos minõség volt mindegyik, még egy mostani legalsóbb kategóriás magyar sörgyári termékkel összehasonlítva is.
Aztán hoztak valami rendeletet, aminek nagyjából senki nem tudott megfelelni és szépen bezártak.
Vannak dolgok, amik gondolati szinten kurvajónak tûnnek és jobb is ha megmaradnak ott. Ez a házi sörfõzés ilyen :)
szeretném lezárni ezt az üveges sör úgyis jobb témát, ugyanis nem az a célom, hogy jobb sört fõzzek, mint pl. a hoffbrau münchen, hanem egyszerûen a fõzés öröme és amiatt, hogy a saját fõzetedet ihatod. biztos ti is többre tartjátok a "nagymama lekvárját", mint a boltit. itt is pont ugyanerrõl van szó.
* 1 kg cukor, 15 dkg gyömbér, * 1 kg méz, 1/2 dl borecet, * 3 tojás, 3 dkg élesztõ.
Elkészítés: A mézet és cukrot összekeverjük, a meghámozott és összenyomkodott citromot, borecetet és a õrölt gyömbért hozzáadjuk. Ezután 2,5 liter forró vizet ráöntünk és megvárjuk amig kihül. Akkor hozzákeverünk 3 tojás sárgáját és 3 dkg élesztõt. 2 - 3 napig mérsékelt meleg helyen tartjuk, majd üvegekbe töltjük. Lehûtve fogyasztjuk.
----------------------------------------------
Gyömbérsör 2.
A gyömbérsör alkoholmentes ital. Egy bõ hét alatt lehet elkészíteni.
Elkészítés: Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztõt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál õrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. Ez követõen 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanálnyi õrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szûrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét. Az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el.
Elkészítés: A malátakávét, komlót és a cukrot 6 liter vízzel addig fõzzük, hogy 5 liter legyen belõle, majd hûlni hagyjuk. Ha kihûlt, egy csészényit kiveszünk belõle, és az élesztõt feloldjuk benne. Ezután 6¦8 órán keresztül állni hagyjuk, leszûrjük és palackozzuk. Az üvegekbe 10 %-nyi helyet hagyunk. 4-5 nap múlva fogyasztható lesz. Lehûtve fogyasztjuk. [szerkesztés] Árpasör
Elkészítés: A vízben a kávét 3/4 órig forraljuk, majd hozzátéve a komlót, ismét 3/4 órig forraljuk. Ezután tesszük hozzá a cukrot, és még 10 percig forraljuk. Majd lehzzuk a tûzrõl, és hûlni hagyjuk. Amikor teljesen kihûlt, beletesszük az élesztõt. 1 napi állás után, üvegekbe fejtjük, ledugaszoljuk, hûtve már fogyasztható. Lásd még: Sör
----------------------------------------------
Egyiptomi sör
Hozzávalók:
* 2 kg árpa * 15 liter víz * kevés datolyabefõtt leve * pár datolya * kovásszal készült rozskenyér * só * cukor
Elkészítés: 90 percig fõzzük az árpát ezután hûlni hagyjuk. Kb. 40 fokos állapotában beleaprítjuk az elõzetesen szobahõmérsékleten kiszárított rozskenyeret datolyalevet öntünk hozzzá és pár darab darolyát beledobálunk. Ezt jól lefedjük.(pl. fólia és arra az edény teteje). (Soha ne nyissuk ki az a erjedési idõ alatt!) 5-6 nap alatt kész. Ezután leszûrjük és kész a nyers sör, amit fogyaszthatunk vagy palackozva lezártan hûtõbe tehetünk még 2 hétre.
----------------------------------------------
Mézsör (kelta)
Hozzávalók:
* 1,5 kg méz (lehetoleg világos legyen) * 1 citrom * 1 narancs * 1 késhegynyi citromsav * 2-3 csepp csersav vagy 1 csipet éleszto
Elkészítés: Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztoedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erosen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.
* Erjesztoedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy mûanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.
Elkészítés: A mézet és a komlót 10 l vízben jól felfõzzük, majd kézmelegre hagyjuk hûlni. Beoltjuk az élesztõvel, majd lefedve 1 hétig érleljük. Ezután 2 dl vízben 5 dkg mézet felforralunk, hozzákeverjük, majd az egészet leszûrjük. Palackozzuk, és legalább 49 napig állni hagyjuk.
----------------------------------------------
Mézsör
Hozzávalók:
* 1,5 kg méz * 10 l víz * 25-50 dkg cukor * fûszerek (fahéj, szekfûszeg, vanília, gyömbér) * esetleg gyümölcsök (citrom, alma) * 1 szelet pirítós * 5 dkg élesztõ
Elkészítés: 1.) A 10 l vizet felforraljuk 2.) A forrásban lévõ vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre) 3.) Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fûszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...) 4.) Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztõt. 5.) Az élesztõs pirítóst a nedû felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban). 6.) Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszûrjük az italt, majd palackozzuk (lehetõleg ne üvegbe, mivel az alkoholképzõdés gázokkal jár együtt) 7.) 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkezõ gázokat kiengedni) Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hûteni a mézsört. 8.) Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielõbb meg kell inni! (minnél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).
1 vödör maláta fél vödör komló 10 liter víz 3kg kenyér kevés erjesztõgomba
A malátát némi vízben pár napig csíráztatni kell, majd ezután napon kiszárítani. A komlót egy nagy tálban addig zúzzúk míg nem lesz pépes állagú. Majd ezt a pépet pár órán keresztül vízben fõzzük. Ezután a szárított komlót egy hordó aljára öntjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ezután a komló pépet ráöntük, és a maradék vízzel feltöltjük. A tetejére vékonyan szórunk még malátát, ezután a kenyeret és az erjesztõgombákat ráhelyezzük, úgy hogy lefedje az egészet. Ezután napon kell érlelni min. 2 hónapig, majd leszûrni és pár napot egy nyitott fedelû hordóban levegõztetni hagyjuk.
ha kurvaszar íze lesz, akk mindent jól csináltál, mert házilag nem fogsz egy Heinekent fõzni, tehát a sörözöni akarsz inkább vegyél :)
Hát ha ezt a kis bizbasz cuccot drágának ítéled meg, akkor inkább mondj le a házilagos sörkészítésrõl! A sörfõzés folyamata bonyolultabb, mint azt sokan gondolnák, és egy normális sörfõzõ eszközt nem lehet összedobni pár tízezer forintból! Persze a ma megszokott sörök esetében! Pl. egy mézsört - amit már többezer évvel ezelõtt is ismertek - otthon is össze tudsz dobni, különösebb kiadások nélkül is.
Havernak vett egyet születésnapjára a felesége ajándékba. Poénnak jó, de az árát nem éri meg. Az elkészült sör minõségre olyan, mint borban a tablettás.
hát ez a gép ez elég érdekes. igazándiból vízbõl, élesztõbõl, meg "sör mix"-bõl áll, ami gondolom nem más, mint instant sör és a 8-10 nap azé kell csak, hogy megerjedjen és alkoholos legyen. azért ha igazán tiszta sört akarsz, akkor az kicsit bonyolultabb:) de egyébként jó téma, engem is érdekel.
a téma adott. efféle drága kütyük nem érdekelnek, a lehetõ legolcsóbb házi sörkészítés módja érdekel.
tapasztalata van valakinek a témával kapcsolatban?