A kínai mobilgyártóké az idei első negyedév

A kínai mobilgyártóké az idei első negyedév

2015. május 29. 13:28, Péntek
Ezen kijelentéssel jellemezhető az első három hónap, bár az első két helyezett még erős.

Nem is olyan régen még az okozott meglepetést, hogy a Nokia elvesztette a hosszú éveken át magabiztosan uralt első helyét, a tavalyi év végén pedig az Apple kiugró sikere döbbentette meg a területtel foglalkozókat, hiszen az almás cég az ünnepi roham idején még a Nokiát annak idején felváltó Samsungot is maga mögé utasította. Most a kínai gyártókon a sor.

Erre számít saját adatai és becslése alapján Tomi Ahonen, aki korábban maga is a Nokia vezetésében tevékenykedett, és piaci előrejelzéseit tekintve meglehetősen nagy tiszteletnek örvend. Az általa közzétett, az év első három hónapjára vonatkozó listából kiderül, hogy bár a Samsung visszavette az első helyet, az Apple pedig biztosan tartja magát a második pozícióban, az első tízben egyre több kínai gyártó bukkan fel, akik nem sok esélyt hagynak a többieknek, hiszen a számukra hazainak számító piacon hatalmas forgalmat bonyolítanak le.


A harmadik helyen például már a Motorola telefonos üzletágát nemrég megszerző Lenovo tanyázik, aki nyilván szeretné még szorosabbá tenni a versenyt. Hasonló terveket dédelgethet a szintén kínai Huawei is, amely nem sokkal lemaradva követi hazai vetélytársát, mögötte pedig ott sorakoznak az utóbbi években megismert márkák, így például a Xiaomi, a ZTE, a Coolpad, a TCL/Alcatel, illetve a Vivo, akik közé már csak a dél-koreai LG tudta beverekedni magát - érdekesség, hogy negyedéves szinten ezen cégek kivétel nélkül 2,5 és 5,5 százalék közötti piaci részesedést tudnak felmutatni, vagyis inkább egymással versenyeznek, de talán nem kell sokat várni arra, hogy a 60 milliós példányszám feletti eredményt produkáló két nagy előnyét is kikezdjék.

Ahonen egyébként az Apple kapcsán arra számít, hogy az iPhone család jelenlegi generációja már elérte csúcspontját, innentől kezdve csökkenésnek lehetünk majd szemtanúi, hogy a szeptemberben befutó újabb példányok ismét felfelé lendítsék a forgalmat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások