Két év után került meg a NASA szondája

Két év után került meg a NASA szondája

2016. augusztus 30. 08:59, Kedd
Két év hallgatás után sikerült ismét felvenni a kapcsolatot a STEREO-B szondával.

A NASA hivatalos közleményben jelentette be, hogy két évig tartó csend után ismét sikerült kapcsolatot létesíteni a Napot megfigyelő STEREO-B szondával, így nekiláthatnak az eredeti probléma kivizsgálásának.

Az amerikai űrügynökség eredetileg 2006-ban indította útnak a STEREO-A és STEREO-B névre keresztelt párost, amelynek elsődleges feladata a Nap megfigyelése volt, különös tekintettel a koronakidobódásokra. A két szondát heliocentrikus pályára helyezték, egyikük a Föld előtt, a másik pedig a Földet „követve” figyelte meg a Napot, alaposan kitágítva ezzel a látómezőnket. 2014-ben mindketten a Nap túlsó oldalán haladtak, amikor a NASA az antennák elfordítása és az újraindítás mellett döntött, mégpedig annak érdekében, hogy megelőzzék azok túlmelegedését – ennek veszélye azért állt fenn, mert az antennáknak jóval a Naphoz közelebb kellett állniuk a Föld felé irányított adás folytatása céljából.

A STEREO-A gond nélkül végrehajtotta az utasításokat, társával azonban ezt követően megszakadt a kapcsolat. A NASA azóta próbálta helyreállítani azt, időről-időre igénybe véve a DSN (Deep Space Network) hatalmas rádióantennáit. Augusztus 21-én végül sikerrel jártak, a kapcsolat helyreállt, így több órán keresztül figyelhették a kommunikációt, felmérve a szonda pontos helyzetét. Ezután leállították az adást, hogy spóroljanak az akkumulátorral és az üzemidővel, az elkövetkező hetekben azonban folytatódik a munka, hogy helyreállítsák a szonda feletti teljes irányítást, illetve felmérjék a további komponensek (főként pedig a megfigyelési képesség) állapotát.

A NASA várhatóan beszámol majd a további kísérletek alakulásáról.

Listázás a fórumban