2015-ben már több mobil előfizetés lesz, mint ember

2015-ben már több mobil előfizetés lesz, mint ember

2014. június 5. 00:29, Csütörtök
Jövőre a mobil csatlakozások száma meghaladhatja a 7,2 milliárdot. Idén az összes eladott mobil kétharmada okostelefon volt.

Az Ericsson svéd távközlési konszern nyilvánosságra hozta a legújabb jelentése szerint 2015-ben először lesz több mobil előfizetés, mint ember. A társaság adatai alapján az idei esztendő első negyedévében 6,8 milliárd mobil kapcsolatot regisztráltak és ez a szám a következő években is folyamatosan növekedni fog. Mindez azt eredményezi majd, hogy 2019-re a 9,2 milliárd mobil hozzáférés kereken 60 százalékát már okostelefonokkal fogják használni az emberek és a 9,2 milliárd mobil kapcsolatból 2,6 milliárd a Long Term Evolution (LTE) technológia segítségével valósul majd meg.


Európa egészére jellemző az egynél több SIM-kártya használata, ennek köszönhető, hogy az egy főre jutó mobil előfizetések száma átlag 1,2-1,3. A több SIM-kártya birtoklásának eltérőek az okai Nyugat- és Kelet-Európában. Kelet-Európában a magas penetráció egyik oka, hogy sok az inaktív SIM-kártya, ezeknek az előfizetéseknek az aránya ugyanakkor évről évre csökken. A másik ok, hogy ebben a régióban az emberek gyakran gazdaságossági szempontból vásárolnak egynél több SIM-kártyát, míg Nyugat-Európában azért, hogy egyszerre több eszközön rendelkezzenek mobil kapcsolattal. Ugyanakkor egyre inkább záródóban van az olló a nyugat- és kelet-európai piacok érettségi szintje között, hiszen az egynél több eszköz használata Kelet-Európában is egyre gyakoribbá válik.

Az LTE-n keresztüli előfizetések több mint egynegyede Kínában lesz. 2019-re Európában a lakosság 80, míg Északkelet-Ázsiában a 95 százaléka fog rendelkezni LTE-kapcsolattal, s ezeket az európaiak 30, míg az ázsiaiak 45 százaléka rendszeresen használja is majd. Észak-Amerikában ugyanakkor az emberek 85 százaléka fog LTE-elérésen keresztül internetezni. Az LTE elterjedésének köszönhetően tízszer nagyobb lesz az adatforgalom, mint 2013-ban és a forgalom felét a videók teszik majd ki. Érdekesség egyébként, hogy már az idei első negyedévben több adatot továbbították a mobil hálózatokban, mint a teljes 2011-es esztendőben.

2016 végére több okostelefont fognak használni, mint mobiltelefont. 2019-re 5,6 milliárd okostelefon lesz a felhasználók tulajdonában és az okostelefonokhoz kapcsolódó előfizetések száma Európában meghaladja majd a lakosság számát, ami jelenleg 765 millió. Bizonyos államokban, például Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és a skandináv államokban a chatelésekhez vagy az azonnali üzenetküldésekhez inkább az okostelefont választják az emberek a PC és a laptop helyett. Svédországban a játékoknál, a hírolvasásnál és a közösségi platformok látogatásakor is már az okostelefon az elsődleges eszköz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások