70 éves a Hitler rejtély

70 éves a Hitler rejtély

2015. április 30. 17:19, Csütörtök
1945. áprilisában, a második világháború utolsó, európai szakaszában a világ figyelme a német fővárosra, Berlinre összpontosult. Kétség nem fért már ekkor ahhoz, hogy a náci Németország elvesztette a háborút. A kérdés csak az volt, hogy a szövetséges hatalmak mikor érik el a fővárost, és tesznek pontot az események végére, illetve hogy felelősségre tudják-e vonni később a háború kirobbantásáért felelős náci vezért, Adolf Hitlert.

Az 1945-ös év a II. világháborúban már az értelmetlen emberveszteség, és a makacs öngyilkos harcok éve volt. Hitler az események hatására, már január 16-án kénytelen volt visszavonulni az Új Birodalmi Kancellária alatt található bunkerrendszerbe, amely teljes mértékben elszigetelte őt a külvilágtól. Április 20-án a bunkerben töltötte utolsó születésnapját, abban a tudatban, hogy másnap nagy valószínűséggel a szovjet csapatok elérik Berlin külvárosát. Egy héttel később a Vörös Hadsereg már a bunker közelébe ért, Hitler még inkább elszigetelődött, ugyanis megszűnt a rádió-összeköttetés a bunker és a harcban álló alakulatok között. Ezután már csak telefonon, illetve a különböző nyugati rádióadókon keresztül érkeztek hírek a bunkerbe.

Április 29-én már Hitler is belátta, hogy a háború elveszett. Még aznap egy rövid szertartás keretében feleségül vette Eva Braunt, illetve megírta végrendeletét. Ezután elkezdte tervezni az öngyilkosság körülményeit. Április 30-án reggel Helmuth Weidling tábornok, a város parancsnoka bejelentette, hogy estére várhatóan elfogy a Berlint védő német csapatok lőszere, nem maradt tehát vesztegetni való idő a cselekmény végrehajtására. Ebéd után Hitler búcsút vett a bunkerben kitartó katonai és politikai vezetőktől, majd délután fél 3 körül Eva Braunnal együtt visszavonult a szobájába.


A német rádió április 30-i bejelentése

Egy órával később lövés hallatszott a lakosztály felől, az odaérkező személyzet pedig már mindkét személyt holtan találta. A vallomások szerint Eva Braun ciánkapszulával, míg a Führer pisztolyával és ciánkapszulával vetett véget életének. Az utolsó szemtanú, Rochus Misch - Hitler testőre - 2013-ban halt meg, 96 éves korában. A kora esti órákban a holttesteket kiszállították a bunkerből, majd benzinnel lelocsolták és elégették őket. Hitlert és feleségét egy bombatölcsérben temették el. Másnap a szovjetek elérték a bunkert és felkutatták azt a bombatölcsért, ahova a diktátort és Eva Braunt temették.

Az orosz kémelhárítás felügyelete mellett kiásták Hitler és Eva Braun feltételezett maradványait, és megvizsgálták a leleteket: megállapították, hogy a fogak állapota megfelel Hitler fogorvosának feljegyzéseiben szereplőkkel, és hogy a koponya egy része hiányzik. Sztálin megbízásából 1946-ban újabb titkos misszió kezdett ásni az érintett helyen: találtak egy koponyacsont-darabot rajta golyó ütötte lyukkal, amelyről úgy gondolták, a Hitler fejéből hiányzó darab lehet. Sztálin titkosította a náci vezér halálával összefüggő információkat, vélhetően azért, hogy fenn tudja tartani a kételyt Hitler halálával kapcsolatban. Ezen eljárás, illetve a világháborús szövetségesek kölcsönös gyanakvása miatt Hitler halálát máig rejtély övezi.

Az egyik feltételezés szerint Hitler előbb Argentínába, majd Paraguayba ment, mielőtt végleg letelepedett volna a brazíliai Mato Grosso államban. Simoni Renee Guerreiro Dias elmélete szerint Hitler mégsem lett öngyilkos, hanem álnéven élt és 95 éves korában halt meg. Dias szerint Hitlernek egy színes bőrű, Cutinga nevű barátnője lett, s Adolf Leipzig néven élte életét. Az elmélet szerint Leipziget a helyiek csak az "öreg német"-ként emlegették. Elméletét Leipzig holttestének exhumálásával, és DNS-tesztek elvégzésével kívánja alátámasztani. Dias elmondta, azt követően fogott gyanút, hogy a birtokába került rossz minőségű szemcsés képen egy apró fekete bajszot photoshoppolt Hitler arcára.

Minden fantazmagória ellenére Hitler halálával kapcsolatban két dolog biztos. Az egyik, hogy a fennmaradt fogászati adatok alapján a kancellária udvarán talált elszenesedett tetem maradékát több szakember és tudós azonosította Hitlerrel, illetve hogyha mégis megmenekült volna, az évtizedekig tartó bujkálás, a névtelenség és háttérbe vonulás felért volna egy führeri értelemben vett öngyilkossággal, ami Hitler jelleméből nem igazán következett volna.

Listázás a fórumban