Az űrben próbáltak ki egy szovjet gépágyút 

Az űrben próbáltak ki egy szovjet gépágyút 

2015. november 26. 12:06, Csütörtök
Mégpedig 40 évvel ezelőtt, teljes titoktartás mellett, amelyet csak most oldottak fel.

Tulajdonképpen évtizedek óta keringenek a különféle pletykák a Szovjetunió korai űrállomásaival kapcsolatban, amelyek közül több példány kifejezetten katonai (kémkedési) célokból készült el és állt pályára. Ezek egyikéről most kiderült, hogy valóban gépágyút hordozott magán, szigorúan tesztelési szándékkal.

Egy orosz televíziós műsorra hivatkozva számoltak be a különböző portálok az R-23 típusú gépágyú mintegy 40 évvel ezelőtti űrbéli tesztjéről, amelyre a Szaljut-3 űrállomás segítségével került sor. Maga az állomás az Almaz-projekt részeként készült el, rendeltetése pedig katonai jellegű volt, ennek elrejtése érdekében azonban a Szaljut sorozatba került, amelynek összesen 7 tagjából három volt katonai célú állomás. Az illetékesek 1975 januárjában kerítettek sort a tesztre, amelyet több manőver és a legénység eltávolítása előzött meg.


Az R-23 gázműködtetésű fegyvert eredetileg a Tu-22 Blinder bombázóra szánták, a hetvenes években azonban felmerült az űrbéli alkalmazás is, annak ellenére, hogy számos ország mellett a Szovjetunió is aláírta az Outer Space Treaty egyezményt, amely megtiltotta a különböző fegyverek ilyen jellegű tesztelését és használatát. Mivel nem lehetett megjósolni, hogy a teszt milyen hatással lesz az űrállomásra, csak a legénység távozását, majd pedig az objektum megfordítását és a hajtóművek bekapcsolását követően indult el a kísérlet - ez utóbbi volt hivatott ellensúlyozni a fegyver erős visszarúgását. Egyes források szerint több sorozatot is leadtak a fegyverrel, összesen 20 töltényt lőve ki a mintegy 270 km-es magasságban, amelyek a légkörben elégtek.

Maga az űrállomás alig néhány órával később követte őket, ahogy azt az illetékesek előre tervezték. 1978-ban lőtték volna fel a frissített Almaz-űrállomást, amely már elfogórakétákkal egészült volna ki, erre azonban sosem került sor.

Listázás a fórumban