Lézerágyút demonstrálnának a britek 

Lézerágyút demonstrálnának a britek 

2015. március 9. 16:16, Hétfő
A védelmi minisztérium keresi a lézerágyút demonstrálni képes beszállítóját.

A napokban hozta nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium az illetékesek azon szándékát, hogy a jövő hónap közepén a terület fontosabb szereplői előtt ismertessék az ország első lézerágyújának megépítésére vonatkozó projektet, amely egy kellő hatékonysággal és biztonsággal működő fejlesztés kifejlesztését célozza. Évtizedes előzmények után most egészülne ki valóban a fegyveres erők arzenálja.

A Laser Directed Energy Weapon Capability Demonstrator (LDEW CD) névre keresztelt projekt meglehetősen hosszú múltra, pontosabban számos előzményre tekinthet vissza, hiszen már 1983-ban feloldották bizonyos, több évtizedre visszatekintő munkával kapcsolatos anyagok titkosítását, vagyis 30 évvel ezelőtt is egy régi álom megvalósulásáról volt szó. Mi több, a Falkland-szigeteki háborúban használtak is ilyen eszközöket, akkor azonban a cél az alacsonyan repülő vadászgépek pilótáinak elvakítása volt, míg most az új lézerágyúval meg is pörkölnék a kiszemelt célpontokat. Hogy ez mennyiben sikerül, azt a védelmi minisztérium erre kijelölt részlege, a Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) határozza majd meg a demonstrációt követően.


A képen a Boeing prototípusa, ködben is működött

Bár a minisztérium egyelőre csak keresi a lézerágyút demonstrálni kész partnerét, már 5 főbb pontban foglalták össze a követelményeket. Eltérő időjárási körülmények között kell biztosítani a hatótávon belül lévő célpontok kijelölését és nyomon követését, megfelelő módon kontrollálni kell a lézernyalábot és a besugárzást, ugyanilyen fontos azonban a szükséges energia és a hűtés biztosítása, valamint a hosszabb ideig való gond nélküli működtetés. Azt remélik, hogy egyetlen beszállító képes lesz demonstrálni a kívánt egységet, ám a komplex követelmények miatt könnyen elképzelhető, hogy több iparági szereplő összefogására lesz szükség.

Ezen szereplőket április 15-re hívták össze, hogy ismertessék velük a projekt részleteit, ezt követően indulhat meg a munka. A brit fél komoly lemaradásban van, hiszen az amerikaiak már élesben tesztelték saját fegyverüket, rajtuk kívül azonban a németek is hasonló megoldással álltak már elő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások