Komoly költség­meg­takarítást eredményezhet a dolgok internetje

Komoly költség­meg­takarítást eredményezhet a dolgok internetje

2014. január 22. 13:52, Szerda
A világháló új korszaka - amelyben minden és mindenki kapcsolatban lesz egymással - a közigazgatás számára is új lehetőségeket teremt.

A Cisco tanulmányában azt taglalta, hogy a dolgok internetje (IoT) az állami szektor tekintetében 2013 és 2022 között 3,4 milliárd euró értékű piac lesz. A kormányok az állandó hálózati kapcsolatnak köszönhetően növelhetik munkájuk hatékonyságát, ezzel párhuzamosan jelentős mértékű költségeket takaríthatnak meg, új bevételekre tehetnek szert és számos előnyös megoldást kínálhatnak a polgároknak.

Az IoT arra utal, hogy míg ma többségében a hordozható eszközök és a számítógépek vannak a világhálóra csatlakoztatva, addig néhány éven belül a gépek (szenzorok, "okos" háztartási eszközök, stb.) veszik át a vezetést, 2020-ra mintegy 30 milliárd eszköz lesz a hálózatra kötve, melyek ezáltal egymással is kapcsolatban állnak majd. Az új korszak beköszöntét számos aktuális technológia teszi lehetővé, ezek között vannak a mobil rendszerek és a számítási felhőszolgáltatások. A városok a következő tíz évben világszerte 1,4 milliárd euró értékű beruházásokat generálhatnak. Az intelligens épületek miatt csökkenhet az energiafelhasználás, ezáltal mérséklődnek az üzemeltetési kiadások, ez önmagában 100 milliárd dolláros megtakarítást jelent.

A települések mellett az állami, a tartományi és a helyi hivatalok lehetnek az IoT megjelenésének másik nyertesei és mindez független attól, hogy az egészségügyről, az oktatásról, a katasztrófavédelemről vagy éppen a fegyveres erőkről van szó. Amennyiben például a világ összes hivatalában dolgozó 350 millió ember a jelenleginél többet használn távmunka-megoldást, akkor ezzel 125 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, hiszen csökkennének az irodai és az utazási költségek, s akkor az még szóba sem került, hogy a kevesebb utazás miatt a levegő is kisebb mértékben szennyeződne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások