1 milliárd felett az indiai mobilozók száma

1 milliárd felett az indiai mobilozók száma

2016. január 7. 11:30, Csütörtök
Az ország másodikként lépte át az egymilliárdos határt, a városok és a vidék egyaránt fejlődik.

Sajtóközleményben adta hírül a szektorért felelős indiai szabályozó hatóság, hogy az országban a mobiltelefonos előfizetők száma immár meghaladta az 1 milliárd főt. Ezzel másodikként lépték át a fontos mérföldkövet, a fejlődés azonban még tovább gyorsulhat.

Az adatokból rögtön kitűnik, hogy a vezetékes készülékkel rendelkezők száma eltörpül az óriási mobilos tábor mellett, utóbbi esetében pedig nem látunk nagy eltérést a városi és a vidéki lakosság között, hiszen míg a városok esetében 578 millió emberről beszélhetünk, vidéken 425 millió fő alkotja a teljes bázist. Mi több, az utóbbi egy évben vidéken sokkal gyorsabb volt a tábor bővülésének üteme, ez havi szinten 1,56 százaléknak felelt meg, míg a városi lakosság körében ugyanezen időszak során mindössze 0,05 százalékos havi növekedést regisztráltak.

A növekedésben természetesen kulcsszerepet játszanak az olcsó készülékek és a hasonlóan alacsony árakat kínáló mobilos előfizetések. Nem véletlen, hogy a Google is itt rajtoltatta el az Android One programot, de számos hazai és külföldi (egyre növekvő arányban kínai) megoldás bővítette a kifejezetten olcsó okostelefonok katalógusát. Az ország teljes lakossága egyébként 1,25 milliárd főt tesz ki, így ez a gyors növekedés már nem fog sokáig tartani, ezért is mondják azt a különböző piackutató cégek, hogy az elkövetkező években inkább Indonéziában, a Közel-Keleten, valamint Afrikában számíthatunk hasonló mértékű bővülésre.

A legnagyobb indiai szolgáltató egyébként a Bharti Airtel, amelynek több mint 200 millió előfizetője van - az amerikai Verizon ehhez képest 137,5 millió főt tudhat maga mögött.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások