A SpaceX nyomába ered India

A SpaceX nyomába ered India

2016. június 20. 13:26, Hétfő

Az Indiai Űrügynökség jelezte, hogy június 22-én a korábbi rekord megdöntésére készülnek, a PSLV-C34 jelzésű fellövés keretében ugyanis egyszerre 20 műholdat juttatnának az űrbe, amely szorosan követné a 2014-es orosz (34), illetve a 2013-as amerikai (29) csúcsot. Az országnak szüksége van a sűrűbb menetrendre, mivel az igények folyamatosan emelkednek.

Az ISRO részéről kiemelték, hogy Elon Musk cége gőzerővel dolgozik a fellövések mindennapossá tételén, valamint a rakéták többszöri felhasználásán, ami azt jelenti, hogy ezt az állami ügynökségnek is meg kell majd valósítania. Saját ügyfeleik szintén hasonló igényekkel fordulnak hozzájuk, ezért szembenéznek a kihívással, és igyekeznek majd ugyanazon célokat elérni, annál is inkább, mert a jelenlegi 35 műholdból álló flottát meg kellene duplázniuk. A mostani küldetésben amerikai, német, indonéz, valamint kanadai példányokat is fellőnének, ezek pedig a kommunikációs igények kielégítése mellett tudományos feladatokat, így például a légkör megfigyelését is elvégzik majd.

Az amerikai United Launch Alliance eközben újabb fellövést hajtott végre a világ jelenlegi legnagyobb rakétájával, bár azt nem közölték, hogy a National Reconnaissance Office számára végrehajtott küldetésben pontosan milyen rakománnyal indult útnak a Delta IV Heavy. Ez volt a típus sorrendben kilencedik rajtja, amelyet nyilván továbbiak követnek majd, de a verseny jól érezhető módon egyre szorosabbá válik, hiszen például a SpaceX már készül a Falcon Heavy szolgálatba állítására, amelyre mindenképpen szükség lesz, ha valóban komolyan gondolják a Hold és a Mars elérését.


A SpaceX ezzel egy időben szintén végrehajtott egy újabb fellövést, ez azonban csak félsikert hozott, mivel a sikeres rajtot követően a tengerre való leszállás nem jött össze. A magyarázat szerint az egyik hajtómű a kelleténél jóval kisebb tolóerőt biztosított a visszatérés során, ezért a rakéta az eddig látott legnagyobb sebességgel csapódott be a drónhajóba, és bár ez utóbbi ismét túlélte a találkozást, a rakétáról ezt már nem mondhatjuk el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások