Infrafénnyel kommuni­kálhatnak a gépek

Infrafénnyel kommuni­kálhatnak a gépek

2015. szeptember 10. 10:28, Csütörtök
Az egyre nagyobb adatmennyiségek továbbításához elengedhetetlenek a megfelelő hálózatok is. Erre lehet megoldás egy új modul.

A nem központosított gyártáshoz fontos a gépek közötti kommunikáció és az új eszköz ebben segíthet. Szenzorok, gépek, vezérlő- és szabályozóegységek kommunikálhatnak egymással, s eközben hatalmas adatmennyiségeket cserélhetnek ki egymás között. A legpraktikusabb kétségkívül a vezeték nélküli adatátvitel lenne, de nem elég megbízható, nem túl hatékony és lassú. Viszont az infrafény már megfelelő sávszélességet kínál, hiszen az adatok így akár 12,5 Gbps-os sebességgel is továbbíthatók.

A Fraunhofer Intézet mérnökei egy olyan modult fejlesztettek ki, amely ilyen átvitelen alapul. Az eszköz csak rövid távolságon tudja biztosítani a 12,5 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet, míg 30 méter távolságig ez a sebesség legfeljebb 1 Gbps. A modulnak köszönhetően nincs szükség drága üzemeltetésű és karbantartású rendszerekre, ami által tovább csökkenthetők a költségek.

Az új eszközt a dr. Frank Deicke által vezetett Optikai Vezeték Nélküli Kommunikációs Csoport fejlesztette ki, s a Plug-and-Play elv alapján egyszerűen integrálható a meglévő vezérlőrendszerekbe és infrastruktúrába. A Li-Fi technológián alapuló egység legkisebb mérete 2 x 2 x 2 mm lehet és a meglévő megoldásoknál sokkal megbízhatóbban, kisebb hibaaránnyal dolgozik. Emellett kevesebbet is fogyaszt és olcsóbb. Ráadásul az infrafényen alapuló adatátvitel még biztonságosabb is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások