Mesterséges intelli­gen­ci­ára épül egy új egész­­ségügyi képkereső

Mesterséges intelli­gen­ci­ára épül egy új egész­­ségügyi képkereső

2016. május 27. 12:48, Péntek
A kórházakban gyakran hatalmas mennyiségű digitális felvétel van, amely adatbázis nincs kihasználva.

A röntgen- és CT-felvételek rendkívül fontosak a pontos diagnózisok elkészítéséhez, ráadásul gyakran nagy segítséget jelentenek, ha a fotókat hasonló képekkel kell összehasonlítani. Ahhoz, hogy felgyorsítható legyen a hasonló fotók felkutatása, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai létrehozták a Radiology Explorer nevű szoftvert, amely a mesterséges intelligencia segítségével kutatja át az orvosi felvételek különböző adatbázisait, majd megjelöli a hasonló eseteket, statisztikákat idéz és megjelöli a kapcsolódó szakirodalmat.

"A Radiology Explorer gyors és hatékony kereső, amely képes átkutatni a 3D-képadatokat és szövegeket" - jelentette ki Markus Holzer, a kutatócsapat társalapítója. Ugyan eddig is léteztek radiológiai keresők, de azok kizárólag szövegalapúak voltak. Az új szoftver viszont lehetővé teszi egy fotó meghatározó részének a kijelölését, majd ezt a felületet néhány másodpercen belül össze lehet hasonlítani az adott kórház rendszerein tárolt összes felvétellel. A kereső kilistázza a leginkább hasonlító képeket és egyúttal feltünteti a hozzájuk tartozó leírásokat is.

A rendszer a mindennapos klinikai diagnosztika támogatására készült, ugyanakkor az egészségügyi kutatásokhoz is nagyon hasznos lehet. A Radiology Explorer segítségével akár új biomarkerek is felfedezhetők és emellett az alkalmazásával az egyetemi klinikákon jobbá válhat a tanítás. A KHRESMOI nevű európai uniós projekt keretében eddig már két sikeres tesztre is sor került, többek között a Bécsi Általános Kórházban, míg a Bécsi Orvosi Egyetemen a következő év elején szerelik fel az első kutató- és tanulórendszert. A Radiology Explorer fejlesztőit kitüntették az S&B-díjjal, amelyhez 20 000 euró támogatás járt. A projektet támogatta a Bécsi Műszaki Egyetem i2c Informatikai Innovációs Központja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások