ARM-mel füg­get­len­ítené magát Orosz­ország

ARM-mel füg­get­len­ítené magát Orosz­ország

2014. június 25. 07:28, Szerda
2015-re készülhet el Oroszország első, különböző alkalmazásokhoz és rendszerekhez használható processzora.

Az orosz állam vezetésével a helyi cégek egy olyan ARM-architektúrán alapuló nyolcmagos chipet fejlesztenek, aminek a maximális órajele 2 GHz lesz. Az új chip egyaránt használható lesz PC-kben és mikroszerverekben. A cél az, hogy a termékkel kiválthatók legyenek az AMD és az Intel megoldásai. A Baikal projekt az orosz gazdasági minisztérium irányítása mellett zajlik - erről számolt be az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség, amely a Kommerszant gazdasági újság egyik cikkére hivatkozott.

A gazdasági minisztérium több millió dollárral támogatja a programban résztvevő vállalatokat azért, hogy elkészítsék a Baikal M és a Baikal M/S nevű chipeket. Ezek az ARM Cortex-A57 típusú 64 bites chipjén alapulnak. A Baikal rendszerchipek 28 nanométeres gyártási eljárással készülnének, majd 2016-tól átállnának a 16 nanométeres gyártási eljárásra. A chipek később már 16 processzormagot fognak tartalmazni és ezek kerülnének az orosz hivatalok jövőbeli PC-ibe és mikroszervereibe. Az ITAR-TASZSZ információi alapján Oroszország évente 700 000 PC-t és 300 000 szervert vásárol 500 millió, illetve 800 millió dollárért.

A projekt hátterében az áll, hogy az orosz állam a jövőben nem akarja az AMD és az Intel termékeit használni. A PC-kre és mikroszerverekre Linux kerülne. A Baikal System-on-Chipeket a T-Platforms orosz szuperszámítógép-gyártó leányvállalata, a Baikal Electronics készítené, de külföldi üzemekben. A T-Platforms rendelkezik telephelyekkel Tajvanon és Németországban is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások