Együttmű­ködhetnek a GeForce és a Radeon videokártyák

Együttmű­ködhetnek a GeForce és a Radeon videokártyák

2015. október 28. 19:04, Szerda
A kooperációt a DirectX 12-be integrált egyik technológia, az alkalmazásszintű memóriakezelés teszi lehetővé.

Az úgynevezett Explicit Multi Adapter technológia a jövőben biztosíthatja, hogy a különböző gyártók GeForce és Radeon videokártyái egymás mellett zökkenőmentesen használhatók legyenek. A technológia teljesen új helyzetet teremthet, hiszen így a jövőben a felhasználóknak nem kell majd elkötelezniük magukat csak a GeForce vagy Radeon videokártyák mellett. Az Anandtech tesztelte a megoldást az Oxide játékfejlesztő stúdió Ashes of the Singularity nevű DirectX 12-es játékával.

Az Anandtech a játék demóján próbálta ki az új technológiát, a tesztben AMD Radeon R9 Fury X, illetve nVidia GeForce 980 Ti videokártyát használtak. A tesztrendszer kiválóan működött, semmilyen akadás vagy probléma nem merült fel, ugyanakkor magasabb felbontásoknál mindenképpen meg kellett határozni, hogy melyik videokártya az elsődleges. Minél nagyobb volt ugyanis a felbontás, annál nagyobb számítási teljesítményre volt szükség és azonnal láthatóvá vált, hogy az adott pillanatban a két videokártya közül melyik a gyengébb.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a technológia még csupán kísérleti szakaszban van és számos gyermekbetegséggel küszködik, és a meghajtóprogramokkal való kompatibilitás is fontos szerepet játszik. Az Ashes of the Singularity demója mindenesetre megmutatta, hogy a megoldás életképes és ez különösen akkor lehetne hasznos, ha valaki ötvözni akarná az integrált grafikus chipek és a különálló videokártyák erejét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások