A Google veheti meg a Twittert?

A Google veheti meg a Twittert?

2015. január 26. 13:28, Hétfő
A webes konszern érdeklődik a mikroblog iránt, de ha valóban meg akarja venni, nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után Franciaországban is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy miért is annyira fontos napjainkban a Twitter. Az emberek jelentős része ugyanis ott osztotta meg a véleményét és nem a különböző híroldalakon lehetett tájékozódni a legfrissebb történésekről. Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Google vételi ajánlatot tehet a szolgáltatásra. A kérdés persze azonnal felmerült, hogy mindez miért is lenne jó a két társaságnak.

Tény az, hogy az üzlet semmiképpen sem lenne olcsó a Google számára. A vételi ajánlatnak minimum 24 milliárd dollárnak kellene lennie, de elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy az összeg akár a 40 milliárd dollárt is elérheti. A Google rendelkezik ekkora tőkével, hiszen becslések alapján kereken 60 milliárd dollár van a birtokában.

A Twitter kínálja jelenleg a legjobb valós idejű erőforrásokat, amelyek teljes elérésével a Google keresője még jobbá válhatna. Amennyiben ugyanis az óriáscég hozzáférhetne a 284 millió aktív tag minden tweetjéhez, akkor elemezhetné az egyes helyekhez kötött valós idejű információkat. A vállalat már 2009 és 2011 között elérhette ezeket az adatokat, de akkor a Twitter különösebb bejelentés és megjegyzés nélkül felmondta az együttműködést. Első pillantásra a mikroblog számára is előnyös lehetne egy ilyen üzlet, hiszen a mai napig nem tudta nyereségessé tenni a működését és nem tudott egy megfelelő üzleti modellt sem találni. Mindezt pedig elsősorban befektetői sínylik meg.

A legnagyobb kérdés ugyanakkor, hogy a twitterezők miként reagálnának egy esetleges felvásárlásra. Sok embert zavarhatna, hogy a Google hozzáférhetne a tweetjeihez. A Twitter február 5-én hozza nyilvánosságra az aktuális üzleti adatait. Amennyiben az eredmény elmarad a várakozásoktól, akkor a részvényesek nyitottá válhatnak a Google ajánlatára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások